Bebekler İçin Kış Alışverişinde Nelere Dikkat Edilmeli?
Hızla büyüyen çocuklarımızın ihtiyaçları hiç bitmez. İlk defa bebek sahibi olacak anne babalar içinse, bebek alışverişi yeni bir deneyim ve heyecandır. Bu süreçte ebeveynlerin doğru ürüne ulaşması için ailelere destek sağlayan Anne Bebek Alışverişi Uzmanı Gizem Kösoğlu Yılmaz ile kış sezonuna girerken, bebek ve çocuk alışverişinde nelere dikkat etmemiz gerektiğini konuştuk.
Havaların soğuduğu bugünlerde, bebek ve küçük çocukları için giyim alışverişine çıkacak ebeveynlere neler önerirsiniz?
Soğuk hava denince kat kat giyinmek geliyor mu hala akla emin değilim ama yine de bu uyarıyı yapmam gerekecek. Çocuk ve bebek üşümesin diye giydirilen kalın kıyafetler, içerikleri ve ortam sıcaklığı ile terletme yaparak aslında daha çok hastalanmaya zemin oluşturur. O nedenle alınan, seçilen ürünlerin her mevsimde olduğu gibi %100 pamuklu olmasına dikkat edilmelidir.
Kış mevsimi için çift kat dokuma ya da sık dokuma tercih edilebilir. Polyester ürünleri yetişkinler için de bebekler için de önermesek de, kalınlığı ve görüntüsü nedeni ile tercih edilebiliyor. Böyle bir durumda polyester içeren tekstil ürünü tercih ediliyor ise vücuda değen kısımlarda değil, dış kısımlarda olması tercih edilebilir. Polyester terletme yaparak vücudu terli bırakacaktır. Dolayısı ile hastalanmaya zemin oluşturur.
Ayrıca ağız ve burnuna tüy bırakabilecek yünlü tekstil ürünlerinden de uzak durulmalıdır.
Hava sıcaklığının çok düştüğü günler için astronot montlar ya da bebek arabası için alternatif kışlık tulumlar seçilebilir. Ancak dışarda gezerken giydirdiğiniz bu üstleri mutlaka otomobile binildiğinde ya da kapalı ortamda uzun süre geçirileceğinde çıkartmayı unutmayınız.
Uyku için uygun tog kalınlığında uyku tulumları seçilmeli. İçine giydirilecek tekstiller de yine uyku tulumunun tog değerine göre seçilmelidir. Ayakları için içi yünlü botlar ya da yağmur çizmeleri seçilebilir. Ayakları için parmak ucunda boşluk olacak şekilde seçim yapılmalıdır. Eğer henüz bebek ve basamıyor ise kalın panduflar seçilebilir.
Kış ayları için bebek odalarına hava nemlendiricisi mutlak gerekir mi? Farklı alternatifler var mı? Nemlendirici almak isteyenler hangi özelliklere dikkat etmeli?
Nemlendiriciler de yine kış aylarında dikkat edilmesi gereken ürünlerden. Kesinlikle doktorun önermesi durumunda alınıp kullanılmasını tavsiye ediyorum. Bazı bebeklerde bu tarz ürünlerin kullanılması ters etki yaratabilir. O nedenle kontrollü kullanılması gerekir.
Hava nemlendiricisi kullanılmadan neler yapılabilir?
Odanın sık sık havalandırılması, yerde duvardan duvara halı olmaması, pelüş tüy uçuşturan oyuncaklardan uzak durulması bir alternatif olacaktır.
Eğer almaya karar verdiyseniz de mutlaka güvenli kullanmaya dikkat edilmesi gerekir. Kullanım sonlandığında içinde kalan suyun boşaltılması, haznenin yıkanması ve kuru bırakılması gerekir. İçinde su kalmış ve saatler sonra yeniden aynı su ile çalıştırılan hava nemlendiricileri faydadan çok zarar verir. Havaya mikroplu buhar vermiş olur.
Odanın metrekaresine uygun litreye sahip bir cihaz seçilmeli. Odaya yetersiz gelecek bir makinenin kullanımı faydasız olacaktır.
Yatağın cihazdan uzaklığına da dikkat edilmeli. Buhar verilen alanlara dikkat edilmeli; bebek ile çok yakın mesafede ve direk bebeğe doğru üfleme yaptırılmamalıdır. Ayrıca esans, mentol konulması uygun olmayan makinelere bu esanslar uygulanmamalı ya da uygun içerikte ve uygun kıvamda ürünler tercih edilmelidir.
Yeni yürümeye başlayan bebekler kış aylarında ev ayakkabısı giymeli mi? Kışlık bir çorap yeterli olur mu? Hangi özelliklere sahip olmalı bir ev ayakkabısı/patiği?
Özellikle ayakkabı konusu çok büyük önem ve hassasiyet taşıyor. Doğru basma ve kemik gelişimi için seçilen her ayakkabı çok önemli.
İlk adımlar başladığında yumuşak tabanlı anatomik yapıda ayakkabılar seçilmeli. Ortopedik ayakkabı seçimine gitmek isteyen aileleri bu noktada uzmanların uyarması gerekir. Çünkü ortopedik ürünler ortopedik rahatsızlığı olanlar için tedavi amaçlı kişiye özel üretilen ürünlerdir. Normal gelişime sahip bebekler için anatomik yapıda olan yumuşak tabanlı ve bileği sıkıştırmayan bebek ayakkabıları tercih edilebilir. Evde kaymaz tabanlı kalın çoraplar da gün boyu rahat etmesini sağlayacaktır. Ev içinde ayakkabı desteğine gerek duyulmaz.
Kışın bebeklerin cildi çabuk kuruyor. Bebek yağı mı, losyon mu daha koruyucu olur?
Losyonlar ve yağlar bebekler için olmazsa olmaz. Sürüm kolaylığına ve bebeğin cilt yapısına göre tercih edilmelidir. Bazı bebeklerin ekstra nemlenmeye ihtiyacı olurken bazı bebekler minik dokunuşlarla istenilen neme sahip olabiliyor. Eğer masaj olmazsa olmazınız ise yağ, sadece nem ihtiyacı var ise losyon tercih edebilirsiniz.
Elbette yüzde yüz doğal ve mümkünse organik içerikli ürünlerden yana tercih yapılmasını tavsiye ediyorum. Diğer yandan eğer alerjik bir bünyesi var ise kullandığınız ürünün içeriğindeki bitkilere de dikkat etmelisiniz.
Soğuk havalarda bebekle dışarı çıkarken çantamızda neler olmalı?
Havanın ne kadar soğuk olduğu da büyük önem taşıyor elbette ama kapüşonlu bir hırka, mont, yağmurluk, bebek arabasına uyumlu kışlık tulum, ayak koruma örtüsü, astronot tulum gibi ürünler alabilirsiniz. Ancak dengeli giydirdiğinize, üst üste çok fazla parça giydirmediğinize emin olmalısınız.
Otomobile geçeceğinizde üzerindekini kolaylıkla çıkarabilmeli. Farklı ısılı ortamlara geçişlerde mutlaka dikkatli olmalısınız.
Bebek arabası için yağmurluk, şemsiye ya da kapüşonu olan bir kanguru taşıyıcı da tercihlerinizden olabilir.
Diğer yandan burun tıkanıklığı ve göz akmaları için burun açıcı mendiller ve steril göz temizleme mendilleri de yine kış ayları için kurtarıcı olacaktır.
Yorumları görebilmek, soru, görüş ve önerilerinizi bizimle paylaşmak için facebook hesabınız ile giriş yapmalısınız.
Facebook’ta adınıza gönderim yapmadığınızı bilmenizi isteriz..