Giriş Yapın

Facebook ile Bağlan Sizin adınıza paylaşım ve izinsiz gönderim yapmıyoruz.
Bebeğin Tatil Çantasında Neler Olmalı?
Bebeğin Tatil Çantasında Neler Olmalı?
Bebeğinizi Pişikten Etkili Bir Şekilde Koruyabilirsiniz
Bebeğinizi Pişikten Etkili Bir Şekilde Koruyabilirsiniz

Sıcak Havalarda Bebeklerde İsiliğe Dikkat!

Sıcak Havalarda Bebeklerde İsiliğe Dikkat!

Yaz aylarında bebeklerin sık yaşadığı sorunlardan biri de isilik. İnce bebek cildi ısı değişimlerine bizler gibi kolay adapte olamadığından, isilik problemiyle daha sık karşılaşıyor. Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Özlen Kaya Çardak, bebeğinizi isilikten korumak için neler yapabileceğinize dair öneriler sunuyor.

İsilik neden olur?

İsilik, derideki küçük ter bezi kanalları olan gözeneklerin tıkanması sonucu ortaya çıkan deri döküntüleridir. Bu döküntüler sıcak havada ya da bebeğin aşırı sıcak ortamda bulunması halinde artabilir. Sıcaktan ve aşırı nemden etkilenerek tıkanan ter bezleri bebeğinizin cildinde kızarıklıklar oluşmasına sebep olabilir. 

Hafif ve şiddetli isilik

İsilik, çeşitli şekillerde görülebilir. Daha hafif olan isilik küçük ve kolayca patlayıp ince pullar oluşturan su kabarcıkları halinde görülür. Daha ağır vakalarda, kaşıntılı ve su toplayan kırmızı döküntüler oluşabilir. Bu döküntüler sıcakta karıncalanma veya kaşınma hissi yaratabilir. Döküntü birkaç gün sonra kaybolur, ancak yineleyebilir. İsilik genellikle yaz aylarında veya aşırı sıcak ortamlarda oluşur. Aşırı terlemeye neden olan kalın giydirilme, sık yıkanmama gibi nedenler de kolaylaştırıcı etki yapar.

Bebeğin başında ve vücut kıvrım yerlerinde isilik daha sık görülür

Bebeklerin cilt yapısı ince olduğundan ve ısı değişikliklerine yanıtları daha zor olduğu için erişkinlere göre isilik daha sık görülür. İsilik tüm vücutta olabilir ama özellikle çok terleyen bölgelerde özellikle bebeklerde baş bölgesinde ve kıvrım yerlerinde görülür.

Bebeği isilikten korumak için

İsiliği önlemek için sıcak ortamlarda bebekler çok kalın giydirilmemeli, teri çeken pamuklu giysiler tercih edilmeli ve sık sık yıkanmalıdır. Kış ayları bile olsa ev içi ısı 23-24 derece olması yeterlidir. Daha sıcak ortamlarda bebekler sık terleyeceğinden kış aylarında bile isilik görülebilir. Banyo yapılması isilik için ilaç tedavisinden önce gelir. Sarışın ve açık tenli bebeklerde isilik daha sık olabilir.

İsilik tedavisinde sık banyo yapılması dışında eğer ciltte kaşıntı çoksa kaşıntı giderici kremler ve anti inflamatuar yani yangıyı azaltıcı kremler hekim kontrolünde kullanılabilir. Doğal ve temiz deniz suyu ile temas ter bezlerinin uçlarını açık tutacağından yaz aylarında aşıları tamamlanmış bebekler için önerilebilir.
 

Kilolu bebeklere dikkat!

Özellikle kilolu bebeklerde kıvrım yerleri isilik için riskli bölgelerdir. Özellikle banyo sonrası bu bölgelere nemlendirici kullanımı faydalı olabilir.

İlginizi Çekebileceğini Düşündüğümüz Diğer Haberler
FACEBOOK YORUMLARI
ANNEBEBEK ÜYELERİ NE DİYOR?

Yorumları görebilmek, soru, görüş ve önerilerinizi bizimle paylaşmak için facebook hesabınız ile giriş yapmalısınız.

Facebook’ta adınıza gönderim yapmadığınızı bilmenizi isteriz..