Giriş Yapın

Facebook ile Bağlan Sizin adınıza paylaşım ve izinsiz gönderim yapmıyoruz.
Bebeğinize Vereceğiniz En Değerli Armağan; Anne Sütü
Bebeğinize Vereceğiniz En Değerli Armağan; Anne Sütü
Emzirirken Yaşanan Meme Başı Sorunları
Emzirirken Yaşanan Meme Başı Sorunları

Anne Sütünü Ne Çoğaltır?

Anne Sütünü Ne Çoğaltır?

Bebek bekleyen annelerin en çok merak ettikleri konuların başında “Nasıl emzireceğim, sütüm olacak mı?” sorusu gelir. Uzmanlar bu sorunun cevabını çok net veriyorlar; “Her anne bebeğini emzirebilir, sütü yeterli gelir. Yeter ki bebeğiniz doğar doğmaz, doğru bir şekilde emzirmeye başlayın.

Sütün gelmesinin annenin beyninde başladığını belirten uzmanlar annenin bebeğini emzirmeyi istemesinin ve emzirebileceğine inanmasının çok önemli olduğunu belirtiyorlar. Yapılan araştırmalar süt oluşumunda iki faktörün çok etkili olduğunu ortaya koymuştur. Birincisi bebeğin anneyi emmesi ve beyne uyarı göndermesi ikincisi ise annenin stres ve yorgunluktan uzak bir loğusalık geçirmesi…

Hemen emzirmeye başlayın

  • Bebeğiniz doğunca hemen emzirmeye başlamalısınız. (ilk bir saat içinde) Sezaryenle doğum yapan anneler ilk saatlerde tam uyanamamış olsalar bile yardımla bebeklerini emzirmeye başlayabilirler.
  • İlk denemeler çok da başarılı olmayabilir. Doğumun etkisiyle siz ve bebeğiniz yorgun ve uykulu olabilirsiniz. Ama sık sık emzirmenin süt üretiminizi hızlandıracağını unutmayın. Bebeğiniz sürekli uyuyorsa 3-4 saatte bir uyandırarak emzirmeye çalışmalısınız.
  • Yeni annelerin emzirme konusunda tecrübesizlik yaşamaları doğaldır. Bu konuda en büyük yardımcınız bebeğiniz olacaktır. Emme refleksi ile doğan bebekler annelerini emmeye isteklidir. Meme başınızı çevreleyen kahverengi kabartılar meme başının yumuşak olmasını ve bebeğin memeyi kolaylıkla bulmasını sağlayan kokuyu salgılarlar. Bu yüzden meme başınızı her emzirme öncesi silmeyin.
  • Bebeğinizi doğru tutmanız, bebeğin rahat etmesini sağlamanız, emmeyi kolaylaştırır.
  • Doğru emzirmek meme ucunuzun tahriş olmasını engellemesi açısından önemlidir. İlk günlerde deneyimli bir kişiden de yardım alarak emzirmekten çekinmeyin. Sadece meme ucunun değil, çevresindeki kahverengi bölgenin de bebeğin ağzına girmesi gerekir. Bebeğiniz emmek için ağzını açtığında, ilk önce alt dudağı memenin başına gelecek şekilde aşağıdan yukarı doğru memeye yaklaştırın. Bebeğin sadece meme ucunuzu tuttuğunu fark ederseniz, tekrar deneyin. Unutmayın ki bebeklerini yeterince emziremeyen annelerin nedenleri arasında meme başı problemleri ilk sıralarda yer almaktadır.
  • Annesini doğru emen bebeğin alt dudağı dışarı doğru kıvrık, çenesi memeye dayalı, yanakları ve şakakları yutma eyleminden dolayı hareketlidir.  
  • Bebekler kendilerine 1-2 gün yetecek sıvı ve enerji deposu ile doğarlar. Bu süre içinde sizinde süt üretiminiz hızlanmış olur. Bebeğinizle daha uyumlu emzirmeyi öğrenirsiniz. Bu yüzden bebeğim aç kalıyor diye telaşa kapılıp şekerli su ya da mama vermeyin. Bu bebeğin sizi emmesini engeller. Emmeyen bebek sizin süt üretebilmeniz için gereken uyarıları beyninize gönderemez, bu da sütün azalmasına neden olur.
  • Yeni doğan bebeğin mide kapasitesi 4 tatlı kaşığı kadardır. Yani 20 ml. Bu ihtiyacı ilk günlerde sizden emeceği kolostrum ile karşılayacaktır. Kolostrumun miktarı azdır ama içeriği güçlüdür. Bebeğin bağışıklık sistemini kuvvetlendirici, hastalıklardan koruyucu antikor ve proteinler sadece bu ilk sütte bu kadar yoğundur.
  • Bebeğiniz emzirme esnasında 3-4 defa yutma işlemi yapmıyorsa göğsünüze masaj yapın tekrar emzirmeye başlayın.
  • İlk hafta emzirmede her iki göğsünüzü de emzirin. Süt üretimi arz ve talep kanunlarına göre işler. Bebek ne kadar emerse o kadar çok hormon salgılanır ve o kadar çok süt üretilir.
  • Bol bol istirahat edin. Dinlenmiş bir vücut süt üretimini olumlu etkiler.
  • Loğusalık döneminde farklılaşan metabolizmanız nedeniyle kendinizi farklı hissedebilirsiniz. Bu yüzden uyumasanız bile yatak istirahatını gün içinde tekrarlayın.
  • Hızlı kilo vermeye çalışmayın.
  • Sıvı tüketiminizi artırın. Süt artırıcı çaylar, tavuk suyuna şehriye çorbası, meyve ve sebzeler günlük beslenmenizde sürekli bulunsun.   
  • Stres ve sıkıntılı ruh hali beyinden salgılanan ve süt bezlerinin ve kanallarının etrafındaki kasların kasılmasını sağlayan oksitosin hormonunu baskılar. Bu da süt akışını olumsuz etkiler. Bu yüzden loğusalığınızı sakin ve huzurlu geçirmeniz gerekmekte…
  • Bebeğinizi emzireceğiniz zaman sakin ve rahat ortamlar seçin. Gürültü ve kalabalık emzirmenizi etkilemesin. Yapılan araştırmalar bebeğini düşünen ya da onun resmine bakıp sütünü sağan annelerin daha çok süt salgıladıklarını ortaya koymuş. Bu yüzden bebeğinizi emzirirken sadece ona odaklanın. Ona duyduğunuz sevgi his olmaktan çıkıp, bir annenin bebeğine verebileceği en değerli şeylerden biri olan anne sütüne dönüşsün.   
İlginizi Çekebileceğini Düşündüğümüz Diğer Haberler
FACEBOOK YORUMLARI
ANNEBEBEK ÜYELERİ NE DİYOR?

Yorumları görebilmek, soru, görüş ve önerilerinizi bizimle paylaşmak için facebook hesabınız ile giriş yapmalısınız.

Facebook’ta adınıza gönderim yapmadığınızı bilmenizi isteriz..