Giriş Yapın

Facebook ile Bağlan Sizin adınıza paylaşım ve izinsiz gönderim yapmıyoruz.
Anne Sütünü Ne Çoğaltır?
Anne Sütünü Ne Çoğaltır?

Emzirirken Yaşanan Meme Başı Sorunları

Emzirirken Yaşanan Meme Başı Sorunları

Emzirirken yaşanabilecek meme başı sorunları daha çok emzirme tekniklerinin tam uygulanmayışından ve bebeğin annesini doğru emmemesinden kaynaklanır. Özellikle meme uçlarında oluşan yarık ve çatlakların nedeni budur. Bu da emzirmeyi güçleştirir. Anne, memesinin bebeğin doğru emmesine uyum sağlaması için ilk günlerde kısa süreli ama sık emzirmeye özen göstermelidir. Başlangıçta her bir meme beş dakika emzirilip, ilerleyen günlerde emzirme süresi artırılarak emzirmeye devam edilebilir. Bebeğin kucağa uygun şekilde yerleştirilip, emzirilmesi, memenin çevresindeki kahverengi bölgeyi de alarak emmesinin sağlanması meme ucunun daha az hasar görmesini sağlar.

Meme ucu bakımı nasıl olmalı?

 Meme uçlarının emzirmeye hazır olması sürecinde dikkat edilmesi gereken birkaç nokta var.

Meme başlarınızı sürekli silmeyin. Özellikle her emzirme öncesi ve sonrası sabunlu bezle yapılan temizlik hem meme ucunun kurumasına neden oluyor hem de bebeğin annesinden gelen doğal kokuyu algılamasını engelliyor. Günde bir kere yapacağınız genel temizlik ve her emzirme sonrası meme ucuna süreceğiniz sütünüz yeterli.

Yanlış kremler kullanmayın. Meme ucu bakımı için kullanılan ürünlerin içeriğine özellikle dikkat etmeniz gerekiyor. Mevcutta çok sayıda lanolin içeren göğüs ucu kremleri satılıyor. Lanolin koyun veya keçi yününden elde edilen yağdır. Her ne kadar saflaştırıldığı belirtilse de bu tür ürünlerin içinde pestisit yani  kimyasal böcek ilacı olma ihtimali vardır. Kanserojen olan pestisitler içermesi ve alerjen olabilecek olması nedeniyle lanolin içeren kremler sakıncalıdır.

Bebeğiniz için her ürüne dikkat ettiğiniz gibi, direk ağzı ile temas eden göğüs ucu kremlerinin de içeriğine dikkat etmeniz önemlidir. Lanolin içermeyen, %100 doğal ve organik içerikli, kokusuz ve tatsız, durulama gerektirmeyen ürünler bebeğiniz ve sizin için en uygun ürünler olacaktır.

Göğüs ucu kremleri hassaslaşan meme uçlarını rahatlattığı ve  doku onarımında etkili olduğu için acı çekmeden, emzirmeye ara vermeden bebeğinizi besleyebileceksiniz.

Meme ucunuzu nemli bırakmayın. Islaklık ve nem, bakteri oluşumunu hızlandırdığı gibi hassaslaşan meme uçlarının iyileşmesini de yavaşlatıyor. Bebeğiniz sizi emmediği zamanlarda da göğsünüzden süt gelebilir. Sızıntı şeklinde olan bu akış çamaşırınızı ıslatarak meme ucunuzun nemli bir alanda kalmasına neden olur. Bu nedenle emici ve ıslaklığı içine hapsedip meme başını koruyucu göğüs pedleri kullanmalısınız.

Kullandığınız sutyenlerde meme sağlığını etkiliyor. Pamuklu, toparlayıcı ve emzirmeye uyumlu sutyenler size hem rahatlık hem de konfor sağlayacaktır.

Göğüslerdeki dolgunluk hissi geçicidir

Doğumdan sonra göğüsler kan basıncının artması ve süt üretimine başlanması sonucu sertleşir, büyür ve hassas hale gelir. İlk haftalardaki bu durum emzirmeyle düzelir. Normal bir süreç olan bu durum süt birikimine bağlı olarak oluşmaktadır. Memelerdeki sütü iyi boşaltmak gerekir. Memeler sık sık pozisyon değiştirilerek emzirilmelidir. Gerekirse göğüs sağılmalıdır. Süt akımını rahatlatmak için gerekirse emzirme öncesi masaj ya da sıcak kompres uygulanabilir.

Göğüs ucu yaraları ağrıya neden olur

Zedelenen göğüs ucu bebeğinizi her emzirmeye çalıştığınızda ağrı ve acı yaparak emzirme sürecini tehlikeye sokar. Bebeğin sadece meme ucunu tutarak emdiği veya ilk dört hafta biberondan emmeye alıştığı için annesinin memesini tutmayı başaramadığı durumlarda rastlanan ağrılı meme uçları tedavi edilmezse çatlaklara dönüşür. Ayrıca yanlış kullanılan kremler, bebekten bulaşan pamukçuktan ötürü de meme başı çatlağı görülebilir.

İyi tedavi edilirse bir hafta içinde iyileşir. Bu süre zarfında bebeğinizi öbür göğsünüzden emzirirken bu göğsünüzü de boşaltmalı, lanolin içermeyen, doğal kökenli ve organik içerikli meme ucu koruyucu ürünleri kullanarak bebeğinizi bu göğsünüzden emzirmeye devam etmelisiniz. Emziren annelerin en sık yaşadıkları sorun olan ağrılı ve çatlak meme uçlarını tedavi etmek için;

  • Bebeğinizi doğru teknikle emzirmeyi öğrenin.
  • Emzirdikten sonra bebeğinizi meme ucundan dikkatlice ayırın.
  • Emzirmeleriniz kısa süreli ama sık aralıklarla olsun. 
  • Bebeğinizi çok acıkmadan emzirin.
  • Bebeğinize emzik ve biberon vermeyin. Çok gerekiyorsa fincan ya da kaşık kullanın.
  • Az ağrıyan memeden başlayarak emzirmeyi sürdürün.
  • Göğsünüz şişmiş bu yüzden bebeğiniz kahverengi bölgeyi tutup ememiyorsa öncesinde göğsünüzü biraz sağıp boşaltın.
  • Aşırı ağrı nedeniyle emziremiyorsanız, göğsünüzü pompayla boşaltarak süt üretimine devam etmesini sağlayın.
  • Emzirmeden önce müzik dinleyerek, bebeğinizi düşünerek gerginliğinizi azaltın, rahatlayın.
  • Memenizi kuru tutun.
  • Pamuklu sutyenler kullanın.
  • Dar elbiseler giymeyin.
  • Her emzirmeden sonra meme ucunuzu sıkarak az miktardaki sütü meme başınıza sürün.
  • Ağrınız çok fazla ise doktorunuza danışarak onun önereceği ağrı kesiciler kullanın.

Çökük meme uçları emzirmeye engel değil!

Normal meme başları da düz gibi görünür ama baş ve işaret parmakları arasında tutulduğunda öne doğru çıkarlar. Ancak meme başları içe doğru çökükse, aynı şekilde tutulduğunda öne doğru çıkmak yerine içe doğru gömülürler. Doğumsal olan bu durumun emzirmeyi zorlaştırmaması için her gün göğüs ucuna masaj yapılmalıdır. İki işaret parmağıyla göğüs ucuna yakın kahverengi bölgede zıt yönlere doğru yapılacak germe hareketlerini günde iki defa beşer dakika yaparsanız olumlu sonuç alabilirsiniz. Doğumda hemen sonra bebeğin memeyi emmeye başlaması da meme uçlarının çıkmasına katkı sağlayacaktır. Ancak bebek meme ucunu bir türlü tutamıyorsa ilk biri ki hafta meme ucu başlıkları takılarak bebek emzirilmeye çalışılmalıdır. Bu başlıklar memenin dışarı doğru uzamasına yardımcı olur. 

İlginizi Çekebileceğini Düşündüğümüz Diğer Haberler
FACEBOOK YORUMLARI
ANNEBEBEK ÜYELERİ NE DİYOR?

Yorumları görebilmek, soru, görüş ve önerilerinizi bizimle paylaşmak için facebook hesabınız ile giriş yapmalısınız.

Facebook’ta adınıza gönderim yapmadığınızı bilmenizi isteriz..