Eviniz Bebeğiniz İçin Güvenli mi?
Emekleme dönemiyle birlikte küçük çocuklar hareket özgürlüğü kazanırlar. Artık sonsuz meraklarını gidermek ve öğrenmek için gereken araçlara sahiptirler. Ancak ilk adımlar ürkekçe ve acemidir. Vücudun denge mekanizması yeterli düzeyde değildir. Karşılaşacakları tehlikelere karşı edinilmiş tecrübeleri yoktur. Bu yüzden masum bir koltuk bile onlar için tehditkar olabilir. bu yüzden evin çeşitli alanlarında uygun güvenlik önlemlerini anne babaların önceden almaları gerekir.
Bebeğin Odası
Bebek odalarında kullanılan ürünlerin hangi malzemelerden yapıldığı önemlidir. Sert metal malzemelerden tasarlanmış mobilyalar bebeğiniz için uygun seçimler değildir. Doğal tahtadan yapılmış mobilyalar hem bebeğinizin odasına şıklık katar hem de daha az risk oluşturur.
Bebek karyolasında yükseklik ayarı annenin kullanım kolaylığına ve bebeğin güvenli yatışına uygun olmalıdır. 7. aydan sonra bebeğin hareketlerinin artacağı ve kendi başına yataktan kalkmaya çalışacağı düşünüldüğünde yatak kenarı yüksekliklerinin bebeğin sarkarak düşmesine neden olmayacak yeterlilikte olması gerekmektedir.
Karyola korkuluk parçaları arasındaki mesafenin 6 cm’den fazla olmaması gerekiyor. Böylece
bebeğin kolunun, bacağının ya da kafasının buralara takılıp, sıkışması engellenmelidir.
Karyoladaki vidalama sistemi, malzemenin içine gömülebilir biçimde olmalı, kolaylıkla yerinden çıkmamalıdır. Dışarıda kalan vida, çivi gibi parçalar küçük çocuklar için tehlikelidir.
Yatakta kullanılan çarşaf lastikli olursa, kayarak çocuğa dolanması engellenmiş olur. Ayrıca çarşafın altına yumuşak olsun diye konulan extra malzemelerin kalınlığının 1-2 cm.den daha fazla olmaması gerekir. Yükseltilen yatak bebek için tehlike yaratabilir.
Bebek yatağında bir diğer dikkat edilmesi gereken güvenlik noktası, yatağın üstündeki yastıklar ve oyuncaklardır. 7-8. aydan sonra ayağa kalkmaya başlayan bebeğiniz için bunlar yükseltici görevi görür.
Bebeğin odasında kabloları açıkta elektirikli ve elektronik alet bulundurmamakta fayda var. Elektromanyetik dalgaların insanlar, özellikle çocukların sağlığı üzerindeki olumsuz etkilerinin sıklıkla belirtildiği bugünlerde daha özenli olmak gerekiyor.
Salon
İlgi çekici birçok objenin bulunduğu salon gibi ailenin ortak yaşam alanları emekleme ve yürüme dönemindeki bebeğiniz için heyecan vericidir. Bu yüzden sürekli dokunmak, çekmek, almak hatta ağzına sokmak ister. Bu isteklerini yok edemezsiniz. Yapmanız gereken bebeğinizin gelişim özelliği gereği göstereceği davranışlara ve hareketlere karşı güvenliğini sağlamaktır.
İtmekten, kendi güçleriyle nesneleri hareket ettirmekten hoşlanırlar. Kapılar çok uygun oyuncaklardır. Hızla kapanan kapının tehlike yaratmaması ve duvarınızı mahvetmemesi için; parmak koruyucu, kapı tutucu güvenlik araçları kullanın. Kapı kollarının duvara çarpmaması için üretilen malzemeler oldukça işinize yarayacaktır.
Bilgisayar, televizyon, müzik seti gibi elektronik sistemler süper oyuncaklardır. Minik parmaklar için mükemmeldir. Bu eşyalarınızı korumak için düşünülen ev güvenlik araçları var.
Sivri mobilya ve sehpa köşeleri için kenar koruyucular, dolap kapağı kilitleri de salonunuzda kullanabileceğiniz güvenlik araçları arasında.
Boyunun yettiği dolaplardan eşyaları almak için örtüleri çekmek bebeğiniz için çok normal. Bu yüzden bir süre dantellerinizi kaldırabilirsiniz. Yine sarsak adımlarla yürüyen bebeğin takılmaması için fazla halıları kaldırabilir ya da takılabileceği kenarlarını güvenli hale getirebilirsiniz.
Bebeğinize Dolaşım Güvenliği Sağlamak İçin
- Merdivenlerin en azından bir tarafında sürekli tırabzan bulunmalıdır. Parmaklıklar arasında 90 mm’den geniş aralıklar engellenmelidir.
- İç kapıların eşikleri takılmayı önleyecek yükseklikte olmalıdır.
- Döner kapılarda parmakların sıkışmasını engelleyecek şekilde yapılmalıdır. İki yöne açılan kapılar ise karşı yönden gelen kişinin görülmesini sağlayacak şekilde tasarlanmalıdır.
- Bütünüyle camlı kapılar veya paneller buzlu cam veya koruma kuşakları ile görünür hale getirmelidir. Kullanılan cam aynı zamanda çarpmalara dayanıklı olmalıdır.
- Bu tür mimari yaklaşımlardan kaçınılmalıdır. Eğer mümkün değil ise tırmanmayı engelleyecek şekilde korkuluklar konmalıdır.
- Balkon parmaklıkları tırmanmaya engel ve yeterli sağlamlıkta ve kalın olmalıdır. Direklerin arası çocukları ayak ya da başlarının sıkışmasına imkan verecek genişlikte olmamalıdır. Döşemelerin kaygan olmayan özellikte olmasına özen gösterilmelidir.
Mutfak ve Banyo
Evlerde özellikle mutfak ve banyo önemli iki mekandır. Çünkü tüm ev halkı tarafından kullanılır. Ayrıca, kazaların riski bu iki mekanda çok yüksektir. Mutfaklarda ocak yakınlarında ısıya dayanıklı tezgah kullanımı, çalışma alanında gölge düşürmeyecek şekilde aydınlatma sistemleri, fırınlar, duvara monte edilmişse mutfak tezgahıyla aynı seviyede olması sağlanmalıdır.
Banyoda yerde kaymayan malzeme kullanılmalı. Yer döşemelerinde büyük siyah ve beyaz fayanslardan kaçınılmalıdır. Çünkü bu tip yer döşemesi derinlik algısı bozulmuş kişilerde problem yaratabilir.
Ocağın kapının yakınında ya da pencere yakınında olmaması gerekir.
Mutfak kapısının trafiği en aza indirecek biçimde yerleşmiş olması gerekir. Bütün kapı ve dolap kapakları çarpmaları önleyebilecek şekilde yapılmalıdır. İçeriden çocuğun açamayacağı güvenlik kilidi olmalıdır.
Döşeme yüzeyinin ıslak koşullarda kaymayacak biçimde olması sağlanmalıdır.
Düğme ve prizler güvenlik kurallarına uygun olmalıdır.
Yakıt bidonları ve çöp tenekeleri örtülü ve iyice kapatılmış olmalıdır.
Ecza dolapları çocukların ulaşamayacağı yükseklikte ve kilitli olmalıdır.
Mutfak ve banyo evlerde kullanılan temizlik kimyasallarının bulunduğu alanlardır. Bunların çocukların kesinlikle ulaşamayacağı yükseklikte ya da anahtarla kilitlenen bir alt dolapta saklanması gerekir.
Ocaklar küçük bebekler için tehlikelidir. Çocuğun ulaşabileceği noktalarda tencere, çaydanlık gibi eşyalar bırakmamak hatta ocak bariyeri kullanmak gerekir.
Balkon, Bahçe ve Havuz
Evimizde oluşturacağımız güvenlik noktaları arasında balkonlar ve bahçeler de olmalıdır. Buralarda bulunan saksılı ve saksısız çiçekler ile bunlara ait malzeme ve kimyasallar çocuklar için risk oluşturur. Her şeyi ağzına sokmaya meraklı miniğiniz için koparılabilen yapraklar tehlikeli olabilir. Aynı şekilde kesici aletler ve zehirli kimyasallar çocuğun ulaşamayacağı kapalı yerlerde muhafaza edilmelidir. Balkon ve bahçenin oturma alanının zemini de kaygan olmamalı ya da kilim gibi kayabilecek aksesuarlardan bir süre kaçınılmalıdır. Bahçesinde havuz bulunan evler ise en dikkat edilmesi gereken noktalardan birdir. Gerekli güvenlik önlemleri alınmakla beraber asla çocuk havuzlu alanda tek başına bırakılmamalıdır.
Yorumları görebilmek, soru, görüş ve önerilerinizi bizimle paylaşmak için facebook hesabınız ile giriş yapmalısınız.
Facebook’ta adınıza gönderim yapmadığınızı bilmenizi isteriz..