Giriş Yapın

Facebook ile Bağlan Sizin adınıza paylaşım ve izinsiz gönderim yapmıyoruz.
13-36 Ay Bebekler İçin Kitaplar
13-36 Ay Bebekler İçin Kitaplar
Bebeklerde Kitap Sever
Bebeklerde Kitap Sever

7-12 Aylık Bebekler İçin İlk Kitaplar

7-12 Aylık Bebekler İçin İlk Kitaplar

 

7-9 Ay Bebekler İçin

Bu dönemdeki bebekler, özellikle çevrelerinde araştıracakları nesneler, uyaranlar çoksa, oldukça meşguldürler. Baş parmak-işaret parmağı koordinasyonları vardır. Küçük nesneleri kaldırıp, tutabilirler, “kerpeten tutuşu” olarak nitelenen bu beceri ile nesnelerle uğraşma gücü artar. Bebekler artık parmaklarını bir şeyin içine sokabilir ya da parmakları arasında örneğin “ kitap sayfası” gibi bir şey tutabilirler. Hiç şüphesiz bebek için kalın olan sayfaları çevirmek daha kolay olacaktır. İnce sayfaları ise parmaklarının arasına sıkıştıramayacaklardan , böyle sayfaları çevirmek bebekler için zordur.

Bu aylarda nesneleri keşfetme ve onlarla baş etme becerileriyle ne yapabileceklerini öğrenen bebekler için kağıt en ilgi çeken nesnedir. Kağıtlar buruşturulur, yırtılır, ağza götürülür ve çiğnene- bilir. Bu nedenle bu aylardaki çocuklar kitapla birlikte olmalıdır. Ancak kağıt sayfalı kitaplarla tek başlarına uzun süreli oynamalarına izin verilmemelidir. Eski dergiler, farklı özellikte ona zarar vermeyecek paket kağıtları, bebeklere yırtmaları için verilebilir. Renkli resimlerin yapımında kullanılan kimyasal baskı malzemeleri bebek için zararlı olacağından bunları yalaması yemesi çiğnemesi engellenmelidir.

Bu dönemdeki bebekler için okuma faaliyeti, kitapta gösterilen tek nesne resimlerini adlandırma ve resmi göstererek dikkatini çekmekten ileriye gidemez. Çevresinde sıkça gördüğü eşyaları, insanları, hayvanları v.s.. renkli, bol resimli, karmaşık olmayan böylesi kitaplarla tanıtabilirsiniz. Bu aylardaki bebekler için kitap bir oyuncak kitapla ilgilenme oyun oynamadır. Anlatılan hikayeyle ilgilenmezler bu yüzden uzun süreli kitap okumaya çalışmak faydasızdır. Bunun yerine tek kelimelik kısa cümlelerle kitapdaki nesneleri tanıtmak en iyisidir. Bebek resimle göz kontağı kurabilir ama el kontağı kuramaz.

10-12 Ay Bebekler İçin 

Ellerini daha becerikli şekilde kullanmaya başlayan bebeğin, yürümeyi öğrenmesi bu aylardaki en önemli başarısıdır. Bir çok nesneyi annesine babasına getirerek “benimle oyna” mesajı verir. Eğer kitabı varsa getirdiği oyuncaklar arasında kitapta bulunur. Bir yaşının sonuna doğru ilk ve anlaşılır sözcükler söylemeye başlayan bebeğiniz, taklit oyunları oynar, nesneler ve olaylar arasında bağlantı kurmaya başlar.

Bu dönemde kitapların fiziksel özelliği kadar içeriği de çocuğun ilgisini çekmeye başlar. Bebekler çevrelerindeki nesneleri ve olayları tanımaya, anlamaya ve ilişkilendirmeye yeni başlamışlardır. Bu nedenle alışık oldukları, tanıdıları nesnelerin ve olayların resimlerini içeren kitaplar onların en çok hoşlarına giden kitaplardır. Kitabın kağıt özelliği önemlidir. Bebeğin parmakları arasında kolayca tutabileceği, çevirebileceği ve kolay yırtılmayan kalınlıktaki kağıtlara sahip kitaplar tercih edilmelidir. Resimlerde bebeğin ilgisini çeken nesnelere yer verilmemişse, kitap onun için ilginç olmayacaktır.

Bu aylarda da sayfaları ince kağıt olan kitaplar bebeklerin yalnız oynayabilecekleri materyaller değildir. Kitapdaki resimlere ilgisi ne kadar çok olursa olsun ince kağıtlar kolaylıkla yırtılabilir. Yırttığı parçaları ağzına götürebilir. Ve yırtılma bir kere olduğunda bebeğin dikkati kitaba bakmaktan çok yırtma aktivitesine yönelebilir.

Bir yaşına yaklaşmış olan bebeklerin kitaplardaki nesne resimleri ve olaylarla ilgili konuştukları ve yetişkinleri dinlerken resme baktığı görülebilir. Bazı bebekler kitaptaki nesnelerin sesleri çıkartıldığında (trenin düdüğü, ördeğin vakvak sesi gibi) bu sesler tekrar ederler ve nesnenin ismini söylemeye çalışırlar. Bu nedenle bebeğin yeni değişik sözcükler kullanabilmesi için onunla her fırsatta konuşulmalı, şarkı, tekerleme söylenmeli, resimli kitaplardan yararlanmalı, yetişkinin yarattığı çocuğun ilgisini çekecek sesli, hareketli, oyunlu ve kısa hikayeler anlatılmalıdır.

Anne ya da babasının kucağında kitaba bakmak için 10 dakikadan fazla oturabilir. Sayfaları çevirmekten çok, kitaba ilgi göstermeye başlar. Bir resmi gösterirken ses çıkarabilir. “.... nerede?” diye sorulduğunda bildiği nesne ise doğru olarak gösterebilir. Bir resme onu anladığını gösterir tarzda güler. 

İlginizi Çekebileceğini Düşündüğümüz Diğer Haberler
FACEBOOK YORUMLARI
ANNEBEBEK ÜYELERİ NE DİYOR?

Yorumları görebilmek, soru, görüş ve önerilerinizi bizimle paylaşmak için facebook hesabınız ile giriş yapmalısınız.

Facebook’ta adınıza gönderim yapmadığınızı bilmenizi isteriz..