Giriş Yapın

Facebook ile Bağlan Sizin adınıza paylaşım ve izinsiz gönderim yapmıyoruz.
Göbek Kordonu Bakımı Nasıl Yapılmalı?
Göbek Kordonu Bakımı Nasıl Yapılmalı?
Sıcaklarda Bebek Bakımında Nelere Dikkat Etmeli?
Sıcaklarda Bebek Bakımında Nelere Dikkat Etmeli?

Bebeğinizin Dişlerini Biberon Çürüğünden Koruyun

Bebeğinizin Dişlerini Biberon Çürüğünden Koruyun

 

Yanlış beslenme alışkanlıkları bebeğinizin diş sağlığını da tehdit ediyor. Bebeğin de dişi çürür müymüş demeyin. “Bebeğim iyi beslensin” diye verilen gece sütleri, ballı şekerli yiyecekler, bebeğiniz için tehlike yaratabiliyor. Ağız temizliğine dikkat etmek ve iyi beslenme alışkanlıkları oluşturmak ise onun yaşama  sağlıklı gülebilmesini sağlar.

Biberon çürüğünün temel nedeni, uzun zaman süren gece beslenmeleri sırasında bebeğe verilen tatlandırılmış biberon sütü ve bebek sakinleşsin diye bala, reçele batırılmış emziğin bebeğin ağzında uzun süre kalmasıdır.

Uzmanlar fizyolojik temizleme sağlayan dil ve yanak hareketlerinin olmadığı, tükürük salgısının azaldığı gece uykusunda beslenen bebeklerde, biberon çürüğüne daha çok rastlandığına dikkat çekiyorlar. Yine bebek sakinleşsin diye kullanılan emziğin bal reçel gibi gıdalara batırılarak bebeğe verilmesi de diş sağlığı için tehlike oluşturuyor. Yüksek şeker içeren bu gıdalar parçalanarak mikroorganizmaların oluşumu için elverişli ortam yaratıyor. Bunun sonucu da biberon çürüğü denilen diş çürükleri meydana geliyor.

Çoğunlukla ön dişlerde oluşmaya başlayan biberon çürükleri iki ay gibi kısa bir sürede yayılarak bebeğinizin sağlığını tehdit ediyor. Bu yüzden anne babaların, bebeklerinin dişleri çıkmaya başlar başlamaz diş temizliğine ve sağlıklı beslenme alışkanlıklarına dikkat etmeleri gerekiyor. 

Biberon Çürüğü Bebeğinizin Sağlıklı Gelişimini Bozar

  • Biberon çürükleri zamanında farkedilip tedavi edilmezse, ağrı ve iltihap yapar. Kendini kötü hisseden ve acı çeken bebeğiniz sürekli huzursuzdur.
  • Biberon çürüğü bebeğin beslenme düzenini bozar. Acı çeken bebek, yemek yemek istemez.
  • İltihap, alttan gelecek kalıcı dişleri de etkiler. Şekillerinin bozuk olmasına yol açabilir.
  • Çürüyen dişler çekilmek zorunda kalınırsa, çocukta konuşma bozuklukları görülebilir.
  • Çekilen eksik dişler, alttan gelen dişlerin yolunu bulmasını engelleyebilir. Kalıcı dişlerde yamukluklar görülebilir. 

Bebeğinizin Dişlerini Temizleyin

Çocuklarda diş sağlığının temelleri bebeklik döneminde atılır. Ortalama altıncı aydan sonra çıkmaya başlayan dişler, 3-5 yaşlarında tamamlanacaktır. Toplam 28 tane olacak süt dişlerinin sağlıklı ve güçlü olması, kalıcı dişlerinde sorunsuz çıkmasına olanak sağlar.

Bebeğinizin 1-3 yaşındaki dişlerinin bakımından siz sorumlusunuz. Bu bakım ve temizlikte de dikkat etmeniz gereken bazı noktalar var.

  • Bebeğinizin ilk dişleri çıkmaya başladıktan sonra her beslenme sonrası ıslak, temiz bir gazlı bezle ya da tülbentle silerek dişlerinin temizliğini yapmalısınız.    
  • Yine her mama ve süt sonrası biraz su vererek ağızda kalan besin artıklarının azalmasını sağlayabilirsiniz.
  • Diş çürüğü anne ve babadan bebeğe bulaşabilen bir hastalıktır aynı zamanda. Bu yüzden bebeğinizi çok fazla öpmeyin, öptürmeyin. Ağzınıza soktuğunuz kaşık, emzik gibi şeyleri bebeğinize vermeyin.
  • Aşırı derecede biberon ve emzik kullanımı da diş çürüklerini artırır. Bebeğinizde bu alışkanlıklar varsa iki yaşına doğru bırakmasını sağlayın.
  • Şekere, reçele, bala batırılmış emziği bebeğinize vermeyin.
  • Çocuğunuzun beslenme alışkanlıkları da diş sağlığı üzerinde önemli etkiler yaratır. Pasta, hamur işleri, ekmek, bisküvi gibi yumuşak gıdalar dişlere yapışır. Temizlenmezlerse çürük için ortam oluştururlar. Asitli içecekler de dişler için zararlıdır.
  • Bebeğinizin gece ağzında biberonla uyuma alışkanlığını önleyin. Beslenmesini uyumadan önce yapın. Dişlerini temizleyip, öyle uyutun.
  • Elma, havuç, peynir kereviz gibi gıdalar doğal çürük önleyici gıdalardır.
  • Çocuğunuz iki yaşına doğru dişlerini fırçalamaya başlayabilir. İlk fırçalama denemeleri anne babanın gözetiminde olmalı, çocuğa doğru fırçalama teknikleri öğretilmelidir.
  • Bazen biberon kullanmayan bebeklerde de diş çürüğü görülebilir. Bunun nedeni sağlıksız beslenme alışkanlıkları ve düzeni olabileceği gibi, ailenin diş sağlığı, annenin hamilelik dönemi, bebeğin bazı kişisel özellikleri (mine tabakasının durumu, tükürük salgısının miktarı gibi) de olabilir. Bu yüzden bebeğinizin dişlerinde kahverengi lekelenmeler görürseniz vakit kaybetmeden doktora başvurmalısınız.

 

Diş Dostu Gıdalarla Dişlerini Koruyun

Peynir, süt, elma, havuç gibi besinlerin içeriklerinde bulunan bazı maddeler tükürük akışını uyararak ağızdaki asit miktarını azaltıyor. Ağzın içinde bulunan asit miktarı azaldığında diş çürüklerine zemin hazırlayan ortamın etkisi de azalıyor.

Ayrıca elma, havuç gibi besinlerin ısırılarak yenmesi, dişlerin mekanik olarak temizlenmesine ve diş eti sağlığının korunmasına yardımcı olur. Bu meyvelerin lifleri, çiğneme sırasında doğal diş fırçası görevi yapar. 

İlginizi Çekebileceğini Düşündüğümüz Diğer Haberler
FACEBOOK YORUMLARI
ANNEBEBEK ÜYELERİ NE DİYOR?

Yorumları görebilmek, soru, görüş ve önerilerinizi bizimle paylaşmak için facebook hesabınız ile giriş yapmalısınız.

Facebook’ta adınıza gönderim yapmadığınızı bilmenizi isteriz..