Giriş Yapın

Facebook ile Bağlan Sizin adınıza paylaşım ve izinsiz gönderim yapmıyoruz.
Yeni Doğan Derisi
Yeni Doğan Derisi
Anneler En Çok Bu Soruları Soruyor
Anneler En Çok Bu Soruları Soruyor

Bebek Kozmetiği Seçimi Nasıl Olmalı?

Bebek Kozmetiği Seçimi Nasıl Olmalı?

Bebeğinizin de kozmetik ürünleri olmalı elbette. Onun da vücudu nemlenmek, banyo yaparken keyif almak istemez mi sandınız? Ah o banyo sonrası sakinleştirme etkisi de olan yağı masaj yaparak sürdüğünüzdeki rahatlama bebeğinize nasıl iyi gelecektir bir bilseniz… Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Ela Tahmaz Gündoğdu’ya sorduk: Kozmetik ürünleri seçerken nelere dikkat etmeli, etiketleri nasıl okumalı?

İçeriğinde petrol ürünü, paraben ve boya maddesi bulundurmayan ürünleri tercih edin.

Bebek yağı sadece derilerin soyulması ve ciddi kuruluklarda önerilebilir.

Nelere Dikkat Etmeli?

Yenidoğan bebeğin diğer sistemlerinde de olduğu gibi cilt doğumda gelişimini henüz tamamlamamıştır ve hayatın ilk yıllarında gelişmeye devam eder. Bazı cilt yapıları, mesela ter bezleri ile cildin epidermis dediğimiz en üst tabakası henüz tam oluşmamıştır. Cilt bakım ürünleri kullanmadan önce aşağıdaki farklılıkları çok iyi anlamamız gerekir:

  • Bebek ve çocukların cildinin bariyer fonksiyonu tam gelişmemiştir ve toksisite, kontak dermatit ile allerji geliştirme riski oldukça yüksektir. Bunun nedenlerini şöyle sıralayabiliriz;

  1. Su ve nem koruma özelliği farklıdır; bebek cildinin su oranı erişkinlerden fazladır ve suyu daha çabuk emebileceği gibi çok daha çabuk da kaybeder.

  2. Bebek cildinde epidermisin en üst tabakasında doğal nem faktörü çok azdır.

  3. Epidermisin suyu tutan en üst tabakası erişkinlerden %30 daha incedir.

  • Yenidoğan cildinde  asit tabaka yoktur ve yaşamın ilk ayında oluşumunu tamamlar. Bu tabaka cildin bariyer fonksiyonu için çok önemlidir. Çünkü hücre içi lipidleri ve suyu tutarak mikropların ciltte üremesini engelleyici yegane nedendir.

  • Cilddeki melanosit dediğimiz hücreler henüz çalışmaya başlamamıştır. Bu nedenle UV ışınlarından korunma minimaldir ve bu dönemde maruz kalınan UV ışınları ilerdeki yaşlarda cilt kanseri oluşumuna zemin hazırlayabilir. 

Avrupa’da yapılan çalışmalarda banyoda Ph’ı 5,5 olan bebekler için hazırlanmış vücut jeli kullanmak sadece su ile yıkamaktan daha iyi tolere edilmiş ve arkasından bebe yağı yerine cilt losyonu kullanmak cildin nem tabakasını korumada daha etkili olduğu bulunmuştur.

Etiketi Nasıl Okumalı?

Bebek ürünlerini seçerken içeriğinde mümkün olan en az madde içeren ve bulabiliyorsanız sertifikalı organik ürünleri tercih edin. Eğer sertifikalı organik ürün bulamazsanız marketten değil de bildiğiniz eczaneden sorarak ürün alın. Ayrıca içeriğinde petrol ürünü, paraben ve boya maddesi bulundurmayan ürünleri tercih edin.

Pişik Kremi, Vücut Yağı, Losyonu, Banyo Köpüğü Seçimleri Nasıl Yapılmalı?

Pişik kremi: Pişik, bebeklerin hassas cildinde birkaç sebepden dolayı kolaylıkla oluşur; idrar ve kakanın cilde değmesi bile yeterlidir. Özellikle de sık kaka yaptıklarından dolayı sık bez değiştirseniz bile cilt hemen tahriş olabilir. Hazır ıslak mendil kullanımı, kakayı bezle bastırarak temizlemek ve bazı bebek bezlerinin de cildi tahriş etmesi diğer sık rastlanan nedenler arasındadır. Son olarak da yeni ek gıdaya geçilmesi, özellikle asitli meyveler ve  antibiyotik kullanımı pişiğe neden olabilir. Bez bölgesinde en sık rastladığımız enfeksiyon ise kandida mantar enfeksiyonudur ki sürekli ıslak ve nemli ortamlarda kandida mantarı sık görülür. O nedenle iyileşmeyen pişiklerde mutlaka doktora danışılmalıdır.

Pişik kremi seçerken %20-40 Çınko oksit içermesine, ancak katkı maddesi ve petrol ürünleri (genellikle ‘p’ ile başlayan maddeler: Parafin, petrolatum, petrolium vs.) içermemesine dikkat etmeliyiz. Çinko oksit yanında Calendula yağı ve Aloa vera’nın da pişiğe iyi geldiği kanıtlanmıştır.

Vücut yağı ve losyonu: Bebek yağı sadece derilerin soyulması ve ciddi kuruluklarda önerilebilir. Ancak çok az miktarlarda son durulama suyuna damlatılabilir ya da avuca 1-2 damla koyarak kuruyan yerlere masaj yapılabilir. Daha çok bitkisel yağları tercih etmek lazım çünkü mineral yağlar çoğunlukla petrol ürünleri içermektedir ve vucutta birikme ve kontaminasyona (mikrobik enfeksiyon) da sebep olabilirler. Ancak her tür bitkisel yağ da bebekler için uygun değildir. Badem, ceviz ve hidistan cevizi yağları erişkinlerin cildine iyi gelse de bebeklerin cildinde alerji yapabildiğinden kesinlikle önerilmiyor. Zeytinyağı aile büyükleri tarafından doğal bir çözüm olarak önerilse de yapılan çalışmalarda bebek cildine uygun olmadığı gösterilmiştir. Zeytinyağının içeriğinde bulunan yüksek orandaki oleik asit epidermisin en üst tabakasına zarar vererek kızarıklıklara yol açabilir. Bebeğin cildine en iyi gelecek yağlar linoleik asitten zengin soğuk sıkım ile elde edilmiş yağlardır (aspir yağı ve üzüm çekirdeği yağı gibi). Aslında doğal nemlendirici krem ya da losyonlar, yağa tercih edilmelidir.

Banyo köpüğü: Banyo köpüğünün bebeklerde rutin kulanımı gereksizdir. Bebekleri daha çok bebek küvetinde file üstünde duş şeklinde yıkamalarını  öneriyoruz. Böylece kulağa, göze ve ağza sabun ve su  kaçma riski azalıyor. 2 yaşlarında da yine duş  şeklinde banyo öneriyoruz. Banyo doldurularak yapılan köpük banyoları kız çocuklarında sistite erkeklerde de balanite sebep olabilir. Köpük sadece anal füssür ve ve kabızlıkda ılık oturma banyosu esnasında kullanılabilir.

İlginizi Çekebileceğini Düşündüğümüz Diğer Haberler
FACEBOOK YORUMLARI
ANNEBEBEK ÜYELERİ NE DİYOR?

Yorumları görebilmek, soru, görüş ve önerilerinizi bizimle paylaşmak için facebook hesabınız ile giriş yapmalısınız.

Facebook’ta adınıza gönderim yapmadığınızı bilmenizi isteriz..