Bebekler Neden Pamukçuk Olur?
Bebeklerde özellikle 0-12 ay arası dönemde çoğunlukla beyaz, bazen de sarımsı rengiyle dudak çevresinde kendini gösteren pamukçuk; kaşınarak açılması durumunda daha geniş bölgelere yayılır. Bebeğin beslenirken canının yanmasına ve uyku düzeninin bozulmasına neden olabilir. Alınacak bazı önlemlerle bebeklerin pamukçuktan uzak durabileceğini ifade eden Emsey Hospital’dan Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Didem Çalışkan Kirtil, konuyla ilgili anne babaları bilgilendiriyor.
Pamukçuk Nasıl Anlaşılır, Belirtileri Nedir?
Ağız bölgesindeki süt kalıntılarını andıran beyaz renkli lezyonlar nedeniyle anlaşılır. 0-12 ay bebeklerde pamukçuklar ağız içerisinde, dilde veya yanak içinde hızla dağılarak kendini gösterir. Beyaz ile sarı arası olabilen renkte lezyonların yanı sıra, bir diğer pamukçuk belirtisi de ağrı yapabileceğinden bebeğin huysuzlanarak yemek yemeyi reddetmesidir.
Pamukçuk Neden Sadece Bebeklikte Görülür?
Erken doğum, anne sütünü yeterince alamama gibi nedenler bebeklerde pamukçuğun gelişimini tetikler. Bu nedenle sıklıkla 0-12 ay aralığındaki bebeklik döneminde görülür.
Nasıl Oluşur?
Yeni doğanlarda sık görülmesi ile birlikte daha sonraki dönemlerde de bebeklerde görülebilir. Antibiyotik alması gereken bebeklerde bu enfeksiyonun oluşma riski fazladır. Bebeğin ağzında hastalık olarak kendini gösteren Candida Albicans, öncesinde doğum kanalında monila sınıfı mantar enfeksiyonu olarak aktiftir. Genellikle sağlık sorununa neden olmayan bu mantar, vücut dengesinin bozulduğu bazı hastalıklar, antibiyotik kullanımı veya gebelik benzeri hormonal değişimlerle pamukçuk için uygun ortamı hazırlar.
Yeni Doğan Bebeklerin Ağız Bakımı Nasıl Yapılmalıdır?
Dil ve ağız içi dokusu normal görünümünde olan bebekler için, özel bir ağız bakımına ihtiyaç yoktur. Pamukçuk oluşumu şüphesi var ise bir uzamandan destek alınmalıdır.
Pamukçuğun Tekrar Etme Riski Var Mıdır? Varsa Bu Nasıl Önlenebilir?
Bebeklerdeki pamukçuk yaraları geçmiş görünebilir, ancak oradaki dokunun bütünlüğü zarar görmüş olduğundan lezyonlar tekrarlayabilir. Bunu önlemek için anne el ve göğüs ucu hijyenine, bebeğin biberonlarının ve emziklerinin doğru temizlenmesine dikkat etmelidir.
Pamukçuk Nasıl Tedavi Edilir?
Pamukçuk oluşumuna sebep olan faktörlerin olmadığı bebeklerde pamukçuk genellikle kendiliğinden geçer. Annenin bebeği ve kendi sağlığı için, göğüs uçlarını süt kalıntılarından temizlemesi de önemlidir. Pamukçuk yaralarının bebekte geniş bir alanı kaplaması durumunda, mutlaka doktora danışılmalıdır. Pamukçuk için, antibiyotik içerikli damlalar doktor kontrolünde kullanılabilir.
Pamukçuğu Olan Bebeğin Beslenmesinde Nelere Dikkat Edilmeli?
Pamukçuğu olan bebeğin beslenmesinde anne sütü alınması önemlidir. Anne sütü, bu dönemde bebeğin lezyonlarına zarar vermeyeceği gibi, aksine bebeğin bağışıklık sisteminin gelişimini de destekleyecektir. Bebeklerde pamukçuk olduğu dönemde biberon ve emziklerin hijyenine dikkat etmek, annenin bebeği emzirmeden önce ellerini yıkaması da bu anlamda gereklidir. Bebeğin ağrısı olması durumunda emmeyi reddetmesi normaldir.
Pamukçuk Ciddi Bir Hastalık Mıdır?
Pamukçuk bebeklerde sıklıkla görülür, zaman zaman bebeğin bağışıklık sisteminin direncine göre kendiliğinden de geçebilir. O nedenle, korkulacak bir durum söz konusu değildir. Ancak, lezyonun soyulması veya kaşınması gibi durumlarda yaranın genişlemesi, daha büyük alana yayılması enfeksiyon riskini artırır. Bu açıdan bakıldığında, bebeklerde görülen pamukçukların düzenli kontrolü ve gerekli durumlarda doktora danışılması oldukça önemlidir.
Yorumları görebilmek, soru, görüş ve önerilerinizi bizimle paylaşmak için facebook hesabınız ile giriş yapmalısınız.
Facebook’ta adınıza gönderim yapmadığınızı bilmenizi isteriz..