6. Aydan Sonra Bebeğime Ne Yedireyim?
Yaz ayları bebek beslenmesi için birçok alternatifle dolu. Mevsiminde yenecek taze meyve ve sebzeler bebeğinizin sağlıklı gelişimine ve katı gıdalara alışma sürecine önemli katkılar sağlayacaktır. Elbette bu besinlerin de bebeklere verilme sırası var. Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Ayşe Sokullu, yaz aylarında bebeklere nelerin verilebileceğini anlatıyor.
6. ayına Haziran ya da Temmuz ayında girecek olan bir bebeğe hangi mevsim sebze ve meyveleri verilmelidir?
Ek gıdalara başlarken sebze ve meyvelerle başlarız. Haziran ve Temmuz’da başlayanlara kabak, havuç, fasulye, semizotu, brokoli, enginar, patates gibi sebzeler verebiliriz.
Meyvelerden elma, şeftali, kayısı, armut ve erik verilebilir. Kırmızı meyveler, narenciye, üzüm ve karpuz gibi çok tatlı meyveler başlangıç için uygun değildir.
7. ve 8. ayda olan bebeklerde bu meyve ve sebzeler değişir mi?
Meyve ve sebzeler 3’er günlük deneme süreleri ile birer birer eklendiğinden bebeğin alışma süreleri de takip edilerek sırasıyla eklenir. 7- 8. ayda ıspanak, soğan-sarımsak eklenebilir. Taze nane, maydanoz gibi yeşillikler de eklenebilir.
Yaz meyvelerinden karpuz, kiraz, üzüm gibileri verebilmek için çiğnemeye başladıkları ve dik oturabildikleri, ince motor gelişimin daha iyi olduğu 9 ay sonrası zamanlar daha uygundur.
Ne miktarda ve hangi ana ya da ara öğünde vermeli?
Meyve ve sebzeler birkaç kaşıktan başlayıp 100-150 gramlık sık porsiyonlara kadar yavaş artırılarak verilir. Meyveler sabah ile öğlen arası ara öğün, sebzeler ise öğlen ana öğünü olarak verilir.
Meyveleri püre mi yapmalı yoksa hafif topaklı mı vermeli?
Meyveler cam rende ile orta-ince pütürlü olarak hazırlanıp posası ile birlikte tattırılır. Ayrıca tutma/oturma/el-ağız koordinasyonu iyi çocukların file içinde yumuşak meyveleri kemirmesine de fırsat verilebilir. Bu alıştırmalar sırasında bebek mutlaka dik oturabilir pozisyonda olmalı ve yalnız bırakılmamalıdır.
Bu aylarda ek gıda hazırlarken hangi hijyen kurallarına dikkat etmek gerekir?
Ek gıdalar hazırlanırken gıdaların ve hazırlayan kişilerin ellerinin temizliği çok önemlidir. Sebze ve meyveler iyice yıkandıktan sonra soyulmalı ve hazırlanmalıdır. Özellikle küçük tatma dozlarında ve çiğ verilen meyveler taze hazırlanmalıdır. Sebzeler doyurucu dozda yedirilebildiği aşamada 2. bir öğüne kadar soğutularak saklanacak miktarda hazırlanabilir ve buzdolabında saklanır. Isıtmak için Benmari usulü (sıcak suya bir kâse içinde oturtularak ısıtma) kullanılabilir.
Süt ve protein grubunda hangi besinleri seçmeli ve ne kadar vermeli?
Süt grubunda bilinen bir alerji yoksa yoğurtla başlanması uygun olur. Günde 1-2 defada 100-150 grama kadar verilebilir. Sonrasında tuzsuz beyaz peynir ya da lor verilir.
7-8. aydan itibaren tahıllar (irmik, bulgur, şehriye, kırmızı mercimek) sebzelere eklenir. Sonra sırasıyla kıyma (ceviz büyüklüğünde, haftada en az 3-4 defa) ve yumurta sarısı (sekizde bir ile başlayıp her gün yarım yumurta sarısına kadar çıkan dozlarda) verilebilir.
9 ay sonrası kuru baklagiller (kuru fasulye/nohut/yeşil mercimek) eklenebilir. Balık alerjik bünyeli olmayan çocuklarda 9 aydan itibaren, alerjik çocuklarda 1 yaş sonrası verilir.
Yorumları görebilmek, soru, görüş ve önerilerinizi bizimle paylaşmak için facebook hesabınız ile giriş yapmalısınız.
Facebook’ta adınıza gönderim yapmadığınızı bilmenizi isteriz..