Giriş Yapın

Facebook ile Bağlan Sizin adınıza paylaşım ve izinsiz gönderim yapmıyoruz.
Katı Gıdalara Ne Zaman Başlamalı?
Katı Gıdalara Ne Zaman Başlamalı?
Bebek Beslenmesinde 3N 1N Kuralı!
Bebek Beslenmesinde 3N 1N Kuralı!

Bebeğinize Verebileceğiniz Meyveler

Bebeğinize Verebileceğiniz Meyveler

 

Küçük bebeğiniz için sıvı alımının önemini biliyor musunuz? “Bebek bedeninin %70’i sudur” desek konunun önemine vurgu yapabiliriz sanırım. Bu noktada meyve suları bebeklerin gün içerisinde kaybettiği sıvı miktarının bir bölümünü karşılamakla birlikte, vitaminleri sayesinde de hastalıklara karşı koruyucu etki sağlamaktadır. Ancak bebeğinize meyve suyunu ilk altı aydan sonra vermeyi ve anne sütünden hemen sonra vermemeyi tercih etmelisiniz. Başka nelere dikkat etmeniz gerektiğini, meyvelerin besin değerlerini ve kokteyl örneklerini Uzman Diyetisyen M. Turgay Köse’ye sorduk.  

Yaşamın ilk birkaç yılı, sağlığın temellerinin atıldığı son derece önemli bir dönemdir. Bu kritik dönemde bebeklerin yaşaması, sağlıklı büyüyüp gelişmelerinde, yeterli ve dengeli beslenme belli başlı etmenlerden birisi, belki de en önemlisidir. Kişinin temel ihtiyaçlarından birisi olan beslenme; büyüme, gelişme ve sağlığın korunmasındaki en önemli faktördür.

Beslenme alışkanlıkları kalp-damar hastalıkları, hipertansiyon, diyabet, kanser gibi pek çok hastalıkta önemli rol oynamaktadır. Yeterli, dengeli ve sağlıklı beslenme birçok kronik hastalıktan korunmada etkili olmaktadır. İleri yaşlarda görülen birtakım rahatsızlıkların temeli henüz küçük yaşlarda atıldığı için yaşamın her döneminde besin alımına dikkat etmek gerekmektedir. Yüksek oranda sebze ve meyve tüketimi birçok kronik hastalıktan korunmada etkili olmaktadır.

Bebeklik ve çocukluk dönemindeki en önemli sorunlar, onların yanlış beslenme alışkanlığı kazanmalarına bağlı olarak ortaya çıkmaktadır. Bunun sonucunda çocuğun büyüme ve gelişmesi yavaşlamakta ve durmaktadır. Hatta kazandığı ağırlığı bile kaybedebilmektedir. Bu yaşlardaki yetersiz ve dengesiz beslenme durumunda fiziksel gelişimin yanı sıra zeka gelişimi ve öğrenme yeteneklerinin de olumsuz yönde etkilendiği görülmektedir.

Sebze ve meyve tüketimi ile kalp-damar hastalıkları, bazı kanser türleri, inme, diyabet, Alzheimer hastalığı, katarakt ve yaşla ilintili fonksiyonel kayıp riskinin azalması arasında kuvvetli bir ilişki vardır. Bu etkilerin sebze ve meyvelerin içerdiği diyet posası, folat, potasyum ve Beta - karoten, C vitamini, E vitamini gibi antioksidan etkinlik gösteren biyoaktif fitokimyasal bileşenlerden kaynaklandığı vurgulanmaktadır. Yapılan bilimsel çalışmalarda biyoaktif bileşenlerin sebze ve meyvelere kıyasla sebze ve meyve sularından daha kolay emilebildiği belirtilmektedir.

Meyvelerde değişen oranlarda A ve C vitamini bulunmaktadır. Turunçgiller, kavun, karpuz, çilek, böğürtlen gibi meyveler C vitamini açısından zengindirler. Koyu sarı renkli (kavun, kayısı, mango, şeftali gibi) meyvelerin çoğu A vitamininin zengin kaynağıdır. Bunların yanı sıra çoğu meyve potasyum ve folik asit içermektedir. Özelikle kabuklu olarak yenebilen meyveler ile kuru meyveler iyi birer posa (lif) kaynağıdırlar. Böylelikle şeker, kolesterol ve kan basıncı seviyelerini istenilen düzeylerde tutmaya yardımcı olmaktadır. Su ile birlikte midede şişerek tokluk, doygunluk hissi uyandırmaktadır. Aynı zamanda tuvalete çıkma sayısını ve dışkı miktarını artırarak kabızlığı önlemekte ve özellikle kalın bağırsak kanserinden koruyucu etkiler göstermektedir. Günlük posa alımını artırmak adına meyve ve meyve suyu tüketimini artırmakta yarar vardır.

Meyve - Sebze Özlü Kokteyller:

Soğuk ve kirli havaların yol açabileceği olumsuzluklara karşı güçlü bir sağlık ve güzellik iksiridir. Taze sebze ve meyvelerin zengin içeriği organizmanın günlük gereksinimini karşılarken soğuk ve puslu havalarda korumasız kalan cildin de içeriden beslenmesini sağlar.

Kokteyl örneği 1

C vitamini ve potasyum açısından 1/2 adet Kivi’yi
A, C ve bazı B vitaminleri açısından 8 adet Vişne’yi
Potasyum ve A vitamini açısından 4 adet Kayısı’yı ve
A, C, K ve bazı B vitaminleri ile kan yapıcı etkisinden dolayı 4 adet Çilek’i karıştırarak hazırladığınız karışımda vitamin kaybı olmaması için tek bir seferde bebeğinize içirin.

Kokteyl örneği 2

A vitamini ve potasyum açısından 1 adet Anamur Muzu’nu
A, C ve bazı B vitaminleri açısından 1 küçük boy şeftali ile 100 gram Kavun’u
Kanı temizlemesi ve idrar söktürmesi açısından A, B, C vitamini kaynağı 8 adet Kiraz’ı karıştırarak hazırlanan karışımı, havaların ısındığı şu günlerde ideal bir kokteyl olarak bebeğinize verebilirsiniz.

Vücutlarının yaklaşık %70’i sıvı olan bebeklerin gün içerisinde kaybettiği sıvı miktarı düşünülürse; meyve suları vücuda kaybedilen sıvıyı geri kazandırdığı gibi, C vitamini, karotenoid ve fenolik bileşik içerikleri ile bazı kanser türleri ve kronik hastalıklara karşı koruyucu etkiler de göstermektedir. Hücrelerin yaşamsal faaliyetleri ve vücut fonksiyonlarının yerine getirilmesi, vücudun su dengesinin korunması ile mümkündür. Vücudun su dengesi; idrar, dışkı, terleme ve solunum yoluyla kaybedilen sıvının yeniden su ve sulu besinler ile karşılanmasıyla sağlanmaktadır. Meyve suları susuzluğu giderdiği gibi, sağlığı da olumlu yönde etkilemektedir. Örnek olarak, okul öncesi çocuklar için önerilen günlük meyve suyu tüketimi 120-180 gram, 7-18 yaşındaki çocuklar için ise 240-360 gramdır. Özellikle çocuklara gazlı içeceklerden ziyade meyve suyu içme alışkanlığı kazandırmakta yarar vardır.

Bebek Beslenmesinde Dikkat Edilecek Hususlar

  • Anne sütünüz yeterli olduğu takdirde meyve sularını 6. ayda verebilirsiniz.
  • C vitamini için en uygun yiyecekler turunçgiller ve domatestir. Bunların bulunmadığı durumlarda elma ve şeftali sularını da verebilirsiniz.
  • Meyveyi iyice yıkadıktan sonra suyunu sıkın.
  • Günde 1 çay kaşığı ile başlamak suretiyle miktarı gittikçe artırın.
  • Meyveleri sıkar sıkmaz, bekletmeden bebeğinize verin.
  • Eğer bebeğinizi yalnız anne sütü ile besliyorsanız, meyve suyunu 6. aydan itibaren vermeye başlayabilirsiniz.
  • Meyve ezmeleri 4. aydan itibaren verilebilir.
  • Anne sütüyle beslenen bebeğe meyve suyu ve meyve ezmesi anne sütü ile aynı zamanda verilmez.
  • Meyve suyu, ezme ve püresini, sütünüzü verdikten 2 saat sonra verirseniz daha sağlıklı olur.
İlginizi Çekebileceğini Düşündüğümüz Diğer Haberler
FACEBOOK YORUMLARI
ANNEBEBEK ÜYELERİ NE DİYOR?

Yorumları görebilmek, soru, görüş ve önerilerinizi bizimle paylaşmak için facebook hesabınız ile giriş yapmalısınız.

Facebook’ta adınıza gönderim yapmadığınızı bilmenizi isteriz..