Mevsime Uygun Meyve ve Sebzelerle Bebeklerde Ek Gıdaya Geçiş
Bebekler 6. aylarına geldiklerinde ek besinlere başlanması önerilir. Bu hem bebeğin artan besin ihtiyacının karşılanması hem de sağlıklı beslenme davranışları geliştirmesi için önemlidir. Mevsim sebze ve meyveleriyle bebeklere taze öğünler hazırlanması gerektiğini belirten Beslenme Uzmanı Sibel Güngör, anne babalara ek gıdaya geçişte işlerini kolaylaştıracak önerilerde bulunuyor.
Pediatristler başta olmak üzere, ebeveynler de dahil kamuoyundaki yaygın kanı, bebeklerde ek gıdaya ortalama 5 - 6. ay itibariyle geçilmesi yönünde. Bebeklerin 5 - 6. ayda ek gıdaya hazır olması, her bebek için geçerli bir kural olmamakla birlikte bazı bebekler 5. ayda bazı bebekler ise 7. ayda ek gıdaya hazır olabilir. En önemli şey bebeğin hazır olmasıdır.
● Başını dik tutabilmesi,
● Kaşığı ağzına alabiliyor olması,
● Oturmasından yürümesine kadar gelişen davranışlarını gözlemleyerek anlayabiliriz.
Ek gıdaya geçişle pişik olasılığı artıyor
Her ne kadar ek gıdaya geçiş konusunda bir konsensus olsa da, Türkiye’de ve dünyada az bilinen bir gerçek var, ek gıdaya geçişle birlikte bebeklerde pişik görülme olasılığı da artıyor. Bu nedenle bebeklere ek gıda döneminde verilen besinlerin organik ve asidite açısından düşük olması çok önemli. Buna ilaveten, gaz yapma ihtimali olan besinler için de acele etmemek doğru bir karar olur.
Ek gıdaya hangi besinlerle başlanmalı?
Peki, bebekler 6. aydan sonra ek gıdaya hangi besinlerle geçmeli? Bu noktada, bebeklerin ilk tükettikleri besinin sebze olması çok önemli… Sebzeler de organik olmalı. Sebzeleri tattırdıktan sonra, 2-3 sebzeyi birleştirerek çorba olarak yedirmek etkili bir seçenek olabilir. Kereviz, yer elması, kırmızı pancar gibi gaz yapma oranı yüksek olan sebzeler ve şekerli tatlar yani meyveler ikinci kademede yer almalı çünkü “damaktan tat alma”da bebek için önemli.
Ek gıdaya geçişte verilen ilk meyve ya da sebze, mevsim sebze ya da meyvesi olmalıdır. Havuç, patates ve balkabağı başlangıç için ideal temel sebzeler olabilir. Yumuşak yemekler hazırlamak, bebeğin ilerde parçalı yemeklere daha rahat alışmasını sağlayacaktır.
Ek gıdaya geçerken, sağlık açısından buharda pişirmeyi tercih edebilirsiniz. Ve tekrar vurgulayalım; 1 yaşa kadar meyve sebzelerin organik verilmesi önemli, çünkü 1 yaştan sonra bağışıklık artıyor.
Birbiriyle tat olarak uyumlu sebzeleri karıştırarak ve püre şeklinde verebilirsiniz. Bunlara örnek verecek olursak brokoli ve patates püresi ile havuç ve patates püresi yapılabilecek tariflerdendir.
6 ay ve sonrasında ek gıdaya geçişte verilebilecek ilk sebzelerden bir tanesi de kabaktır. Kabak, alerjik reaksiyon ve gaz yapma riski en düşük olduğundan, bebekler için uygun bir sebzedir. Yapılacak her tarifte dikkat edilmesi gerekenler, sebzelerin buharda pişmesi ve haşlama işleminin yapılmasıdır. Sebze haşlandıktan sonra çatalla ezerek, bebeğin yiyebileceği düzeyde pütür bırakarak püre haline getirmek gerekir.
Ek gıdaya geçerken, bebek için güvenli meyve tüketimi
Peki bebekler ek gıdaya geçişte meyveleri nasıl yiyebilir? Öncelikle annenin bebeği duyması, anlaması çok önemli. Anne tarafından bebeği zorlayacak derecede baskıcı bir beslenme rutini doğru değil. Ben bu noktada “Bebeği dinleyerek beslenme” modelini öneriyorum. Bebeğin verilen besinin tadını sevip sevmediğine dikkat etmek gerekir. Sevmediği takdirde tatlı sebze veya meyveyle de ek gıdaya alıştırabiliriz. Meyveyi çiğ ya da cam rendeden geçirerek verebiliriz ama bu noktada bebek meyve yemeyi reddederse meyve hafif pişirilebilir.
Yaz meyveleri arasında bulunan çilek, şeftali ve üzüm gibi meyvelerin içerisinde bulunan vitaminler, bebeklerin bağışıklığını güçlendirirken onların enfeksiyona karşı korunmasına da yardımcı olur.
Yaz meyveleri ile yapılabilecek bebek mamalarına örnek olarak verebileceklerimiz arasında, birkaç meyveyi karıştırarak elde edilebilecek püre olabilir. Bu pürenin içine bir kaşık irmik koyarak şeftali ve üzümlü mama da yapabiliriz.
Bebeğinizin damak tadına uygun olarak tariflerdeki meyveleri değiştirebilirsiniz fakat bu noktada önemli olan şeylerden biri mama hazır olduktan sonra çatalla ezmek veya blenderdan geçirmek olmalı.
Ek gıda dönemine uygun olmayan besinler, bebekte pişik yapabilir
Son olarak yaz meyveleri konusunda ek gıdaya geçişle birlikte bilinçsiz besin tüketiminin bebeklerde neden olduğu pişik sorunu için de bir tavsiyede bulunmak isterim.
Karpuz, çilek gibi yaz meyveleri ve mandalina, portakal gibi C vitamini açısından zengin olan meyveler bebeğin dışkısının asitli olmasına neden olarak bu dışkının ciltle teması sonucu pişik oluşumunu tetikleyebilir. O nedenle mesela portakal suyu bebeğe, pişirilerek verilebilir.
En doğru olan bebeğinizi tanıdıktan sonra onu dinleyerek uygun bir besin listesi hazırlamak ve pişik yapan ek gıdalardan uzak durmaktır.
Bebeğinizin pişik problemi devam ediyorsa, pişik sorununda annelere yol arkadaşı olacak bir ürünü de buraya ekliyoruz: Bebeklerde cilt bakımını anne dokunuşuyla maksimum seviyeye taşıyan Sudocrem!
Sudocrem, içeriğindeki çinko oksit ile ciltteki sıvı kaybını azaltmaya yardımcı olurken, lanolin ile de cildi yatıştırıp yumuşatıyor. Böylece bebeklerin ek gıdaya geçiş döneminde karşılaşılabilecek pişiğin neden olduğu kızarıklıkların yatışmasında annelerin yardımına koşuyor.
Yorumları görebilmek, soru, görüş ve önerilerinizi bizimle paylaşmak için facebook hesabınız ile giriş yapmalısınız.
Facebook’ta adınıza gönderim yapmadığınızı bilmenizi isteriz..