Giriş Yapın

Facebook ile Bağlan Sizin adınıza paylaşım ve izinsiz gönderim yapmıyoruz.
Çocuğunuz Neden Her Şeyi Yere Atıyor?
Çocuğunuz Neden Her Şeyi Yere Atıyor?
Bebeklerde Motor Gelişim Nedir?
Bebeklerde Motor Gelişim Nedir?

Bebeğinizin Gelişimini Nasıl Desteklersiniz?

Bebeğinizin Gelişimini Nasıl Desteklersiniz?

0-6 Yaş Ebeveyn Danışmanı Ayşegül Karahan Ertuğrul: “Maria Montessori gözlemlerinde çocukların yaradılıştan özel bir program, yaşam amacı ve kendini inşa etme motivasyonu ile dünyaya geldiklerini görmüş. Geliştirdiği eğitim metoduyla da bu harika yaradılışı geliştirip en güzel şekilde ortaya çıkmasına yardım ediyor.
Yaşamın ilk altı yılı ama özellikle ilk üç yılı, çocuklar emici zihinleriyle oldukça çok bilgiyi kolayca alırlar. Tüm yaşamı, büyük oranda bu dönemdeki başarılarına dayanır. İyi bir gözlemci ve rehber olarak çocuğunuzun ihtiyaç ve ilgisini size göstermesine izin verirsiniz. Çocuğunuza ne yapacağını söyleyerek, direktifler ve yönlendirmelerle öğretmeye çalışmak yerine onun kendi başına yaparak ve başkalarını gözlemleyerek en iyi şekilde öğrenmesine destek olursunuz.”

Kendi Kendine Yemek Yeme

Ek gıdaya geçtiği altı aylık dönemden itibaren ona kaşık verebilirsiniz, suyu da ellerine göre minik bir cam bardaktan içebilir. Yani biz ne kullanıyorsak, aynısının minikleri. Böylece elle kavrama becerisini geliştirir, el göz koordinasyonu kazanır. Cam bardak diye çekinmeyin, zaten hep yanındasınız. Hatta elinden düşüp bardak kırılırsa başka bir farkındalık daha kazanır. Böylece eşyaların özelliklerini de keşfeder. Kısa zaman sonra çatal ve bıçak da kullanmaya başlar. Evet evet bıçak. Tabi ki onun kullanabileceği şekilde bıçaklar. 2 yaş civarında ekmeğine reçelini sürebilir ya da meyvesini doğrayabilir. Minik sürahisinden bardağına suyunu doldurup içebilir. Unutmayın Montessori yönteminde öyleymiş gibi bir hayat sunmuyoruz, gerçek hayatın çocuk boyutlarında olanını sunuyoruz.

Görsel kartlarla çalışmalar

Eşya, hayvan, bitki gibi kategorilerde görsel kartlarla yaptığınız etkinlikler birçok amaçla kullanılabilir. Dil becerisini geliştirir, okuma yazma dönemindeyse yazılış ve okunuşlarıyla destekler, karttaki iki boyutlu fotoğrafı üç boyutlu gerçek halleriyle eşleyerek boyut algısını geliştirir. Örneğin inek, koyun, tavuk gibi çiftlik hayvanları fotoğraflarının bulunduğu kartlarla hayvanları tanıyıp, çıkardığı sesleri konuşabilirsiniz. Ardından hayvanların üç boyutlu maketiyle eşleştirme yapabilirsiniz. Böylece karttan iki boyutlu olarak gördüğü hayvanların farklı boyutlarda, farklı şekillerde olduğunu daha net keşfeder. En güzeli önce hayvanın gerçeğini görmesi tabi ki. Önce bir köy ziyareti, hayvanları gözlemleme süreci, ardından kartlar ve üç boyutlu hayvan eşleştirmesi harika olur. Bir de hayvanların orantılı büyüklükte olmalarına dikkat edin. Bir horozla bir at aynı büyüklükte olmamalı.

Sürpriz çanta

Sadece yaratıcılığınızla sınırlı bu etkinlikte çocuğunuz gözleri kapalıyken, sadece dokunarak nesnelerin ne olduğunu tahmin etmeye çalışır. Ağzı büzülebilen bez bir çantanın içine tarak, mandal, kalem, terlik, sünger, kozalak gibi farklı farklı cisimler yerleştirin ve çocuğunuzun gözleri kapalı bir halde sadece çantaya dokunarak keşfetmesini sağlayın. Bu eğlenceli oyunu eşyaları değiştirerek sıkılmadan sık sık oynayabilirsiniz.

Numaralarla hafıza oyunu

Sıfırdan ona kadar sayıların yazılı olan kartlar ve bu kartlardaki sayılara karşılık gelecek miktarda bir çeşit nesnenin olduğu değişik sayılarda nesneler masada hazır halde bulunur. Çocuk çektiği kartın üzerindeki sayıya karşılık gelen nesneleri bulur ve seçer. Bu etkinlik hem sayılara karşılık gelen miktarları hem de sıfırın anlamını keşfetmeyi geliştirir.

Yap-boz haritalar

Kıtalardaki ülkelerin tutmaçlı yap-boz olarak hazırlandığı bu etkinlikte, çocuk ülkeleri isimleriyle tanır. Böylece hem yaşadığımız dünyayla ilgili bilgi edinir hem de ülkelerin isimlerini öğrenir. Bu etkinliğe önce kendi ülkemizin bulunduğu kıtadan başlayın. Türkiye için hem Asya hem de Avrupa haritalarını kullanın. İkisini aynı anda yapmaya çalışmak pratik olmayabilir. O yüzden önce bir kıtayı, sonra da diğerini tanıyabilirsiniz. Daha sonra da diğer kıtalarla devam edebilirsiniz.

İlginizi Çekebileceğini Düşündüğümüz Diğer Haberler
FACEBOOK YORUMLARI
ANNEBEBEK ÜYELERİ NE DİYOR?

Yorumları görebilmek, soru, görüş ve önerilerinizi bizimle paylaşmak için facebook hesabınız ile giriş yapmalısınız.

Facebook’ta adınıza gönderim yapmadığınızı bilmenizi isteriz..