Bebeğinizin Kakasında Kan Görürseniz Ne Yapmalısınız?
İlk aylarda bebeğin sağlığı hakkında birçok bilgi veren idrar ve dışkı, yeni anne babaların dikkat ettiği şeylerden… Eğer bebeğinizin kakasının kanlı ya da mukuslu olduğunu fark ederseniz, doktora başvurmanız gerekiyor. İstinye Üniversite Hastanesi Medical Park Gaziosmanpaşa’dan Çocuk Alerji İmmünoloji Uzmanı Prof. Dr. Ömer Cevit, bu belirtilerin Alerjik Proktokolit’e işaret edebileceğini söylüyor.
Bebeklerde doğumdan sonraki ilk 6 ayda görülebilen Alerjik Proktokolit, meme reddine, uyku bozukluklarına, ciddi gaz sorunlarına ve huzursuz bebek durumuna neden olabiliyor. En sık 2 ila 8 haftalık bebeklerde ortaya çıkıyor. Dışkıda kan ve mukus şikâyetiyle ortaya çıkması nedeniyle yeni çocuk sahibi ebeveynleri korkutan hastalıklardan biri…
Tıpta “Kalın Bağırsak Tepkili Besin Alerjisi (FPIAP)” olarak da adlandırılan hastalık, alerjik gıdanın tüketilmesi veya anne sütü aracılığı ile alınması durumunda bebeğin kalın bağırsağında bir iltihap oluşturuyor ve iltihap kendisini kakada mukus ve kırmızı renkli kanla belli ediyor. Bu şikâyetlerin dışında bazen bebekte gaz sancısı, meme reddi gibi yakınmalarla da ortaya çıkabiliyor.
Bebeklerde artan gaz sorununa dikkat!
Sağlıklı bebeklerde görülen rektal kanamaların yüzde 60’ına, alerjik proktokolit yol açıyor. Hastalık genelde annenin diyetindeki inek sütü proteinine karşı bebeğin verdiği hücresel immün tepkiyle ortaya çıkmakta…
İnek sütüne karşı alerjisi olan bebeklerin yüzde 30'unda artmış gaz sorunu, yüzde 22'sinde kaka yaparken ağrıya işaret eden kolik ve ıkınma davranışı, yüzde 27'sinde artmış aralıklı kusma, yüzde 20'sinde ise karın ağrısı ve artmış bağırsak hareketleri görülüyor.
Mama alan bebeklerde süt bazlı mamalara ve daha az olmak üzere soya bazlı mamalara karşı da alerji oluşabilir. FPIAP (alerjik proktokolit) nadiren hidrolize mamalara karşı da gelişebilir. Periferik eozinofili, hipoalbüminemi ve/veya anemi sık görülmez.
Yaşamın ilk 6 ayında en sık görülen alerjik hastalıklardan alerjik proktokolitin, dışkıda kan görülmesi nedeniyle ebeveynlerde endişeye yol açsa da, diğer alerjik bebek hastalıklarına kıyasla daha selim ilerliyor. Kilo alımı ve boy uzaması gibi gelişim kriterlerinde sorun yaratmadığı sürece bebeklerin hemen hemen tümü 1-2 yıl içinde düzeliyor.
Kırmızı et ve yumurta da riski artırabilir
Hastalığa en sık neden olan alerjik gıdanın inek sütü olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Ömer Cevit, bazı durumlarda nadiren de olsa soya, buğday, yumurta, tahıl, kırmızı et, sebze gibi başka besinlerden de kaynaklanabileceğini ifade ediyor.
Beslenme değişikliği dışında FPIAP'in kesin bir tedavisi bulunmuyor. Anne sütü alan bebeklerde anne beslenmesinden inek sütü ve ürünlerini, yumurtayı, soyayı ve diğer bazı besinleri çıkarmak gerekir. Anne sütü alan bebeklerin yüzde 12'ye varan grubunda ise annenin geniş besin diyetine rağmen rektal kanama durumu devam edebilir ve bu durumda hipoalerjenik mamaların kullanımı gerekebilir.
Kanlı gaitanın belirgin olduğu olgularda anne sütüne devam edilirse rektal kanama demir tedavisine rağmen anemiye ve hipoalbüminemiye neden olabilir. Bu şikâyetlere rağmen çoğu bebek 12 ay civarında inek sütü proteini içeren diyeti tolere edebilir.
Beslenme düzenlemesine rağmen rektal kanamanın devam ettiği durumda ise proktokolonoskopi ve biyopsi ile tekrar değerlendirme gerekir. Şiddetli reaksiyon riski genelde olmadığından nedensel ilişkiyi ortaya koymak için şikâyetler geçtikten sonraki aylar içerisinde diyete deneme besinler eklenebilir. Anne sütü her zaman formül mamalara tercih edilir ama bazen annelerin yediği proteinsel yapılar bebekte alerjik semptomlara neden olabilirler. Bu olgularda inek sütü proteini gibi bazı yiyeceklerin anne diyetinden çıkarılmasını gerektirebilir. Bununla birlikte, çoklu besin protein alerjilerinde annenin diyetinde zorluklar yaşanabilir ve formül mamalar da gerekebilir. FPIAP genelde bebek 1 yaşına girince iyileşme durumuna gelir ve genelde 9-12 aylar arası iyileşmenin başlama sürecini oluşturur.
Yorumları görebilmek, soru, görüş ve önerilerinizi bizimle paylaşmak için facebook hesabınız ile giriş yapmalısınız.
Facebook’ta adınıza gönderim yapmadığınızı bilmenizi isteriz..