Ateşlendiğinde Sirke İle Pansuman Yapmayın
Çocuklar genellikle sık sık hastalanır ve ateşlenirler. Bu durum özellikle anaokuluna ya da okula yeni başlamış çocuklarda daha fazla görülür. Ateşin vücudun enfeksiyon etkeniyle savaşması esnasında oluştuğunu belirten Özel Medline Antalya Hastanesi’nden Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Fuat Bigat, ateşlenen çocuğun tedavisinde yapılması gerekenler ve takip edilmesi gereken ateş hastalığı hakkında bilgilendiriyor.
Ateş, vücut sıcaklığının yükselmesidir. Vücut ısısı, 38C ise çocuk ateşli olarak kabul edilir. Ateş; çocuk hastalıklarında, özellikle enfeksiyonlarda görülen bir bulgudur, kendi başına bir hastalık değildir. Soğuk algınlığı grip gibi enfeksiyonlar ateşin sık görülen nedenleridir. Soğuk algınlığında ilk 24 saat tek bulgu ateş olabilir, diğer belirtiler daha sonra meydana gelir. Anjin, orta kulak iltihabı, ishal, idrar yolu enfeksiyonu da ateşe yol açar. Nadiren zatürre, menenjit, tüberküloz gibi ciddi enfeksiyonlar da ateşin nedenleri arasında sıralanabilir.
Ateşi değerlendirirken ateşin yüksekliği ve çocuğun durumu göz önünde bulundurulmalıdır. 38-38,5 derece ateş normal kabul ediliyor. Ancak çocuğunuzun ateşi 39 dereceyi buluyorsa ve buna öksürük, kusma ve ishal de ekleniyorsa, hemen doktora başvurulmalıdır. Aynı zamanda uyku hali, huzursuzluk, solunum zorluğu varsa, yeme içmeyi reddediyorsa, şiddetli başağrısı varsa, ateşi düşse de genel durumu düzelmiyorsa veya ateş 24-48 saatten uzun sürerse yine doktora ulaşmak gerekir. 0-3 ay arası bebeklerde ise durum biraz daha farklıdır. Bebeklerde normalin üstünde ölçülen bir vücut ısısı oldukça önemlidir ve hemen doktora ulaşmayı gerektirir.
Ateşlenen çocuğun tedavisinde yapılması gerekenler;
- Öncelikle çocuğun ateşini ölçün ve acil bir müdahaleye gerek olmadığından emin olun.
- Çocuğunuzun üzerindeki fazla giysileri çıkartın, ince ve bol bir pijama giydirin. Çocuğunuz üşüse bile üstünü örtmeyin.
- Bol miktarda su ve sulu gıdalar tüketmesine özen gösterin.
- Bulunduğu ortamın çok sıcak ya da çok soğuk olmamasını sağlayın.
- Ilık bir duş almasını sağlayın.
- Ilık bezleri eklemlerine yerleştirin. Sirkeli su ya da alkol ile pansuman yapmayın. Bu uygulamalar o an için ateşi düşürse de alkol damarları önce genişletip sonra daraltacağı için ateşin daha da yükselmesine yol açabilir.
- Doktoru ile görüşmeden ilaç vermeyin. Virüsün nedenini bilmediğiniz için verdiğiniz ilaç tedavi sağlamayabilir. Aynı zamanda bilinçsizce verilen ilaç, zehirlenmesine de neden olabilir.
Yorumları görebilmek, soru, görüş ve önerilerinizi bizimle paylaşmak için facebook hesabınız ile giriş yapmalısınız.
Facebook’ta adınıza gönderim yapmadığınızı bilmenizi isteriz..