Bebeğim Diş Çıkarıyor
“Süt dişleri bakımı, çocuğun genel diş sağlığını desteklemek ve kalıcı dişlerin sağlıklı bir şekilde yerlerini almalarını sağlamak için önemlidir. Süt dişleri, kalıcı dişler için bir temel oluşturur ve bu nedenle iyi bir bakım gerektirir.” diyen Liv Hospital’dan Uzman Diş Doktoru Hilal Yüksel Aksakal, bebeklerde diş çıkarma süreci hakkında bilgiler veriyor.
Süt dişleri
Bebeklerde doğumdan 6 ay sonra çıkmaya başlayıp 30-36. aylarda sürmesi tamamlanan dişlere, süt dişi adı verilmektedir. İlk sürmeye başlayan süt dişleri, alt orta ön dişlerdir ve genellikle bebeklerin yaklaşık 6-10 ay arasında ağızlarında belirir. Ardından üst orta ön dişler sırayla çıkar. Bu süreç bireysel olarak farklılık gösterip, çocuğa göre 6 ay öncesi veya sonrası şeklinde değişebilir. Süt dişleri tamamlanan bir çocuğun, üst ve alt çenede 10 adet olmak üzere toplam 20 süt dişi bulunmaktadır.
Süt dişleri neden önemlidir?
Süt dişleri, bebeklerin ve çocukların çiğneme işlevini yerine getirmelerine yardımcı olur. Çocuklar, süt dişleri sayesinde katı gıdaları daha etkili bir şekilde çiğneyebilirler. Bu dişler, sindirim sürecine katkı sağlar ve besinlerin daha iyi emilmesini sağlar.
Aynı zamanda süt dişleri, konuşma gelişimi için gereklidir. Özellikle "s", "ş", "ç", "j", "z" gibi sesleri çıkarmak için dişlere ihtiyaç vardır. Süt dişlerinin eksik veya sağlıksız olması, çocuğun konuşma gelişimini etkileyebilir.
Çocukların bütün süt dişlerinin değişmesi 12-13 yaşa kadar devam edebilir. Süt dişlerinin erken kaybedilmesi, alttan gelecek olan daimi dişin zamanından önce veya yanlış bir pozisyonda sürmesine neden olabilir. Sağlıklı dişler ve çene yapısı, yüzün simetrisini ve estetik görünümünü etkiler.
Diş çıkaran bebekte görülen rahatsızlıklar
Süt dişlerinin sürdüğü dönem, bebekler ve küçük çocuklar için bazı zorluklar ve rahatsızlıklarla birlikte gelmektedir. Diş sürmesi sırasında bebeklerde diş etlerinde şişme, kızarma ve hassasiyet meydana gelebilir. Bu durum bebeklerin ağrı ve rahatsızlık hissetmelerine neden olabilir. Diş sürme döneminde bebeklerin tükürük üretimi artar. İştahsızlık, uykusuzluk, hafif ateş bu dönemde karşılaşılan zorluklardan bazılarıdır.
Ebeveynler, süt dişlerinin sürdüğü bu dönemi daha rahat geçirmek için bebeklerin diş etlerine hafifçe masaj yaparak rahatlatmaya çalışmalıdır. Soğuk bir diş kaşıma halkası veya soğuk meyve parçaları vermek diş etinin ödemini azaltmaya yardımcı olabilir. Bu dönemde yumuşak sulu gıdalarla beslenmeye özen göstererek, daha fazla sıvı tüketimine önem verilmelidir. Eğer bebeğiniz süt dişlerinin sürmesi sırasında aşırı derecede rahatsızlanıyorsa veya herhangi bir sağlık sorunu var gibi görünüyorsa, bir çocuk doktoruna veya diş hekimine danışmanız önemlidir.
Süt dişlerine nasıl bakmalı?
Süt dişleri bakımı, çocuğun genel diş sağlığını desteklemek ve kalıcı dişlerin sağlıklı bir şekilde yerlerini almalarını sağlamak için önemlidir. Süt dişleri, kalıcı dişler için bir temel oluşturur ve bu nedenle iyi bir bakım gerektirir. Bebeklerde diş bakımına, ilk dişin sürmesi ile başlanılabilir. Bu dönemde parmak fırçalar kullanılmalı veya gazlı bezler ıslatılarak dişler silinmelidir.
Çocukların etkin diş fırçalayabilmeleri için ince motor becerilerinin gelişmiş olması gerekmektedir. Bu gelişme ise ortalama 7-8 yaş civarında olmaktadır. Bu yaşlara kadar ebeveynlerin diş fırçalama sırasında çocuklara destek olması, yeterli ve etkili diş fırçalama için önemlidir. Diş fırçaları çocukların ağız büyüklüğüne uygun boyutta, yumuşak ve sık kıllı olmalıdır. Fırçanın başı ve sapı çocuğun eliyle kavrayabileceği şekilde olmalıdır. Çocuklar için flor içeren diş macunu 3 yaşına dek pirinç tanesi kadar veya sadece ince bir tabaka sürüntü şeklinde, 3 yaşından sonra ise bezelye tanesi kadar kullanılabilir.
Diş doktoruna ilk ziyaret ne zaman yapılabilir?
İlk diş doktoru kontrolü, çocuğun süt dişlerinin çıkma sürecinin başlamasının ardından gerçekleştirilmelidir. Amerikan Pediatri Akademisi (American Academy of Pediatrics) ve Amerikan Pediatri Diş Hekimleri Akademisi (American Academy of Pediatric Dentistry) gibi tıbbi kuruluşlar, bebeklerin ilk dişleri sürdüğünde ya da en geç 1 yaşına geldiklerinde ilk diş hekimi muayenesini yapmayı önermektedir. Bu ilk ziyaret, çocuğun ağız sağlığının izlenmesi ve ebeveynlere doğru bakım ve ağız hijyeni alışkanlıkları hakkında rehberlik sağlanması açısından önemlidir.
Yorumları görebilmek, soru, görüş ve önerilerinizi bizimle paylaşmak için facebook hesabınız ile giriş yapmalısınız.
Facebook’ta adınıza gönderim yapmadığınızı bilmenizi isteriz..