Bebeğinizin Kakası Ne Anlatıyor?
Bebeğin dışkısında yer alan değişimler önemlidir!
Konu pek iç açıcı değil biliyoruz ama bazı durumlarda bebeğinizin kakasının rengini kontrol etmeniz gerekebilir. Bahsettiğimiz “bazı durumlar”ın neler olduğunu Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Ersin Sarı’ya sorduk. Uzmanımız; “Bebeklerde fiziksel değişiklikler olduğu kadar biyokimyasal değişiklikler de olmaktadır. Bunlardan birisi de bebeğin dışkı renginde meydana gelen değişimlerdir.” diyerek bizleri bilgilendiriyor.
8. günden sonra sadece anne sütüyle beslenen bebeklerde bebeğin kaka rengi sarı renklidir ve çoğu zaman oldukça yumuşak bir kıvama sahip olmaktadır.
Bebeğiniz her kaka yapamadığında veya zorlandığında kabız olduğu fikrine kapılmak doğru değildir.
Dışkı Rengindeki Değişiklikler Bebekten Bebeğe Farklılık Göstermekte
Evlilikte mutluluğun anahtarı olan bebekler, her şeyi ile hem annenin hem de babanın ilgi odağıdır. Bebeklerde doğumdan sonra bazı değişiklikler meydana gelir. Bebeklerde fiziksel değişiklikler olduğu kadar biyokimyasal değişiklikler de olmaktadır. Bunlardan birisi de bebeğin dışkı renginde meydana gelen değişimlerdir. Dışkı rengindeki değişiklikler bebekten bebeğe farklılık göstermektedir. Bir ay geçtikten sonra, emzirilen bebeklerde birkaç gün ya da bir hafta boyunca gaita çıkarmamış olabilir. Fakat bebek ilk ayında, günde birden az kaka yapıyorsa bu durum yeterince gıda almadığı konusunda bir işaret olarak algılanabilir. Anne sütü ile beslenen bebekler düzenli olarak bağırsak hareketi yaşarlar.
Dışkı Rengi Nelere Bağlı Olarak Değişir?
Bebeklerde kaka rengi; sindirim sıvıları, besin içeriği ve bağırsak florası gibi etkenlere bağlı dönemsel olarak değişiklik gösterebilir. Bebeğin ilk 24 saatte yaptığı kaka “merkonyum” adı verilen kaka amnios sıvısı, bağırsak salgıları ve dökülen bağırsak hücreleri içermektedir. Bunun için merkonyum rengi diğer kakalardan farklı olarak yeşil-siyah renkte olmaktadır. Bebeklerin 3-8. günde yaptıkları kakanın rengi sarı-yeşil renkte olmaktadır. Bu renkte kakaya geçiş kakası denilmektedir. 8. günden sonra sadece anne sütüyle beslenen bebeklerde bebeğin kaka rengi sarı renklidir ve çoğu zaman oldukça yumuşak bir kıvama sahip olmaktadır. Mama ile beslenen bebeklerde kaka rengi sarı-kahve renginde olur ve daha koyu kıvama sahiptir.
Bebeğin yediği gıdalarda kakanın rengini değiştirebilmektedir. Bebek annesini emse dahi, annenin tükettiği gıdalara bağlı olarak dışkı renginde farklılıklar olmaktadır. Bu değişiklikler normaldir ve telaş yapılmamalıdır. Bazı istisnai durumlarda da bebeğin kaka rengi değişebilmektedir. Bebeğin dışkısı pek çok şey anlatıyor olabilir. Bu durum bir hastalığın habercisi de olabilir. Bu nedenle dikkatli olunmalı ve düzenli takip edilmelidir.
Bebeğin Kaka Rengi Neyi Anlatır?
Muayenede doktorlar bebeğin kaka rengini sorabilirler. Bebeğin dışkısında yer alan değişimler önemlidir. Bebeğin kaka rengi; koyu yeşil ve sümüksü ise ayrıca huzursuzluk da varsa bebeğin rahatsız olduğunu düşünmek mümkündür. Bebekte; soğuk algınlığı, nezle, grip, ishal ve ateş gibi olağan dışı durumlarda dışkının rengi değişebilmektedir.
-
Bebeğin kaka rengi yeşil ise: Bebek sağlıklı ve huzurluysa bu durum normal kabul edilebilmektedir. Fakat sürekli ağlayan, huzursuz olan bir bebekte yeşil mukuslu kaka yapma görüldüğü zaman besin alerjisi bulgusu olabilir. Bebeklerde bağırsak enfeksiyonları sırasında da yeşil kaka görülebilmektedir.
-
Bebeğin kakasında kırmızılık görülürse: Bebeğin kakasında görülen kırmızı alanlar çoğu zaman aktif kan gelmesine bağlı olarak oluşmaktadır. Bu durum en sık inek sütüne alerjisi olan bebeklerde görülmektedir. Anüste kaka yapmakta zorlanmaya bağlı oluşan anüs çatlakları ve enfeksiyonlar da kakada kanlı alanlar oluşturabilmektedir.
-
Bebeğin kakasının rengi beyaz-gri olduğu zaman: Acil durum denilebilecek kaka rengi beyazdır. Bebeğin kakası beyaz-gri ise safra yolu tıkanıklığı ve karaciğer konusunda rahatsızlık bulgusu olabilmektedir. Bu durumda erken tedavi oldukça önem kazanmaktadır. Bebekte bu şekilde dışkılama oluyorsa acil hekim başvurusunda bulunulması gerekmektedir.
-
Koyu yeşil-siyah renk olduğu zaman: Bebeğin demir takviyesi aldığı durumlarda kakası koyu yeşil-siyah renk olur ise merak edilmemelidir. Siyah kaka demir tedavisini kesmek için bir engel değildir. Eğer demir tedavisi bebekte huzursuzluk, kaka yapamama ve kanlı kaka yapmaya sebep olursa ancak o zaman tedavi kesilmelidir.
Bebeklerde Kaka Yaparken Zorlanma ve Yanma Problemleri
Dokuz ay anne karnında yatan bebek, dünyaya gözlerini açmasıyla birlikte birçok aktiviteyle (gaz, çiş, kaka vb.) karşı karşıya kalır. Haliyle bebeğin dış dünyada alışması gereken çok şey vardır. Bunların başında da tuvalet ihtiyacını gidermek yer alıyor. Ancak bebek için yeni bir durum olan tuvalet ihtiyacı gidermede bazı sorunlar kendini gösterebilir. Burada unutulmaması gereken bebeklerde özellikle de yenidoğanlarda kaka yapamamanın ya da zorlanmanın sık rastlanan bir durum olduğu gerçeğidir.
Bebeklerde çokça görülen kaka yapamama çoğu zaman kabızlık ile karıştırılsa da ikisi farklı problemlerdir. Kabızlık, bebeğin yediği gıdalar nedeniyle sindirim sisteminin tam olarak etkin biçimde çalışmamasından kaynaklanan bir sağlık sorunudur. Bebeğiniz her kaka yapamadığında veya zorlandığında kabız olduğu fikrine kapılmak ise doğru değildir. Eğer bebeğinizin kakası sert ve koyu renkteyse kabız olma ihtimali yüksektir. Ancak kaka yaparken zorlanıyor ve yanma problemi gözleniyorsa bebekte bağırsak kasları ve metabolik nedenlere bağlı sorunlar olabilir. Bu durumda ise yapmanız gereken bir çocuk cerrahisi uzmanına başvurmaktır.
Yorumları görebilmek, soru, görüş ve önerilerinizi bizimle paylaşmak için facebook hesabınız ile giriş yapmalısınız.
Facebook’ta adınıza gönderim yapmadığınızı bilmenizi isteriz..