Sünnet Önemli Bir Ameliyattır!
“Sünnetini ne zaman yaptırmalıyım?” “Doğar doğmaz aradan çıkarsam mı?” ya da “Hep erteledik yaşı da dört oldu, nasıl anlatsam?” gibi sorularla dolu olan annelerimiz için Hastane Derindere Üroloji Bölümü’ne sünnet hakkında merak edilenleri sorduk.
Ameliyathaneye alınan bebeğe adrenalinsiz uyuşturucu iğne yapılır; böylece işlem sırasında en ufak bir ağrı duymaz.
Sünnet sonrası erken dönem büyük çocuklarda idrar tutma, idrar yaparken yanma şikayetleri ve penis çevresinde kabuklanmalar olabilir.
Sünnet Nedir?
Sünnet erkeklerde penis başını (glans) örten prepisyum denilen derinin kesilerek alınmasıdır.
Ne Zaman Yapılmalı?
Çocuğun psikolojik gelişimini göz önüne alarak en uygun 2 yaş öncesi ya da 6 yaşından sonra yapılmasıdır.
Yenidoğan Sünneti Nedir?
Doğumu takiben ilk bir ay içerisinde yapılan sünnettir. Operasyon süresi yenidoğan bebeklerde yara iyileşme hızı yüksek, bebek bezli olduğu için bakımı kolay ve ağrı kesici ihtiyaçları diğer yaş gruplarına göre az olduğu için son yıllarda tercih edilen bir uygulama haline gelmiştir. Sanıldığının aksine bebeklerde ağrı hissettiği için sünnetten yaklaşık yarım saat önce sünnet derisine (prepisyum) uyuşturucu krem sürülür. Ameliyathaneye alınan bebeğe adrenalinsiz uyuşturucu iğne yapılır; böylece işlem sırasında en ufak bir ağrı duymaz. Sünnet işlemini tamamladıktan sonra penisin üzerine sadece antibiyotikli krem içeren bir gazlı bez örtülür. Son yıllarda yapılan çalışmalarda özellikle yenidoğanlarda sünnet sonrası krem kullanılmamasının üretral darlığa neden olduğu gösterilmiştir; bu nedenle yaklaşık bir hafta boyunca aileye bezine sürmesi için krem verilir ve beraberinde analjezik fitil de önerilir.
Sünnet Genel mi Lokal Anestezi mi Altında Yapılmalıdır?
Sünnet küçük görünen ama çok önemli bir ameliyattır. Bu nedenle sünnetin sadece penisin başını örten derinin alınması olarak algılanması son derece yanlıştır. Genelde bir yaşın altındaki bebeklerde lokal anestezi uygulanabilir; ancak enfeksiyon gibi özellikle acil cerrahi endikasyonu olan 2-6 yaş arası çocuklarda genel anestezi tercih edilmelidir. Daha büyük çocuklarda durum çocukla da paylaşılarak genel ya da lokal anesteziye karar verilmelidir. Ancak yine de sünnetin cerrahi bir işlem olduğu göz önünde bulundurulduğunda çocuğun herhangi bir tedirginlik ve kaygı duymaması açısından genel anestezi her zaman daha konforlu bir yöntemdir.
Sünnet Hangi Durumlarda Yapılmaz?
Eğer çocukta hemofili gibi bir kanama bozukluğu varsa sünnet sonrası aşırı kanama olabileceğinden operasyon öncesi tam hazırlıkları sağlanmadan gerekli medikal önlemler alınmadan sünnet yapılmamalıdır. Yine halk arasında Peygamber sünneti olarak bilinen Hipospadiyas gibi doğuştan gelen anomaliler varsa, gerekli düzeltici operasyonların ardından ya da o operasyonlar sırasında sünnet yapılmalıdır. Bazen özellikle tombul bebeklerde penis gömüktür bu durumda sünnet için beklenmesi daha uygun olur.
Öncesi, Sırası ve Sonrasında Dikkat Edilecekler
Ailenin öncelikle çocuğu korkutmaması ve onu sünnete hazırlaması gerekir. Günümüzde uygulanan estetik dikişler kendi kendine döküldüğü için operasyon sonrası bakım da daha konforlu ve kolay hale gelmiştir. Eskisi gibi problem yaratan pansumanlara gerek yoktur. Penise de 2-3 gün gibi uzun süre etkisi devam eden ağrı kesiciler yapıldığı için çocuk ağrı da hissetmez. En geç bir hafta içinde de normal yaşantısına geri döner. Penis başına yapışık olduğu durumlarda penis başında bir kabuklanma, iltihabi bir görünüm ortaya çıkabilir. Bunun için endişelenmemek gerekir. Sıcak oturma banyolarıyla birkaç gün içerisinde geçer.
Sünnet Sonrası Durum Nasıl? Nelere Dikkat Etmeli?
Sünnet sonrası erken dönem büyük çocuklarda idrar tutma, idrar yaparken yanma şikayetleri ve penis çevresinde kabuklanmalar olabilir. Bu şikayetler 1-2 gün içinde geçer. Çocuğun günlük hayatına erken dönebilmesi açısından piyasada satılan sünnet külotları faydalı olabilir. Sünnet sonrası 3-4. günlerde ılık duş alması yara iyileşmesini de hızlandırır. Ancak ameliyathane ortamında olmayan, uygunsuz koşullarda ve uzmanlarca yapılmayan sünnetlerde ciddi kanamalar, enfeksiyon, penil nekroz, üretral fistüller gözlenebilir bu nedenle dikkatli olunmalıdır.
Hangi Yaştan Sonrası Hem Fizyolojik Hem de Psikolojik Açıdan Problem Oluşturur? Bunlar Ne Gibi Sorunlar Olur?
Türkiye’de sünnet için en uygun zaman 3-5 yaş arası dönemdir. Çocuk ilkokula başlamadan önce sünnet işleminin mutlaka tamamlanması gerekir. Çünkü ülkemizde özellikle okul çağındaki çocukların aralarında en çok konuştukları ve birbirlerini değerlendirdikleri konuların başında sünnet gelir.
Yorumları görebilmek, soru, görüş ve önerilerinizi bizimle paylaşmak için facebook hesabınız ile giriş yapmalısınız.
Facebook’ta adınıza gönderim yapmadığınızı bilmenizi isteriz..