Çocuğunuzun Sağlığını Doğarken Güvenceye Alın
Kordon kanı ve dokusunu saklatın
Her anne ve baba için çocuklarının sağlığı çok önemli. Ebeveynler; mutlu, huzurlu ve sağlıklı bir yaşam sürmesi için çocuklarının geleceğini güvence altına almayı daha doğmadan önce planlıyor. Günümüzün çağdaş ebeveynleri bu hazırlıklara, bebeklerinin sağlıklı bir gelecek sürmesi için gerekli adımları atarak başlıyor. Pek çok anne-baba doğum sırasında elde edilen kordon kanı ve kordon dokusunu çocukları ve aile bireyleri için ihtiyaç halinde kullanmak amacı ile saklatıyor. Bebekleri Deniz Yekez’in kordon kanı ve kordon dokusunu Stembio Kordon Kanı, Hücre ve Doku Merkezi’nde saklatmaya karar veren Burak ve Seval Yekez çifti de onlardan biri…
Bebek sahibi olacağını öğrenen her çift, ister ilk bebeklerini bekliyor olsun, isterse daha önce çocuk sahibi olmuş olsun bu güzel haberin sevinciyle bebeklerini karşılamak için birçok hazırlık yapmaya başlıyor. İlk hazırlıklarını çoğunlukla bebeğin ilk kıyafetleri ve bakımı için gerekli malzemeler oluştursa da, anne-babalar bebeklerinin geleceğiyle ilgili konuları da eş zamanlı planlıyorlar. Bunlar arasında onun sağlıklı bir hayat sürmesi için yapılması gerekenler ilk sırada yer alıyor. Bu nedenle çocuklarının ve aile bireylerinin olası hastalıklarının tedavilerinde kullanmak amacı ile pek çok anne-baba doğum sırasında elde edilen kordon kanı ve kordon dokusunu saklatıyor.
Kordon kanı ve kordon dokusunu saklamaktaki temel amaç; bu kaynakların kök hücreler açısından zengin olmaları. Kordon kanından elde edilen kan yapıcı (hematopoietik) kök hücreler, lenfoma, talasemi (Akdeniz anemisi), lösemi gibi bazı kan hastalıklarının tedavisinde kullanılabiliyorken, kordon dokusundan elde edilen mezenkimal kök hücreler ise ortopedi, romatoloji, oftalmoloji ve immünoloji gibi tıpta hemen hemen her branşta tedavi amaçlı klinik çalışmalarda bir alternatif olabiliyor.
Bebekleri Deniz Yekez’in kordon kanı ve kordon dokusunu Stembio Kordon Kanı, Hücre ve Doku Merkezi’nde saklatmaya karar veren Burak ve Seval Yekez çifti bu süreçteki deneyimlerini aktardı. Bebekleri Deniz’in kordon kanı ve dokusunu saklatma kararı aldıktan sonra seçecekleri merkezle ilgili detaylı araştırmalar yapan Yekez ailesi, Sağlık Bakanlığı ruhsat ve faaliyet izinlerine sahip, laboratuvarı Avrupa Birliği’nin Güncel İyi Üretim Uygulamaları (Current Good Manufacturing Practices, cGMP) standartlarında kurulan Stembio Kordon Kanı, Hücre ve Doku Merkezi’yle tanıştı.
Anneden testler istendi
Anne Seval Yekez, Stembio Kordon Kanı, Hücre ve Doku Merkezi’nin yetkilileriyle yaptıkları görüşmeler sonucunda ne kadar doğru bir karar aldıklarına bir kez daha emin olduklarını belirterek “Konusunda uzman ve donanımlı Stembio ekibi, verdikleri bilgilerle kafamızdaki bütün soru işaretlerini ortadan kaldırdı. Emin ellerde olduğumuzu bilerek süreci başlattık” dedi.
İlk olarak doğumdan önce kendisinden viral seroloji durumunu değerlendirebilmek için gerekli testlerin yapılmasının istendiğini söyleyen Yekez “Kan yolu ile bulaşabilen bir rahatsızlık olup olmadığını saptamak için yapılan bu testler çok önemli ama yapılması kolay ve kısa sürede sonuç alınabiliyor. Biz de gerekli testleri yaptırarak sonuçlarımızı Stembio ekibine teslim ettik” diye konuştu. Sonuçların uygun bulunmasının ardından Stembio ekibinden yeni doğan kök hücre toplama kitini teslim aldıklarını anlatan anne Yekez, şöyle devam etti:
7 gün 24 saat hizmet
“Kit içerisinde bulunan aile onam formu, sözleşme ve ilgili diğer evrakları inceledikten sonra imzalayarak ekibe teslim ettik. Doktorumuzla görüşerek doğum zamanını, 7/24 rahatlıkla ulaşabildiğimiz Stembio ekibine bildirdik ve büyük günü heyecanla beklemeye başladık. Doğum zamanı geldiğinde hastaneye yeni doğan kök hücre toplama kitiyle gittik. Stembio ekibi süreçleri takip etmek için hastanede de hep yanımızdaydı. Gerekli adımları doktorumuzla koordineli bir şekilde takip ettikleri için biz de tamamen bebeğimize ve bu benzersiz ana odaklandık.”
Plasentasını bağışladı
“Organ, hücre ve doku bağışlayabilmek, insanın insanlığa verebileceği en önemli biyolojik hediyedir” diyerek plasentasını da gerekli durumlarda kullanılmak üzere bağışladığını belirten Seval Yekez ,”Sağlıklı bir şekilde gerçekleşen doğum sonrasında alınan kordon kanı, kordon dokusu ve bağışladığım plasenta TÜBİTAK Martek’te bulunan Stembio Kordon Kanı, Hücre ve Doku Merkezi’ne transfer edildi. Tesise transfer edilen dokuların gerekli kalite kontrol testlerinden geçirilerek, kök hücre sayısı ve kalitesinin saptandığı bilgisinin aktarıldığını ve kök hücre ayrıştırılması sonrasında kullanıma hazır bir kaynak haline getirilerek uygun koşullarda saklandığına dair sertifika verildiğini” belirtti.
“Merkezin seçimi önemli”
“Çocuğumuzun sağlıklı geleceği için önemli bir karar aldık ve Stembio sayesinde başarıyla uyguladık” diyen Yekez, tüm anne-baba adaylarına da bebeklerinin kordon kanı ve dokusunu saklatmalarını tavsiye etti. Saklamayı yapacak merkezin seçiminin çok önemli olduğuna dikkat çeken Yekez, “Stembio’yu seçmemizde Türkiye’de, güncel kalite ve güvenlik standartlarına uyumlu işleme ve saklama hizmeti verebilen hücre ve doku bankası olması etkili oldu” diye konuştu.
Yorumları görebilmek, soru, görüş ve önerilerinizi bizimle paylaşmak için facebook hesabınız ile giriş yapmalısınız.
Facebook’ta adınıza gönderim yapmadığınızı bilmenizi isteriz..