Kök Hücreler Birçok Hastalıkta Umut Vadediyor
Kordon kanı ve kordon dokusu önemli kök hücre kaynaklarıdır
Yeni nesil biyoteknoloji üssü Stembio, kordon kanı bankacılığı, doku bankacılığı ve kök hücre üretimi ile bankacılığı alanlarında hizmet veriyor. Stembio Genel Medikal Direktörü Prof. Dr. Utku Ateş, “Kordon kanı ve kordon dokusu bankacılığı, doğumdan sonra yeni doğanın göbek kordonu ve plasentasında kalan kan ve dokunun özel kitlere alınarak kök hücre naklinde kullanılmak üzere saklanma işlemidir. Kordon kanından ve dokusundan elde edilen bu kök hücreler, kanserden genetik rahatsızlıklara kadar pek çok hastalıkta tedavi amacıyla klinik araştırmalarda kullanılıyor. Dolayısıyla pek çok rahatsızlığın tedavisi için kök hücreden zengin kordon kanını veya dokusunu bağışlamak ya da saklamak önem arz ediyor” diyor.
KÖK HÜCRELERİN POTANSİYEL KLİNİK KULLANIM ALANLARI NELERDİR?
Prof. Dr. Utku Ateş: “Kordon kanındaki kan yapıcı kök hücreler Lenfoma, Akdeniz anemisi, Lösemi gibi bazı kan hastalıklarının tedavisinde kullanılmasının yanı sıra kordon dokusundan elde edilen mezenkimal kök hücreler ise ortopedi, romatoloji, immünoloji gibi tıpta hemen hemen her branşta tedavi amaçlı klinik denemelerde kullanılabiliyor.
Türkiye’de ilk ve tek hibrit hücre ve doku merkezi Stembio, üstün teknolojiye sahip laboratuvarıyla faaliyetlerine başladı. TÜBİTAK MARTEK AR-GE ve İnovasyon bölgesinde çalışmalarını sürdüren Stembio, Genel Medikal Direktör Prof. Dr. Utku Ateş liderliğinde alanında yetkin bir kadro ve ileri teknolojik altyapısıyla yedi alt bölümde hizmet veriyor. Bu bölümlerden StemCord; otolog (kişisel) ve allojenik (toplum için bağış) olmak üzere kordon kanı bankacılığında hizmet veriyor. Kordon kanından elde edilen kök hücreler daha sonraki yıllarda çeşitli hastalıkların tedavisinde potansiyel olarak etkin rol oynayabiliyor.
Başarılı tedavi imkânı
Stembio Genel Medikal Direktörü Prof. Dr. Utku Ateş, kök hücrelerin çok sayıda bölünebilme ve kendilerini yenileyebilme yeteneğine sahip olduklarını, kan, kas ve sinir hücresi gibi hücre çeşitlerine kaynaklık edebildiklerini söylüyor. Ateş, sözlerine şöyle devam ediyor: “Kök hücreler hasarlı dokuyu onarabiliyor ve eski fonksiyonunu geri kazandırabiliyor. Hedeflenen dokunun veya hasarlı organın işlevlerini eski haline getirmeye büyük katkıda bulunan kök hücreler, yeterli sayıda, kalitede ve özellikleri belirlenerek nakledildiklerinde başarılı tedavi şansı sağlayabiliyorlar.”
Kordon kanı bankacılığına talep artıyor
En uygun kök hücrelerin kordon kanından sağlandığının bilgisini veren Ateş, “Tıp ve biyoteknoloji alanında yeni bir çağın başlangıcında yer alıyoruz. Bugüne kadar pek çok tıbbi uygulama hayata geçti veya geçmek üzere. Bunlar arasında en dikkat çekici gelişmeler, hücre ve hücresel uygulamalar alanında yaşanıyor. Yoğun olarak sürdürülen araştırmalar neticesinde tedavide kullanılabilme umudu taşıyan insan hücre çeşitlerine ve kaynaklarına her gün bir yenisi ekleniyor ve kök hücre tedavi denemelerine gün geçtikçe talep artıyor. Kordon kanı ve kordon dokusu bankacılığı ise farklı tipte kök hücre ihtiyacını karşılamak açısından yarar sağlıyor” diyor.
Doğum anında tamamen acısız bir işlem
Doğum esnasında herhangi bir acı vermeden alınan kordon dokusunun saklanmasındaki temel amacın içeriğinde bulunan Mezenkimal kök hücreler olduğunun altını çizen Ateş, “Bunlar kolaylıkla toplanabiliyor ve bankalama sistemi ile depolanabiliyor. Böylece nakil için ihtiyaç duyulduğunda ilgili hekim tarafından hızla ulaşılabilir hale getiriliyor. Depolanan kök hücreler kordon kanı ve/veya kordon dokusunu saklatan bebek ve ailesi için kullanılabildiği gibi aile dışı (allojenik) kullanıma da imkan veriyor. Allojenik kullanımlarda daha düșük doku uyumu varlığında bile bașarılı nakiller yapılabiliyor.
Kordon kanından ve dokusundan elde edilen bu kök hücreler, kanserden genetik rahatsızlıklara kadar pek çok hastalıkta tedavi amacıyla klinik araştırmalarda kullanılıyor. Dolayısıyla pek çok rahatsızlığın tedavisi için kök hücreden zengin kordon kanını veya dokusunu bağışlamak ya da saklamak önem arz ediyor” sözlerini kaydediyor.
Stembio hangi hizmetleri sunuyor?
Yeni nesil biyoteknoloji üssü olarak Türkiye’de tıbbın geleceğine yatırım yapan Stembio, kök hücre ve doku teknolojileri alanında hizmet veriyor. TÜBİTAK MARTEK Ar-Ge ve İnovasyon bölgesinde kurulan Stembio, yeni sağlık teknolojilerinin Türkiye’ye kazandırılması, bu alanda bilgilerin üretilerek yaygınlaştırılması ve yeni tedavi yöntemlerinin uygulamasına destek olmak amacıyla faaliyet gösteriyor. Stembio, uygulamalarında ileri kriyoprezervasyon ve kalite kontrol yöntemlerini kullanarak kordon kanı bankacılığı, doku bankacılığı ve kök hücre üretimi ve bankacılığı olmak üzere üç ana kolda çalışmalar yürütüyor.
Yorumları görebilmek, soru, görüş ve önerilerinizi bizimle paylaşmak için facebook hesabınız ile giriş yapmalısınız.
Facebook’ta adınıza gönderim yapmadığınızı bilmenizi isteriz..