Bileğinizdeki Ağrının Nedeni Ne?
Hamilelikte daha önce yaşamadığınız bir takım şikayetlerle karşılaşmanız mümkün. Karpal Tünel Sendromu da bunlardan biri… El ve bileğin uzun süre ve yanlış kullanımı ile ortaya çıkan sendrom hakkında VM Medical Park Maltepe Hastanesi Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Doç. Dr. Umut Yavuz, merak edilenleri yanıtladı.
Karpal Tünel Sendromu Nedir?
Karpal Tünel Sendromu, “medyan sinir” dediğimiz el için önemli bir sinirin el bilek
seviyesinde sıkışması ile oluşan ilerleyici bir hastalıktır. Medyan sinir; başparmak, işaret parmağı, orta parmak ve hatta yüzük parmağının bir kısmının duyusunu sağlamakla birlikte, başparmak çevresindeki kasları da kontrol eder. Karpal Tünel Sendromu sıklıkla tek elde olmakla birlikte her iki elimizde de oluşabilir.
Karpal Tünel Sendromu Neden Oluşur?
Medyan sinir, el bileğinin iç kısımda “karpal tünel” dediğimiz kapalı bir odacık içinden avuç içine uzanırken sıkışır. Bu tünelin içini daraltan çeşitli nedenlerle birlikte üst duvarını oluşturan “karpal ligaman” dediğimiz ince zarın zaman içinde iltihaplanması ve kalınlaşması da sinirin sıkışmasına neden olur. Bu sendromu tetikleyecek çeşitli nedenler sayılmaktadır:
En sık rastlanan sebep el ve el bileğinin uzun süreli olarak yanlış veya zorlamalı kullanılmasıdır. Bunun dışında, bilgisayar ile çok çalışanlar, dikiş-nakış yapanlar, sık ve yoğun ev işi yapanlar, uzun süre telefon kullananlar, uzun süre araba kullananlar, enstrüman çalanlar, işçiler, marangozler, matkaplı işlerde çalışanlar risk altındadır.
El bilek çevresi kırıkları sonrasında tünel içindeki damarlarda anomali, aşırı kilo,
gebelikte oluşan kilo alımı ve ödem, diyabet, romatizmal hastalıklar, tiroit eksikliği, böbrek yetmezliği gibi sistemik hastalıklar en sık Karpal Tünel Sendromu’na yol açan sebepler arasında yer alır. Hastalık özellikle 25-65 yaş arası kadınlarda daha sık görülmektedir.
Karpal Tünel Ne Gibi Bulgular Verir?
Hastalarda sıklıkla el bilek ve hatta omuza kadar yayılan ağrılar oluşabilir. Bu
ağrılar gece uykudan uyandıracak boyutlara kadar ulaşabilir. Zamanla sinir bası altında kaldıkça başparmak ve yanındaki diğer iki parmakta uyuşukluk, halsizlik ve
karıncalanmaya neden olabilir. Zaman geçtikçe kaslar da etkilenir ve başparmak
çevresindeki kaslarda zayıflık ve erime gözlenebilir. Gece ağrısı, eşyaları elden düşürmek ve hatta araba kullanmada zorlanma görülebilir.
Hamilelikte Oluşmasının Nedeni Nedir?
Hamilelik sırasında aşırı kilo alımı veya ödem varlığı tüm vücut dokusunu
etkilemekle birlikte, Karpal Tünel iç basıncını da artırmakta ve medyan sinirin bası
altında kalmasına neden olmaktadır. Sıklıkla hamileliğin 2-3. üç aylık dönemlerinde, ödem miktarı ve kilo alımının fazla olması nedeniyle karşımıza çıkar. Çoğul gebeliklerde görülme ihtimali daha da artmaktadır.
Tanısı Nasıl Konulur?
Öncelikle hasta hikâyesinin dikkatli alınması ve özel testler ile yapılacak klinik muayene, bizi tanıya yaklaştırır. Tanıyı kesinleştirmek için EMG dediğimiz sinir uyarı hızlarının ölçüldüğü testin yapılması önemlidir.
Bu Sendrom Kalıcı Mıdır?
Sıklıkla gebeliğin sonlarına doğru veya doğumdan sonra hormonların dengeye
gelmesi ve ödem azalması ile birlikte şikayetler azalacaktır. Nadiren kalıcı
olabilmektedir.
Etkileri Nasıl Azaltılır?
Öncelikle kilo alımını azaltan ve ödemi engelleyen doğru beslenme (tuz, şeker ve
yağ tüketimini azaltmak), dengeli kilo almak, B6-B12 vitamininden zengin beslenme, gece ateli ile el bileğinin uyku esnasında kıvrılmasını önlemek ağrıyı azaltır. Bunlar
dışında diğer elle masaj yapmak, nazikçe germe egzersizi yapılması da faydalıdır.
Uyurken elinizi hafif yukarda tutmanıza yardımcı olacak bir yastık kullanımı da faydalı
olabilir.
Tedavisi Nasıl Olur?
Erken dönemde cerrahi dışı tedavilerin uygulanması ağrıyı ve diğer semptomları azaltmaktadır. Her şeyden önce kontrollü ve sağlıklı bir gebelik geçirmek
çok önemlidir. Az kilo alımı ve ödem azaltıcı yöntemler hakkında kadın doğum
uzmanınızla yakın takipli olmanız gerekmektedir. Hastalık belirtileri oluşmuşsa
öncelikle el ve el bileği kullanımını azaltacak ‘splint’ gibi hazır ateller, buz tedavisi ve fizik tedaviye başlanabilir. Eğer şikâyetler kalıcı olur ve bu yöntemlerden başarı sağlanamazsa, siniri bası altında tutan “karpal ligaman” dediğimiz yapının cerrahi olarak gevşetilmesi şikayetlerin azalmasını sağlayacaktır. Cerrahi sonrası erken dönemde ağrı azalacak diğer klinik bulgular ise günler içinde kaybolacaktır. Eğer cerrahi için gecikilir ve sinir uzun süre bası altında bırakılırsa, uyuşma ve kas erimesi gibi bulguların bir kısmı geri dönemeyebilir. Bu nedenle erken tanı ve tedavi çok önemlidir.
Yorumları görebilmek, soru, görüş ve önerilerinizi bizimle paylaşmak için facebook hesabınız ile giriş yapmalısınız.
Facebook’ta adınıza gönderim yapmadığınızı bilmenizi isteriz..