Hamilelikte Mide Bulantısına Karşı Beslenme Önerileri
Diyetisyen ve Beslenme Uzmanı Ayşegül Bahar, anne adaylarının korkulu rüyası olan mide bulantısı için önerilerde bulunuyor.
Gebelik döneminde kadınların % 75'i özellikle sabahları olmak üzere gün içerisinde mide bulantısı çektiği görülmektedir. Bulantılar, genellikle hamileliğin 4.- 8. haftası arasında başlar ve 13. - 14. hafta arasında kesilir. Az sayıdaki gebede ise doğum gerçekleşene kadar devam edebilmektedir. Bu bulantılara kusma da eşlik edebilmektedir.
Mide bulantılarının başlıca sebebi hamiliğe bağlı artan gebelik hormonlarıdır. Özellikle B-HCG hormonundaki artış ile mide bulantıları arasında bağlantı kurulmaktadır. Bu hormon 3. ayın bitiminden itibaren azalmaya başlar ve bulantılarda da azalma olur. Bunun yanı sıra stres ve duygusallık ile mide asitlerindeki artış ve kokulara olan hassasiyetler de gebelik dönemindeki bulantıların diğer sebepleri olarak sıralanabilir.
Anne adayları ne bulantı ve kusmayı ne de bu durumu hiç yaşamıyor olmayı sorun haline getirmemelidir. Her iki durum da normal kabul edilir. Genellikle gebelik ve bebek açısından risk yaratmazlar. Ancak gebe kadınlarda ağır mide bulantısı ile birlikte görülebilen aşırı kusmalar; dehidrasyona, elektrolit kaybına dolayısıyla yetersiz beslenmeye ve vücudun susuz kalmasına neden olabilmektedir. Bu kayıpların fazla olması hem annenin hem de bebeğinin sağlığı açısından sorun teşkil edebilir. Eğer günde 2 den fazla kusma söz konusuysa doktorunuza danışarak tıbbi önlemler alınması faydalı olacaktır.
Gebelikte mide bulantılarını tamamen yok etmek mümkün olmasa da alacağınız bazı önlemlerle bulantıları azaltmanın çeşitli yolları bulunmaktadır:
- Kan şekerinizin düşmesi mide bulantılarınıza neden olabilimektedir. Midenizin boş kalmasını önlemek için; öğün atlamayın, gün boyunca az ve sık aralıklarla yemek tüketin.
- Sabah yataktan kalkmadan yatağınızda hafif bir kahvaltı yapın. Kraker, sade kızarmış ekmek, galeta, peynir-ekmek gibi besinleri tüketin. Bu yolla sindirim süreci siz yataktan kalkmadan önce başlamakta, mide asidi azaltılabilmektedir. Ayrıca sabahları mide bulantılarını arttıran ani hareketlerden kaçının.
- İçecekleri yemeklerle birlikte değil, öğün aralarında tüketin. Küçük miktarlarda ve gün boyu yeterli sıvı almaya özen gösterin. Sıvı tercihinizi sudan yana kullanın.
- Sade makarna, kraker, patates, pilav, meyve ve sebze gibi kolay sindirilebilir karbonhidratları tercih edin. Kızartma, mayonez, krema vb. yağ içeriği yüksek besin tüketimlerinizi azaltın.
- Yatmadan önce süt, taze ya da kuru meyve gibi çok yağlı olmayan yiyecekleri tercih edin.
- Gebe kadınların sıklıkla koku alma duyuları çok hassas olduğu için, normal zamanda kötü gelmeyen kokular bu dönemde rahatsız edici olabilir. Bu nedenle fazla baharatlı besinlerden, yemek kokularından veya mide bulantınıza neden olan diğer kokulardan kaçının.
- Öğünlerinizi yavaş tüketin ve iyi çiğneyin.
- Zencefil, nane ve limon mide bulantılarını hafifletebilir. Bunların çaylarından tüketebilir, limonata içebilirsiniz. Bazen bunları koklamak bile işe yarayabilir.
- Bulunduğunuz ortamların havasız kalmamasına özen gösterin. Temiz hava mide bulantılarını hafifletecektir. Aşırı sıcak bulantıları arttırabilir.
- Stresten uzak durun ve yeterli kadar dinlenmeye dikkat edin.
Yorumları görebilmek, soru, görüş ve önerilerinizi bizimle paylaşmak için facebook hesabınız ile giriş yapmalısınız.
Facebook’ta adınıza gönderim yapmadığınızı bilmenizi isteriz..