Uzak Durunuz! Dokunmayınız!
Hamile kalmadan önce canınızın her çektiğini yiyebilirdiniz ama şimdi işler biraz hatta bayağı bir değişti. Hamile olmanızla birlikte artan yeme isteğinizi sakıncalı olanlardan uzak tutarak dengede sağlayabilirsiniz. Peki nedir uzak durmanız gereken besinler? Cevabını Diyetisyen Elif Karacanoğlu Yıldırım’dan aldık.
Pasta, Şekerleme, Şerbetli Tatlılar, Hamur İşi, Fastfood
Bu gibi yiyecekler fazla tüketilmemelidir. Çünkü hızlı kilo alımına yol açabilirler. Özellikle gebelikte çıkabilen şeker hastalığı açısından, hızlı kilo almak riskler taşımaktadır. Gebelik döneminde ayda ortalama 2 kilo alınması doğaldır. Ancak daha fazlası kan şekerinde de düzensizliklere yol açacaktır.
Tatlandırıcı ve Light, Diyet Türü Yiyecekler ve İçecekler
Katkı maddesi fazla içerebileceği için tüketilmemelidir.
Sigara ve Alkol
Kesinlikle tüketilmemelidir. Gebelikte alkol ve sigara kullanımı Fas sendromu adı verilen, bebekte ciddi sağlık sorunları yaratan bir hastalıklar zincirine yol açmaktadır.
Çiğ Köfte, Çiğ Et vb.
Yenilmemelidir. Bu yiyecekler, katkı maddeleri, parazit ve enfeksiyon kaynağı olabileceği için tüketilmemelidir.
Sucuk, Salam, Sosis Gibi Şarküteri
Önerilmemektedir. Çünkü hem doymuş yağ hem de katkı maddesi içeriği fazla olabilmektedir.
Mayonez ve İyi Pişmemiş Yumurta
Yenilmemelidir. Çiğ yumurta enfeksiyon kaynağıdır. Ayrıca hamilelikte yumurtayı tam pişmiş yememiz gereklidir. Az pişmiş yumurta tüketerek, yumurtada bulunan biotin adlı vitaminin emilimini engellemiş oluruz.
Pastörize Edilmemiş Süt
Asla içilmemelidir. Yine çiğ süt, çiğ sütten yapılan peynir, ciddi geçmeyen enfeksiyonlara yol açabilir.
Cips, Bisküvi Gibi Hazır Yiyecekler
Kaçınılmalıdır. Bunun yerine, evde kendi yaptığımız, patlamış mısır, yufka cipsi yapılabilir, leblebi, fındık, ceviz, badem gibi sağlıklı atıştırmalar önerilmektedir.
Et ve Tavuklar
Hiç pembelik kalmayana kadar iyice pişirmelisiniz. Buzluktan çıkan etleri, dışarıda bekletip, sonra tekrar buzluğa atmak yine gıda zehirlenmeleri için risklidir.
Konserve Balık
Tüketmeyi sınırlandırmak gereklidir. Ağır metal içeriği fazla olabilir. Bunun yerine küçük balıkları ya da levrek, sardalye, uskumru gibi taze ve mevsimine uygun balıkları tercih edin.
Midye, İstiridye, Karides Gibi Çiğ ve Az Pişmiş Kabuklu Deniz Ürünleri
Yemeyin. Çiğ deniz ürünleri zehirlenmeye neden olabilir ve yine bu gıdalar, doymuş yağı ve ağır metal içeriği yüksek yiyeceklerdir.
Hazır Meyve Suları
Onun yerine kendi yaptığınız meyve sularını tercih edebilirsiniz.
Meyveli veya Boyalı Süt Ürünleri
Örneğin, meyveli süt, yoğurt, kefir gibi, fazladan şeker içerebileceği için, sade olanları tercih edilmelidir.
Turşu ve Tuz
İçeriği yüksek bir gıdadır. Ancak bunun yanında probiyotik yani dost bakteriler de içerdiği için, abartıya kaçmadan tüketmekte fayda vardır.
Et Suyu ve Tavuk Suyu ve Krema
Kullanımından kaçınılmalıdır. Yağ içeriği yüksek olduğu için, hızlı kilo alımına yol açabilir.
Kızartmalar
Yanmış yağ hem siz hem bebeğiniz için zararlıdır. Bu nedenle farklı pişirme yöntemleri geliştirebilirsiniz.
Meşrubatlar
Fazla şeker kaynağıdır. Ancak bunun yerine doğal maden suyu tercih edilmelidir.
Çikolata
Miktarına dikkat ederek, yüksek kakao içeren çikolataları tercih edebilirsiniz (Örneğin %70 ve üzeri kakao içermeli)
Kaymak, Tahin
Yüksek yağ içerirler, bu nedenle tüketim miktarı yine sınırlandırılmalıdır.
Bitki Çayları
Gebelikte çekinilen bir konudur. Örneğin, yeşil çay hem kafein hem de kan sulandırıcı maddeler içerdiği için gebelikte çekinilmesi gereken yiyeceklerdendir. Yine ada çayı da ilaç etkileşimi olduğundan önerilmez. Bunun yerine ıhlamur, kuşburnu, elma gibi meyve çayları tercih edilmelidir.
Çay ve Kahve
Kafein içeriği nedeniyle tüketimi sınırlandırılmalıdır. Günde 1 kahve + 2 açık çayı geçmemeniz önerilmektedir.
Aşırı Yağlı ve Baharatlı Yiyecekler
Uzak durulmalıdır. Bu yiyecekler reflü, gaz ve şişkinlik rahatsızlıklarına yol açabilir.
Yorumları görebilmek, soru, görüş ve önerilerinizi bizimle paylaşmak için facebook hesabınız ile giriş yapmalısınız.
Facebook’ta adınıza gönderim yapmadığınızı bilmenizi isteriz..