Giriş Yapın

Facebook ile Bağlan Sizin adınıza paylaşım ve izinsiz gönderim yapmıyoruz.
Huzursuzluk ve Ağlama Krizlerinin Eşlik Ettiği Hastalık: Kulak enfeksiyonları
Huzursuzluk ve Ağlama Krizlerinin Eşlik Ettiği Hastalık: Kulak enfeksiyonları

Ağlayan Bebeği Sakinleştirmenin Yöntemini Bilim Sunuyor

 Ağlayan Bebeği Sakinleştirmenin Yöntemini Bilim Sunuyor

Bebeğinizi ağladığında sakinleştirmekte sorun mu yaşıyorsunuz? Bebeklerde nedeni belli olmayan ağlama krizleri çoğu anne baba için tam bir kabus. Bu durumda ne yapacaklarını şaşırıyorlar. Bilim insanları yaptıkları araştırmalar sonucunda, ağlayan bir bebeği sakinleştiren, rahatlatan en iyi yöntemi bulduklarını düşünüyor.

Araştırma sonuçları Current Biology dergisinde yayınlandı. Deneylerin Japonya ve İtalya’daki bilim merkezlerinde gerçekleştirildiği ifade ediliyor.

Buna göre, bebeğin kucağa alınarak 5 dakika boyunca yürünmesi sonra oturularak kucakta 5-8 dakika daha bu şekilde tutulması tavsiye ediliyor.Bebeğin bu süre sonunda yeniden yatırılması öneriliyor. Araştırmanın başyazarı Japonya’daki RIKEN Bilim Merkezi’nden Kumi Kuroda’nın verdiği bilgiler şöyle:

Araştırma önce köpekler, maymunlar ve farelerdeki ‘taşıma etkileşimi’ üzerine yapılıyor. Bu memelilerin yavrularını alarak yürümeye başlamasıyla, bebeğin sessizleştiği, kalp atışının yavaşladığı tespit ediliyor.

Sadece kucaklama değil, hareket de önemli

İnsanlı araştırmalara ise 21 anne katılıyor. Yenidoğandan 7 aylığa kadar bebeği olan annelerle, dört durum test ediliyor. Yürürken ağlama, oturur durumdaki annenin kucağında tutulma, hareketsiz beşikte yatırılma ve sallanan beşikte yatırılma…

Araştırma sonucunda; ağlama durumunun, taşımanın başlamasından 30 saniye sonra azaldığı ve bebeğin kalp atışlarının yavaşladığı tespit edildi. Benzer bir etki beşikte sallanırken de elde ediliyor. Fakat hareketsiz tutulmak bebeği yatıştırmıyor.

Bu durum, genel düşüncenin aksine, anne kucağının bebeği yatıştırmada eksik kaldığının, taşıma etkileşiminin de önemli bir etken olduğunun göstergesi olduğu kaydediliyor.

Sonrasında yeni doğanların beş dakika taşınması etkisi inceleniyor. Bu incelemede bebeklerin yüzde 46’sının bu sürede uykuya daldığı tespit ediliyor. Süre bir dakika artırıldığında yüzde 18’i daha uyuyor.

Bu yöntemin yalnızca bebek ağlamasını sonlandırmadığı, uyku sürecini de başlattığı  tespit ediliyor, ancak bu bebeklerin üçte biri yatağa yatırıldıktan 20 saniye sonra uyanmış. Kardiyogram okumaları da, bebeklerin annelerinden ayrıldıkları anda kalp atışlarının arttığını göstermiş. Buna karşın yatırılmadan bir süre daha tutulan bebeklerin, daha az uyandığı görülmüş.

Kaynak: BBC Turkce

İlginizi Çekebileceğini Düşündüğümüz Diğer Haberler
FACEBOOK YORUMLARI
ANNEBEBEK ÜYELERİ NE DİYOR?

Yorumları görebilmek, soru, görüş ve önerilerinizi bizimle paylaşmak için facebook hesabınız ile giriş yapmalısınız.

Facebook’ta adınıza gönderim yapmadığınızı bilmenizi isteriz..