Bebeğiniz katı besinlere hazır olana kadar yiyecek vermemek ve emzirmesine devam etmek verilecek bazı yiyeceklere karşı alerjik reaksiyon göstermesini önlemek için önemlidir. Katı besinlere hazır olduğunda her 2-4 günde 1, 1 yiyecekle tanıştırmak doğru bir yaklaşım olacaktır. Bu sayede eğer bebek yiyeceğe tepki gösterirse (ishal, kaşıntı, kusma vb.) hangisi olduğunu bulmak kolaylık sağlayacaktır.
Abur cubur gıdalar ve şeker içeriği yüksek olan besinler enerji ve uzun süreli konsantrasyon yeteneğini azaltıcı bir etkiye sahiptir. Enerji düzeyleri ve odaklanma özellikle okul çağındaki çocuklar için önemlidir. 12000 öğrenci ile yapılan bir çalışmada haftada 4-6 kez fast food yiyen çocukların okuma ve matematikteki başarısı fast food tüketmeyen çocuklardan daha düşük bulunmuştur.
Bebekler, kendileriyle sakinleştirici şefkatli bir şekilde konuşulduğunda, stresle baş etmeyi öğrenirler. Bu süreçte yetişkin bebeğe sarıldığında, rahatlattığında, ona şarkı söyleyip onunla konuştuğunda bebeğin beyninde kimyasallar salgılanır ve bu kimyasallarla bebek stresle baş etmeyi öğrenir. Bebeklerle ne kadar sık konuşulur ve rahatlatılırsa, büyüdüklerinde de o stresle baş etmeyi o kadar iyi başaracaklardır.
Vücutta yolunda gitmeyen olayların oluştuğunu haber vermesi nedeniyle ağrı, bebeklerde önemlidir. Bebekler genellikle bakışları ve tavırları ile ağrıyı belli eder. Her zamanki halinden daha huzursuz olması, muayene sırasında yüzünü buruşturma, ağrıyan bölgeyi çekme, o bölgeye dokunulduğunda daha fazla ağlama gibi davranışlarla ağrısını ifade eder.
Bebeklerde 38, çocuklarda 39 derece veya üzerinde ateş, yeterli sıvı alınamaması, normalden az idrara çıkma, mide bulantısı ve kusma, karın ağrısı, olağan dışı uyku hali, şiddetli baş ağrısı, nefes almada güçlük, sık nefes alıp verme, göğsün belirgin şekilde inip kalkması, burun kanadının solunuma katılması, dudak kenarları ve tırnak yataklarında morarma, sürekli ağlama, kulak ağrısı, sık tekrarlayan öksürük, dalgınlık, iştahsızlık durumlarında mutlaka doktora başvurulmalıdır.
Düşüklerde başvuru sebebi sıklıkla adet gecikmesini takiben kanama ve ağrıdır. Kanamanın rengi ve miktarı gebelik haftasına göre değişkenlik gösterebilir. Kahverengi lekelenmeden parça düşürmeye kadar değişen kanamalara, adet sancısı benzeri bir sancıdan şiddetli karın ve kasık ağrısına kadar değişen belirtiler eşlik edebilir.
Rahim bebek için sıcak, sakin ve huzurlu bir ortamdır. Doğum ise bebeği bu ortamdan bir anda koparıverir. İlk ay süresice bebek düzen hissini yeniden sağlamaya ve rahim dışındaki ortama uyum sağlamaya uğraşır. Bu süreçte bebeğin bazı davranışlar geliştirmesi ise son derece olağandır. Örneğin, açsa, üşüyorsa, korkuyorsa ağlayacaktır.
Amerika ve İngiltere’de hamileler için emniyet kemeri kullanım önerisi: Kemerin vücudu çapraz geçen parçası, omzun ortasından, iki göğsün arasından geçtikten sonra karnın yan tarafından geçirilerek takılmalı. Kemerin çapraz kısmı boyna değmemeli, omuzdan düşmemeli, kesinlikle kol altına alınmamalıdır. Kucak parçası ise karın altında tutulmalı, kalça kemikleri üzerinde kalmalı.