Giriş Yapın

Facebook ile Bağlan Sizin adınıza paylaşım ve izinsiz gönderim yapmıyoruz.
Fitoterapi Uzm. Dr. Ümit Aktaş'tan Sağlıklı Çocuklar İçin Beslenme Önerileri
Fitoterapi Uzm. Dr. Ümit Aktaş'tan Sağlıklı Çocuklar İçin Beslenme Önerileri
Çocuğunuzun Beyin Gelişimini Nasıl Destekleyebilirsiniz?
Çocuğunuzun Beyin Gelişimini Nasıl Destekleyebilirsiniz?

Çocuklarda Bağışıklığı Destekleyen Beslenme Önerileri

 Çocuklarda Bağışıklığı Destekleyen Beslenme Önerileri

Birçok ebeveyn, hastalıkları önlemeye yardımcı olabilecek gıdaların, vitaminlerin ya da takviye olarak alınması gereken bir şeyin olup olmadığını merak ediyor.

Çocukların bağışıklık sisteminin kuvvetli olmasını sağlayarak enfeksiyon hastalıklarına yakalanmalarını önlemek, her ebeveynin en büyük arzularından biri olduğu kadar en temel görevlerinden de biridir. Çocukları bu hastalıklardan korumak için yapabilecekleri şeylerin başında ise onlara sağlıklı yiyecek ve içecekler sunmak ve onların beslenmelerini olabildiğince eksiksiz olmasını sağlamak gelmektedir. 

Bu bağlamda birçok ebeveyn, hastalıkları önlemeye yardımcı olabilecek gıdaların, vitaminlerin ya da takviye olarak alınması gereken bir şeyin olup olmadığını merak etmektedir.

Hangisi Gerçek, Hangisi Efsane!

Gerçek şu ki, sağlığımız ve normal bağışıklık fonksiyonu için hepimizin düzenli olarak tüketmesi gereken besleyici yiyecekler bulunmaktadır. Bununla birlikte, birçok yerde yazıldığı gibi bağışıklığı artıran yiyecekler yoktur ve olsaydı bile, bu pek de iyi bir şey olmazdı.

Bağışıklık sistemini güçlendirmek, aslında bağışıklık sisteminizin aşırı çalışacağı anlamına gelir. Aşırı aktif bir bağışıklık sistemi, sizi otoimmün hastalıklar geliştirme riskiyle karşı karşıya bırakabilir.

Amaç, bağışıklığınızı kontrol altında tutarak normal şekilde işlev görmesidir, böylece enfeksiyonu ve hastalığı önleyebilirsiniz.

Bir ebeveyn olarak çocuklarınızı sağlıklı tutmak için nasıl beslenmeleri gerektiğini merak ediyorsanız aşağıdaki 5 beslenme stratejisinden yararlanabilirsiniz. Enfeksiyon hastalıklarından çocuklarınızın korunabilmesi için doğru beslenmenin yanı sıra onlara hijyen kurallarını öğretmeli ve onları fiziksel olarak aktif bir yaşama yönlendirmelisiniz.

1. Rengarenk Beslenme

Her öğünde ve ara öğünde meyve ve / veya sebze servis ettiğinizden emin olun. Her öğünde en az üç, ara öğünlerde iki farklı renkte bitkisel gıdanın çocuğunuzun beslenmesinde olmasına dikkat edin.

Örneğin:

Turuncu: Portakal, havuç, bal kabağı, kayısı, kavun vb.
Kırmızı: Domates, kırmızı biber, karpuz, çilek vb.
Sarı: Üzüm, mısır, ananas, limon
Mavi-Mor: Patlıcan, mor lahana, yaban mersini, mürdüm eriği
Yeşil: Salatalık, yeşillikler, taze fasulye, bezelye, kivi, yeşil elma

Çocuğunuzun bu alışkanlığı kazanması için sizin de bu şekilde beslenmeniz gerektiğini unutmayın.

2. Yeterince Protein

Protein, vücudun bağışıklık sisteminde özellikle de iyileşme sürecinde önemli roller üstlenir. Fasulye, mercimek, nohut, kabuklu yemişler ve tohumlar gibi bitki bazlı kaynaklar dahil olmak üzere çeşitli proteinli yiyecekleri çocuklarınızın beslenmesinde bulundurun. Protein yönünden zengin olan bu besinler ayrıca lif, vitamin ve mineraller gibi diğer birçok yararlı besin öğelerini de içerirler.

Deniz ürünleri, yağsız et, kümes hayvanları ve yumurta gibi hayvansal protein kaynakları da önemlidir ve bağışıklık sistemini destekleyen demir, çinko ve B-12 vitamini gibi besin öğelerinden zengindir.

Her öğünün yaklaşık üçte birinin protein açısından zengin besinler olmasını hedeflemeniz çocuğunuzun bağışıklık sistemini korumaya yardımcı olacaktır.

3. Yoğurt veya Kefir

Yoğurt ya da kefirde bulunan probiyotikler, ki bunlar faydalı bakterilerdir, sindirim sisteminin sağlığını korumaya yardımcı olmaktadır.

Bu probiyotiklerin üst solunum yolu enfeksiyonlarının süresini kısaltmaya yardımcı olabileceğini gösteren bazı araştırmalar bulunmaktadır.

Yoğurt ya da kefir, içeriğindeki probiyotikler sayesinde enfeksiyon hastalıklarını önlemeye katkı sağlayacağı gibi içeriklerindeki protein, çinko ve B12 sayesinde de hastalıklarla mücadeleye yardımcı olacaktır. Ayrıca kemik gelişimi için gerekli olan kalsiyumu da bu gıdalarla sağlamış olursunuz.

Çocuklarınızın günde en az bir kez yoğurt yemesi ya da kefir içmesi doğru beslenme stratejisinin bir parçasıdır. 

4. Kabuklu Yemişler, Tohumlar ve Tahıllar

Kabuklu yemişler ve tohumlar protein, lif, potasyum, sağlıklı yağlar dahil olmak üzere pek çok besinle doludur. Stresin olumsuz etkilerini önlemeye yardımcı olabilecek B grubu vitaminler içerirler. Stresin bağışıklık sisteminin en büyük düşmanlarından biri olduğunu düşündüğümüzde kabuklu yemişler ve tohumlar beslenmenin vazgeçilmezleri olmalıdır.

Bu kuruyemişlerin sadece yarım avucu günlük E vitamini ihtiyacının tamamını karşılamaya yeterlidir. E vitamini bağışıklık sistemini destekleyen antioksidan bir vitamindir.

Bebekler ve küçük çocuklar bu gıdaları tüketirken boğulma tehlikesi ile karşı karşıya kalabilirler. Bu nedenle kuruyemişleri doğranmış, ezilmiş ya da dövülmüş şekilde tüketmesini sağlamanız gerekmektedir.

Yulaf, arpa, kinoa ve esmer pirinç gibi tam tahıllar da önemlidir. Çocukların tabaklarının dörtte biri kadarı bu gıdalarla doldurulmalıdır. Tahıllar hem enerji sağlarlar hem de lif, B6 vitamini, demir ve protein gibi bağışıklığı destekleyen besinler içerirler.

5. D vitamini Takviyesi

Çocukların sağlıklı ve dengeli beslenmeleri durumunda herhangi bir takviye kullanması gerekmez. Ancak bunun bir istisnası, D vitamini takviyesidir.

Yeterince D vitamini almanız çok önemlidir, çünkü yağda çözünen bu vitaminin eksikliği durumunda enfeksiyon riski artmaktadır.

Ne yazık ki, beslenme yoluyla yeterince D vitamini almak oldukça güçtür çünkü gıdalarda ihtiyacı karşılayacak kadar yüksek miktarlarda D vitamini bulunmaz. D vitamin takviyeli sütler ve yağlı balıklar gibi az sayıdaki gıda çocukların ihtiyacını karşılayabilse de D vitamini takviyeleri genellikle bu vitaminin eksikliğini karşılaması için tavsiye edilir.

 

İlginizi Çekebileceğini Düşündüğümüz Diğer Haberler
FACEBOOK YORUMLARI
ANNEBEBEK ÜYELERİ NE DİYOR?

Yorumları görebilmek, soru, görüş ve önerilerinizi bizimle paylaşmak için facebook hesabınız ile giriş yapmalısınız.

Facebook’ta adınıza gönderim yapmadığınızı bilmenizi isteriz..