Ev Dışında Stressiz Beslenme İçin 5 Öneri
Çocuklar büyüdükçe beslenme biçimleri ve alışkanlıkları da değişiyor ancak bu değişim sağlıksız yönde olmak zorunda değil. Bebeklik ve küçük çocukluk döneminde edinilen sağlıklı beslenme biçimi, alternatifler ve akıl çelici seçenekler artsa da çocuğunuzu doğru beslenme çizgisinde tutabilir. Bu noktada çocuğunuza siz de yardımcı olabilirsiniz. Diyetisyen Melis Destereci önerilerde bulunuyor.
Çocukluk çağı 0-12 ay bebeklik döneminden sonra gelen, 1-3 yaş yürüme çağı, 3-6 yaş okul öncesi, 6-12 yaş okul çağı, 12-18 yaş adölesan dönem olarak dörde ayrılır. Gelişme çağında olan çocukluk çağı döneminde çocuklar sürekli büyüyerek çeşitli beslenme alışkanlıkları edinirler. Sağlıklı bir büyüme için de dengeli, düzenli ve yeterli beslenme şarttır.
1-3 yaş arasında yeme düzeni olarak sadece ebeveynlere bağlı olan çocuk, okul öncesi ve okul çağı ile birlikte ev dışında, arkadaşları ile yemek yemeğe başlayarak, farklı beslenme modellerini çevre etkisi ile görerek kazanarak ya da var olan düzenini değiştirerek şekillendirmeye eğilimlidir. Çocukluk çağında kazanılan sağlıklı beslenme alışkanlıkları hayatın sonraki dönemlerini etkileyerek ortaya çıkabilecek beslenme sorunlarını önlemede temel çözüm yolunu oluşturmaktadır. Sağlıklı beslenen çocuk her zaman zihinsel, bedensel ve sosyal anlamda da kendisini öne çıkarabilen çocuktur ve başarısı daha yüksektir. Bu nedenle çocuk hayatının her anında anne ve baba yanında yokken de sağlıklı beslenmeyi ve seçimlerini doğru yapabilmelidir.
İlk beslenme alışkanlıkları anne ve babanın yanında şekillenir. Bu nedenle anne ve babanın da çocuklarına örnek bir beslenme planını uyguluyor olması gerekir. Çocuklarımızın yemesini istemediğimiz bir besini bizim de tüketmiyor olmamız şarttır. Örneğin fast-food yemesini istemediğimiz çocuklarımızın önünde aynı masada bizler fast-food tüketirken çocuğumuzun tabağında çorba-sebze-yoğurt menüsü varsa çocuğun bunu yememesi hatta sevmemesi olasıdır. Çünkü çocuk anne ve babayı kendine rol model alır. Bu nedenle siz ne yiyorsanız ona da o şekilde beslenmeyi öğretebilirsiniz. Çocuk için yasaklayıcı olmaktansa uygulamalı öğretim her zaman işe yarayacak ve kalıcı olacaktır.
Çocuğunuz temelde sizlerden iyi beslenme alışkanlığı edinse de ileri yaşlarda ev dışında beslenmesi gereken zamanları da mutlaka olacak. Okul, sosyal çevre, sosyal medya gibi faktörler beslenme yönünden çocuklarımızı etkileyecek. Peki bu durumlarda yanlış alışkanlıklar edinmemek ve bu durumun önüne geçmek için neler yapmamız gerekiyor?
1) Evden çıkarken mutlaka kahvaltı yapılmalıdır
Çocuğunuzu kahvaltı için 10-15 dakika erken kalkmaya alıştırın çünkü kahvaltı gün boyu tokluk hissi verecek ve güne daha zinde başlamayı sağlayacaktır. 1 yumurtaya kahvaltıda mutlaka yer verin ve sevdiği şekilde hazırlayın. Kahvaltıda hazır meyve suları kesinlikle içirmeyin, tercihen süt, taze sıkılmış meyve suyu, ıhlamur çayı veya su iyi tercih olacaktır. Çocuğunuz, kahvaltı yapmak istemiyorsa çocuğunuz için pratik ve basit kahvaltılar hazırlayabilirsiniz fakat bunlar asla paketli işlenmiş ürünler olmamalıdır. Tam tahıllı beyaz peynirli sandviç veya 1 porsiyon meyve, yulaf ezmesi, süt çocuğun yanına konularak en azından ilk teneffüs simit-poğaça-açma yerine sağlıklı yiyecekler yenmesi sağlanmalıdır.
2) Fast-Food yemeği evde kendiniz yapın
Çocuğunuzla beraber fast-food yiyecekleri evde kendiniz sağlıklı tarifinize göre değiştirerek birlikte hazırlayın. Böylelikle dışarıdaki yiyeceklere özenmeyecek ya da dışarıda tamamen yasaklanmış olan fast-food çocuğa cazip gelmeyecek ve evde birlikte eğlenceli şekilde hazırladığınızı tercih edecektir. Dışarıda olacağı zaman yanına kendinizin yaptığı sağlıklı fast-food alternatiflerini koyduğunuz zaman kendisini sosyal ortamda eksik hissetmeyecek belki de çevresine bu anlamda örnek bir çocuk olacaktır.
3) Beslenme çantası edinin
Şehir yaşantısında yolda geçen zaman dilimi ve okulda geçirilen uzun zaman dilimini göz önünde bulundurursak acıkan çocuklar kantinlere, büfelere, fast-food restoran zincirlerine yöneliyorlar. Bunun önüne geçmenin en iyi yolu çocuklarımızın beslenme çantasında öğün, ara öğün taşımasının sağlanmasıdır.
• Taze mevsim meyvesi, kurutulmuş meyveler, süt, yoğurt, kefir, ayran gibi uzun süre tok tutucu protein grubu gıdalar,
• Atıştırma istekleri için cips, kraker, patates kızartması yerine fındık, badem, ceviz gibi kaliteli yağ kaynakları,
• Evde yapılmış peynirli, köfteli, tavuklu sandviçler,
• Ev yapımı tahıllı grisini, şeker içermeyen meyveli kekler iyi seçimler olacaktır.
Böylelikle çocuklarımız trafikte, okulda uzun açlık yaşamayacak, ana öğünde yüksek karbonhidrat içerikli, doymuş yağdan zengin zararlı besinleri istemeyecektir. Beslenme çantası aynı zamanda yemek takibini yapmak isteyen ebeveynlere de kolaylık sağlamaktadır. Evde olmadığı saatlerde ne yediği belli olan bir çocuğunuz varsa akşam seçiminde de onu yönlendirmesi daha kolay olacaktır. Örneğin; öğle yemeği et ağırlıklı bir menü ile geçen bir çocuğun beslenmesinde akşam sebze ağırlıklı bir menüye yer verilmesi daha doğru bir tercih olacaktır. Beslenme çantası ile bu durumu kontrol edebilmek daha mümkündür.
4) Yemek yanında içilenlere dikkat
Sağlıklı bir beslenme düzeninde göz ardı edilen nokta yemek yanında tüketilen zararlı içecekler! Yüksek şeker içerikli, asitli, katkı maddesi içeren içeceklerin hiçbir zaman tüketilmemesi ve çocuğa tadının öğretilmemesi gerekir. Özellikle yaz mevsiminde su yerine tercih edilen meyve suları çocuklara gereksiz kalori yükleyerek yağlanmaya ve sonrasında çocuklarımızın obez olmasına sebep olmaktadır. Yemeklerle beraber tercihen sıvı ihtiyacını en doğru yoldan sağlamak için su, kalsiyum ihtiyacını karşılamak için ayran, süt, kefir, vitamin ve mineral kazanmak için taze sıkılmış meyve suları tercih edilmelidir. Çocuğunuz süt ya da kefiri sevmiyorsa taze meyve ile karıştırarak tadını sevmesini sağlayabilirsiniz.
5) Çocuğa yasak koymayın ve sorumluluk verin
Çocuğunuza yasak koymak yerine tüketmesini istemediğiniz gıdaların zararlı yönlerini anlatarak bilinç kazanmasını sağlayın. Sağlıklı beslenme bilinci oluşmuş bir çocuk bedenine zarar vermek istemeyecek ve bedeni için gerekli yiyecekleri bildiği için sağlıklı olana yönelecektir. Doğruyu yanlışı ayıran bir çocuk artık kendi bedeninden sorumludur ve yiyecekler hakkında bilgi edinme isteği daha yüksektir. Bu noktada çocuğunuzu dışarıda bazı ufak alışverişlere yönlendirebilir ve çocuğunuza paketli ürünleri inceleme ve araştırma gibi küçük sorumluluklar verebilirsiniz.
Yorumları görebilmek, soru, görüş ve önerilerinizi bizimle paylaşmak için facebook hesabınız ile giriş yapmalısınız.
Facebook’ta adınıza gönderim yapmadığınızı bilmenizi isteriz..