Protein Kaynağı Yumurta
Beslenme düzeninde yumurtanın yeri ayrıdır. Kimi çocuk severken kimi çocuk da pek yemeği tercih etmez. Besin değerinin önemini bilen anneler ise çocuklarına günde en az bir yumurta yedirme telaşında. Peki yumurta neden önemli? Cevabını Beslenme ve Diyet Uzmanı Nil Şahin Gürhan’dan aldık.
Kaynadıktan sonra 4 dakika yumurtanın pişmesi için ideal bir süre zarfıdır.
Her Gün 1 Adet Yumurta
Yumurta; büyüme ve gelişme için gerekli olan kaliteli proteinleri içerir. Vücudumuzun üretemediği, dışarıdan almamız gereken proteinin alt maddesi olan aminoasitlerin tamamını içerir. Çocuklukların her gün 1 adet yumurta yemesi, hem kahvaltı sofralarımızı renklendirir hem de zengin protein kaynağı ile besin kalitesini yükseltir, sağlıklı ve yeterli büyümeleri için temel oluşturur.
Yumurtanın İçeriğindeki Besin Elementleri Çocuklar İçin Faydalı
-
A vitamini: Yumurta sarısının içerisindeki A vitamini bağışıklık sisteminin temellerini sağlamlaştırmaya devam ederken görme duyusunun gelişmesinde de aktif rol oynar.
-
Demir: Yumurtadaki demir, kansızlığı önlüyor. Aynı zamanda beyin gelişiminde ve büyüme, gelişme için de aktif rol oynuyor.
-
Selenyum: Halsizliğe meydan okuyan selenyum yumurtada yeterli ölçüde bulunuyor.
-
Çinko: Yumurta zengin çinko içeriği ile büyüme ve gelişmeye etki ederken, aynı zamanda tırnaklarımızın ve saçımızın canlı ve parlak olmasında etkilidir. Ayrıca bağışıklık sistemi için de çok önemli fonksiyonları var.
-
Kolin: Beyin fonksiyonlarının yerine getirilmesine destek sağlıyor.
Çocuklarınıza Yumurtayı Tam Pişmiş Olarak Verin
Besin değeri oldukça yüksek olan yumurtadan tam faydalanmak için iyi pişirmelisiniz. Yumurtayı tam pişmiş olarak yemek; içeriğindeki besin elementlerinin özellikle proteinin daha yüksek oranda vücuda alınmasını ve işlev görmesini sağlar. Çiğ yumurtanın içeriğindeki besin elementlerinin kullanım oranı oldukça düşüktür.
Yumurtayı Çok Fazla Haşlamayın
Özellikle yumurtanın haşlama süresinin uzun olması, yumurtanın çok aşırı pişirilmesi ile içerisindeki demir ve sülfür reaksiyona girerek sarısının çevresinde, yeşilimsi bir renge sahip hakla oluşturur. Bu kahverengi halka yumurtanın besin değerini düşürür. Çünkü yeşil renge dönüşmesi ile yumurtanın içeriğinde bulunan kükürt ve demir birbirine bağlanır, vücuda alınması engellenir, yumurtanın besleyiciliği azalır. O sebeple haşlanmış olarak yumurtanın kaynama süresi 10 dakikayı geçmemelidir. Kaynadıktan sonra 4 dakika yumurtanın pişmesi için ideal bir süre zarfıdır. Yumurtayı haşlama dışında; menemen, sebzeli, domatesli, dereotlu alternatifli bir şekilde renklendirerek veya omlet şeklinde de hazırlayabilirsiniz.
Yorumları görebilmek, soru, görüş ve önerilerinizi bizimle paylaşmak için facebook hesabınız ile giriş yapmalısınız.
Facebook’ta adınıza gönderim yapmadığınızı bilmenizi isteriz..