Giriş Yapın

Facebook ile Bağlan Sizin adınıza paylaşım ve izinsiz gönderim yapmıyoruz.
Çocuklar En Çok Bu Kış Hastalıklarına Yakalanıyor-2
Çocuklar En Çok Bu Kış Hastalıklarına Yakalanıyor-2
Çocukları Bu Kış Rinovirüsler Hasta Ediyor
Çocukları Bu Kış Rinovirüsler Hasta Ediyor

Çocuklar En Çok Bu Kış Hastalıklarına Yakalanıyor-1

Çocuklar En Çok Bu Kış Hastalıklarına Yakalanıyor-1

Çocukların okul öncesi dönemde yılda 6, okul çağı döneminde ise yılda 10 kere kış hastalıkları geçirebildiğini söyleyen Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Osman Özdemir alınabilecek tedbirler hakkında önerilerde bulunuyor.


Sonbahar ve özellikle kış mevsiminde, soğuk ve yağışlı havalar nedeniyle çocukların kapalı alanlarda geçirdikleri zaman artmaktadır. Böylece, özellikle kreş veya okula devam eden çocuklar daha sık hastalanır ve astım veya sinüzit gibi kronik hastalıkları aktifleşir. Çocuklar arasında kolayca bulaşabilen bu hastalıkların çoğu solunum yolu enfeksiyonları, daha azı ise ishal şeklinde ortaya çıkmaktadır.
Solunum yolu enfeksiyonları damlacık yoluyla veya mikroplu eşyalara temas ile bulaşırken, ishal mikroplu eşyalara temas edilmesi ile bulaşmaktadır. Damlacıklar, havada saatlerce asılı kalabilen ve hastalığa neden olan mikropları (virüs veya bakterileri) taşıyan küçük damlalardır. Çocuklar okul öncesi dönemde yılda 6, okul çağında yılda 10 kez kış hastalıkları geçirebilmektedir. Kış mevsiminde çocuklarımızın daha fazla hasta olmamaları ve eğitim hayatlarının kesintiye uğramaması için sık görülen bu hastalıkları tanımak ve gerekli tedbirleri almak önemlidir.

Nezle (soğuk algınlığı, rinosinüzit)

Yıl boyunca tüm yaş gruplarında en sık görülen hastalıktır. Virüslerin neden olduğu nezlenin insandan insana bulaşması çok kolaydır. Bu nedenle çocuklar yılda 7-8 kez nezle olabilirler.
Soğuk algınlığı olan büyük çocuklarda boğazda kaşıntı, hapşırma, burun akıntısı veya tıkanıklığı, kuru öksürük, hafif ateş, baş ağrısı, halsizlik, yorgunluk, kaslarda ağrı ve iştahsızlık vardır. Bebeklerde ise beslenme güçlüğü, ateş, iştahsızlık, nefes almada güçlük ve sık nefes alma şikâyetlerine neden olur.
Tedavisi şikâyetlere yöneliktir, tıkalı burnun açılması, yaşa uygun sıvı desteği verilmesi, varsa ateşin düşürülmesi ve istirahat önemlidir. Viral bir enfeksiyon olduğu için antibiyotik tedavisi verilmez. Nezle, sıklıkla grip ile karıştırılmasına rağmen, gripten daha hafif seyirli bir hastalıktır. Şikâyetleri yaklaşık 1 haftada geçer, ancak öksürük 2 hafta devam edebilir.

Grip (influenza)

En sık görülen kış hastalığıdır. Hafif üst solunum yolu enfeksiyonundan, yaşamı tehdit eden ağır bir hastalığa dönüşebilir. Özellikle bebeklerde ağır seyredebilir. Ateş, titreme, öksürük, boğaz ağrısı, burun akıntısı, baş ağrısı, halsizlik, eklem ve kas ağrıları, gözlerde kızarıklık, karın ağrısı, bulantı, kusma ve ishal en sık görülen belirtileridir. Gripten aşı ile korunmak mümkündür. Tedavisi soğuk algınlığındaki gibi şikâyetlere yöneliktir ve antibiyotik kullanılmaz. Gribe yakalanan çocukların büyük bir kısmı belirti ve bulguların başlamasından 3-7 gün sonra tamamen düzelir.

Farenjit 

Genellikle virüslerin neden olduğu, küçük dilin çevresi ve boğazın görünen arka duvarının (yutak) enfeksiyonudur. Boğazda ağrı ve yanma, ağız kokusu, yutma güçlüğü, öksürük, ateş, halsizlik ve boyun lenf bezlerinde şişlik olabilir. Genellikle virüsler nedeniyle oluştuğu için şikâyetlere yönelik tedavi yeterlidir. Aşırı sıcak ya da soğuk yiyeceklerden uzak durmak önemlidir. Doktor muayenesinde ve tetkiklerde bakteriyel etken düşünülüyorsa antibiyotik tedavisi başlanabilir.

Tonsillit

Tonsiller, boğazda yerleşmiş lenf bezleridir ve halk arasında bademcik olarak adlandırılırlar. Bu dokuların enfeksiyonu olan tonsillite virüsler veya bakteriler neden olabilir. Beyaz-sarı iltihap odaklarıyla irileşen bademcikler nedeniyle ağız kokusu, boğazda şişlik, ağrı ve yutma güçlüğü şiddetli olur. Özellikle 2-3 yaşından sonra bakteri kaynaklı tonsillit ihtimali arttığı için doktor kontrolü önemlidir. Boğaz kültürü alınarak beta mikrobunun (A grubu beta hemolitik streptokok bakterisi) varlığı araştırılmalıdır. Kültürde beta üremesi olursa penisilin grubu bir antibiyotik ile tedavi edilmelidir. Bu tedavinin temel faydası kalıcı kalp hastalığına neden olabilen akut romatizmal ateşin önlenmesidir. Hastalığın ilk 9 gününde başlanılan tedavi ile komplikasyonların önüne geçilir.

İlginizi Çekebileceğini Düşündüğümüz Diğer Haberler
FACEBOOK YORUMLARI
ANNEBEBEK ÜYELERİ NE DİYOR?

Yorumları görebilmek, soru, görüş ve önerilerinizi bizimle paylaşmak için facebook hesabınız ile giriş yapmalısınız.

Facebook’ta adınıza gönderim yapmadığınızı bilmenizi isteriz..