Giriş Yapın

Facebook ile Bağlan Sizin adınıza paylaşım ve izinsiz gönderim yapmıyoruz.
Çocuğunuzda İşitme Sorunu Olabileceğini Gösteren Belirtiler
Çocuğunuzda İşitme Sorunu Olabileceğini Gösteren Belirtiler
Çocuklar En Çok Bu Kış Hastalıklarına Yakalanıyor-2
Çocuklar En Çok Bu Kış Hastalıklarına Yakalanıyor-2

Çocuklarda Beta Mikrobuna Dikkat!

Çocuklarda Beta Mikrobuna Dikkat!

Kış aylarında daha çok görülen Beta mikrobu, küçük çocuklarda boğaz ağrısı ile kendini belli eden ve oldukça bulaşıcı olan bir hastalık. Etkin tedavi edilmezse, ileriki yaşlarda önemli sağlık problemlerine zemin hazırlıyor. Kulak Burun Boğaz Uzmanı Prof. Dr. Murat Ünal beta mikrobu ile ilgili şu bilgileri veriyor. 

Beta mikrobu nedir?

Halk arasında beta mikrobu olarak bilinen “A Grubu Beta Hemolitik Stroktokok” solunum yolu ile yayılır ve çok bulaşıcıdır. Okul öncesi çocukluk döneminden ergenliğe kadar görülebilen, bakteri kaynaklı bir enfeksiyon olan beta mikrobu, boğaz ağrısına neden olur.
Çocuklarda çok ciddi etkileri olabileceği için erken teşhis ve tedavi çok önemlidir. Tedavi edilmeyen beta bakterisi kalp romatizması, artrit ve nefrit gibi ciddi hastalıklara neden olabilir. Beta enfeksiyonu olan çocuğun genellikle burun deliklerinin ön kısmında çokça bu ajan bulunur ve anne, baba, kardeş ve okul arkadaşları gibi yakın temas içinde olduğu kişilere kolayca bulaşır.

Belirtileri nelerdir?

  • Halsizlik
  • Kulak ağrısı
  • Mide bulantısı
  • Eklem ağrısı
  • Üşüme
  • Boğazda şişme ve ağrı
  • Yüksek ateş


Tedavisi nasıl yapılır?

Başka bakteriler ya da virüsler de boğaz enfeksiyonuna neden olduğundan kesin tanı için boğaz sürüntüsünden ‘Strep Testi’ ya da boğaz kültürü alınmalıdır. Tedavide penisilin ilk seçenektir. 10 günlük penisilin ağız yoluyla veya iğne şeklinde uygulanır. Alternatif olarak penisiline benzer yapıdaki antibiyotikler kullanılabilir. Beta mikrobunun tedavisi mümkündür ve son derece kolaydır. Ancak bağışıklık sistemi de kuvvetlendirilmeli, vitamin ve mineral yönünden zengin beslenilmelidir. A, C, B6, E vitamini ve çinko, selenyum minerallerinden zengin olan kış sebzelerinden brokoli, lahana, brüksel lahanası, kırmızı lahana, karnabahar, havuç, marul, yeşilbiber, roka, sarımsak, soğan ve meyvelerden portakal, mandalina, greyfurt, kivi, elmadan bir veya birkaçı günlük beslenmede yer almalıdır.

Tedavi edilmezse ciddi sorunlar çıkabilir

Tedavi edilmeyen beta bakterisi kalp romatizması, artrit ve nefrit gibi ciddi hastalıklara neden olabilir…
Kalp romatizması: Kalp ve sinir sisteminde kalıcı hasar yaratarak, halk arasında kalp romatizması olarak bilinen Akut Romatizmal Ateş hastalığının ortaya çıkmasına neden olur. Bu durumdaki hastalarda ateş, yorgunluk nefes darlığı, merdiven çıkamama ve nefes nefese kalma gibi belirtileri vardır. Bu durum ilerleyen dönemlerde de kalp yetersizliğine neden olur.
Artrit: Beta mikrobu eklemlerde tutulma anlamına gelen artrite de neden olabilir.
Nefrit: Nefrit; hastalarda el, ayak, yüz ve gözde şişmelere neden olur. Çocukta üre ve kreatin yükselir, böbrek fonksiyonları bozulur. Çocuğun idrar rengi kıpkırmızı olur; bunun nedeni idrara kan karışmasıdır. Beta mikrobunun neden olduğu böbreğin tutulması sonucu oluşan nefrit, öldürücü sonuçlara yol açabilir. Mutlaka hastaneye yatırılması gerekir.

Beta mikrobundan korunmak için

  • Okul, kreş gibi toplu yaşanan yerlerde, dönem dönem boğaz kültürü alınmalıdır.
  • Enfeksiyon saptanan çocuklar okula gönderilmemelidir.
  • Genel hijyen kurallarına dikkat edilmelidir ve sık sık eller yıkanmalıdır.
  • C Vitamini tüketimi artırılmalıdır.

 

İlginizi Çekebileceğini Düşündüğümüz Diğer Haberler
FACEBOOK YORUMLARI
ANNEBEBEK ÜYELERİ NE DİYOR?

Yorumları görebilmek, soru, görüş ve önerilerinizi bizimle paylaşmak için facebook hesabınız ile giriş yapmalısınız.

Facebook’ta adınıza gönderim yapmadığınızı bilmenizi isteriz..