Çocuklarda İshale Ne İyi Gelir?
İshal; çocuk ya da yetişkin, herkesin günlük yaşamını olumsuz etkileyen, güçten düşüren bir rahatsızlık… Tek başına bir hastalık değil ama birçok hastalığın belirtileri arasında yer alıyor.
İshalin şekli ve süresi önemlidir. İshale neden olan sebeplerin başında besin zehirlenmeleri gelse de, uzun süren ishallerde altta yatan neden mutlaka tespit edilmeli ve nedene yönelik bir tedavi uygulanmalıdır.
Okan Üniversitesi Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Musa Bostancıoğlu, çocuk ishalleri nedenleri ve ishale neyin iyi geldiği konusunda bilgiler veriyor:
İshal çocukları daha çok etkiliyor
İshal ne yazık çocuk ölümlerine neden olanlar sıralamasında hala 4. sırada… Çocuğunuz ishal olduğunda elbette ilk önce yediği içtiği aklınıza geliyor. Bu da çok normal, çünkü ishale neden olan sebeplerin başında besin zehirlenmeleri geliyor.
Ama uzun süren ishallerin başka nedenleri de var: Çölyak, doğumsal bağısak hastalıkları gibi. Bu yüzden 2 haftayı geçen ishal vakalarının araştırılması gerekiyor.
Çocuğunuz günde 6’dan fazla sulu kaka yapıyorsa, ateşi, kusması ya da başka bir sağlık problemi ishale eşlik ediyorsa hemen doktora aramanızda fayda var.
İshal sırasında aşırı su kaybeden çocuk, biz erişkinlere göre daha hızlı vücut ve organ tepkisi verebiliyor. Hatta böbrek ve kalp yetersizliği gibi riskli durumlara girebiliyor, bu yüzden ishali önemsemek gerek. Ayrıca iyi tedavi edilmeyen, dizanteri, parazit kaynaklı uzun süren ishaller, beyin iltihabı ve karaciğer kisti gibi ciddi hastalıkların oluşmasına da neden olabiliyor.
İshalli çocuğu nasıl beslemeli?
İshali olan çocuğunuzu doktora götürdüğünüzde, ilk olarak doktorunuz çocuğunuzun durumunu inceleyecek ve klinik tablosunu belirleyecektir. Acil yapılması gereken müdahaleler varsa onlar tamamlanacak ve laboratuara ishale neden olan faktörün tespiti için örnek verilecektir.
Bu arada doktorunuz sizden, çocuğunuzun ne zamandan beri ishal olduğunu, günlük ishalli kaka sayısı, ne yediği, sancısının olup olmadığı gibi bilgiler alacaktır.
Çoğu zaman tedavide kaybedilen sıvı ve minerallerin en kısa sürede yerine konması yeterli olur. Aşırı sıvı kaybı olan ve ağızdan beslenemeyen hastalara serumla sıvı verilebilir. Kusması seyrek sıvı kaybı az olan hastalara, ağızdan sıvı yiyecekler ve su verilmelidir. Ancak bu dönemde az az ve sık sık beslenilmeli bulantı artırılmamalıdır.
İshali bebek; anne sütü ile besleniyorsa emzirmeye devam etmeli, emzirme kesilmemelidir. Bebek yediklerini dışkı ile atıyor diye su ve sulu gıdalar vermekten vazgeçilmemelidir. İshalden korunmak için yapılması gereken en önemli şey ise hijyenik olmaktır.
İshali olan hastalara asitli içecek, kahve içirilmesi tamamen bir şehir efsanesidir. Tedaviyle birlikte hasta kişi yiyecek olarak yoğurt, ayran, muz, yayla çorbası, patates havuç, gibi gıdalarla beslenmelidir. Aşırı yağlı olmamak kaydıyla hasta makarna ve pilav yiyebilir. Kişi bu dönemde; ayran, sade soda, şeftali ve elma suyu içebilir. Sadece; erik, kayısı, karpuz, kavun, kiraz, armut, mısır, kuruyemişler, bakliyatlar, kızartmalar gibi bağırsak çalışmasını hızlandıran yiyecekler kesilmelidir. Bağırsakta bozulan mikrobik dengeyi yeniden oluşturmak için probiyotikler kullanılabilir, 1 haftayı geçmiş ishallerde yıpranmış bağırsak dokusunun daha hızlı iyileşmesi için çinko şurupları doktor önerisiyle verilebilir. Antibiyotikler ise gaita tahlili yapılmadan ve doktor yazmadan kesinlikle kullanılmamalıdır.
Yorumları görebilmek, soru, görüş ve önerilerinizi bizimle paylaşmak için facebook hesabınız ile giriş yapmalısınız.
Facebook’ta adınıza gönderim yapmadığınızı bilmenizi isteriz..