Rotavirüs Her 5 Çocuktan Birini Hastaneye Yatırıyor
Çocuğunuzun yüksek ateşi varsa, kusuyorsa, çok yoğun kan içermeyen su gibi kötü kokulu ishal oluyorsa ve karın ağrısı varsa rotavirüs ishalinden şüphelenebilirsiniz. Böyle bir durumda da vakit kaybetmeden bir doktora gitmelisiniz. Son derece önem taşıyan rotavirüsü hakkında merak edilenleri Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzm. Dr. Dilber Bektaşlar’a sorduk.
5 yaş altı görülür
Genellikle kış aylarında görülen ishallerin başlıca etkeni rotavirüstür. Her yıl dünyada 500.000 kadar çocuk ishale bağlı sıvı kaybı nedeniyle hayatını kaybetmektedir. Her 50 çocuktan biri de bu nedenle hastaneye yatmaktadır.
Rotavirüs kış aylarında ve ılıman iklimi olan bölgelerde salgınlar yapmaktadır. 5 yaş altındaki çocuklarda görülmekle birlikte erişkinlerde enfeksiyon oluşturabilmektedir. 6 ay - 24 ay arası çocuklarda daha ağır bir hastalık tablosu oluştururken daha büyük çocuklar ve erişkinler daha hafif hastalık tablosu ile hastalığı geçirebilirler. Bu durum, 6 ay ve 24 ay arası çocukların bağışıklık sistemi yeterince gelişmediği ve sıvı kayıplarına duyarlılıklarının daha fazla olmasından kaynaklanmaktadır.
Dışkı ile virüs atılımı devam eder
Bu enfeksiyonun tüm dünyada bu kadar sık görülmesinin nedeni dışkı ile kontamine olan su, yiyecek içecek, oyuncak ile temas ve solunum yolu ile de bulaşmasından kaynaklanmaktadır. Bulaştırıcılık hastalık semptomları ortaya çıkmadan 3 gün öncesinde başlayıp, semptomlar geçtikten 10 gün sonrasına kadar devam eder. Çünkü bu zaman dilimlerinde dışkı ile virüs atılımı devam eder. Dolayısıyla kreş veya okula giden hasta çocukların bu zaman aralığında izolasyonu(okula gönderilmemesi), hastalığın topluma yayılmasını engellemek adına çok önemlidir.
Kuluçka süresi 12 saat ile 4 gün arası değişebilir
Virüs bulaştıktan sonra kendini; yüksek ateş, kusma, çok yoğun kan içermeyen su gibi çok kötü kokulu ishal ve karın ağrısı, daha küçük çocuklarda şiddetli huzursuzluk ile gösterir. Yakınmalar 3-8 gün kadar sürebilir. Rotavirüs ishalleri saatler içinde çok ciddi sıvı kayıplarına neden olarak ölümcül seyredebilir. Bu nedenle ebeveynlerin bu yakınmalar başladığında vakit kaybetmeden doktora başvurmaları yaşamsal önem taşır.
Tedavi
Anne sütü alan bebeklerin çok sık emzirilmesi önerilir. Ağızdan oral rehidratasyon sıvısı verilmelidir. Ancak kusması çok yoğun olan, ağızdan almayı tolere edemeyen çocukları hastaneye yatırıp intravenöz sıvı tedavisi gerekir. Bu sırada oral beslenmeye, oral sıvı verilmesine devam edilmelidir. Rotovirüs ishalinin tedavisinde antibiyotiklerin yeri yoktur. Tedavideki temel prensip kaybettiği sıvıyı yerine koymaktır. Genellikle 3-7 gün gibi bir süre hastane yatışı gerekli olabilir.
Hastalıktan korunma
• Rotavirüs ishallerinden korunmanın en etkin yolu aşılanmaktır. Bu aşı 6 hafta ile maximum 36 haftalığa kadarki dönemde yapılabilir. 6 ile 8 haftalık aralıklarla aşının tipine göre 2 ile 3 doz şeklinde ağızdan uygulanır. Koruyuculuğu yüksek bir aşıdır.
• Hasta ile temas eden herkesin el hijyenine özen göstermesi çok önemlidir.
• Evdeki tuvalet ve lavabolar sıklıkla su ve sabun ile temizlenmelidir.
• Çocuğun elleri sıklıkla 20 saniye kadar yıkanmalıdır.
• Kreş ve okula giden hasta çocukların semptomları kaybolduktan sonra bir hafta kadar izolasyonu salgınların önlenmesi açısından önemlidir.
Yorumları görebilmek, soru, görüş ve önerilerinizi bizimle paylaşmak için facebook hesabınız ile giriş yapmalısınız.
Facebook’ta adınıza gönderim yapmadığınızı bilmenizi isteriz..