Böcek, Ari, Kene Isırması-2: En Sık Karşılaşılan Böcek Isırması Belirtileri
Bazı böcek türleri tehlike yaratabilir ya da bazı çocuklarda alerjik reaksiyona neden olabilir. Aile Danışmanı Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Efsun Sızmaz, en sık yaşanan böcek alerjileri hakkında detaylı bilgiler veriyor.
En sık karşılaşılan böcek ısırması belirtileri nelerdir?
Sivrisinek ısırması: Genellikle kaşıntı ve ciltte kabarıklık gibi belirtilere neden olur. Ülkemizde çok sık karşılaşılan bir durum olmasa da tropikal ülkelerdeki sivrisineklerin taşıdığı bulaşıcı hastalıklar, insan vücudunda ciddi sağlık sorunlarına neden olabilir.
Sivrisinek ısırıkları; genellikle küçük, yuvarlak hafif kabarık lezyonlardır. Lezyonların oluşumu ısırılmayı takiben oldukça kısa bir süre içerisinde gerçekleşir. Zaman içerisinde kırmızı renk kazanan küçük şişlik oldukça kaşıntılı bir hal alabilir. Bazı sivrisinek ısırıklarında aynı bölgede birden fazla sayıda ısırık lezyonu tespit edilebilir. Eğer sivrisinek ısırığı ardından yüksek ateş, üşüme titreme baş ağrısı ve kusma gibi şikayetler varsa doktorunuzdan sağlık kuruluşundan destek almak gerekir .
Arı sokması: Artan sıcaklıkların etkisi ile vücudun çeşitli bölgelerinin açık bırakılması ve dışarıda daha çok zaman geçirilmesi sonucu arı sokmalarında da artış görülebilir. Arı sokmasının başlıca belirtileri arının soktuğu bölgede hissedilen acı, şişlik ve kızarıklıktır. Vücudun o bölgesinde de ağrı, kızarıklık, ödem ve kaşıntı gibi çeşitli belirtiler meydana gelir.
Bal arılarının iğnesi dikenli bir yapıya sahiptir ve vücuda temas ettiği zaman bölgede kalır. İğnenin vücuttan çıkarılmasının ardından, belirtiler birkaç saat içerisinde kendiliğinden geçer.
Bazı çocuklarda arı sokması sonucunda alerjik reaksiyon görülebilir. Buna bağlı olarak da solunum yetmezliği, boğazda şişme veya bilinç kaybı gibi durumlarla karşılaşılabilir. Bu nedenle, böyle durumlarda vakit kaybetmeden en yakın sağlık kurumuna başvurulmalıdır.
Kene ısırığı: Yaz aylarında taşıyor olabileceği hastalıklar nedeniyle dikkat edilmesi gereken bir böcek ısırık türü de kene ısırıklarıdır. Kene ısırması her ne kadar çoğu zaman hayati risk taşımasa da bazı durumlarda, Kırım-Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) veya ensefalit gibi ciddi hastalıklara neden olabilir.
Isırdığı bölgeye yapışan bir böcek türü olan keneyi bölgeden direkt olarak çekip çıkarmak, bir kısmının vücutta kalmasına sebep olabilir. Bu nedenle, kene ısırmasında hiçbir şekilde böceği çıkartmaya çalışmamalı, en yakın sağlık kurumuna başvurulmalıdır.
Kene ısırıkları genellikle ağrılı değildir bu nedenle çocuk ısırıldığının farkında olmaz. Zaman içerisinde kaşıntılı döküntü, yanma, su toplama ve diğer çeşitli şikayetler kene ısırığını işaret edebilir. Özellikle cildin 'katlantı yaptığı' koltuk altı, kulak kıvrımı ve genital bölge gibi noktalarda kene ısırıkları meydana gelir.
Tahtakurusu: En sık karşılaşılan böcek ısırması türlerinden biri de tahtakurusu ısırığıdır. Özellikle nemli alanları seven tahtakurusu; yatak başı, yatak, çarşaf, duvar içleri, oyuklar veya eski mobilyalarda yaşayabilir. Tahtakurusu ısırığının belirtileri ise koyu kırmızı lekeler halinde döküntü, şiddetli kaşıntı ve kabarıklıktır.
Uyuz böceği: Uyuz böceğinin sebep olduğu uyuz hastalığı; yaygın olarak görülen çok bulaşıcı bir deri hastalığıdır. Bu hastalıkta, uyuz böceği deride kanal ve tüneller açarak şiddetli kaşıntı, döküntü ve deride tahrişe neden olur.
Uyuz hastalığı çocuğa yetişkin veya çocuk ile temas yoluyla kolayca bulaşabilen bir hastalıktır. Bu hastalık; krem, vücut şampuanları ve doktor tarafından reçete edilen ilaçlarla tedavi edilir. Uyuz hastalığının tedavisinde etkin bir sonuç alabilmek için çocuğun giydiği bütün kıyafetlerin sıcak su ile yıkanması, temas edilen tüm yüzeylerin deterjanlı su ile temizlenmesi ve hastalığa yakalanan kişilerin bulaştırma riskini ortadan kaldırmak için diğer kişilerle temasının önüne geçilmesi gerekir.
Akrep Sokması: Akrep sokması çok tehlikeli olabilir. İlk yapılması gereken sokulan bölgeyi sabun ve suyla yıkamaktır. Soğuk bir kompres uygulanıp çocuk derhal acil servise götürülmelidir. Çocukta sokan akrep türüne bağlı olarak bulgular değişebilmektedir. Vücudun diğer kısımlarını etkileyebilecek zehir sebebiyle daha şiddetli reaksiyonlar da meydana gelebilir. Akrebin zararsız olduğunu söylemek zor olduğundan, tüm akrep sokmaları hastanede tedavi olmalıdır. Isırmaya neden olan akrep türünü bilmek tedaviyi daha kolaylaştırabilir.
Yorumları görebilmek, soru, görüş ve önerilerinizi bizimle paylaşmak için facebook hesabınız ile giriş yapmalısınız.
Facebook’ta adınıza gönderim yapmadığınızı bilmenizi isteriz..