Çocuklar Ne Kadar Su İçmeli?
Tüketilmesi gereken su miktarı çocukların yaşına, kilosuna, boyuna ve fiziksel aktivite yoğunluğuna bağlı olarak değişim gösterir.
6 ayın altında anne sütü alan bebeklerin su gereksiniminin anne sütü ile karşılandığı bildirilmiştir ancak ülkemizde yalnız anne sütü ile bebek beslenme oranı, bebek yeni doğduğunda %98 iken 6 aya ulaşıldığında %9’a indiği de araştırmalarla belirlenmiştir. Bu nedenle mama ile beslenen bebeklere öğün aralarında kaşıkla kaynamış soğumuş su teklif edilmesi uygundur.
6-12 aylık bebeklere ek beslenme başlandığında, her 3-4 saatte bir kez, yemeklerden sonra su vermek gerekir.
Çocuğun yaşı 1-5 aralığında ise, her 2-3 saatte bir yemek sonrasında su verilmesi doğrudur. Bebekler sıvı gereksinimlerini kendiler ayarlarlar. Bebeklere su teklif edilmelidir. Su gereksinimi karşıladığında bebek artık suyu içmez.
Daha büyük çocuklarda çocuğun 24 saate aldığı toplam sıvı ölçüsü (su, süt, çorba, ayran gibi tüm sıvılar) 5-8 yaş 5 su bardağı 1 litre, 9-12 yaş 7 su bardağı 1.5 litre 13 yaş ve üstü 8-10 su bardağı 2 litre kadardır. Bu sıvının sırf su olarak içilmesi içinde mineral içermemesi nedeni ile su zehirlenmesine neden olabilir, bu miktar su yanı sıra ayran, çorba, meyve suyu gibi tüm sıvıların toplamıdır.
Sıcak havalarda yanınızda çocuğa içirmek için temiz su bulundurmalısınız. 5 yaş altı çocuklar susadıklarında içi sıvı dolu her şişeden içebilirler. Hastanelere susadığında tiner, güneş yağı, deterjan, klorak gibi maddeleri içen birçok çocuk başvurmakta ve ciddi şekilde hastalanmaktadır. Bardaklara temizleme amacı ile konulan klorak gibi maddeleri çocuklar yanlışlıkla içmektedir. Mutfakta asla deterjan ve klorak gibi maddelerle dolu bir bardak bırakmayınız. Arabanızın içinde çocukların erişebileceği güneş yağı gibi plastik kutuları bırakmayınız.
Çocukların yeterli su tüketip tüketmediğini anlamanın en pratik yolu, tuvalete gitme sıklığını takip etmektir. Çok sık veya çok seyrek tuvalete gitme hastalık belirtisi olabilir. Eğer çocuğunuz 2 saatte bir tuvalete gidiyorsa, idrarın yoğunluğu normalse, bu çocuğunuzun vücudunda yeterli su olduğu anlamına gelir. Bebeklerde ise günde 7 bez harcanması vücutta yeterli su olduğunun önemli bir göstergesidir.
Yaz aylarında su tüketimi kış aylarına oranla çok daha fazla önem kazanmakta ve özellikle hareketli olan çocukların yaz aylarında normal içtikleri sudan daha fazlasını tüketmeleri gerekmektedir. Özellikle anne ve babalar sıvı tüketimi konusunda çocuklarına örnek olmalı ve su içme alışkanlığı kazandırmalıdır.
Bu nedenle çocuğunuza su içme alışkanlığı kazandırmak için yapmanız gerekenlerin başında, kendi sıvı tüketiminizi arttırarak bunu çocuğunuzla birlikte yapmanız gerekmektedir. Kendinize bir bardak su koyduğunuzda ona da kendi özel renkli bardağınla bir bardak su koyup motive edici olabilirsiniz. Bu sayede çocuklar büyüklerinin davranışlarını taklit ederek sıvı tüketimini arttırırlar.
Yorumları görebilmek, soru, görüş ve önerilerinizi bizimle paylaşmak için facebook hesabınız ile giriş yapmalısınız.
Facebook’ta adınıza gönderim yapmadığınızı bilmenizi isteriz..