Giriş Yapın

Facebook ile Bağlan Sizin adınıza paylaşım ve izinsiz gönderim yapmıyoruz.
Harfleri Yanlış Okuyan Çocuklar
Harfleri Yanlış Okuyan Çocuklar
Arı ve Sivrisinek Isırıklarına Karşı Alınacak 10 Önem
Arı ve Sivrisinek Isırıklarına Karşı Alınacak 10 Önem

Çocuklara ortodonti tedavisi ne zaman yapılır?

Çocuklara ortodonti tedavisi ne zaman yapılır?

Genetik faktörlerin dışında çocuklarda görülen ortodontik sorunların başlıca nedenleri; parmak emme, süt dişlerinin erken kaybı, uzun süren emzik alışkanlığı… Çocuklarda tedavinin ne zaman ve nasıl olduğunu merak ettik ve DentGroup Kliniği’nden Ortodonti Uzmanı Dr. Çağrı Gazioğlu Özle’ye sorularımızı yönelttik. 

Ortodontik sorunlar deyince ne anlamalıyız?

Ortodontik problemleri iki başlık altında değerlendirebiliriz. Birincisi diş diziliminde meydana gelen problemlerdir. Bunları; çapraşıklık, aralıklı dişler ya da kapanış problemleri olarak ifade edebiliriz. İkincisi ise iskeletsel olan problemlerdir. Bunlar da üst çenenin veya alt çenenin normalden önde ya da geride olması, ön açık kapanış gibi problemlerdir. Dişsel problemler tek başına görülebildiği gibi bazı durumlarda iskeletsel problemler de eşlik edebilmektedir.

Ortodontik sorunların nedenleri nelerdir?

En önemli etkenlerinden biri genetiktir. Alt çenenin geride olması, üst çenede darlık, dudak-damak yarığı, diş eksiklikleri gibi sorunlar genetik geçiş gösterebilmektedir. Bunun haricinde ortodontik bozukluklar pek çok çevresel faktörden kaynaklanabilmektedir. Solunum yolu problemleri, süt dişlerindeki çürükler ve dişlerin zamanından önce çekilmiş olması, parmak emme, yalancı emzik veya biberonu uzun süre kullanma, kalem ısırma gibi zararlı alışkanlıklar bunlara örnek olarak sayılabilir.

İlk ortodonti muayenesi ne zaman yapılabilir?

İlk kalıcı dişler çıktıktan sonra yaklaşık 6-7 yaşında ortodonti uzmanına başvurulmalıdır.

Kaç yaşından itibaren ortodontik tedavi yapılabilir? “Belli bir yaştan sonra tedavi uygulanamaz” diye bir kural var mıdır?

Dişsel problemlerde yaş sınırlaması yoktur. Yani birey ileri yaşlarda olsa dahi diş ve çevre dokuların sağlığı el verdiği sürece ortodontik tedavi görebilir. Çünkü dişler hayat boyu hareket edebilir. Yani ortodontik tedaviler her yaşta yapılabilen tedavilerdir. Yaş sadece ortodontik tedavi planlamamızı veya kullandığımız mekanikleri değiştirir. İskeletsel problemlerde ise yaş faktörü çok önemlidir. Büyüme dönemlerinde tespit edilen iskeletsel bozukluklar ortodontistler tarafından kolaylıkla tedavi edilebilmektedir. Büyüme dönemi bittikten sonra ise bu problemler ancak cerrahi destekli olarak tedavi edilebilir.

Tedavi ne kadar sürer? Tedavi boyunca nelere dikkat edilmesi gerekir?

Ortodontik tedavinin süreci ortodontik problemin miktarına ve dokuların uygulanan kuvvetlere biyolojik cevabına göre değişkenlik gösterir. Ortodontik tedavi esnasında dikkat edilmesi gereken en önemli konu ağız hijyenin sağlanmasıdır. Hastalarımızın en önemli görevi yapılan uygulamanın çeşidine ve doktorun talimatlarına göre ağız ve dişlerin bakımını gerçekleştirmektir. Bunun yanında tedavinin zamanında ve hedeflendiği şekilde bitmesi için doktorları tarafından tavsiye edilen süre ve şekilde apareyleri kullanmaları gerekmektedir.

Gelişen teknoloji ile birlikte ortodonti tedavisinde hangi gelişmeler yaşandı?

Teknoloji geliştikçe tedavilerde ve kullanılan mekaniklerde birçok gelişme sağlandı. Telsiz ortodonti tedavisi buna örnek gösterilebilir. Telsiz ortodonti tedavisi, dijital ortodontik tedavi teknolojisiyle uygun yapılmış şeffaf plaklar aracılığıyla dişlerinizi düzeltmek için uygulanan tedavi yöntemidir. Bu yöntem geleneksel ortodontik tedavi yöntemleri gibi dişleri başarıyla dizmekle birlikte hastaya kullanım kolaylığı sağlaması, hijyenik olması ve yiyecek kısıtlamasının olmaması gibi pek çok avantajı bulunmaktadır.

Şeffaf plaklar çocukların tedavisinde kullanılabilir mi?

Evet kullanılabilir. Invisalign First (şeffaf plak), uygun vakalarda 6-7 yaşlarından itibaren kullanılabilmektedir. Bu tedavi yönteminde dar çeneler genişletilebilir, ön dişler sıralanır, bazı dişlere yer açılabilir ve böylece ileride tüm daimi dişler çıktıktan sonra yapılacak olan ikinci aşama ortodontik tedavi kolaylaştırılmış olur. İkinci aşama tedavi genellikle 12 yaşından sonra yapılmaktadır. 10-12 yaş aralığı genelde kontrol ve izleme dönemleridir. Çünkü bu dönemde süt dişleri çok hızlı düşmeye başlar ve daimi dişler yerleşir.

 

İlginizi Çekebileceğini Düşündüğümüz Diğer Haberler
FACEBOOK YORUMLARI
ANNEBEBEK ÜYELERİ NE DİYOR?

Yorumları görebilmek, soru, görüş ve önerilerinizi bizimle paylaşmak için facebook hesabınız ile giriş yapmalısınız.

Facebook’ta adınıza gönderim yapmadığınızı bilmenizi isteriz..