Havuza Giren Çocukta İshal, Deri Döküntüsü, Kulak Ağrısı, Öksürük ve Göz Ağrısına Dikkat!
Yaz tatili başlıyor. Okuların kapanmasına kısa bir süre, tatile gitmeye hazırlanan aileler için, uzmanalr temiz suda yüzmenin önemini bir kere daha hatırlatıyorlar.Üroloji Uzmanı Doç. Dr. Fatih Yanaral, çocukların ve hamilelerin kirli sulardan kaynaklanan enfeksiyonlar karşısında daha fazla riski taşıdığını belirtti.
Özellikle havuz çok yoğunsa veya havuz temizleyici kimyasallar ile uygun şekilde işlem görmemişse, mikroplar çoğalabilir. Yüzme havuzlarındaki mikroplar mide iltihabına, kulak, göz, deri ve göğüs enfeksiyonlarına neden olabilir. Ayrıca havuz suyundaki güçlü kimyasallar bazen göz ve cilt tahrişlerine yol açabilir. Yüzme ile ilgili hastalıkların neden olduğu en yaygın semptomlar ise ishal, deri döküntüleri, kulak ağrısı, öksürük veya tıkanıklık ve göz ağrısıdır. İshal, yüzme ile ilgili en yaygın hastalıktır. İshal hastası olan kişiler, eğlence amaçlı suya girdiklerinde hastalığı başkalarına bulaştırabilirler.
Mikroplar cildinizden suya geçebilir
Mikropların havuz suyuna cilt, ter, idrar, kaka, tükürük, açık yaralar, yiyecek ve diğer katı maddeler ile girebilir. Örneğin tuvalet sonrası ellerinizi çok iyi temizlemiş olsanız bile mikroplar hala cildinizde olabilir. Sonrasında yüzme havuzuna girerseniz, mikroplar cildinizden suya geçebilir. Ayrıca bebekler veya tuvalet eğitimi olmayan çocukların yüzerken suya kaka yapmalarıyla mikroplar suya girebilir. Halka açık bir havuz, kimyasallar ile düzgün bir şekilde temizlenirse, havuzdaki mikropların çoğu ölecektir. Ancak halka açık bir havuz çok yoğun olduğunda mikroplar en temiz havuza bile girebilir. Daha fazla insan, suda daha fazla mikrop ve daha fazla kir anlamına gelir.
En büyük risk çocuklar ve hamile kadınlarda
Mikroplarla kirlenmiş sulardan su yutarsanız, temas ederseniz veya solunursa yüzmeyle ilgili hastalıklara yakalanabilirsiniz. Ayrıca suda bulunan veya sudan buharlaşıp havada gaza dönüşen kimyasallarla temas ederek de alabilirsiniz. Çocuklar, hamile kadınlar ve sağlık sorunları olan veya vücutlarının mikrop ve hastalıklarla savaşma yeteneğini azaltan ilaçlar alan kişiler (örneğin kanser, organ nakli veya HIV nedeniyle bağışıklık sistemleri zayıflamış kişiler) yüzme için en fazla risk altındadır. “ şeklinde konuştu.
Yanaral, yüzme havuzlarını herkes için eğlenceli, temiz ve güvenli tutmak için bazı basit ipuçlarını da şöyle sıraladı:
Tüm yüzücüler için havuz kuralları
- İshaliniz varsa veya ishali yeni atlatmışsanız havuza girmeyin.
- Ağzınıza su almamaya çalışın ve havuz suyunu yutmayın.
- Tuvaleti kullandıktan veya bez değiştirdikten sonra ellerinizi sabun ve suyla yıkayın.
- Havuza girmeden önce ve çıkınca duş alın.
Küçük çocukların ebeveynleri için havuz kuralları
- Çocuğunuz havuza girmeden önce bezinin temiz olduğundan emin olun.
- Çocuğunuza iyi oturan yüzücü bezleri kullanın, ancak bu bezlerin sızdırmaz olmadığını unutmayın. Kaka ve mikropların suya girmesini geciktirebilir ancak durduramazlar.
- Bezlerini düzenli olarak değiştirin.
- Bez değişikliklerini havuz alanından uzak tutun. Sıçrayan su ile mikroplar havuza girebilir.
- Çocuğunuzu düzenli olarak tuvalete götürün.
Yorumları görebilmek, soru, görüş ve önerilerinizi bizimle paylaşmak için facebook hesabınız ile giriş yapmalısınız.
Facebook’ta adınıza gönderim yapmadığınızı bilmenizi isteriz..