Giriş Yapın

Facebook ile Bağlan Sizin adınıza paylaşım ve izinsiz gönderim yapmıyoruz.
Çocuklarda Görülen Yeni Salgın: Elektronik Sigaralar
Çocuklarda Görülen Yeni Salgın: Elektronik Sigaralar
Çocuklarınız Sağlıklı Gözler ile Başarıyı Yakalasın
Çocuklarınız Sağlıklı Gözler ile Başarıyı Yakalasın

Ne Kadar Çok Yorulursa O Kadar İyi Mi Uyur?

Ne Kadar Çok Yorulursa O Kadar İyi Mi Uyur?

Gün içinde hareket eden, enerji harcayan çocukların, daha iyi bir uyku performansı gösterdiği biliniyor ancak zaman zaman tam tersini yaşamak da mümkün. “Bütün gün koşturdu, yoruldu. Hemen uyuması gerekir ama bir türlü uykuya dalamıyor!” diye yakınan ebeveynlere Üsküdar Üniversitesi NP Feneryolu Tıp Merkezi Uzman Klinik Psikolog Seda Aydoğdu şu cevabı veriyor.

Çocuklarda uyku düzeni sağlıklı gelişimleri için önemlidir. Büyüme, gelişim ve genel sağlık üzerinde etkin bir rolü bulunur. Doğru uyku, öğrenme performansının en önemli temellerinden de biridir. Çocuğun düzenli fiziksel aktivitesi de uyku kalitesini arttırır. Fiziksel hareket içerisinde olan çocukların stres seviyelerinde azalma olduğu görülür, enerjilerinin vücuttan atılmasıyla da ortaya çıkan yorgunlukla birlikte uykuya geçiş kolaylaşır.

Çocuklarda düzenli fiziksel aktivitenin uyku kalitesini arttırdığı biliniyor

Çocuklarda düzenli fiziksel aktivitenin uyku kalitesini arttırdığının bilindiğini kaydeden Uzman Klinik Psikolog Seda Aydoğdu: “Fiziksel hareket içerisinde olan çocukların stres seviyelerinde azalma olduğu görülüyor, enerjilerinin vücuttan atılmasıyla da ortaya çıkan yorgunlukla birlikte uykuya geçiş kolaylaşıyor. Düzenli fiziksel aktivite veya egzersiz yapan çocukların uyku düzeni daha rahat oluşturuluyor ve uykuya dalmaları daha kolay oluyor. Uykusuzluk ve uykusuzluğa bağlı problemleri de ortadan kaldırıyor.”

Aktivite saatlerine ve yoğunluğu dikkat edilmeli

Yoğun fiziksel hareketler uyku öncesinde yapılırsa uykuya dalmada sıkıntı yaşanmasına neden olabilir. Düzenli fiziksel aktivite; metabolizmayı arttırır, kan dolaşımını hızlandırır, vücuttaki oksijen artışını da sağlayarak genel enerji seviyelerini yüksek tutar. Dayanıklılıkları da artan çocukların gün içerisinde yaptığı aktivitelerinden de maksimum verimi almalarını sağlamış olur. Ancak aktivite sürelerinin aşırıya kaçmaması, dinlenme aralarının da gözetilmesi oldukça önemlidir.

3 ile 5 yaş arasındaki çocuklar en az 3 saat fiziksel hareket içerisinde bulunmalı

Fiziksel aktivitelerin yaş gruplarına göre ve çocukların bireysel arzu ve isteklerine göre ayarlanması gerektiğini kaydeden Uzman Klinik Psikolog Seda Aydoğdu, “3 ile 5 yaş arasındaki çocukların en az 3 saat fiziksel hareket içerisinde bulunmaları öneriliyor. Kas ve motor gelişimini destekleyen fiziksel hareketler içeren oyunların kurulması hem fiziksel gelişimlerini destekliyor hem de çocukların oyun içerisinde öğrenme performansını da arttırarak oynadıkları oyundan maksimum keyif almalarını sağlıyor. Yaş büyüdükçe fiziksel hareketler çocuğun ilgi alanlarına göre yapılandırılmalı. Basit egzersizler ve kurslar ile özellikle ergenlik dönemi içerisinde olan çocukların gelişimleri ve sosyalleşmeleri bu doğrultuda desteklenmeli.” diyor.

“Ekran kullanımı fazla olan çocukların fiziksel aktivitelerinde azalma var”

Okul öncesi yaş grubunda fiziksel hareket günün büyük bir kısmını kaplasa da yaş büyüdükçe genel olarak fiziksel aktivitenin azaldığına işaret eden Uzman Klinik Psikolog Seda Aydoğdu: “Özellikle ekran kullanımı fazla olan çocukların fiziksel aktivitelerinde oldukça azalma olduğu biliniyor. Ekran kullanımının, fiziksel aktivitenin ve masa başı etkinliklerin belli bir oranda gün içerisine paylaştırılması oldukça önemli. Fiziksel aktivitelerde dikkat edilmesi gereken en önemli nokta uyku ile ilişkisine dikkat edilmesidir. Uyku öncesinde yapılan fiziksel aktivite çocuğun uykuya geçişini zorlaştıracağı için uyku düzeni ve genel gelişimi üzerinde de olumsuz bir etki yaratacaktır.”

İlginizi Çekebileceğini Düşündüğümüz Diğer Haberler
FACEBOOK YORUMLARI
ANNEBEBEK ÜYELERİ NE DİYOR?

Yorumları görebilmek, soru, görüş ve önerilerinizi bizimle paylaşmak için facebook hesabınız ile giriş yapmalısınız.

Facebook’ta adınıza gönderim yapmadığınızı bilmenizi isteriz..