Giriş Yapın

Facebook ile Bağlan Sizin adınıza paylaşım ve izinsiz gönderim yapmıyoruz.
Çocuklukta Tekrarlayan Güneş Yanıklarına Dİkkat!
Çocuklukta Tekrarlayan Güneş Yanıklarına Dİkkat!
Sık Görülen Uyku Problemleri
Sık Görülen Uyku Problemleri

Yaz İshallerinden Korunmak İçin

Yaz İshallerinden Korunmak İçin

Yaz aylarında en fazla yaşanan rahatsızlıkların başında ishaller geliyor. Besinlerin çabuk bozulması ve kirli sular başlıca etken. En çok çocuklar, yaşlılar ve bağışıklık sistemi güçlü olmayanlar etkileniyor. Sıcak havayla birlikte vücudun hızla sıvı kaybetmesi ve elektrolit dengesinin bozulması ciddi durumlara yol açabiliyor. Dr. Back-Up Medikal Danışmanları’ndan Dr. Ayhan Tokgöz, ishalden korunmak için önerilerini paylaşıyor.


İshalli hastalıklar, çocuklarda yılda 6-10 kez, yetişkinlerde ise yılda 1-2 kez görülüyor. Yaz sıcaklarında ise ishalli hastalıkların görülme sıklığı artıyor. Besinlerin sıcak sebebiyle bozulmaya daha elverişli hale gelmesi ve daha çok sıvı tüketiminin mikrop alma riskini arttırması, ishale neden oluyor. Çoğu enfeksiyona bağlı olan yaz ishalleri; virüs, bakteri veya parazit bulaşmış su ya da yiyeceğin ağız yoluyla vücuda girmesiyle oluşuyor.

Yiyecek kaynaklı pek çok ishal 1-2 gün, bakteriyel enfeksiyonların çoğu ise daha uzun sürüyor. İshali olan hastaların dışkılarının dikkatli bir şekilde incelenmesi, son 12 veya 24 saatte kaç kez tuvalete gidip, ne miktarda dışkıladıklarını doktora veya sağlık görevlisine bildirmeleri gerekiyor. Bu bilgiler doktorların tanı koyabilmeleri için çok önemli.  

Yaz ishallerinden korunmanın en etkili yolunun mikrop bulaşmış içecek ve yiyeceklerden uzak durmak ve özellikle çocukların temiz gıda maddelerine erişimini sağlamak olduğunu söyleyen Dr. Tokgöz, bebeklerde anne sütü ile beslenmenin ishal sıklığını azalttığını belirterek, ishalden korunmak için önerilerini de şöyle sıralıyor:

  • Açıktaki su kaynaklarından su içmeyin.
  • Çiğ sebze ve meyveleri tüketmeden önce mutlaka bol suyla yıkayın.
  • Yiyeceğiniz besinleri musluk suyundan başka bir suyla yıkamayın.
  • Bozulabilecek besinleri mutlaka buzdolabında ve saklama kaplarında muhafaza edin.
  • Yemek öncesi ve yemek sonrası ellerinizi mutlaka yıkayın.
  • Buzdolabı dışında bekletilen süt ve süt ürünlerini tüketmeyin.
  • Mikropların çoğalmasına zemin hazırlayabilecek her türlü et ve süt ürününün son kullanma tarihlerinin geçmemiş olmasına dikkat edin.
  • Tuvalet hijyeni, enfeksiyonun yakın çevreye yayılmasını engellemeye yardımcı olur.
  • Siz veya çocuğunuz ishale yakalandıysa aşırı sıvı kaybını telafi için sıvı tüketimini artırarak bir doktora başvurmanızı öneririz.



 

İlginizi Çekebileceğini Düşündüğümüz Diğer Haberler
FACEBOOK YORUMLARI
ANNEBEBEK ÜYELERİ NE DİYOR?

Yorumları görebilmek, soru, görüş ve önerilerinizi bizimle paylaşmak için facebook hesabınız ile giriş yapmalısınız.

Facebook’ta adınıza gönderim yapmadığınızı bilmenizi isteriz..