Giriş Yapın

Facebook ile Bağlan Sizin adınıza paylaşım ve izinsiz gönderim yapmıyoruz.
Güvenli Seyahat İçin 10 Altın Kural
Güvenli Seyahat İçin 10 Altın Kural

Çocuğunuzla Kumda Şekiller Yapın

Çocuğunuzla Kumda Şekiller Yapın

 

18-21 ay arası çocuk gelişimine katkı sağlayan yazı uygulaması çalışmasını okurlarımızdan Dilek Hanım’ın kızı Beren ile yaptık. Cici elbisesi, süslü saçları ile bize çekimlerimizde eşlik eden Beren’e teşekkür ederiz.

Yazı uygulaması için malzemeler:

Geniş kare pasta kabı ya da çörek tepsisi
Kum, şeker ya da un

Pasta kabını ya da tepsiyi; kum, şeker ya da un ile doldurun. Çocuğunuza çizgileri ya da resimleri nasıl çizeceğinizi gösterin. Büyük bir parça kağıt alın ve bir harf çizin. Daha sonra çocuğunuzun da kumda aynı şekli çizmesine yardımcı olun. Bir çizgi çizdiğiniz yerde ek olarak bir de resim çizmeyi deneyin, ardından çocuğunuzun da yeni bir şekil çizmek için bir sonraki çizginin yanına bir resim çizmesini sağlayın. Kum, şeker ya da unun insana hissettirdiği sert, yumuşak, taneli ya da pürüzsüz gibi hisleri çocuğunuza tarif edin.

Kaynak: 2 Yaş ve Üstü Çocuklarla Oynamak, Onları Yetiştirmek ve Onlarla Beraber Araştırmak Kitabı / Sheila Ellison-Pozitif yayınları
Çevirmen: Pınar Akkaş


Uzmanımız Psikolog Serap Duygulu, bu çalışma ile çocuğunuzun neler öğreneceğini şöyle açıkladı:
Çocukların eline verilen hemen hemen her tür malzemenin,onlardaki dikkat, beceri ve algıyı geliştirdiği bilinmekle beraber, özellikle kum, un gibi şekillendirilen malzemeler ayrıca dokunma ve şefkat duygularını geliştirmektedir.  Bu çalışmayla çocuğunuz, parmaklarına hakim olmayı öğrenerek, parmaklarıyla başka bir malzeme üzerinde faaliyet yapabildiğini görecek, bu da kendine olan güvenini olumlu yönde etkileyecektir. Özellikle 2 yaş ve üstü çocuklarda yumuşak malzemelerle oynamak, kalem ya da bir çubuk kullanarak çizim yapabilmek, bir modeli çizerek taklit etmek gibi faaliyetler, çocukların dikkat, algı ve ince motor gelişimi için son derece yararlı olabilecek çalışmalar olarak önerdiğimiz faaliyetler içinde yer almaktadır. Bu tür çalışmalar, aynı zamanda değişik malzemelerin nasıl şekil aldığını gören çocuğunuzun hayal dünyasının gelişimine de büyük katkı sağlayacaktır.

Bir çocuğun hazır yapılmış bir oyuncağa gösterdiği dikkat süresinin 90 saniye olduğunu biliyoruz. Bu da şu demek, bir çocuk kendisine sunulan bir oyuncağa ortalama olarak bir buçuk dakika kadar dikkat gösteriyor ve sonra oyuncaktan sıkılıyor. Çünkü oyuncağa katacağı bir şey ya da oyuncaktan alacağı, öğreneceği bir şey yok. Örneğin; çocuğa verilen oyuncak bir arabaysa, bu 90 saniye içinde çocuk arabayı, tekerlekleri, işleyiş mekanizmasını anlıyor ve oyuncağı kenara atıyor. Oysa her hareketiyle farklı şekil alan kum, hamur, şeker gibi malzemeler çocuğun her darbesinde değişik bakış açıları ve yorum geliştirmesini sağlayabiliyor. Üstelik oyuncağa herhangi bir müdahalede bulunamazken, bu tür şekil verebildiği malzemelerde sınırsız hayal kurabiliyor. Sınırsız şekillerde etkinlik yapabiliyor. Yukarıdaki çalışmada ayrıca harf ve sayı çalışması yapılabiliyor olması çocukların görsel hafızasını da olumlu etkileyerek kavramları daha kolay öğrenmesine yardımcı oluyor.
 
Her koşulda oyun oynamasını teşvik ettiğimiz çocuklara, kendisinden de bir şeyler katacağı bu tip malzemelerle oynama imkanı verilmesini öneriyoruz.

İlginizi Çekebileceğini Düşündüğümüz Diğer Haberler
FACEBOOK YORUMLARI
ANNEBEBEK ÜYELERİ NE DİYOR?

Yorumları görebilmek, soru, görüş ve önerilerinizi bizimle paylaşmak için facebook hesabınız ile giriş yapmalısınız.

Facebook’ta adınıza gönderim yapmadığınızı bilmenizi isteriz..