Çocuklarla Bahçede Piknik Keyfi
Yaz mevsimi, çocukların kendini çok daha özgür ve mutlu hissettiği bir süreç... Temiz hava, keşfedilecek doğa, açık havada rahatça koşturup oynama... Tüm bunlar çocukların keyifli vakit geçirmesine imkan veriyor. Özellikle piknik yapmak, çocukların en sevdiği aktiviteler arasında... Siz de ufaklıklarla organize edeceğiniz piknik gezisinde, hem onların doyasıya eğlenmesini, hem de gözlem yeteneğini artırarak, doğayı tanımasını sağlayabilirsiniz.
Çocukların da seveceği bir piknik sepeti hazırlayın
Öncelikle işe piknik sepeti hazırlayarak başlayabilirsiniz. Bu aşamada çocuklarla konuşarak, yanınıza alacağınız yiyeceklere beraber karar verip, onların da sorumluluk almasını sağlayabilirsiniz. Piknik sepetine hem sağlıklı yiyecekler hem de onların keyifle yiyeceği atıştırmalıklar koyabilirsiniz. Hatta bunları hazırlarken onlardan yardım almak, el becerilerini geliştirecektir.
Özellikle kolaylıkla yemeleri için sulu yemekler, yağlı gıdalar yerine pratik yiyecekler tercih edebilirsiniz. Bilhassa küçük hamburgerler, kek, kurabiye, börek, sandviç çeşitleri pikniğe çok yakışacaktır. Renkli bardaklarla, soğuk içecekler almayı da ihmal etmeyin. Eğer çimlerin üzerinde oturacaksanız, yere sermek için bir örtü ve çocukların rahatça oturması için küçük minderler işinizi kolaylaştıracaktır.
Açık havada yemek yemek çocuklar için başlı başına bir maceradır. Temiz hava onların hem iştahını açar hem de huzurlu hissettirir. Hatta hiç yemedikleri yiyecekleri bile piknik konsepti içinde zevkle tüketebilirler. Bu sebeple, gün boyu atıştıracakları düşünülerek, farklı yiyecekler hazırlamak gerekir.
Kış boyunca evde bunalmış çocuklar için doğada vakit geçirirken oynanacak pek çok oyun olduğu kesin. İp atlama, saklambaç, uçurtma uçurma, çember çevirme, sek sek, top oynama, halat çekme elbette bunların içerisinde popülaritesini hiç kaybetmeyenlerden... İsterseniz yanınıza küçük renkli taşlar alıp, belli bir alan içerisine onları gömerek çocuklardan hazineleri bulmasını isteyebilirsiniz. Kendi küçük kürek ve kazmaları ile taşları bulmaya çalışmak ufaklıklar açısından son derece dinamik bir oyundur. Ayrıca doğadan çiçek toplamak, papatyadan taç yapmak, farklı yaprak şekilleri incelemek, hayvanları izlemek de onları çok mutlu edecektir.
Pikniğin ardından ailece yapacağınız yürüyüş, ormanı tanımaları için bulunmaz bir fırsattır. Bu sırada farklı ağaç türlerini, renk renk kuşları, kelebekleri görme şansına da sahip olacaklar. Hatta bu yürüyüşü beraber şarkı söyleyerek daha da eğlenceli hale getirebilirsiniz...
Piknik sepetinde olması gerekenler
• Atıştırmalık yiyecekler ve taze meyveler
• Kullan at bardak, tabak ve servisler
• İçecekler için pipetler
• Yere oturmak için örtü ve küçük minderler
• İdeal ısıyı koruması için termosta su
• Bol sıvı tüketeceklerinden dolayı içecek çeşitleri
Pikniğe giderken çocuğunuz için bunları yanınıza alın
• Şapka
• Güneş kremi
• Böcek ve sinek ısırıklarına karşı ilaç
• Uçurtma, top, birkaç oyuncak
• Yedek kıyafetler
• Serin olma ihtimaline karşı uzun kollu giysiler
• Dinlenme saati için birkaç boyama kitabı, kalem ve boyalar...
PİKNİK İÇİN LEZZETLİ TARİFLER
Bonbonlu havuçlu kek (6-8 kişilik)
Kek için
• 3 adet yumurta
• 1 su bardağı tozşeker
• Yarım su bardağı süt
• 1 su bardağı sıvıyağ
• 2.5 su bardağı un
• 3 adet havuç (rendelenmiş)
• 1 adet limon
• 1 su bardağı dövülmiş ceviz
• 1 paket kabartma tozu
• 1 paket vanilya
• 1 tatlı kaşığı tarçın
• Kalıbı yağlamak için tereyağı
Üzerine
Şeffaf jöle ve renkli şekerler
Hazırlanışı
Yumurta ve tozşekeri derin bir kaba alıp, beyaz köpük halini alana dek mikserle çırpın. Daha sonra süt ve sıvıyağı ekleyip, bu defa el çırpıcısı ile çırpın. Üzerine elenmiş unu, kabartma tozu ve vanilyayı katın. Çırpmaya devam edin. En son rendelenmiş havuç, limon kabuğu, tarçın ve cevizi katın. Şöyle bir karıştırıp, yağlanmış yuvarlak kalıba dökün. Önceden ısıtılmış 180 derece fırında 35- 40 dakika pişirin. (Keskin bir bıçağın ucunu keke batırın, bıçak temiz çıkıyorsa pişmiş demektir). Bu arada şeffaf jöleyi hazırlayın. Bunun için de bir buçuk su bardağı su, bir buçuk tatlı kaşığı buğday nişastası ve bir buçuk tatlı kaşığı tozşekeri karıştırıp, koyulaşana dek pişirin. Ilınmaya bırakın. Ilınan kekin üzerine ılık jöleyi gezdirin. En üste renkli şekerlemeleri serpin. Soğuyunca servis yapın.
Cheeseburger (4 kişilik)
Köfte için
• 300 gram kıyma
• 1 adet soğan
• Yarım demet maydanoz
• 2 çorba kaşığı galeta unu
• 1 adet yumurta
• Tuz, karabiber
Diğer malzemeler
• Birkaç dilim cheddar peyniri
• Yeşillik ve domates
• Ketçap
• Hamburger ekmeği
Hazırlanışı
Derin bir kaba kıyma, ince kıyılmış ya da rendelenmiş soğan, galeta unu, yumurta, maydanoz, tuz, karabiberi ekleyin. Elinizle yoğurarak köfte hamuru hazırlayın. Hamurdan mandalina iriliğinde parçalar koparıp, elinizde yassıltın. Köfteleri ızgarada ya da tavada pişirin. Hamburger ekmeklerinin içine biraz ketçap sürün. Köfteleri yerleştirin. Üzerine peynirleri koyun. Domates ve yeşillik ilave edin. Soğumaması için alüminyum folyolara sarın.
Çikolatalı kurabiye (4-6 kişilik)
• 1 adet yumurta
• 1 su bardağı pudra şekeri
• 1 paket kabartma tozu
• 1 paket vanilya
• 1 su bardağı damla çikolata
• 2,5 su bardağı un
• 100 gram oda sıcaklığında tereyağı
Hazırlanışı
Öncelikle tereyağını derin bir kaba koyun. Pudra şekeri ekleyip, iyice karıştırın. Yumurtayı ilave edin. Biraz karıştırıp, vanilya, kabartma tozu ve unu kaba ekleyin. Yumuşak bir kıvama gelene kadar yoğurun. En son damla çikolatayı da içine katıp yoğurun. Ceviz büyüklüğünde parçalar kopararak elimizde yuvarlayın. Tepsiye yağlı kağıt serin. Üzrerine kurabiyeleri dizin. Önceden ısıtılmış 180 derece fırında 15 dakika pişirin.
Limonata (4 kişilik)
• 10 adet limon
• Bir buçuk su bardağı tozşeker
• 5 su bardağı su
• Birkaç yaprak taze nane
• Buz
Hazırlanışı
Önce limonları yıkayıp, sonra bir kaba rendeleyin. Bu sırada beyaz kabuklarının gelmemesine dikkat edin. 4 adet limonun suyunu sıkın. Diğerlerini küçük dilimler halinde doğrayın. Üzerine tozşekeri ve nane yapraklarını ilave edin. Şeker iyice eriyene kadar elinizle bastırarak yoğurun. Özünün çıkması için malzemeyi tel bir süzgece koyun ve derin kabın üzerine yerleştirin. Spatula ile bastırarak, limon suyunun alttaki kaba akmasını sağlayın. Üzerine su ekleyin. Buz ve nane yaprağı ile servis yapın.
Yazan: Cem Botanik Yöneticisi Zeynep Şener
Yorumları görebilmek, soru, görüş ve önerilerinizi bizimle paylaşmak için facebook hesabınız ile giriş yapmalısınız.
Facebook’ta adınıza gönderim yapmadığınızı bilmenizi isteriz..