Giriş Yapın

Facebook ile Bağlan Sizin adınıza paylaşım ve izinsiz gönderim yapmıyoruz.
Eğlenceli ve Öğretici Bir Yaz Tatili İçin
Eğlenceli ve Öğretici Bir Yaz Tatili İçin
Molfix 15. Yılını Neşeli Bebekleri İle Kutluyor
Molfix 15. Yılını Neşeli Bebekleri İle Kutluyor

Yazı Kazasız Geçirsin

Yazı Kazasız Geçirsin


 


Çocuğunuza havuz ya da deniz kenarında uyması gereken kuralları ve acil bir durumda cankurtaran veya bir erişkini yardıma çağırmasını öğretmeniz kazaları en aza indirmenize yarar sağlayabilir. Yaz ayı ile birlikte kendisini sokakta bulan çocukları zapt etmek zor oluyor. Bu da yaz kazalarıyla karşılaşmamıza sebep oluyor. Peki anne babalar çocuklarını güvende tutmak için neler yapabilirler? Bir acil çantası oluşturmalılar mı? İçerisine neleri koymalılar? Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Eda Balanlı konu hakkında bizleri bilgilendiriyor.



 


 

Çocukların çoğunun en sevdiği mevsim olan yaz geldi! Okulların kapanmasıyla çocuklar nispeten daha korunaklı kapalı yerlerden çıkıp sokaklarda, parklarda, deniz kenarında veya havuzlarda kısaca açık havada çok daha fazla zaman geçirecekler. Bu nedenle güneş ve yüksek ısının istenmeyen etkileri ile düşme, boğulma, bisiklet ya da motorlu taşıt kazaları gibi birçok kazaya daha açık bir hale gelecekler. İşte en sık görülen yaz kazaları ve anne babaların çocukları güvende tutmak için yapabilecekleri:

 

Güneş Güvenliği:

Güneş ışığı en önemli D vitamini kaynağıdır. Ancak korunmasız şekilde güneşe maruz kalmak cilt hasarına, göz hasarına, bağışıklık sisteminde zayıflamaya ve hatta cilt kanserine neden olabilir. Sadece birkaç güneş yanığı dahi ilerleyen yaşlarda cilt kanseri riskini artırır. Üstelik güneşin istenmeyen etkilerinin oluşması için çocukların kumsalda veya havuz kenarında olmasına da gerek yok. Bu nedenle açık havada geçirilen tüm zamanlarda güneşten korunmalıdırlar.

Gölgede Kalın

UV ışınlarının en zararlı olduğu zaman gün ortasıdır. Bu nedenle öğle saatleri çocukların kapalı yerlerde olacağı şekilde planlanmalıdır. Bunun mümkün olmadığı durumlarda ağaç, şemsiye veya bir tente altında durmak tercih edilebilir.

Örtün 

Uzun kollu t-shirtler, uzun pantolonlar UV ışınlarından koruma sağlayabilir. Sıkı dokunmuş kumaşlar en iyi korumayı sağlar. Islak giysilerin kuru giysilere göre, açık renklerin de koyu renklere göre daha fazla koruma sağladığını unutmayın.

Şapka Takın

Başı, yüzü, kulakları ve boynu gölgede tutan bir şapka iyi bir koruma sağar.

Gözlük Takın

UV ışınları ilerleyen yaşlarda katarakta neden olabilir. Hem UVA hem de UVB ışınlarını %100 bloke eden güneş gözlükleri kullanın.

Güneş Koruyucu Kullanın

Çocuğunuz her dışarıya çıktığında UVA ve UVB ışınlarına karşı koruma sağlayan, en az 30 koruma faktörlü güneş kremi kullanın. En iyi koruma dışarı çıkmadan yarım saat kadar önce bolca sürülen güneş kremleri ile elde edilir. Krem sürerken burun, kulaklar, dudaklar ve ayak sırtı unutulmamalıdır. Kremler gün içinde tekrar edilmeli, suya dayanıklı güneş kremleri kullanılsa dahi yüzme veya egzersiz sonrası yenilenmelidir. 6 aydan küçük bebekler doktorlarının önerdiği güneş kremlerini kullanabilir. UV ışınları 15 dakika gibi kısa bir sürede dahi korunmayan cilde hasar verebilir. Beklenmeyen durumlar için önceden plan yapmak, çantanızda veya arabanızda güneş kremi bulundurmak en iyisidir. Bulutlar UV ışınlarını bloke etmez. Bu nedenle bulutlu ve serin günlerde dahi güneşten korunma unutulmamalıdır.

Çocuğunuzun cildinin pembeleştiğini fark ederseniz hemen güneşten uzaklaştırın. Yanık halinde çok soğuk olmayan serin suyla banyo yaptırın veya ıslak kompres yapın. Ibuprofen veya parasetamol içeren ilaçlar ağrı ve kaşıntı hissini azaltabilir. Ciddi kaşıntı halinde kaşıntı gideren şuruplar verilebilir. Cildi yeniden nemlendirmek ve kaşıntıyı azaltmak için nemlendirici kremler kullanın. Ağır vakalarda veya ciltte kabarcık oluşması durumunda doktora başvurun.

 

Sıcak Hava Güvenliği:

Çok yüksek ısı ve nem durumunda vücudumuzun serinletme sistemleri yeterli gelmediğinde vücut sıcaklığı çok yüksek seviyelere çıkabilir. Küçük çocuklar sıcağın etkilerine daha hassastır. Bu durumda aşırı terleme, kas krampları, bulantı, kusma, bayılma, baş ağrısı ve hatta sıcak çarpması gibi istenmeyen durumlar görülebilir.

Bol Sıvı Almasını Sağlayın

Çocuğunuza sıcak havalarda, aktivite öncesinde ve sırasında bol sıvı tüketmeyi öğretin. Çocuğunuz sıvı almak için susamayı beklememeli.

Uygun Koruma Sağlayın

Çocuğunuzun açık renkli, bol kıyafetler giydiğinden, şapka, güneş gözlüğü ve güneş kremi kullandığından emin olun.

Aktiviteleri Planlayın

Çok sıcak veya nemli günlerde ağır spor aktivitelerinden kaçının.  Bu mümkün değilse saat 18:00’dan sonra yapmasını sağlayın.

  • Çocuğunuza kendisini sıcak hissettiğinde tercihen klimalı kapalı alana gelmesini, dinlenmesini ve bol sıvı tüketmesini öğretin.
  • Çocuğunuzu asla kapalı park halindeki arabada bırakmayın.
  • Çocuğunuzu sık aralıklarla kontrol edin.

Sıcak Çarpması

Sıcak çarpması hayati tehlikesi olan acil bir tıbbi durumdur. Vücut ısısının 41 derece veya üstüne çıkması beyin hasarına ve ölüme neden olabilir. Sıcak çarpmasının nedenleri; fazla giyinmek, ağır fizik aktivitede bulunmak ve yeterli sıvı tüketmemektir. Bu durumda ciddi baş ağrısı, baş dönmesi, bilinç bulanıklığı, bulantı, çarpıntı, hızlı nefes alma, havale görülebilir. Ateş genelde 40 derece veya üzerindedir. Bu durumda acil yardım istenmeli, profesyonel tıbbi yardım gelene dek çocuk gölgeye veya kapalı alana alınmalı, soyulmalı, serin suya sokulmalıdır. Bilinci açık olmayan veya normal davranmayan çocuklara ağızdan sıvı asla verilmemelidir.

 

Su Güvenliği

Yüzmek ve su aktiviteleri çok eğlenceli olsa da gerekli önlemler alınmadığında çok tehlikelidir. ABD’de yılda yaklaşık 1000 çocuk boğulma nedeniyle hayatını kaybetmektedir.

Yalnız Bırakmayın

Küvet, süs havuzu, yüzme havuzu veya deniz kenarı fark etmez, çocuğunuzu yaşı ne olursa olsun asla bir su birikintisi yakınında erişkin gözetimi olmadan yalnız bırakmayın. Küçük çocukların 6 cm suda dahi boğulma tehlikesi geçirebileceğini unutmayın. Çocuğun yüzme bilmesi denetlenmeyeceği anlamına gelmemeli. Küçük çocuklar ve henüz iyi yüzemeyenler suyun içindeyken anne babalarından bir kol mesafesinden daha uzak olmamalıdır.

Koruyucu Materyalleri Sağlayın

Suya yakın olduğu her zaman yaşına ve kilosuna uygun, üzerine uyan can yeleği giydirin. Kolluk veya simitler yeterli koruma sağlamaz. Güneş kremi kullanmayı ve sık aralarla tekrarlamayı unutmayın. Çocuğunuzun yeterli sıvı tükettiğinden emin olun. Evinizde veya komşularınızda yüzme havuzu varsa kapıların çocukların açamayacağı şekilde kapalı olduğundan ve çocuğun kendi başına havuz kenarına gidemeyeceğinden emin olun.

Su Sıcaklığını Kontrol Edin

Çoğu insan için su sıcaklığının 28-30 derece olması yeterli konforu sağlar. 20 derecenin altında çocuklar hızla üşür ve uygun değildir. Çocuğunuzu su içinde hipotermi gelişmesi açısından sık sık kontrol edin. Çocuğun titrediğini veya dudakların morardığını, kas krampları olduğunu fark ederseniz hızlıca sudan çıkmasını sağlayın ve hemen kurulayın.

Öğretin

Çocuğunuza havuz-deniz kenarında uyması gereken kuralları ve acil bir durumda cankurtaran veya bir erişkini yardıma çağırmasını öğretin. Çocuklar havuz kenarında koşmamalı, birbirini itmemeli ve izin verilmeyen yerlerde dalmamalıdır.

Su Parklarına Dikkat!

Su parklarını tercih ediyorsanız parkta yeterli cankurtaran olduğundan emin olun. Çocuğun yaşına, boyuna, kilosuna uygun olmayan aletleri kullanmasına izin vermeyin.

Enfeksiyonlardan Korunun-Koruyun

Yüzme sırasında mikroplu suların yutulması enfeksiyonlara neden olabilir. İshali olan çocuklar hastalık sırasında ve sonrasındaki 2 hafta boyunca havuza girmemelidir. Büyük çocuklar sık sık tuvalete götürülmelidir. Tuvalet eğitimi olmayanlar sızdırmayan bezler kullanmalı ve bu bezler sıklıkla değiştirilmelidir. Bez değişimi sonrası eller mutlaka yıkanmalıdır. Çocuklara yüzdükleri suyu ağızlarına almamaları ve yutmamaları öğretilmelidir. Havuza girmeden duş alınmalıdır. Küçük bebekler üzerlerinde kalma ihtimali olan kimyasallardan kurtulmak için havuza girme sonrası sabun ve şampuan ile yıkanmalıdır.

Oyun parkı güvenliği:

Oyun parkları çocuklara açık hava ve bolca egzersiz sağlar ancak kazalara çok açıktır. Sadece ABD’de yılda 200 bin çocuğun önlenebilir oyun parkı kazaları nedeniyle acillere başvurduğu bildirilmiştir.

Hiçbir Zaman Yalnız Bırakmayın

Küçük çocuklar mesafeleri hesaplamakta veya tehlikeleri önceden görmekte yetersizdir. Daha büyük çocuklar ise limitlerini test etmeyi sever. Çocuğun parktaki oyuncakları uygun kullanmasını sağlayarak kazaların önüne geçebilir, olası bir kaza anında hemen yardıma gidebilirsiniz.

Yüzeylere Dikkat

Yaralanmaların çoğu çocuğun düşmesi ile olduğundan uygun yüzey hasarı azaltabilir. Asfalt, beton, toprak alanlar fazla sert olduklarından uygun değildir. Yüzeyde kum, tahta talaşı veya lastik içeren materyal tercih edilmelidir.

Oyuncakları Kontrol Edin

Oyun parkındaki oyuncakların çocuğun yaşına uygun olduğundan emin olun. İdeali 2 yaş altı, 2-5 yaş ve 5-12 yaş çocuklarının kendi ebatlarına ve yeteneklerine uygun olarak tasarlanmış ayrı parklarda oynamalarıdır. Eski, kırık, paslı, parçaları gevşemiş oyuncaklardan uzak durun. Çocuğun kafasının veya herhangi bir vücut parçasının sıkışma tehlikesinin olmadığından emin olun. Çocukların asılarak oynadığı demir çubukların, tırmanma duvarlarının, tahterevallinin, denge aletlerinin, spiral kaydırakların ve paralel barların 5 yaşın altındaki çocuklar için uygun olmadığını unutmayın.

Öğretin

Çocuğunuza asla başka çocukları itmemesini, aletleri uygun kullanmasını, atlamadan veya kaymadan önce diğer çocukları kontrol etmesini öğretin. Bisiklet veya çanta gibi malzemeleri kimsenin takılmaması için oyun alanının dışında bırakın. Bisiklete binerken her zaman takılması gereken kask, oyun parkında mutlaka çıkartılmalıdır. Aletlerin güneş altında aşırı ısınmadığından emin olun. Aşırı ısınan metal aletler saniyeler içinde yanıklara neden olabilir. Çocuğunuzun etrafa takılabilecek kordonlu, ipli kıyafetler veya kolyeler takmadığından emin olun.

Acil Çantasında Neler Olmalı?

Acil bir durumda elinizin altında önceden hazırlanmış bir acil çantası olması anne babaların işini kolaylaştırır. Acil çantasının hem evde hem de arabada bulunması, tatil esnasında aile ile beraber götürülmesi önemlidir. Çantada bulunması gereken birçok malzeme basitçe eczanelerden temin edilebilir. Çanta olarak kolay açılabilen, hafif modeller tercih edilmelidir.

  • Kolay anlaşılır, ebeveynlere yönelik ilk yardım kitabı
  • Steril gazlı bezler
  • Yapıştırıcı bant
  • Farklı boyutlarda bandajlar
  • Elastik bandaj
  • Kırık tahtası/atel
  • Antiseptik mendiller
  • Sabun
  • Antibiotikli merhem
  • Antiseptik solüsyon
  • Hidrokortizonlu krem
  • Ateş düşürücü, ağrı kesici şurup
  • Varsa reçeteli ilaçlar
  • Cımbız
  • Makas
  • Çengelli iğne
  • Çinko içeren yatıştırıcı kremler
  • Alkollü mendiller
  • Termometre
  • Eldiven
  • Fener ve yedek pil
  • Battaniye
  • Acil durumda aranacak telefon numaraları

 

 

İlginizi Çekebileceğini Düşündüğümüz Diğer Haberler
FACEBOOK YORUMLARI
ANNEBEBEK ÜYELERİ NE DİYOR?

Yorumları görebilmek, soru, görüş ve önerilerinizi bizimle paylaşmak için facebook hesabınız ile giriş yapmalısınız.

Facebook’ta adınıza gönderim yapmadığınızı bilmenizi isteriz..