Çocuklara Temizlik Alışkanlığı Nasıl Kazandırılır?
Temizlik alışkanlığı genellikle 2 yaşından itibaren başlayan ve çocuğun sosyalleşme süreciyle birlikte kazanılan bir davranış. 2 yaş ise çocuğunuz için önemli bir dönem. Çünkü bu dönemde kendi bedenini tanımaya ve taklit yoluyla bazı beceriler kazanmaya başlar. Yine bu dönemde bazı temel kavramları (sıcak-soğuk, kirli-temiz, çabuk-yavaş) öğrenir. Bu kavramlar her ne kadar işinizi kolaylaştırsa da çocuğunuza temizlik alışkanlığı kazandırırken oldukça sabırlı olmanız gerekiyor. Çünkü bebeklikten yeni yeni sıyrılmaya başlayan çocuğunuz için hala her şey bir oyundan ibaret. Toz toprakla oynamak, yüzüne gözüne boya sürmek, çikolatayı avuçlayarak yemek onun için küçük birer oyun sadece. Bu neşeli oyunların ardından onu temizliğe ikna etmek ise ancak; ‘temizlik’ yeni bir oyuna başlamak anlamına geliyorsa kolay bir hal alır. Bu yüzden çocuğunuza temizlik alışkanlığı kazandırmaya çalışırken hem sabırlı hem de iyi bir oyun arkadaşı olmaya çalışmalısınız.
Eğlencenin Doruğa Ulaştığı An: Banyo
Eğer suyla ilgili kötü bir anıları yoksa tüm çocuklar banyo sırasında suyla oynamaktan büyük zevk duyarlar. Özellikle 2 yaşından sonra, banyo küveti eğlenceli bir oyun alanının yanı sıra bir rahatlama mekanıdır. Onun bu rahatını korumak ve daha çok eğlenmesini isterseniz size birkaç önerimiz olacak. Öncelikle suyun ısısını iyi ayarlamalısınız. Eğer suyun ısısı onu rahatsız ederse bir daha banyo yapmak istemeyebilir. Suyun ısısından emin olmak için oyuncak şeklindeki banyo termometresini kullanabilirsiniz. Ayrıca banyo suyunda yüzen oyuncaklar; plastik kaplar, ördekler, balıklar banyosunu daha da eğlenceli bir hale getirebilir. Çocuğunuz biraz büyüdüğünde ona, kendisinin seçeceği bir bornoz, banyo için neşeli bir terlik, losyon, krem gibi banyodan sonra kullanabileceği malzemeler almanız da hoşuna gidecektir.
Köpükler Arasında Eğlence
Çocukların banyo yapmayı sevmelerinin en büyük nedenlerinden birisi de köpüktür. Havada uçan baloncukların ve kaygan köpüklerin arasında olmak ona müthiş bir haz verir. Bu yüzden başını kendisi şampuanlamaktan çok hoşlanır. O, köpüklerle oynarken siz çocuğunuzun bedenini yumuşak bir süngerle yıkayabilirsiniz. Bunu kendi de yapmak isteyebilir. O zaman da küçük bir sünger parçasını ona vererek banyoya devam edebilirsiniz. Şampuan seçerken sizin dikkat etmeniz gereken ise şampuanın çocuğunuzun derisine uygun, saç derisini bakteri ve mantarlara karşı koruyucu ancak deriyi tahriş etmeyen, hem saç hem vücut temizliği için kullanılabilir, gözleri yakmayan ve nemlendiricileri sayesinde cildin kurumasını önleyen özelliklerde olması.
Minik Ellere Renkli Sabunlar...
Özellikle küçük çocuklar öğrenme aracı olarak ellerini kullandıklarından, kirli ya da temiz her yere dokunmak isterler. İşin içine oyun da girince boyadan, çamura kadar birçok etken ellerin kirlenmesine neden olur. Ancak çocuğunuz kirli ellerin yaratacağı sağlık sorunlarını düşünmediğinden ellerinin yıkanmasını önemsemeyebilir. Ona örnek olmak için ellerinizin onunla birlikte yıkamanın yanı sıra birçok yardımcı objeden de yararlanabilirsiniz. Bunların başında da rengarenk ve bol çeşitli figürleriyle sabunlar geliyor. Ayrıca hayvan ya da çizgi film kahramanı şeklindeki sabunluklar, resimli aynalar, sevdiği kahramanların resimleriyle süslü havlular el yıkama zamanlarını daha eğlenceli kılabilir.
İpek Saçlara Yumuşak Fırçalar
Çocuklar her konuda sizi izledikleri gibi, saçlarınızı tararken büyük bir dikkatle bunu nasıl yaptığınıza bakarlar. Sizin gibi olmak istediklerinden saçlarınızı taramanız büyümenin ve güzelleşmenin bir yolu olarak görünür ona. Bu nedenle çocuğunuza yumuşak bir fırça alıp saçlarınızı birlikte taramanız, birlikte yaptığınız eğlenceli bir aktiviteye dönüşür.
İnci Dişlere Özenli Bakım
Bebeğinizin ilk dişleri, özenle korunması gereken birer inci tanesidir. Bebeğiniz henüz 6 aylıkken kendini göstermeye başlayan süt dişlerinin ardında 12 yaşına kadar devam eden bir süreçte kalıcı dişler gelir. Diş çürükleri nedeniyle, ileriki yaşlarında tüm sağlığını etkileyebilecek sorunlarla karşılaşmaması için çocuğunuza diş fırçalama alışkanlığını mutlaka kazandırmalısınız. Bunun için yapmanız gereken ilk şey sizi dişlerinizi fırçalarken görmesi. İlk zamanlar yanlış şekilde de olsa dişlerini kendisinin fırçalamasına izin verin. Zamanla sizden örnek alıp doğru fırçalamayı öğrenecektir. Ayrıca bu yaşlarda el ve kol hareketlerini ayarlayamadığını da göz önünde bulundurun. Diş macunu konusunda da dikkatli olmalısınız. Çocuklar için olan diş macunlarının tadı ve kokusu hoşuna gideceğinden yutmak isteyebilir. Bu yüzden fırçasının üzerine çok az miktarda macun sürmenizde fayda var.
Tuvalette Müzik Dinlemenin Keyfi
Çocukların en zor kabullendikleri alışkanlıklardan biri de tuvalet alışkanlığıdır. Ancak şunu söylemek gerekir ki, tuvalet eğitimi vermenin herhangi bir yaşı yok. Bazı çocuklar, 18-24 ayları arasında buna hazır gibi görünür. Bazı çocukların tuvalet alışkanlığı edinebilmeleri ise, 4 yaşı bulabilir. Bu zorlu süreçte bebeğinizi fazla zorlamamanızda fayda var. Tuvalete gitmeyi eğlenceli bir hale getirmek için son zamanlarda oldukça yaygın olan müzikli oturaklardan alabilirsiniz. Tuvaletini yaparken müzik dinlemek hoşuna gidebilir. Tuvalet sonrası temizlikte ise poposunu temizlemeyi öğrenmesi için yaşının küçük olduğunu düşünmemelisiniz. Siz sildikten sonra eline vereceğiniz tuvalet kağıdıyla yukarıdan aşağı doğru silmesini isteyin. İlk zamanlar beceremese bile, zamanla elini istediği şekilde hareket ettirmesini öğrenecektir.
Yorumları görebilmek, soru, görüş ve önerilerinizi bizimle paylaşmak için facebook hesabınız ile giriş yapmalısınız.
Facebook’ta adınıza gönderim yapmadığınızı bilmenizi isteriz..