Giriş Yapın

Facebook ile Bağlan Sizin adınıza paylaşım ve izinsiz gönderim yapmıyoruz.
2024 Yılında Çocukları Hedef Alacağı Öngörülen Siber Güvenlik Tehditleri
2024 Yılında Çocukları Hedef Alacağı Öngörülen Siber Güvenlik Tehditleri

Tatil Stresini Yönetmek İçin Mindful İpuçları

Tatil Stresini Yönetmek İçin Mindful İpuçları

Tatil kelimesi çocukluğumuzdan itibaren zihnimize neşeli, mutlu, keyifli anlarla birlikte kodlanır. Büyüyüp çocuk sahibi olduğumuzda ise bu tanımlamalara stres de eklenir. Çünkü ebeveynler için uzun yaz tatilleri son derece yorucu bir maratona dönüşebilir. TalkTuBaNa’nın kurucusu, mentor Tuba Müftüoğlu uzun yaz tatilleri için anne babalara bir öneri listesi hazırladı.

1-Gerçekçi beklentiler

Sosyal medyada anne babalar başka ebeveynlerin, çocuklar da kendi yaşıtlarının hayatlarını görüp gözlemleyebiliyor. Herkes bir başkasının ‘mükemmel tatiline’ özeniyor, kendi tatilinde bir eksiklik bir yetersizlik bulup mutsuz olabiliyor. Oysa yer ve mekan fark etmeksizin ailemizle ve sevdiklerimizle geçireceğimiz tüm neşeli anların, gelecekte bizim için en güzel tatil hatıraları olacağını unutmamalıyız. Gülmek ve eğlenmek mekanlara ve kalıplara sığdırılamayacak kadar özel bir mutluluk kaynağıdır. Yaz tatilinde sosyal medyaya göre değil kendi gerçekliğimize göre planlar yapmalıyız.

2-Basit plan ve programlar

Sosyal medyanın da etkisiyle yaz tatillerinin her gününü farklı yerlerde dolu dolu geçirme baskısı üzerimizde oluşabilir. Ancak çocuklar için çok basit şeyleri aileyle beraber yapmak çoğu zaman fazlasıyla yeterlidir. Çocuğun cinsiyeti ve yaşı fark etmeksizin yaz için iki kilit unsur eğlencenin dozunu belirler; top ve su…

Herkes imkanları dahilinde çocuğunu topla ve suyla buluşturabilir. İster bahçede, ister parkta, ister havuzda ya da denizde çocuğumuzla birlikte top oynamamız veya birbirimizi ıslatmamız çocuklar için olabilecek en güzel eğlencelerdendir.  

3-Günübirlik geziler

Çalışan anne babaların tüm yaz mevsimini yazlıklarda veya tatil bölgelerinde geçirmesi mümkün olamaz. Bu durumda en azından haftalık tatilimizde yakın yerlere günübirlik geziler organize edebiliriz. Yakındaki bir sahil kasabasına gitmek, ormanda veya parkta piknik yapmak, gölde veya denizde birlikte balığa çıkmak, yeşillikler içinde yürüyüş yapmak çok değerli tatil aktiviteleridir. Planlı olan bu gezilerde plansız yapılan küçük rota değişiklikleri veya yol üstündeki sürpriz eğlence molaları ayrıca keyifli olacaktır.

4-Aile geceleri

Çocukların ertesi gün erken uyanmak zorunda olmadığı uzun yaz akşamları ailece birlikte aktivite yapmak için çok uygun zamanlardır. Haftanın en az bir akşamını aile gecesi olarak belirleyebilir ve bu akşamı hep birlikte içine dahil olacağımız bir aktiviteye ayırabiliriz. O akşamın yemeğini hep birlikte hazırlamak veya yemekten sonra ailenin her ferdinin de ortak ilgi duyabileceği bir film izlemek bu aktivitelere örnek olarak verilebilir. Burada kilit nokta çocuğun/çocukların ve anne babanın aile gecesine eksiksiz katılım göstermesidir.

5- Kişisel bakım günleri

Yaz boyu çocukların peşinden koşup kendimizi tamamen onlara adamak kendimize haksızlık etmektir. Bu tempo çocuklarımızı mutlu etse de zamanla bizi mutsuz eder. Bu yüzden haftanın bir gününü mutlaka kendimize ayırmalıyız. Çocukları anneanneye, babaanneye veya güvenle bırakabileceğimiz bir bakıcı ya da arkadaşa emanet edip birkaç saatliğine de olsa kendi bakım ve ihtiyaçlarımıza odaklanabiliriz. Bir arkadaşımızla kahve molası, dışarıda güzel bir akşam yemeği çocuklara harcayacağımız enerjimizi yeniden depolamamıza faydalı olacaktır.

6-Minnettarlık anları

Çocuğumuza gün içinde en az bir kez de olsa sahip olduğumuz herhangi bir şey için minnettarlık duygusunu anımsatmalıyız. Burada kullanacağımız basit kelimeler;  ‘iyi ki’ ,  ‘ne şanslıyız’ , ‘ne mutlu ki’  veya benzeri ifadeler olabilir. “İyi ki buraya geldik”, “ne mutlu ki sağlıklıyız” , “ne şanslıyız ki bir aradayız”,   dememiz çocuklarımız ve kendimiz için anın farkındalığını artırmaya yönelik söylemler olacaktır. Tatilin olumlu yanlarına yönelik geliştirilecek farkındalık hayata bakışa ve günlük yaşam rutinlerinin geneline de mutlaka etki edecektir.

7-Sıkılma molaları

Çocuklarımız için tatilde her dakikayı eğlenceli bir aktiviteyle dolduramayacağımızı bilmeliyiz. Bazen sıkılmanın da olumlu etkileri vardır, yaratıcılığı teşvik edebilir. Ailesinden gerekli adımları göremeyen çocuklar kendi eğlencelerini kendileri yaratabilirler. Burada önemli nokta çocuğumuzun ortaya çıkan boşluğu nasıl doldurduğudur. Sıkıldığı zamanlar onu ekran bağımlılığına veya zararlı alışkanlıklara yöneltiyorsa bunun mutlaka farkına varmamız gerekir.

8-Spor aktiviteleri

Yaz tatili spor dallarına olan yeteneğimizi keşfetmek için ideal dönemlerdir. Çocuğumuzun hayatı boyunca sevdiği bir sporla ilgilenebilmesi için yaz aylarını fırsata çevirmek önemlidir. Yelken, kürek, yüzme gibi su sporlarına veya basketbol, futbol, voleybol, tenis benzeri yaz kış yapılabilecek sporlara çocuklarımızı yönlendirmemiz onların beden ve ruh sağlığı için son derece faydalıdır. Düzenli spor yapan çocuklar hayatı planlama, disiplin, takımdaşlık ve zaman yönetimi konusunda akranlarından her zaman bir adım önde giderler. 

9-Çocuklu arkadaş buluşmaları

Çocuklarla birlikte olmak güzeldir ancak yine de yetişkinlerin de birbirleriyle etkileşime ihtiyaçları vardır. Bir taşla iki kuş vurmak için çocuklu arkadaşlarımızla yaz aylarında daha çok buluşabiliriz. Çocuklar sosyalleşip başka çocuklarla kaynaşırken anne babalar da kahvelerini keyifli bir sohbet eşliğinde yudumlayabilir. Parkta veya bahçede gerçekleşecek buluşmalar çocukların birlikte yapacakları aktivitelere zenginlik katacaktır.


10 – Çocukların tercihleri

Yaşı biraz daha büyük çocukların bir birey olduğunu unutmadan onların tercihlerini göz önüne alarak hareket etmeyi unutmamalıyız. Plan yaparken onların zevklerine ve sevdikleri aktivitelere göre ilerleyebiliriz. Tatilde sevdiği bir şarkıcının konserine bilet almak ya da doğayı seven bir çocuğu kampa götürmek size de çocuğunuza da mutlu anlar yaşatacaktır.

11-Okula dönüş hazırlıkları

Her güzel şey gibi tatilin de bir sonu var ve okula dönüş stresini azaltmak için şimdiden küçük zaman aralıklarını kitap okumaya ve yaz ödevlerini yapmaya ayırmamız gerekir. Yapılacakları ertelemek okul açılmadan önceki son günlerde çocuğumuzun paniğe kapılmasına ve yüksek düzeyde kaygı duymasına sebep olabilir. Tatilin son ayına girildiğinde yapılması gereken projeye veya okunması gereken kitaba kısa süreli de olsa düzenli olarak zaman ayırmak çocuğumuzun huzurlu bir eğitim yılı başlangıcı yapmasına katkı sağlayacaktır.
 

İlginizi Çekebileceğini Düşündüğümüz Diğer Haberler
FACEBOOK YORUMLARI
ANNEBEBEK ÜYELERİ NE DİYOR?

Yorumları görebilmek, soru, görüş ve önerilerinizi bizimle paylaşmak için facebook hesabınız ile giriş yapmalısınız.

Facebook’ta adınıza gönderim yapmadığınızı bilmenizi isteriz..