Hangi Yaşta Hangi Spor
Çocukluk döneminde başlanan spor, sağlıklı büyüme ve zinde bir vücut açısından büyük önem taşıyor. Spor, bu faydalarının yanı sıra çocuğun disiplinli bir yaşam tarzına ve iyi bir çevreye sahip olmasına da yardımcı oluyor. Anne babalar, çocuklarının küçük yaştan itibaren spora başlamasını istiyor. İşte bu noktada çocuğun kaç yaşında, hangi spora ve nasıl yönlenmesi gerektiği sorusu gündeme geliyor. Fizik Tedavi Uzmanı ve Spor Hekimi Doç. Dr. Tolga Aydoğ, çocukları spora başlayacak ailelere özel önerilerde bulunuyor.
Sadece Seyreden Değil, Oynayan Nesiller Yetiştirmek Gerekiyor!
Spor, çocukların fiziksel, mental ve ruhsal gelişimini destekleyen çok önemli bir araç. Aynı zamanda spor sayesinde çocukların özgüvenleri artıyor ve yeni arkadaş çevreleri ediniyorlar. Modern yaşam koşullarının bir getirisi olarak yeni nesiller çok fazla hareket etmeden yaşıyor. Hareketsiz yaşama bağlı olarak da kilo artışının neden olduğu hastalıklar her geçen gün giderek artıyor. Bu nedenle ailelerin çocuklarına çok küçük yaşlarda spor alışkanlığı kazandırmaları, sadece spor müsabakalarını seyreden değil, bizzat oynayan nesiller yetiştirmeleri gerekiyor.
Çocuğa En Uygun Spor En Sevdiği Spordur!
Çocuğa uygun spor seçiminde en önemli nokta; ilgi duyduğu ve eğlendiği alanın seçilmesinden geçiyor. Seçilen kulüp eğer doğru ise, ilk etapta, hangi spor olduğunun çok büyük bir önemi bulunmuyor. Çünkü çoğu sporda temel hareketler birbirine çok benziyor. Çocuklar keyif aldıkları sporu yaptıktan sonra zaman içerisinde istedikleri başka bir spor dalına da rahatça yönlenebiliyor.
Hangi Spora Kaç Yaşında Başlanmalı?
Amacınız çocuğunuzun hemen profesyonel sporculuğa yönlenmesini sağlamak değilse her yaşta istediği spora başlayabiliyor. Ancak burada önemli olan çocuğunuza uygun bir program çizilmesi ve özel antrenmanlara erken dönemde değil, ilerleyen dönemde başlanması. Dolayısı ile her ne kadar belli sporlara başlama yaşları belirtilse de temel kural erken yaşta çok özel antrenmanlar yapmak yerine daha temel ve teknik üzerine yoğunlaşmanın gerektiği. Çocukların yaşları aynı olsa da fizyolojik yaşları bir olmayabiliyor. Bu nedenle fizyolojik yaşın da mutlaka göz önüne alınması gerekiyor.
2-3 Yaş
Koşma, yakalama ve zıplama gibi temel hareketleri yapabiliyorlar. Dolayısı ile spor tercihleri, bunları içeren bahçede koşma, yürüme, dans etme, suda gözetim altında oynama ve deneyimli kişiler eşliğinde jimnastik eğitimi olabiliyor.
4-6 Yaş
Bu yaş döneminde dans, yüzme, jimnastik, ip atlama, elim sende, seksek ve üç tekerlekli bisiklete binmek gibi sporlar ideal.
7-10 Yaş
Jimnastik, yüzme, futbol, basketbol, voleybol, hentbol, bisiklet, tenis ve yüzme gibi sporlarla ilgili temel eğitime ve bunların birleşimini içeren sporlara başlayabiliyorlar.
10 Yaş Sonrası
Daha önceki yaşlarda başladıkları sporları daha organize olarak yapmaya devam ederken, atletizm, güreş ve küreğe başlayabiliyorlar. Birkaç yıl sonra ise daha çok kuvvet gerektiren boks, tekvando ve karateye başlamak uygun.
Kronik Bir Hastalığı Varsa Kontrol Şart
Çocuğun kronik bir hastalığı yok ve spora başlamadan en fazla 6 ay öncesinde hekim kontrolünden geçtiyse özel bir muayene gerekmiyor. Ancak çocukta kronik veya akut bir hastalık var ise spora başlamadan önce mutlaka ilgili hekim tarafından gözden geçirilmesi gerekiyor. Yapılacak muayenede rutin bir şekilde kan tahlili, EKG, akciğer filmi, ekokardiyografi istemek yerine hekimin saptadığı muayene bulgularına göre tetkik yaptırmak çok daha doğru.
Çocukların Kemik, Eklem ve Tendonlarına Yılda Bir Kez Bakılmalı!
Düzenli yapılan spor sağlık açısından büyük fayda sağlıyor. Ancak her egzersiz, kas-iskelet sisteminde bir stres oluşturabiliyor. Bu streslere karşı kalp, akciğer, damarlar ve kas-iskelet sistemi dayanma kapasitesini artırıyor. Ancak stres adaptasyon yetisinde bir şekilde sorun çıkmasına ya da normalde sorun yaratmayacak bir fizyolojik sorunun belirgin hale gelmesine de neden olabiliyor. Dolayısıyla düzenli spor yapan her sporcunun, yaşı ne olursa olsun mutlaka yılda bir hekim kontrolünden geçmesi gerekiyor. Bu kontrollerde başta kalp, akciğer, dolaşım sistemi olmak üzere, etkilenebilecek her sistemin, çocuklarda ise kemiklerin büyüme plaklarının, eklem kıkırdaklarının ve tendonların kemiğe yapıştığı yerlerin dikkatlice değerlendirilmesi öneriliyor.
Yorumları görebilmek, soru, görüş ve önerilerinizi bizimle paylaşmak için facebook hesabınız ile giriş yapmalısınız.
Facebook’ta adınıza gönderim yapmadığınızı bilmenizi isteriz..