Çocuğa Cinsel Eğitimi Aile Vermelidir-2 YAZI DİZİSİ
Pedagog Dr. Adem Güneş’i çocuk psikolojisi, ayrıca anne baba ve toplumla sağlıklı ilişki gelişimi üzerine kitapları ile tanıyor olabilirsiniz. Eğitimini yurtdışında tamamlayan Adem Güneş, çocuğa biçim vermek yerine, gelişim aşamalarını bilerek ona yol göstermenin en doğru ebeveyn davranışı olacağını belirtiyor. “Adım Adım Cinsel Eğitim” kitabı raflarda yerini alırken, kendisi ile çocuklara cinsel eğitimi nasıl vermeli? konusunu konuştuk.
Adım Adım Cinsel Eğitim kitabı serinizin ilk kitabı. Günlük pratikten yaşananlara cevaplar mı var, yoksa bir bakış açısı mı oluşturuyor?
Günlük yaşanabilecek olaylara pratik çözümler sunan her anne babanın pratik sorularına hem bir bakış açısı kazandırmak hem de çözümler üretmek üzere hazırlanmış bir kitap. Adım Adım serisinin ilk kitabı olan bu kitap, çıktığı andan itibaren ebeveynden büyük bir ilgi ile karşılandı. Zannedersem oldukça ciddi bir boşluğu da kapatacaktır.
Çocuğun yaşamı ilk öğrendiği yer evi. En sık yapılan anne baba hataları nelerdir?
Çocuğun tıbbi gelişimi anne babalar tarafından önceleniyor. Örneğin büyümesi, kilo alması sağlıklı beslenmesi… Halbuki bundan çok daha önemli olan çocuğun duygusal gelişimidir. Duygusal gelişimdeki sorunlar eğitime de yansır, çocuğun fizyolojisine de sosyal gelişimine de yansır. Örneğin duygusal gelişimin bir gereği olan güvenli bağlanma, aidiyet, uyum, cinsel eğitim gibi konular maalesef çocuğun tıbbi ihtiyaçları kadar anne babalar tarafından bilinmiyor. Eğer bir ebeveyn güvenli bağlanmayı bilmiyorsa çocuk eğitimine dair öğreneceği birçok şey eksik kalmış olur. Cinsel eğitimin hangi yaşta nasıl aktarılacağı bilinmiyorsa boy kiloyu ne kadar iyi takip ederse etsin, çocuk eğitime dair büyük bir boşluk bırakacağı bilinmelidir.
Bunun yanı sıra çocuğun her yaş döneminde bir duyarlılık hali bulunduğu ebeveynler tarafından bilinmiyor. Bu duyarlılık haline denk gelecek olan duygusal ihtiyaçlar karşılanmazsa çocuklarda dikkat dağınıklığı, hırçınlık gibi problemler yaşanıyor ve problemin kökenini bulup çözmek yerine problemin kendisiyle mücadele etmeye çalışıyorlar. Örneğin; agresif ve öfkeli bir çocuğun öfkesini bastırmaya çalışıp, anne babasına karşı saygısız davranmaması konusunda baskı yapıyorlar. Hâlbuki böylesi bir çocuğun örneğin; okulda yaşadığı bir tacizin devamı olan öfkeyi getirdiğini anne babalar pek düşünmüyorlar. Problemin kökenine inmek, duygusal gelişimi fark etmek, anne babaların bir numaralı önceliği olmalıdır diye düşünüyorum.
Günümüz anne babalarını nasıl değerlendiriyorsunuz?Daha çok araştırıp, derinlemesine fikir edinen mi yoksa hap bilgilerle birçok sorunu çözebileceğini düşünen anne baba modelleri mi daha çok?
Günümüz anne babaları çocuklarını iyi eğitmek istiyorlar. Bunun için kitaplar okuyorlar. Uzmanlarla görüşme fırsatları elde etmeye çalışıyorlar. Ancak çocuk eğitiminin anne baba eğitimine dayandığını fark ettiklerinde kendi eğitimlerini sürdürmek yerine hap bilgilere yöneliyorlar. Hâlbuki bu kadar okuyan ve bu kadar bilgi sahibi olan anne babalar çocuk eğitiminden ziyade anne babaların eğitimine de yönelseler çok daha sağlıklı bireyler yetiştirmiş olurlar.
Çocuk eğitimine dair bunca kitap varken asıl ihtiyaç olan şey ebeveyn eğitimidir. Ebeveynlerin kendi çocukluk dönemlerini de içine alan kendi farkındalıklarını oluşturacak, kendi duygularını anlamlandıracak kitaplara da ihtiyaç var. Sadece çocuk eğitimine dair kitaplar yazmak, bakış açıları sunmak çocuğun zarara uğramasına sebep olur.
Çocuk yetiştirmek kişinin yaşamı boyunca yapabileceği en önemli şeylerin başında geliyor. Çünkü bir insana biçim veriyorsunuz ve geleceğini etkiliyorsunuz. Bu yüzden çocuk eğitiminin nasıl olması gerektiği bilincinin, hamilelik planlanırken başlaması gerektiğini düşünüyor musunuz? Nasıl bir yol izlenmeli?
Aslında çocuğa biçim vermek mantığı yanlıştır. Çocuğa kendi şeklini alabilmesi için ebeveynin yardımcı olması gerekir. Bakış açısı bu olmalıdır. Çünkü çocuğun kendi özünde nasıl bir insan olacağına dair kodlar ve şifreler vardır. Ya çocuğun var olduğu gibi kendisini ortaya koyabilmesi için anne baba buna zemin hazırlamalıdır ya da çocuk beklendiği olacaktır. Çocuğun var olduğu gibi olabilmesi anne babaların ilk görevi ve çocuğun da hakkı olsa gerek.
Bu bilgilere erişebilmek için eşlerin daha çocuk sahibi olmadan önce çocuk kimdir hangi gelişim dönemlerinden geçiyor konularında bilgi sahibi olması gerekir.
Anne baba eğitimde hemfikir midir, aynı ideale doğru mu çocuk yetiştirecektir? Yoksa çocuk sahibi olduktan sonra anne babanın çocuk yetiştirmedeki fikir ayrılıkları çocuğa yeni yeni problemler mi oluşturacaktır?
Hamilelikten önce eşlerin çocukla ilgili konuları gündeme alması “aynı bilgi kaynaklarından” kendilerini yetiştirmesi, hamilelikten itibaren de çocuğun yetiştirilmesinde ortaklaşa rol sahibi olmaları oldukça önemlidir.
BİTTİ
Yorumları görebilmek, soru, görüş ve önerilerinizi bizimle paylaşmak için facebook hesabınız ile giriş yapmalısınız.
Facebook’ta adınıza gönderim yapmadığınızı bilmenizi isteriz..