Çocuğun Kişilik Gelişimini Neler Etkiler? (3)
Kendi kendine gelişmesini beklemeyin
Çocuğun kendi kendine gelişmesini beklemeyin. Çocuğunuzla karşılıklı diyalog halinde olmalısınız. Siz televizyon bağımlısı olmayın ki çocuğunuz da televizyona, sosyal medyaya, bilgisayar oyunlarına bağımlı olmasın. Bu uyaranlardan gelen olumsuz etkilere maruz kalmasın. Hayal gücünü geliştirebilsin. Çocuğunuzun hayal gücünü geliştirici oyunlar oynayın, çevrenizde gördüklerini anlatın, gideceğiniz yeri anlatın, onun da hayal etmesini sağlayın vb. Hayal kurmak çocuklarda kişisel gelişimde çok önemlidir. Bu dünyada fark yaratıp öne çıkanlar, başarılı olanlar, zengin olanlar, zirvedeki kişiler, hep hayal edip olabileceğini düşünerek zihinlerinde canlandırıp bunları gerçekleştiren insanlardır. Unutmayın hayal kurmak, zihinde hedefler yaratarak onları başarmanın en büyük adımıdır.
Çocuğunuzu dünyanın kötülüklerinden korumak adına cam fanusta yetiştirmeyin. Günümüzde anne ve babaların yaptığı en büyük hatalardan biri cam fanusta çocuk yetiştirmektir. Eğer çocuğu eve hapsedersek asosyal bir çocuk olur, iletişimi zayıf olur, gerçek ortamda diyalogu zor olur, iletişim kuramaz, kendini ve duygularını doğru ifade edemez. Dolayısıyla kişisel gelişimi zayıf bir çocuk olur. Bu dünyanın zor bir dünya olduğunu ve bu dünyaya hazır bir çocuk yetiştirmemiz gerektiğini bilmemiz lazım. Bunu hiçbir zaman aklımızdan çıkarmamamız gerekiyor ki, bu dünyaya adapte olabilecek çocuk yetiştirebilelim.
Birebir iletişimin çocuk gelişimdeki önemi nedir?
Kişisel gelişimin temel prensiplerinden biri de iletişimdir. Çocuğunuzun farkında olmalısınız. Yani sürekli iletişim halinde olmalısınız. Hatta hamilelik sürecinde iletişimin ilk basamağı başlamalıdır. Annenin, karnındaki bebeğiyle konuşması, onunla sürekli iletişim kurması kişisel gelişimin başlangıcıdır.
Anne isterse hamilelik sırasında çocuğuna kitap okuyabilir. Çünkü bebekler belirli bir dönemden sonra duyuyor. Bu nedenle çocuğun eğitimine anne karnında başlayabilir, gelişimi için ilk adımları atmış oluruz. Anne, çocuk büyüdükten sonra nasıl konuşuyorsa, bir şey anlatıyor, açıklıyor, iletişim kuruyorsa, hamilelik sırasında da çocukla o iletişimi rahatlıkla kurabilir.
Anne karnındayken başlattığımız iletişim, doğduktan sonra da devam eder. Çocuk anlamaz diye düşünmemek lazım. Çocuğun konuşamaması, anlamıyor anlamına gelmez. Çocukla devamlı konuşmak gerek. Çocuğa devamlı açıklamak lazım. Olan şeyleri, durumu, hayatı, duygularımızı her şeyi anlatmalı… Çocuklar anlıyorlar. Unutmayın ki konuşamıyorsa bile anlıyor. Çocukların soru sormasından sıkılmayın. Çocuklar soru sormazlarsa nasıl gelişebilirler. Soran çocuğa özenle yaklaşmalı, dürüstçe cevaplar verilmelidir.
Unutmayın çocuklar ebeveynlerinin hareket ve davranışlarını her zaman kopyalar. Çocuk boş bir sayfa gibidir, siz ne yazarsanız sonrasında da onu okursunuz. O nedenle en büyük görev anne babalara düşüyor. Karakterli, kişilikli, saygılı, dürüst, doğruyu söyleyen kaliteli bir çocuk/birey yetiştirmek istiyorsanız önce kendinizi geliştirmeniz gerekir. Siz bunları yapmıyorsanız, yalan söylüyorsanız, dürüst olmuyorsanız, küfürlü ve kavgacı bir karakter sergiliyorsanız, başkalarını hor görüyorsanız, çocuk da sizi kopyalayacağı için o da yapmaz. Çocuğun kopyalayacağı bireyler biziz. İyi bir çocuk yetiştirmek istiyorsak önce kendimizi yetiştirmemiz lazım.
Yorumları görebilmek, soru, görüş ve önerilerinizi bizimle paylaşmak için facebook hesabınız ile giriş yapmalısınız.
Facebook’ta adınıza gönderim yapmadığınızı bilmenizi isteriz..