Çocuk-Gençlik Edebiyatının Önemli İsmi Andrew Clements Yaşamını Yitirdi
Andrew Clements ülkemizde de bilinen ve çocukların severek okuduğu bir yazardı. Çocukların okul yıllarında yaşadıklarını onların gözünden görebilen, duygularını anlayıp aktarabilen yazar 70 yaşında yaşama veda etti.
Kitapları birçok dile çevrilen, Amerika'da ve dünyada milyonlarca çocuğun dünyasına ulaşmayı başaran, çağdaş çocuk edebiyatının en çok okunan yazarlarından biriydi.
1996'da yayımlanan ilk çocuk romanı Bunun Adı Fidel, Amerika'da ve tüm dünyada olduğu kadar Türkiye'de de büyük ilgi gördü, yüz binlerce çocuğa ulaştı. Seksenden fazla kitabı bulunan Andrew Clements'in ülkemizdeki çocuk ve gençlerin de unutulmazları arasına giren kitaplarından bazıları: Gizemli Anahtar, Karne Oyunu, Konuşmak Yok, Tek Mi? Çift Mi?, Sıradan Bir Çocuk, Kaybedenler Kulübü.
Çocukluğu ustaca yorumlayan kitapları, öğretmen, öğrenci ve ebeveynler için empatiye ve ortak bir dil kurmaya ilişkin eşsiz birer esin kaynağı olan Clements'in Türkçe'de yayımlanan son kitabı Haylazların Kralı (2019).
Clements'in yaz aylarını telefonu, televizyonu, hatta kapı zili bile olmayan bir evde geçirdiği çocukluk dönemi, yazarlığını derinden etkiledi. Uzun yıllar şarkı sözü yazarlığı ve öğretmenlik yaptı. Kitaplarında yarattığı gerçekçi karakterleri ve olay örgüsünü, büyülü gerçekçi öğelerle ve çok katmanlı mizahi bir anlatımla kurguladı. Romanlarındaki incelikli, zekice sosyal eleştiriyle kuşaklararası iletişimi yüceltti, yetişkinlerin önyargılarını ve kalıplarını kırarak çocukların ve gençlerin yanında durdu, üstlerindeki baskılara nasıl karşı koyabileceklerinin ipuçlarını işaret etti.
Yazdıklarıyla sadece çocuklara değil, yetişkinlere de ilham olduğuna inandığımız Andrew Clements’in bir röportajında söylediği cümleyle onu anıyoruz.
"Daha iyi insanlar olmayı öğreneceğimize inanıyorum."
"Öykülerimin her zaman umutlu olmasını isterim. Bir öğretmenin ya da ebeveynin anlamını yitirdiği, tamamen anlayışsız göründüğü bir kitap düşünemiyorum. Her zaman daha iyi insanlar olmayı öğreneceğimize gerçekten inanıyorum."
Yorumları görebilmek, soru, görüş ve önerilerinizi bizimle paylaşmak için facebook hesabınız ile giriş yapmalısınız.
Facebook’ta adınıza gönderim yapmadığınızı bilmenizi isteriz..