Giriş Yapın

Facebook ile Bağlan Sizin adınıza paylaşım ve izinsiz gönderim yapmıyoruz.
 “3T” tehlikesinin farkında mısınız?
“3T” tehlikesinin farkında mısınız?
Çocuklarda İnternet ve Dijital Oyun Bağımlılığı
Çocuklarda İnternet ve Dijital Oyun Bağımlılığı

Okul Öncesi Çocuklar İçin Kitap Seçimi

Okul Öncesi Çocuklar İçin Kitap Seçimi

Kelime Yayınları Yayın Yönetmeni Dr. Asya Çağlar, okul dönemi öncesi ve sonrası, çocuklar için kitap seçerken nelere dikkat edilmesi gerektiği hakkında şu bilgileri paylaşıyor.

Okul öncesi çocuklar için ne tarz kitaplar seçmeli?

Okul öncesi kitaplar bol resimli, az yazılı olmalı. Bu dönem çocukları okuma-yazmayı henüz bilmedikleri için resimlerin yoğun kullanılması çok önemli. Bu sayede bu yaş grubu, resimler üzerinden kendi hikâyelerini yaratabilirler. Böylece kitabın her sayfası üzerine uzun uzun konuşmak ve okurun hayal gücünü beslemek mümkün olur.

Peki birinci sınıf çocukları için hatta okul döneminin ilk üç yılı için yapılan tercihler nasıl olmalı?

Okuma ve yazmayı öğrendiği ilk dönem, çocuğu bazen korkutabiliyor; bu anlarda yine imdadımıza resimli kitaplar yetişiyor. Çok yazılı kitaplara, çocuğun isteği ve okuma becerisi doğrultusunda, mümkün olduğunca yavaş bir geçiş öneriyoruz. Her çocuğun okuma hızı ve ritmi farklı, kendine özeldir. Bunun tespitini iyi yapmalı ve çocuğu kendi zevk ve tercihleri doğrultusunda kitaplara yönlendirmeliyiz. Çocuğun kitapla olan ilişkini beslemek ve kitap zevkini yakından tanımak için ebeveynlerin kitabevlerinde onunla birlikte geçirecekleri zaman çok değerli.

Çocuk, okulda ödev olarak verilen bir kitabı okumayı reddederse ona nasıl yaklaşmalı?

Kitabı onunla birlikte okumayı önerebilirsiniz; kitabın bir paragrafını sizin, bir paragrafını çocuğun okuyacağı şekilde. Takıldığı bölüm(ler) ya da kelime(ler) üzerinde konuşabilirsiniz. Özellikle çocuğu sevmediği kitapla baş başa bırakmamanızı; bu süreçte ona elinizden geldiğince destek olmanızı öneririm. Aksi takdirde çocuk sadece bu kitaptan değil, okumaktan da itilme riskini taşır.

İlginizi Çekebileceğini Düşündüğümüz Diğer Haberler
FACEBOOK YORUMLARI
ANNEBEBEK ÜYELERİ NE DİYOR?

Yorumları görebilmek, soru, görüş ve önerilerinizi bizimle paylaşmak için facebook hesabınız ile giriş yapmalısınız.

Facebook’ta adınıza gönderim yapmadığınızı bilmenizi isteriz..