Psikolog Burcu Durak
Çocuk ve Ergen Psikologu
Sorunuz editörlerimize iletilmiştir. Editörlerimizin kontrollerinden sonra doktorumuzun cevabı ile birlikte en kısa sürede yayımlanacaktır. İlginiz için teşekkür ederiz.
SORULAR VE CEVAPLAR
Büşra Sarıoğlu
23 Ocak 2017
Merhaba 6 buçuk aylik hamile kasiklarim çok ağrıyor ama akıntı falan yok ve ben korkuyorum acaba usütmektende agririmi
Doktorumuzun Cevabı
Size önerim öncelikle bir tam idrar tahlili yaptırmanızdır. Eğer idrarda bir sorun varise tedavi edilir ve ağrıda biter. Bir sorun yok ise, o zaman NST çektirin. İstenmeyen doğum sancılarını bu metotla teşhis edebilmek mümkün. O zaman istenmeyen bu erken sancıları da tedavi etmek mümkün.
Nilsude Ylç
27 Eylül 2016
burcu hn merhaba benım 8 yaşında kızım var 2 sınıfa gidiyor çok fual ve aktıf bir çocuk ama iş ders çalışmak olunca sankı o an dunyası duruyor ve bir agresiflik oluyor yatağında kendı başına yatmıyor uyuyana kadar beraber kitap okuyoruz baş ucunda ışığı var fakat kan uykusunda bile olsa yanında birinin onunla yatmasını istiyor konusuyorum ama genede istiyorkı onunla yatalım sureklı korkuyorum ruya görüyorum korkuyorum dıyor.Birde uykusumda sureklı dişlerini gıcırdatıyor bana bu konuda yardımcı olursanız sevinirim
Doktorumuzun Cevabı
Merhaba Nilsude Hanım,
İlkokul döneminde ki çocukların sosyal başarıları ile akademik başarılarını ayrı tutmak gereklidir. Sosyal başarılar, çocuğun gelişiminin sağlıklı olduğunu gösteren yansımalar olurken, akademik başarı ise çocuğun daha çok ilgi ve yeteneklerini yansıtan bir alan olarak değerlendirilebilir. Yani Matematiği mi seviyor, müziği mi seviyor gibi. Bu durum sürekli başarı şeklinde genellenirse çocuk da ders çalışmaya karşı direnç gelişebilir ve yapamamanın endişesi ile kaygı düzeyi yükselebilir. Bu durumda çocuğa uygun olan doğru ders çalışma tekniklerini belirlemek ders çalışma alışkanlığını kazanmasında da yardımcı olacaktır. Çocukların uykuda diş gıcırdatması gün içinde birikmiş stresin ve yükselen kaygının dışarı yansımasıdır. Buna eklenen çocukluk korkuları da gün içinde kaygının artmasına ve uykuda da aynı stresi diş gıcırdatarak dışa yansıtmasına neden olabilir. Bu durumda çocukla sağlıklı bir iletişim kurabilmek için, önce çocuğun duygularını kabul etmek gereklidir. Örneğin korktuğunu anlıyorum, burada tek kalmak seni korkutuyor ama bu durumu tamamen çözen çözümler bulmalıyız gibi hem onu anladığınızı belirten hem de cesaret veren konuşmalar yapabilirsiniz. Çocuk anlaşıldığını ve kabul gördüğünü düşündükçe inatçı yapısını da kırmış olur. Çocuğun kaygı ve korkuları devam ettiği takdirde bir uzman desteği almanız önemlidir.
CEVAPLAYAN: Uzman Klinik Psikolog
Burcu Yarapsanlı ZAYİM
Nalan Ersöz
21 Eylül 2016
Merhabalar 20 aylık bir kızım.evde ondan epey büyük iki ablası var bu sayede paylaşmayı çabuk öğrendi ve sevgi dolu bir çocuk. Çevremizde yanıtı pek yok.yasitlariyla biraraya geldiğinde diğer çocuklar oyuncağı elinden aldıklarında yada bisikletine bildiklerinde ittiklerinde sürekli annelere diye bana gelip şikayet ediyor.bu durumda ne yapmalıyım yardimci olursaniz sevinirim
Doktorumuzun Cevabı
Nalan Hanım Merhaba,
Kızınız yaşı itibari ile sorunlarla nasıl baş edebileceğini bilemediği bir dönem içerisindedir. Bu durumu herşeyi anneye söyleme şeklinde değil de çocuk bir sorunla karşılaştığında nasıl çözmesi gerektiğini anneye söyleme, şikayet etme şeklinde öğrenmiş diye değerlendirebiliriz.
Evde yaşça kendinden büyük iki ablayla sevgi dolu bir ortamda büyüdüğü için çocuğun muhtemelen küçük diye korunduğu ve idare edildiği bir çevreyi normalleştirmiş olabilir.
Bu durumda çocuğun yaşıtlarıyla beraberken yaşayabileceği sorunlarda yaşına uygun şekilde sorun çözme becerilerini geliştirme konusunda desteklemek gerekebilir. Örneğin o anda çocuğunuzdan ne yapması gerektiğini, nasıl davranması gerektiğini, evcilik oyunları içerisinde bebekleriyle canlandırarak çalışabilir ve ona uygun şekilde öğretmiş olabilirsiniz.
Cumali Meryem Çekçen
08 Eylül 2016
9 aylık evliyim kocam 35 ben 18 yasındayım çocuk istiyoruz ama olmuyo nasıl bi yol önerirsiniz
Doktorumuzun Cevabı
Biz genellikle 1 yıllık evlilik esnasında bir gebelik oluşmuyorsa, bir jinekoloğa başvurulmasını öneriyoruz. Ama daha önce herhangi bir sorun varmı diye merak ediliyorsa doktora başvurulabilir. Doktor bayan için yumurtlama takibiörneğin yapabilir. Erkek içinde 3 günlük bir cinsel perhizin ardından spermiyogram yaptırır. Bir sorun varise çok kolay anlaşılır.
Sevinç Çambel
03 Eylül 2016
Merhaba benim oğlum 6 yaşında işaret parmağıyla orta parmağını emiyor ve saçıyla oynuyor naptiysak bırakmadı küçükken hastanede doktorlar parmağını tatlıya batırıp ağzına vermişler ağlamasın diye nolur yardımcı olun saçıyla oynaya oynaya saçı dökülüyor 1.sınıfa başlıcak birtek uykuda almıyor televizyon izlerken otururken alışkanlık yaptı iyice
Doktorumuzun Cevabı
Merhaba sevinç hanım
Çocuklarda emme refleksi bebeklik dönemlerinden itibaren uzamış olan bir rahatlama davranışı olarak açıklanabilirken saçıyla oynama da çocuğun kaygılı bir yapısı olduğunu gösterebilir.
Öncelikle bir psikolog tarafından çoçuğun bu davranışları yapmada asıl nedenlerin çözümlenmesi gerekmektedir. Daha sonrasında parmak emme ve saçla oynama davranışlarının Yerine konabilecek elleri oyalayan ve dikkat dağıtan farklı alternatifler geliştirilmelidir
Cevaplayan: Klinik Psikolog Burcu Yarapsanlı Zayim
Eylem Canli
20 Ağustos 2016
Merhaba Burcu hanım.
Benim 40 aylık bir oğlum var. Sabahları ağlayarak uyaniyor. Herşeye itiraz ediyor. Yok desek var diyor ve tutturuyor. Dikkatini başka şeylere yoneltiyoruz fakat ısrarcı davranıyor. Şuan istemediği birşey olduğunda vuruyor sıkıyor ve ağlamaya basliyor. Babasınin arkasından ağlıyor soruyor fakat babası yanına geldiğinde itiyor bir bardak su verse kıyamet kopuyor annem versin diye. 2 yaşında sütten kestim ve hala elini gogsume sokuyor her oturdugumda. yanında SUREKLİ beni istiyor. Lavaboya gitsem aç kapıyı diye agliyor. 20 gün önce babam vefat etti ve bu sırada vurmaları hırçınlığı dahada arttı. Elinde surekli telefon olsun istiyor. Oyuncakların dan ve yaptigimiz etkinliklerden çabuk sıkılıyor bu konuda yardımcı olmanızı istiyorum. Teşekkürler
Doktorumuzun Cevabı
Eylem Hanım Merhaba
Oğlunuzun davranışlarına baktığımızda size karşı ciddi bir tepkiselliği olduğunu düşünebiliriz. Uykulardan ağlayarak uyanması ise belirli konularda yaşadığı kaygı ve kızgınlıkların çok yoğun ve sürekli olduğunu gösterebilir.
Öncelikle oğlunuzun ağlamalarının nasıl başladığı ve nasıl arttığını anlamak gerekir. Bu durumu psikologla uzun uzun konuşarak değerlendirebilirsiniz.
Çocuk yaşı gereği duygu ve düşüncelerini net olarak sözel şekilde ifade edebildiği bir yaşta olmadığı için olumsuz bir kaygı ve duygu yoğunlaştıkça ağlama süreleri uzayabilir, ağlamalar sıklaşabilir ya da şiddeti artabilir.
Çocukların elinde telefonla oyalanabildikleri videolar ya da oyunlar, çocukları içinde bulundukları ortamdan koparabildikleri için telefona bağlı sakinleşmeleri olabilir. Ama bu sakinleşmeler gerçek değil tamamen kısa bir süreliğine konuyu unutması ile ilgilidir.
Son olarak babanızın vefatı ve sizin içinde bulunduğunuz duygusal dönem oğlunuza karşı ilgi ve dikkatinizi azaltmış olabilir. Çocuğun özellikle anne ile kaygıları var ise ANnenin yaşadığı bu duygusal süreci anlamlandıramadığı için çocuk kendi üstüne de alınarak tepkilerini daha ağır vermeye başlamış olabilir.
Sonuç olarak anne ve oğul arasındaki ilişkinin tekrar sağlıklı bir ilişkiye dönüşmesi için uzman bir psikolog tarafından uygulanabilecek oyun terapisi ya da masal terapisi almanızı önerebilirim.
CEVAPLAYAN: PSİKOLOG BURCU YARAPSANLI
Gülşah Aktaş
14 Ağustos 2016
9 yaşında ki kardeşim . Sürekli ağlıyor . Nedenini sorduğumda bilmiyorum sadece ağlamak istiyorum diyor
Durup durupken sessiz sedasız ağlıyor . Nedenini de bilmiyor .
Doktorumuzun Cevabı
Merhaba Gülşah Hanım
Kardeşinizin ağlamalarının nedenini kendisinin de açıklayamıyor olması ciddi bir bastırma durumu olabilir.
Bu durumun bir uzman psikolog tarafından terapi içerisinde görüşülmesini öneririm.
Cevaplayan: Burcu Yarapsanlı Zaim
Yeşim Kalkan
11 Ağustos 2016
Merhbalar 2 bucuk yasinda bir kizim var ve 8 aylk bi oglum var kizim surekli ilgi istyor kucagna al gelemiyorm yapamiyorum kucagna almayinca agliyo kardesne asiri zarar vermiyo cok kiskancligi yok ama braz kiskniyo onu birak bni al diyor birde yemek yemiyor cis egitimimizde cok guzel tamamldk tek sorunmz kucagna al merdven inip cikmak istemyo evde bile kucagna al gidyrum dyo
Doktorumuzun Cevabı
Merhaba Yeşim Hanım,
2.5 yaşındaki kızınızın sürekli kucağa gelmek istemesinin farklı nedenleri olabilir. Verdiğiniz bilgilere göre en başta abla olup kendi işini kendi yapmayı kabullenmektense kardeşinin yaptığı gibi onun yapamayacağı şeyleri abla olarak kendisinin de yapmamayı tercih etmiş olabilir. Bu nedenle 8 aylık kardeşe gösterilen kucak ilgisini aynı şekilde kendi üzerine de çekiyor olabilir. Bu durum abla olmaya tam olarak adapte olamadığını gösterir ve anneye karşı bağımlı ilişkiyi devam ettirdiğini düşündürtmektedir. Yaş aralığı az olan kardeşlerde kıskançlık her zaman kardeşe zarar verme şeklinde dışa vurulmayabilir. Annenin ilgisini üzerinde tutmaya çalışma, yaşından daha küçük gibi davranma, sürekli anneye muhtaçmış gibi hissetme de ablalığı tam olarak kabullenmediğini, ben de küçüğüm, ben de yapamam gibi mesajlar içeren davranışları gösteren yansıtmalar arasında sayılabilmektedir.
Bu durumda çocuğa ''Sen büyüdün artık, kendin yap'' mesajı vermek yerine abla olmayı sevdirebilecek birtakım haklar tanınabilir. Örneğin kardeşin yürümeyi bilmediği için onu benim kucağıma almam gerekebilir.Ama sen koşmayı bile bildiğin için mutfağa koşup ben kek yaparken bana yardım edebilirsin gibi kendi işini yapmanın, bağımsızlaşmanın ve büyümenin biraz daha keyifli taraflarını yansıtmayı deneyebilirsiniz. Bu gibi tutum değişiklikleriyle şikayetler azalmadığında ise mutlaka bir uzmanla konuyu görüşmeniz önem kazanmaktadır.
Saygılarımla
Uzman Klinik Psikolog
Burcu Yarapsanlı ZAYİM
Oya Bulut Alkış
03 Ağustos 2016
Merhana 4.5yasindaki oglum surekli anne diyor ama cumlenin gerisini getirmiyor cok bunaltiyor beni .ayrica altini islatiyor fiziksel kontrolleri yapildi hic bi sorun yok.nasil davranmam lazim ne yapmaliyim
Doktorumuzun Cevabı
Merhaba Oya Hanım,
0-6 yaş arası çocuklarda görülen nedensiz ağlamalar genelde çocukların kendini ifade etmede zorlandıkları belirli konularda kaygılarının arttığını yansıtan ve bu kaygılarla baş edemediklerini gösteren durumlar olarak açıklanır. Öncelikle neden ağladığını anlamak için oğlunuzun bir gününü bütün olarak takip etmenizi ve duygusal dalgalanmalarını kaydetmenizi öneririm. Sabah nasıl uyanıyor sonra ne yapıyor,nasıl duygular yansıtıyor, ne oluyor ve birden ağlamaya başlıyor gibi yakın takip yapmanız çocuğun ağlamalarının nedenlerini anlamada yardımcı olacaktır. Eğer kreşe gidiyorsa kreş öğretmeninden de günlük takip almalı ve nedeni saptandıktan sonra neler yapılması gerektiğini konuşmak daha uygun olacaktır.
CEVAPLAYAN: Uzman Klinik PSikolog Burcu Yarapsanlı ZAYİM
Cahide Ince
01 Ağustos 2016
Merhaba benim 32aylik bir oğlum var.bazen ağlama krizleri tutuyor ve ben bazen çaresiz kalıyorum.mesela su istiyor veriyorum bu kez istemiyorum diyor.ben de sakın bir şekilde tamam isteme diyorum.bu kez neden vermiyorsun diye ağlamaya başlıyor.bu şekilde uzun sure devam ediyor.resmen beni oynatıyor.aglamalarini umursamak istemiyorum ama o kadar sesli ağlıyor ki haliyle apartmanda oturuyoruz ses oluyor.gectigimiz ay bir felaketti zaten hiç usanmadan gece gündüz ağlıyordu.aslinda onu büyütürken öyle sabırla o kadar sevgiyle buyuttum ki ama şu anda tikandim.daha tuvletini de söylemiyor.cunku bu ağlama nöbetlerinden firsatimiz olmadı.beslenmesi de felâket.pilav makarna harici birşey yeniyor.halbuki bir buçuk yaşına kadar akla gelebilecek her şeyi yiyordu.yumurta hariç.meyve de sevmiyor.meyveye deli olurdu.noldu anlamıyorum.lutfen yardımcı olun.tesekkurler
Doktorumuzun Cevabı
Merhaba Cahide Hanım,
Çocuklarda görülen ağlama davranışı bazen sorun olmak yerine onların gözünden çözüm şeklinde de yansıyabilmektedir. İnatlaşmaların ve ağlamaların arttığı dönemde çocuğun günlük yaşamını nasıl sürdürdüğü de büyük önem taşımaktadır. Eğer sürekli engellenen, yalnız büyüyen, canı sıkılan, evde kardeş gibi diğer aile üyeleri ile sorunlar yaşayan ya da ağlaması sonucunda anne ve babasının komşular ne der kaygısını yaşayarak her dediğini yaptırdığını fark eden bir çocukta nedensiz ağlamalar giderek pekişebilir. Çünkü bu durum çocuk tarafından ilgiyi üzerinde tutmada ve ailesine dediğini yaptırmada işe yarayan bir davranış gibi düşünülebilir. Bu nedenle davranışın iyileştirilebilmesi için çocuğa uygulan ev içi kuralların ve anne-baba tutumlarının tekrar gözden geçirilmesi gerekmektedir. Bu süreçte kurallar konusunda yardımcı olabilmesi çocuğun oyun grubuyla kreş dönemine başlatıp 3 yaşını doldurduğunda da yarım gün ya da tam gün şeklinde kreşten de destek almanızı tavsiye ederim. Çocuk için kurallar konulurken ilk başlarda ciddi ağlama krizlerinin yaşanmaması için dikkatini sürekli meşgul edecek arkadaş ortamları, park gibi ortamlara girmesini arttırabilir, ağlama krizleri anında kararlılığınızı belli edip ağladığı için dediğini yapmayacağınızın mesajını vererek anne-baba otoritesini yeniden sağlamak gerekecektir. Dediğini ağlayarak yapmadığınız takdirde nasıl davranırsa ya da nasıl söylerse dediğini yapabileceğinizi de mutlaka belirtmeyi unutmamanızı öneririm. Hatta gün içinde farkında olmadan da olsa yaptığı olumlu davranışları iiçin lk başlarda abartılı bir ifadeyle teşekkür edebilir ve ödülle pekiştirebilirsiniz. (Örneğin Benim aslan oğlum oyuncaklarını tek başına toplamış. Annesine yardım etmiş. Bu güzel davranışının sonucunda parka gitmeyi hakeettin. Hadi gel parka gidelim gibi) Ancak bu uygulamada dikkat etmeniz gereken en önemli unsur çocuk olumlu davranışı kendiliğinden yapmaya başladığında ödülü kesmeniz olacaktır. Çünkü hem çocuk olumlu davranmayı öğrendiği için ödüle gerek kalmaz hem de sürekli ödüle devam edildiği takdirde ödül rüşvete dönüşerek ters etki gösterebilir. Örneğin çocuğun beni parka götürürsen odamı toplarım gibi sizinle pazarlığa girme ihtimali söz konusu olabilir. Sonuç olarak Takdir gören çocuğun göz ardı ettiği olumlu davranışları da ön plana çıkartıldıkça olumlu davranışlarında çözüm olabileceğini düşünmesini ve giderek ağlama davranışını azaltarak daha sağlıklı iletişim kurmasını bekleyebiliriz.
Saygılarımla
Uzman Klinik Psikolog
Burcu Yarapsanlı ZAYİM
Özlem Kuzey
30 Temmuz 2016
Merhaba 3 yaşında oglum var. Bakicidiyla evde büyüyor. Üst katta da aynı yaşta bir kız arkadaşı var. Ama oglum parkta evde misafirliğe kesinlikle hiç bir cocukla oynamıyor. Yanına bir çocuk gelse hemen kaçıyor. Misafir gelse kucağımdan inmiyor. Parta kaydirakta baska bur cocuk varsa asla gitmiyor. Cocuklar bagirsa korkuyor. Evde de hic huzursuz bir ortam bagirma filan yok. Bir de yemeklerini saatlerce agzinda bekletiyor. Yutmuyor özelllikle eti. Yataga girince de nefesini turup bırakıyor. Ne yapacağımı sasirdim. Lutfen yol gisterin
Doktorumuzun Cevabı
Özlem Hanım Merhaba,
3 yaş dönemi çocuğun sosyal yönden daha aktif olması gereken bir özerkleşme dönemidir. Yani arkadaş edinimi, kısa süreli oyun kurma dönemi, yaşıtlarıyla beraber hareket etme isteğinin arttığı dönem olarak da bilinir. Ancak bu dönemde yaşıtlarından uzak durma ve ebeveyniyle, bakıcısıyla daha fazla zaman geçirme ya da yalnız oynamak isteme durumu söz konusu ise, sosyal yönden kendine olan özgüveni yeterli düzeyde gelişemediği için yaşıtlarıyla beraber hareket edemeyeceğini düşünebilir. Bu durum bazen aşırı koruyucu ebeveyn ve bakıcı tutumundan kaynaklanabildiği gibi bazen de çocuğun büyüme evresindeki kaygılarıyla da ilgili olabilir. Bunun nedenlerini araştırmak gerekir.
Çocuklarda yemek yeme alışkanlığı ise, tamamen farklı bir konudur. Lokmayı ağzında tutma ve bekletme nedenlerini anlamak için katı gıdayı yemeye başladığı dönemden itibaren detaylı değerlendirmek gerekir. Çabuk yediği yiyecekler var mı? Nasıl besleniyor? Tercih ettiği yiyecekler neler? Yeme düzeni ve kilo ve boy gelişimi nasıl? İştahı nasıl ?gibi. Bu sorulara verilecek cevaplar doğrultusunda neden lokmalarını ağzında tutma ihtiyacı duyduğunu daha kolay anlayabiliriz.
Son olarak nefesini tutup bırakma, bu dönemde çocukların kendi bedenleri ile ilgili kendi kendilerine yaptıkları keşifler (nefesi tut-bırak) arasında yer alan bir durum da olabiliyor. Böyle durumlarda uyku öncesinde dikkatini dağıtmak ve çok fazla uyarmamaya çalışmak gerekir. Çünkü çok fazla uyarı çocuğun daha fazla bedenini dinlemesini sağlayarak davranışı daha fazla yapmasında da yönlendirici olabilmektedir.
Sema Kayra Su Cillo
25 Temmuz 2016
Merhaba, Benim kizim 28 aylik com hircin hareketli, sinirli sinirlendiginde, kendini sikiyor yada bana saldiriyor kollarimi sikiyor Anne diyor bagiriyor, tuvalet egitimini bi kackere denedik olmadi. Biraz korktu, Ana tuvaleti geldiginde, kanepenin arkasinda gidiyor yada kapiya gidip yapiyor bezine lazimliga yapmasini denedim yapmiyor oturuyor Geri kalkiyor hayirli diyo, tuvalete goturdum altini cikiyor kendi oturyor alkis hadi kizima diyorum biraz seviniyor Ana gene biraz huysuzluk yapiyor yapmiyor, bakislari sevmiyor tuveletini yaparken bezine bile olsa bakmadan rahatsiz oluyor arada anne çiş ehhh diyo kendide rahatsiz oluyor Ana inatci biraz israrla tuvalete yada lazimliga yapmiyor, bezini cikardim denedim kizim cisin geldiginde bana soyle dedim bi baktim altina yapmis agliyor, napmam gerekir nasil Yok islemm gerek zeki bi cocuk
Doktorumuzun Cevabı
Merhaba Sema Hanım
28 aylık kızınızla ilgili sıkıntıları dile getirirken aslında birkaç konuyada değinmişsiniz öncelikle 2 yaş dönemi sendromunda çocukların verebildiği inatlaşma içerikli tepkiler ve bunlarla baş edebilme üzerine değinmek gerekir. İkinci olarak tuvalet eğitimi bu kadar agresif bir tutum seyretmesine neden oluyor ise tuvalet eğitimi yöntemini değiştirmek gerekir öncelikle çocuğun anlayabileceği bir dilde neden bezin artık altından çıkması gerektiği çiş ve kakanın neden tuvalete yapılması gerektiğini daha onu ikna edebilecek oyunlarla anlatmak gerekebilir çünkü çocuk bezin altından çıkması gerektiğine ve kakanın çişin tuvalete yapılması gerektiğine de henüz ikna olmuş değil gibi duruyor çocukta bu açıdan bir hazırlık yapılmadıkça davranışsal olarak hemen tuvalete oturmasını da beklemeyiz çocuk artık külot giymeye çişinin geldiğini farkedip çişini tutup haber vermelere başladığında daha çok tuvalete oturması İçin daha kararlı durabilirsiniz. Bu süreçte kaygılanmadan aşama aşama yol almaya çalışmalı baş edemediğiniz takdirde mutlaka bu konuyla ilgili bir uzmandan destek almalısınız
Cevaplayan: Klinik Psikolog Burcu Yarapsanlı Zayim
Ümran Yeşilgöz
25 Temmuz 2016
Merhabalar
Benim sorunum oğlum 33 aylık tuvalet eğitimi vermeye çalışıyorum ama sürekli bezine yapıyor ve kakada yapsa bezinden hiç rahatsız olmuyor çişinin kakasının geldiğini söylemiyor iki kere tuvalet eğitimi vermeye başladım ikiside hüsranla sonuçlandı sizce nası Bi yol izlemeliyim şimdiden teşekkür ederim
Doktorumuzun Cevabı
Merhaba Ümran Hanım,
Öncelikle tuvalet eğitimine başladığınızda kararlı kalmalı ve uzun sürse bile beze geri dönmemeniz gerekmektedir. Çünkü çocuğun inatçı ve isteksiz tutumları karşısında her beze geri döndüğünüzde çocuğunuz tarafından ona tuvaletle ilgili öğretmiş olduğunuz herşeyin yanlış ve çocuğun direttiği bezin doğru gibi algılanmasına neden olabilirsiniz. Bu da bir sonraki tuvalet eğitimi denemesinde çocuğun öğrenme sürecini daha da uzatabilir.
Tuvalet eğitimi çocuğun çişinin ve kakasının geldiğini farkedip söylemeye ikna olduğu bilişsel eğitim ve tuvalete gitme davranışını pekiştirdiği davranışsal eğitim olarak iki aşamadan oluşan bir eğitim sürecidir ve inatçı yapıdaki çocuklarda aceleyle hareket etmemek gerekir. Öncelikle bilişsel hazırlık dönemi içerisinde çocuğun külodu ve lazımlığı ya da klozeti kabul etme durumuda girmektedir. Bu dönemde bez kalitesini ve bez bedenini bir beden düşürerek çocuğun rahatsız olmaya başlamasını sağlayabilirsiniz. Bu durum artık bezin çişini ve kakasını yeteri kadar tutmadığını, kendisine rahatsızlık verdiğini anlatmak için ikna edici bir yöntem olabilir. Çocuk artık bezin kendisine rahatsızlık verdiğine ikna olduktan sonra lazımlığa ya da klozete oturma alıştırmalarına başlanabilir. Çocuk bezlendiği için bez popoya ve penisine bitişik olduğundan ötürü altına çiş ve kakasını yaparken çişin ve kakanın vücudundan ayrıldığını tam kavrayamaz. Ancak bez çıktığında lazımlıkta ya da klozette otururken çişin ve kakanın vücudundan ayrılma aşamasını daha iyi hissedebilir. Bu durum bazen çocuklarda korku ve panik yaratabilen de bir durum olmaktadır. Bu yüzden kakanın ve çişin vücuttan nasıl ayrıldığını, kaka ve çişin neden dışarı yapılması gerektiği, kakanın nasıl oluştuğu çocuğun yaş dönemine uygun şekilde onun anlayabileceği gibi oyun içerisinde ya da hikaye anlatır gibi çocuğa anlatılması gerekmektedir. Tuvalet eğitiminin başarıya ulaşması demek çocuğun kaka ve çişi tuvalete yapmayla ilgili her türlü kaygısını yenip ikna olması demektir. O yüzden bu dönemde zorlanma ve tahammülsüzlük söz konusu oluyorsa tuvalet eğitimini daha fazla uzatmamak için bir pedagogtan da yardım alabilirsiniz.
Ebru Özcan
24 Temmuz 2016
Merhabalar
Benim kizim 20 aylik cok agresif oyuncaklariyla tek oynamayan etrafindaki nesnelere yuksek sese ve insanlara cok takilan 25 aylik kiz olan kuzenine ayni ortamda nefes aldirmiyor ikisinede ayni oyuncagi vermemize ragmen kuzeninin elindekini alıyor aldigi halde agliyor buyuk adam gibi cok hirsli bakiyor kuzeni su icse dahi ondan alin diye agliyor fakat kuzeni kapidan ciksin benim kiz kanatsiz melek oluyor tum kiz akranlarina boyle erkek olursa bu davranislari sergilemiyor ne yapacagimizi sasirdik...nasil bir yol izlemeliyim lutfen yardim edin evime cocuklu misafir gelmez oldu
Doktorumuzun Cevabı
Merhaba Ebru Hanım,
Çocuklar doğdukları andan itibaren yaşadığı alanı keşfetme ve sahiplenme güdüsü ile hareket edebilmektedir. Bu durumda benim annem, benim bardağım, benim evim, benim odam gibi keskin sınırlar çizerek bu gibi durumlarda aşırı sahiplenme ve ait hissetme duygularından ötürü paylaşmaya kapalı olabilmektedir. Çevresindeki kendinden büyük kişiler ya da karşı cinsi yani erkekler kendi sahiplendiği alanlara ve nesnelere karşı onun gibi bir ilgi algısı geliştirmediği için o kişileri bir rakip olarak görmeyebilir ve rahatlıkla onlarla eşyalarını paylaşıyormuş gibi yapabilir ya da sakin kalabilir. Ancak kendisi gibi yakın yaş grubunda olan bir kız çocuğunun da ilgi alanları kendisiyle ortak olduğu için bu kez sahiplendiği nesneyi kaybetme kaygısı yaşayarak yaşıtını kendi bölgesinden uzaklaştırmak isteyebilmektedir. Bu durum paylaşma becerisinin henüz gelişmediğini de yansıtmaktadır. Bu durumda sırasını bekleyebileceği oyunlar (örneğin top oynarken önce ben atacağım sonra sen atacaksın gibi)değiş-tokuş içeren takas oyunları (kendisine ait bir eşyanın tekrar kendisine geri geldiğine, kaybolmadığına ya da başkasına verilmediğine ikna olması açısından) ve paylaşım içeren oyunları yaşamında biraz daha arttırmanızı önerebilirim.
Saygılarımla
Uzman Klinik Psikolog
Burcu Yarapsanlı ZAYİM
Ali Mülazımoğlu
22 Temmuz 2016
Merhaba, kızımı 4 aylığından itibaren halası ve babannesi kucağa alıştırdı, onlar evden gidince benden de sürekli kucak istedi ve bende aldım. Şu an 11 aylık yanından ayrıldığım andan itibaren ağlıyor, ne yapmam lazım, şimdiden teşekkür ederim.
Doktorumuzun Cevabı
Merhaba Ali Bey,
Bebeklerin ilk 6 ay kucağa alınmak istemelerinin nedeni ,anne memesine yakın olma ve ten teması ile güvende olduğunu hissetmeye çalışması ile ilişkilidir. Ancak bebeğin 6. aydan sonra sürekli kucağa gelmek istemesi bağlanma ilişkisini ve bağlandığı kişinin kendinden uzaklaşmasını önleme ile ilişkilidir. Böylece bebek bu dönemde bağlandığı kişinin ardından ağlayabilir. Bu durumda bebek bağlandığı kişinin yanından gitmesini geri geleceği ile ilişkilendirmesi gerekmektedir. Bunun için bebeğin kendi başına oynayabileceği oyuncaklar arttırılarak (büyük parçalı puzzle, şekil eşleştirme, üst üste dizilen küpler vb.) kucağa karşı olan bağımlılığın azalması amaçlanabilir. Bebeğinizin içinde bulunduğu ay dönemi alıcı dilin geliştiği, yani sizin ne söylediğinizi anladığı bir dönem olduğu için bebeğinizle yaptığınız işler üzerine konuşmayı asla ihmal etmeyiniz. Örneğin bebeğinizin yanından ayrılıp başka bir odaya geçerken bile ''Mutfakta su içip geliyorum, üzerimi değiştirip geri geleceğim'' gibi cümlelerinizi anlamaya çalışan bebekte giden ebeveynin geri geldiği sonucu pekişmeye başlar. Kısa süreli git-gellerle daha çabuk pekişen güven doğrultusunda bağlı olunan ebeveyn evden dışarı giderken bebeğinizin evde yaptığınız gibi tekrar geri geleceğinizi düşünmesi sonucu arkanızdan ağlamadan kalma süresi uzayacaktır.
Saygılarımla
Uzman Klinik Psikolog
Burcu Yarapsanlı ZAYİM
Emrah Yıldız
21 Temmuz 2016
Merhaba kizim 7 yasinda epilepsi hastasi tuvalet aliskanligini daha kazandiramadimsürekli altına yapiyo ne yapmalıyım söylemi lütfen bana yardımcı olun
Doktorumuzun Cevabı
Tuvaletini tutamamasının sebebi nörolojik olabilir. Bu sorunu nörolog ile çözmeniz gerekir
2 yaşında kızım var sinirleniyor elinde ne varsa yere arıyor arkadaşlarının oyuncaklarını elinden alıyor yere yatıyor söz hiç dinlemiyor neyapacağımı bilemedim
Doktorumuzun Cevabı
Merhaba,
Çocuklarda 2 yaş dönemi bebeklikten erken çocukluğa geçiş yaptığını yansıtan bir dönem olduğu için, bu yaş aralığı 2 yaş sendromu olarak da açıklanabilmektedir. Bu sendromu yaşayan çocuklarda aşırı inatlaşmalar, sürekli sinirli olma, ağlayarak dediğini yaptırma ve saldırganlık görülebilmektedir. Bu dönemde hala bebekliğin uzantıları devam ettiği için bebeklikten gelen bazı alışkanlıklar sosyalleşeceği ortamlarda kaldıkça uzun sürede değişim gösterebilmektedir.Çünkü bebek ilk önce her şeyi benim olarak öğrenir ve daha sonra paylaşımı sağlayan senin, onun, bizim gibi kelimelerin anlamlarını öğrenebilmektedir.
Bu durumda çocuğa evde de ebeveyni olarak küçük paylaşımlara dayalı oyunlar oynamaya çalışabilirsiniz. Örneğin yapboz parçalarını eşit şekilde ayırarak önce ben sonra sen takabilirsin gibi karşılıklı oyunlar oynamak, rica ederek isteyip sizinle bir şey paylaştığında hemen ardından aferin diyerek iyi bir davranış yaptığını pekiştirmek gibi olumlamalar deneyebilirsiniz. 3 yaşını doldurduktan sonra ise kreşe gönderebilir ve paylaşmaya dair davranışları kreş ortamında öğretmeninin de gözetimi altında çok daha kolay biçimde öğrenmesini sağlayabilirsiniz.
Saygılarımla,
Uzman Klinik Psikolog
Burcu Yarapsanlı ZAYİM
Serra Tamay Yücel
16 Temmuz 2016
merhaba,
bebegimiz aglayan bir bebek degil uslu gulen kendi kendine oyun oynayan bir bebek ancak bir sure sonra numaradan aglamaya basliyor yada agliyor giibi yapiyor veya beni gordugu zaman bu davranisi yapip ardindan baska bir oyuncaga daliyor , bagirmasina kulak vermedigimizde bir sure kendi kendine devam ediyor ama bu durum uzunda surebiliyor bazen.. bu durumda ne yapmak lazim ? kendi haline birakin aglasin diye oneriler geliyor ama bir sure bunu yaptikdan sonra halen devam etmesi durumundada cocuk aglamayi ogrenip bu ssefer daha cok aglar gibi bir dusunce oluyor bende bu yanlismi dogrumu acba bu konuda bana bilgi verirseniz cok memnun olurum. onun disinda dun 1 yasina girdi , kendi tutunarak kalkip kenardan yuruyebiliyor yada tek elle tutarak ama dengesi tam oturmus degil ve emeklemedide , bunun nedeni ne olabilir ?
bilgilerinizi paylastiginiz icin tesekkur ederim
Doktorumuzun Cevabı
Merhaba Serra Hanım
Bebekler özellikle ebeveynleriyle olan iletişimlerinde ebeveynlerini gözleriyle takip etme, isteklerini ağlayarak ve dikkat çekmeye çalışarak belli etme gibi davranışlar gösterirler.
Öncelikle her anne-bebek ilişkisi kendine has özellikte olduğu İçin sizin bebeğinizle olan ilişkinizde bebeğinizin ihtiyaçlarını karşılamaya yönelik davranmanızı Öneririm. Zaten bebekler ihtiyacı olduğunu ya da annenin dikkatini çekmeye çalıştığını ağlama sesindeki tonlama farklılıklarından ve ağlama süresinden kolayca anlayabilirsiniz . Bebeğinizin tepkisine karşı tamamen onu görmezlikten gelip yok saymamaya çalışınız. Bebeğiniz ağlama tepkisi verdiğinde onu gördüğünüzü duyduğunuzu belli eden sözel tepkiler veriniz.. bebeğinizle sözel iletişim kurdukça ağlamaları sizi gördüğünde daha neşeli seslere dönüşecektir.
Ayrıca 1 yaş bebeğin destek alarak yürümeye başlaması oldukça normal bir gelişim sürecidir. Ancak bazı bebekler emeklemeyebilir ve emeklemeden doğrudan yürümeye gelebilmektedir . Bu durumunda bebeğin gelişiminin doğal bir parçası olduğunu düşünebilirsiniz .
Cevaplayan: Klinik Psikolog Burcu Yarapsanlı Zayim
Ayşe Uluca
12 Temmuz 2016
Merhaba benim 10 yaşında kızım var eşimle ayrıldık kızım hayat dolu sevecen mutlu bi çocuktu geçen hafta kuzenim ve eşiyle onların çocuklarıyla havuza gittik geldikten sonra bana iyi davranmamaya başladı bunalıma girdi sanki ilgisiz bana karşı ama kuzenim bi yere gitmek için aradığında canlaniyor onlarla vakit geçirmek istiyor benimle vakit geçirmek istemiyor ne yapmalıyım nasıl davranmalıyim lütfen yardımcı olur saniz çok sevinirim şimdiden çok tşkler
Doktorumuzun Cevabı
Merhaba Ayşe Hanım,
Çocuğunuzun yaşadığı bir günlük aktivite sonrasında duygu ve davranışlarının değiştiğini gözlemlemiş iseniz, tekrar havuza gittiğiniz aynı günü hatırlayarak çocuğun davranışlarını ve orada bulunan kişilerle sürdürdüğü ilişkiyi daha iyi anlamak gerekebilir. Büyüme çağında olan ve ergenlik öncesinde bulunan kişilerin duygusal ihtiyaçları daha ön planda olduğu için kendisiyle ilgilenen, kendisini özel hissettiren, kendisiyle iyi anlaştığını düşündüğü kişilere karşı sempati beslerken ebeveyni ile çatışmaya girebilmektedir. Çocuğun diğer kişilerle olan ilişkisini gözlemlerken kuzeni ya da diğer iyi geçindiği kişilerden duygusal anlamda ne gibi ihtiyaçlarını karşıladığını (sahiplenilme, anlaşılma, eğlenme, değerli hissetme vb.), çatıştığı kişilerle ise ne konuda anlaşılmadığını düşündüğünü anlamaya çalışabilirsiniz. Çatışma nedenleri ve davranış değişikliklerinin nedenleri anlaşıldığında, çocuğa ne şekilde davranılması gerektiği sorusunun cevabı da doğrudan bulunmuş olacaktır.
Saygılarımla
Uzman Klinik Psikolog
Burcu Yarapsanlı ZAYİM
Yasin Güleç
12 Temmuz 2016
40aylik oğlum oyuncaklarında oynamıyor tv ye bakmıyor arkadaşlarıyla oynamıyor sürekli benim peşimde hep yaramazlık yapıyor hiç laftan anlamıyor birde hiç kiskanclik yok ağzındaki lokmayi alsalar birsey demiyor umrunda bile değil oyuncakları elinden alınsa bile birsey demiyor birde çok fazla konuşmuyor
Doktorumuzun Cevabı
Merhaba,
Çocuğunuz hakkında vermiş olduğunuz bilgiler doğrultusunda önce psiko-sosyal gelişimini değerlendirmek gerekebilir. 40 aylık bir çocuğun sosyal çevreyle iletişiminin güçlenmesi için çevresindeki yaşıtlara, kendinden büyük ve küçüklere ilgi duyması, kendisini ilgilendirebilecek oyun ve oyuncaklarla meşgul olması gereklidir. Ancak tüm bunlarla ilgilenmek yerine anne-babanın peşinden koşan bir çocuk oluyorsa özgüvenini yeterli düzeyde geliştirememiş aileye bağımlı bir çocuk olabileceğini de düşündürtebilir. Arkadaşlarına karşı hakkını savunamama, eşyasına sahip çıkamama ve kendini ifade edememe de kıskançlık duygusuyla değil özgüven gelişimiyle açıklanabilmektedir. Bu durumda çocuğun kendi ilgi alanı içine giren arkadaşlıklara ve oyuncaklara ilgisiz kalışının nedenini anlamak çok önemlidir. Yaramaz davranışlar, bazen dikkat çekmenin bazen de içinde bastırdığı kaygı, öfke gibi duyguların dışa vurumu olarak yansıyabilmektedir. Bu nedenle bir uzman tarafından psiko-sosyal gelişiminin değerlendirilmesinin, konuşma ve sosyal ilişkilerinin iyileşebilmesi için kreş dönemine başlanmasının ve aile ile çocuk arasındaki ilişkinin yine bir uzman tarafından değerlendirilmesinin uygun olacağını düşünmekteyim.
Saygılarımla
Uzman Klinik Psikolog
Burcu Yarapsanlı ZAYİM
Naime Pozan Sazak Sazak
09 Temmuz 2016
Kızım üç yaşını bitirdi ama beni hiç birakmiyo
Doktorumuzun Cevabı
merhaba sorunuzu Klinik Psikolog Burcu Yarapsanlı Zaim cevaplamıştır. Onun bölümünden cevaba ulaşabilirsiniz.
Çağrı Miramm Şahin
08 Temmuz 2016
10 aylık bi kızım var devamlı peşime ağlıyor ne yapmalıyım artik dayanamiyorum
Doktorumuzun Cevabı
Merhaba,
Bebeğiniz hakkında çok fazla bir bilgi vermemişsiniz. Ancak bu aylarda sıklıkla karşılaşılan anneden ayrılmak istememe, annenin peşinden ağlama davranışlarının nedenleri genelde anne-bebek bağımlı ilişkisine dayanabilmektedir.
Bebeklerin psiko-sosyal gelişimlerine baktığımızda, bebekler ilk önce kendilerini annelerine bağımlı hissederler. Ancak 3 ayı doldurup dış dünyaya tamamen adapte oldukları zaman ise, anne dışında farklı objelerle ilişki kurması ve farklı kişilerle iletişim içinde olmaya başlaması beklenir. Ancak bebek sürekli olarak anneyle birlikteyse ve anne de bebeğine karşı aynı bağımlılığı gösteriyor ve aşırı koruyucu yaklaşıyorsa bebek bağımlılığını anne bağlılığına çeviremez. Böylece sadece annesi tarafından korunacağını, annesi tarafından eğlendirilebileceğini ve sürekli anneye muhtaç olduğunu hissedebilmektedir. Bu durumda anne, bebeğinden ayrıldığında bebeğin kaygı duygusu artabilmekte ve sürekli anneyle birlikte kalma çabası içine girerek ağlayabilmektedir.
Bu durum ise bir süre sonra anne için bunaltıcı hale gelebilmektedir. Bu nedenle bebeğin dış dünyayla iletişimin arttırılması, yakın akraba veya komşu çevresiyle görüşerek ve çocuk çevresine sokarak anne dışında başka kişilere de alışması önem kazanmaktadır. Çocuğun anne dışında kendisiyle oyun oynayabileceği çocuk ve büyüklerle birlikte olması gerekmektedir.
Saygılarımla
Uzman Klinik Psikolog
Burcu Yarapsanlı ZAYİM
Fatma Doğanay
08 Temmuz 2016
Merhaba 23 aylık oğlum var çok ağlıyor kulağımdan inmek istemiyor iş yapamıyorum.psikolojim bozuldu.ne yapmaliym.
Doktorumuzun Cevabı
Merhaba Fatma hanım,
Öncelikle oğlunuz hakkında çok az bilgi verdiğiniz için ağlama ve anneye aşırı düşkünlük nedenlerini doğru şekilde yorumlamak mümkün değildir. Ancak Öncelikle çocuğun ağlama nedenlerini doğru şekilde tespit gerekmektedir. Çocuğu Anneye karşı aşırı bağımlı olmaya iten ,sürekli annenin yanında kucağında olmasını sağlatan muhakkak tetikleyici faktör ya da faktörler vardır. Bu faktörler çocuğun geliştirdiği korku, kaygı, özgüven zedelenmesi, anneyi kaybetme endişesi, kendini güvende hissedememe, sosyal yönden gelişememesi vb. Birçok durum olarak açıklanabilir. Bu faktörler doğru anlaşılmadıkça çocuğu her bıraktığınızda kendini yeteri kadar ifade edemeyerek çocukta daha büyük ağlama tepkilerine neden olabilir. Bu durumda bir uzmanla görüşmeniz çocuğa ve size daha yardımcı olacaktır.
CEVAPLAYAN: KLİNİK PSİKOLOG BURCU YARAPSANLI
Cemil Yılmazer
06 Temmuz 2016
Merhaba Dr.hanim benim kızım 3 yasında saçını yiyor nasıl engelliye bilirim saçını kestirdim iki defa ve hala yiyo ne yapabilirim...
Doktorumuzun Cevabı
Merhaba Cemil Bey,
Çocuklarda saç yeme, tırnak yemen vb. davranışlar genelde kaygı sorunu yaşadığını yansıtan davranışlar olarak değerlendirilebiliyor. Böyle durumlarda davranışı bir sonuç olarak düşünürseniz hangi durumlarda, ne zaman daha çok saç yeme davranışı gösterdiğini anlamak mümkün olabilir. Bu nedenle bu gibi sorunlar engellemeyle ya da saç toplama, saç kestirme yöntemiyle çözüme kavuşamamaktadır. Sorunun daha ilerlememesi için mutlaka uzman bir psikologdan destek almanız gerekir.
Saygılarımla
Uzman Klinik Psikolog
Burcu Yarapsanlı ZAYİM
KüBra Demir
06 Temmuz 2016
Kizim 9 temmuzda 5 ayını dolduracak. 15 gundur evden cikip baska bir yere gittigimizdeagliyor. Hicbirsekilde sakinlestiremiyoruz. Anne ve babanin disinda herkesin kucaginda ağlıyor. Kalabalik ortama girdigimizde de ayni sekilde ağlıyor. Bir yere gittigimizde ilk isi etrafa bakip ağlamak oluyor. Bi sorunu nasil cozebiliriz? Normal bir durum mu?
Doktorumuzun Cevabı
Merhaba Kübra Hanım,
Mesajınızda kızınızın doğumdan sonra nasıl bir bebek olarak büyüdüğünü, bu zamana kadar anne-baba olarak nasıl vakit geçirdiğinizin de bilgisini verseydiniz son 15 gündür neden bu gibi ağlamaları olduğunu yorumlamak daha uygun olurdu.
Ancak vermiş olduğunuz bilgiler doğrultusunda bebeğinizin bir güven problemi yaşadığını düşünüyorum.Bebekler doğduktan sonra 0-3 ay arasında anneye bağımlı şekilde yaşamlarını sürdürürler ve ilk güven bağlarını önce anneyle daha sonra babayla kurarlar. Bu süre içerisinde alışkın oldukları kucak, oda, battaniye, beşik, emzik, anne memesi vb. yer ve objelere karşı bağımlı hal içindedirler. Ancak 3. aydan sonra dış dünyaya ve kendisi için diğer yabancı insanlara adapte olmaya çalışırlar ve bu durum bebekler için tekrardan güven kazanmayla ilgili geçici bir süreç olarak karşımıza çıkar. 3. aydan sonra bebek güven hissi üzerine daha fazla farkındalık geliştirmeye başlar ve yabancı seçme-mekan ayırma gibi davranışlar gösterebilir. Bu yüzden bebek başka bir mekanda, başka bir kişinin kucağında güvende olmadığını hissedebilir.
Bebeğinizin bu sürecini geçici bir dönem olarak düşünmeli ve aile olarak sosyal ortamlara girmekten tamamen vazgeçmemelisiniz. Ama bebeğinizi diğer kişilere karşı yavaş yavaş alıştırmak ve iletişim kurdurmak gerekir. Örneğin bebeği sevmek isteyen kişi önce annenin kucağında bebekle iletişim kurabilecek şekilde agu- ceeee oyunları oynayarak önce güven kazanmaya çalışabilir, annenin kucağında yavaş yavaş elini-ayağını severek yine oyunlar oynayabilir ama bebek tam güvenmeden ve bebek istemeden başka kişinin kucağına verilmemeli, bebek bilerek ağlatılmamalıdır. Başka birinin kucağına gittiğinde anne bebeğiyle göz temasını kesmemeli ve kucağında olduğu kişinin güvenilir kişi olduğu mesajını sürekli olarak vermeye çalışmalıdır.
Aksi taktirde bebekte karşısında kendisini seven kişiye ve geldiği yeni mekana güvenemediği için annenin kendisini bırakacak hisleri gelişebilir.
CEVAPLAYAN:
Uzman Klinik PSikolog
Burcu Yarapsanlı ZAYİM
Sonay Baş Gör
03 Temmuz 2016
Merhabalar dk hanim benim oglum 1 yasinda ve cok korkuyo geceleri kucagimda yatiyo etrafa bakiyo gunduzde korkuyo Ben telefonla konusurken felan ne yapmaliyim yardimci olun lutfen
Doktorumuzun Cevabı
Merhaba Sonay Hanım ,
Bebekler 1 yaşından sonra etrafa karşı daha duyarlı hale gelirler. Bu durum onları herşeyi duymak görmek dokunmak ve tatmak isteyen bir çocuk haline getirebilir. 1 yaşından sonra çevresinde duyduğu seslerin kaynağını ve gece karanlıkta gördüğü cisimleri net bir şekilde anlamlandıramazsa odasına veya evine karşı sağlıklı bir bağlanma gösteremez ve anneye kendisini koruduğundan ötürü bir tehlikenin içindeymiş gibi bir bağımlı tutumlar gösterir. Bu durum, bebeğin sonraki psiko-sosyal gelişimi içinde önemli bir durumdur. Bu nedenle çocuğun anneye gösterdiği bağımlılık nedenleri üzerine gözlem yapılmalı ve korktuğu şeyler tam olarak tespit edilerek çoçuğa oyun eşliğinde korkularına karşı duyarsızlaştırma sağlanmalıdır. Böyle bir süreçte çocuğun etrafından aniden kaybolur gibi uzaklaşmamaya dikkat etmek gerekir. Örneğin çocuk , başka bir odada oyalanırken annenin hiçbir şey demeden evden dışarı çıkmak için kaçar gibi uzaklaşması çoçuğu bu kez de her an anne gidecekmiş korkusunu yaşatarak kendisini anneye karşı daha bağımlı yapabilir.
cevaplayan Psikolog BURCU YARAPSANLI
Ayşe Hakan Ören
01 Temmuz 2016
Burcu hanım merhaba benim 2,5 yaşında kızım var.çok huysuz ve inatçı..ayrıca bana çok düşkün ve şimdi birşey öğrenmiş sürekli anne seni özledim diye ağlıyor ve kucağına al beni diyor.evin içinde hiç yalnız kalmak istemiyor.oyuncakları ile oynayıp meşgul olmuyor.beni de günlük işlerimi yapma ma engel oluyor.sürekli onunla ilgilenmeni istiyor.nasıl davranmak gerekir
Doktorumuzun Cevabı
SORUYU CEVAPLAYAN: Uzman Klinik Psikolog Burcu Yarapsanlı ZAYİM
Merhaba Ayşe Hanım,
0-3 yaş dönemi içerisinde çocuklarda ebeveynlerine karşı 2 farklı bağlılık süreci gözlemlenmektedir. Bebeklikten erken çocukluğa geçiş evresinde bağımlılık süreci gözlenirken, erken çocukluk dönemiyle birlikte ayrışma (çocuğun anneden ayrılması) ve bireyselleşme (çocuğun kendi başına işler yapabildiğini kabul etmesi) dönemi başlamaktadır. Ancak bu geçiş döneminde çocuğu panikleten herhangi bir yaşanmışlık olduğunda çocuk bireyselleşmeyi reddedip anne bağımlılığını sürdürmede inatçı yaklaşabilmektedir. Çocuğun yansıttığı kaygı ve korku hallerini bir sonuç olarak düşünmeli ve bu sonuca sebep olan nedenleri bulmak gerekebilir. Bu anneden ayrılma korkusu, kaybetme kaygısı, aile içinde çocuğa yansıyan huzursuzluk hali, çocuğun hissettiği yalnızlık gibi daha birçok neden çocuğun bu şekilde davranmasına neden olabilmektedir. Bu durumda yapılması gereken ilk şey sakin ve sabırlı yaklaşarak çocuğa her zaman yanında olduğuna dair mesaj vermek ve kaygısının nedenini, bu gibi davranışlarının ne zaman ve ne şekilde başladığını anlamak gerekmektedir . Bununla birlikte anne olarak evin günlük işleri ile meşgulken çocuğunuz yanınıza geldiğinde ilk önce kucağınıza gelmeden de ilgi alanınız içinde olduğunu düşünmesini sağlamanız oldukça önemlidir. Örneğin bulaşık yıkarken onunla sohbet etmek ya da oyuncaklarını kullanarak ''Ben bulaşık yıkarken sen de bizim için yemek yapabilirsin" gibi telkinler çocuğu sürekli anne kucağı istemesini engelleyebilmektedir. Daha sonralarda çocuk oyun kurmaya alıştıkça çocuğun bireysel hareket etmelerinin daha kolay ve uzun süreli olmasını bekleyebiliriz.
Füsun Cakal
30 Haziran 2016
Merhaba doktor hanim.benim cok acil bir sorunum vat.23 aylik ikiz kizlarim var.yalniz kizlarimdan biri uykuya gecerken surekli saclariyla oyunuyor ve parmagina dolastigi icin de saclari kopuyor.bu durum beni cok uzuyor.hem saclarinin dökulecek olmasi hem de altinda baska nir neden mi var sorusu.anne ve baba olarak onlarla son derece ilgiliyiz.uzun zamani birlikte ve nitelikli gecirmeye calisiyoruz.yalniz bir donem uyku egitimi verene kadar baslarini severek uyutmustuk bunun uzantisi ilabilir mi.ya da ben ikiz bebeklerm oldugu icin emziremedim acaba oral anlamda eksik mi kaldi.bu durum gecici mi ne yapmaliyim.gercekten cok ama coook uzgunum.yardim eder misiniz
Doktorumuzun Cevabı
Merhaba Füsun Hanım
Bazı durumlarda çocuklar kendilerini rahatlatmak,gevşeyebilmek ve uyuyabilmek İçin bazen kendi vücudunun yumuşak kısımlarıyla oynamayı alışkanlık haline getirebilmektedirler. Bu bölümler genelde saçları olabilmektedir. Başından uyarılarak sakinleştirilip uyutulmaya alışmış bir çocuk bazen bu davranışı kendisi de sürdürmek isteyebilmektedir. Bu durumun oral dönemle bir ilgisi bulunmamaktadır.
Bu nedenle çocuğunuzun uyku öncesinde saçıyla oynamanın dışında onu rahatlatacak başka objelerle tanıştırabilir ya da kendini rahat hissettiği şekilde uyutmaya devam edebilirsiniz
Cevaplayan: Burcu Yarapsanlı
Serap Panaz Bayır
30 Haziran 2016
Merhaba benim 9 yaşında bir kızım var aşırı duygusal istediği olmadığında bir yere goturmedigimizde hemen kızıp ağlıyor və hatta keşke ölsem benden kurtulur sunuz gibi şeyler söylüyor duygusal bir film izlediğini hemen ağlıyor sürekli canım cicim olmuyor kızdım hereketleride oluyor ama ama kesinlikle vurmadigim halde aşırı ağlıyor anneligi mi kotuleyip keşke ölsem diyor lütfen yardım edin
Doktorumuzun Cevabı
Serap hanım merhaba
9 yaşındaki bir çocuğun üzüntüsünü bu kadar uç noktada dile getirmesi bir yandan da sizinle ilişkinizde ve anne-çocuk arasındaki güven bağında oluşan bir zedelenmeyi de yansıtıyor olabilir. Çocuğun sizin tepkilerinizi anne tarafından istenmeyen çocuk gibi depresif bir şekilde yorumlayarak ölümü de kendisinden kurtulma olarak düşündüğünü ifade etmişsiniz . Çocuğun çevresiyle olan ilişkileri,arkadaşlık ilişkikeri, aileye karşı bağımlı yapısı olup olmadığı ve özgüveninin ne düzeyde olduğu yönünde değerlendirmeler yapmak gerekli olabilir. Bu durumda anne çocuk ilişkinizin daha çok zedelenmemesi için bir uzmandan destek almanızı öneririm
Cevaplayan: Klinik Psikolog Burcu Yarapsanlı Zayim
Azra Akbulak Kaymaz
27 Haziran 2016
Merhaba bebeğim 5 aylik gece uyku larını uzatamiyorum 2 saatte bir kurulu saat gibi uyanıp meme istiyor sanirim alışkanlık oldu meme yerine emzik verirsem uykusu uzar mı yada ne yapmam gerekir şimdiden teşekkürler...
Doktorumuzun Cevabı
Bebekler geceleri 2 saatte bir emmek için kalkabilirler .Onu pişpişleyerek bu arayı 3 saate çıkarmayı deneyebilirsin.İlk ağladığında hemen emzirmeyerek,biraz seslenip,al -koy yaparak veya hafifçe pişpişleyerek emzirme aralarını açmayı deneyebilirsin ama zaten küçük olduğu için henüz uzun bir gece uykusu beklemeyiz.
Sibel Aydın
27 Haziran 2016
hayiri aksamlar benim kızm 6 yasnda bir iki kere kapi önunde oynamasina izn verdm arkadslari hep cıktgı için ama smdi surekli dsarda durmak arkadslaryla hep olmak istior evden sogudu adeta kiziorm bazen snirlerm cok bozuluor birkere vurmak zorunda kaliyorm ne yapmaliyim dsarya alskn bi cocuk olsun istemiorm tesekkurler
Doktorumuzun Cevabı
Merhaba Sibel hanım
Çocuğunuzu dış tehlikelerden korumak adına sokağa alışmasını istememenizi çok iyi anlıyorum . Ancak 6 yaşındaki bir çocuk fiziksel enerji bakımından da en hareketli olduğu bir dönemdedir. Bu nedenle çocuğun enerjisini sokak bahçe gibi açık alanlarda kendi enerjisine ayak uydurabilecek arkadaşlarıyla beraber oyun oynayarak atması en sağlıklı yollardan biridir. Çocuğu korumaya çalışırken aşırı baskı altına alarak çocuğun normal yaşının getirilerini karşılayamazsanız aranızdaki anne-çocuk iletişiminizi de bozabilirsiniz. Ebeveyni olarak sizin kontrolünüzde hergün enerjisini atacak kadar park bahçe sokak ortamlarında arkadaşlarıyla beraber oyun oynamasına izin vermelisiniz
Cevaplayan: Klinik Psikolog Burcu Yarapsanlı Zayim
TC Elif Mustafa Çetin
26 Haziran 2016
Merhaba benim 29 aylık erkek cocugum var ve biz bir sureligine babaanne ve dedenin yanında kalıyoruz oğlum bu aralar uyuyacağı zaman mutfakta salla diye tutturuyo bazende benim.sallamami istemiyo babaannem sallasin diyo uyuduğu zaman alıp yatağına getirsem bile bagirarak uyaniyo ve yine aynı şeyleri soyluyo ne yapmam lazım hiç bilmiyorum agustokta kendin evimize gececegiz büyükler tarafından birazda simartilma var benim söylediğimin tam tersi olunca çocukta beni dinlemiyo çok zor durumdayım bana bir oneri sunun lütfen tesekkurler
Doktorumuzun Cevabı
Merhaba Elif Hanım
Şu anki aile yapınızı değerlendirecek olursak çok ebeveynli bir aile ortamı içerisinde olduğunuzu söyleyebiliriz . Bu durumda ailede bir rol karmaşası başlayabilmektedir. Yani ailede anne , kayınvalidenin yanında çocuk rolüne girebilmekte ve bu otorite boşluğunu çocuk da çok iyi değerlendirebilmektedir. Çocuk 2-6 yaş aralığında davranışının doğruluğunu ölçemez sadece istediği davranışı yapmasına kimin izin verdiğini
bilir. O yüzden çocuk inatçı tavırları karşısında kim tarafından korunduğunu hissediyorsa evde inatlaşma şiddetinin arttırmada da o kişiden daha çok güç alır. Bu nedenle ailenizde anne-baba otoritesi yeniden kurulmalı ve ailenin diğer büyükleri anne-babanın koyduğu kuralları destekler biçimde davranmalıdırlar. Yani çocuğun gözünde otorite ve kuralların sınırlarını çizen kişi anne-baba olmalıdır. Kurallar çocuğunuzun yaşı gereği hiçbir zaman cezaya dönüşmemeli ve inatlaşma krizlerinde de açıklayıcı yaklaşım ve dikkatini dağıtma yöntemi kullanılmalıdır. Uyku öncesinde çocuğun kendisini sallattırmasının en önemli nedeni uyku boyunca anneyle ten teması kurmasıdır
Bu nedenle odasında sallanmadan yalnız yatma durumuna aşamalı geçilmelidir.Böylece
Sallama süreleri yavaş yavaş azaltılırken kendisini rahatlayabileceği peluş bir uyku oyuncağı edinebilir, mutfak yerine doğrudan odasında uyutmaya yönelebilirsiniz. İnatlaşmaları geçmediği taktirde 2 yaş sendromunun etkilerini de ayırt edebilmek için bir psikologla görüşmenizi öneririm.
CEVAPLAYAN PSİKOLOG BURCU YARAPSANLI ZAİM
Kamile Ercan Demirci
25 Haziran 2016
Merhaba benim 4 yaşını ağustosta dolduracak bir kızım var adı Asya hemen hemen 3 aydır eve çocuklu misafir gelsin istemiyor misafirlige gittiğimizde yanımdan, ayrilmiyor sürekli ağlama hali var ne söylesem yanlış anlıyor en ağlama kendinide benide üzüyor sun diyorum o bu sefer de,ben ağlayıp seni uzuyorum diyor şaşırdım kaldım nasıl hareket etmem gerektiğini artık bilmiyorum misafir geliyor Asya kucağımda durmak istiyor gitmelerini istiyor biz misafirlige gidiyoruz heleki birde çocuk varsa o evde yandik sinirlerim yıprandı sabırlı davransamda bazen yeter artık Asya yeter lütfen diyorum ne yapmam gerekiyor bilmiyorum o kadar yiprandim ki bazen istemeden sesimi yukseltiyorum konuşuyorum sen çocuksun arkadaşlarına oynama gerekiyor diyorum yok ameliyat oldum ona üzülmüs olabilirmi diyorum kasımda oldum ama 3 aydir boyle birde küçük bir kaza geçirdik sana bir şey olcak diye korkuyorum anne dedi bir kere nasıl davranmam gerekiyor yardım alalım mi ne olur cevap verin benim psikolojim bozulmaya başladı cok üzülüyorum
Doktorumuzun Cevabı
Merhaba Kamile Hanım,
Kızınızın göstermiş olduğu davranış problemleri anneyi kaybetme ve anneden ayrılma kaygısı ya da çocuk ortamında yaşadığı özgüvenini sarsan herhangi bir travmatik olay belirtileri olabilir. Çünkü bu gibi davranışlar ya annenin başına kötü bir şey gelir endişeleriyle anneyi korumak adına anneyi bırakamama ya da kendisinin başına olumsuz birşey gelir diye annenin yanını güvenli alan olarak belirleyerek anneyi bırakmak istememe gibi davranışlar olarak karşımıza çıkabilmektedir. Ayrıca Daha önce annenin yaşadığı olumsuz olaylar kaza,ameliyat, sağlık sorunları vb. çocuğa doğru şekilde açıklanamadığında çocuk kaygı duygusunu ve davranışlarını yönetemeyerek anneye karşı aşırı düşkünlük başlatabilir. Ancak çocuklu ortamlarda bu gibi sorunların daha fazla yaşamasının nedenini kesinlikle araştırmak gerekmektedir. Bu şekilde yüzeysel olarak çocuğun neden böyle davrandığını ayırt etmek imkansızdır. Bu nedenle Çocuklu ortamları nasıl algıladığı ve kendisini böyle davranmaya neyin ittiğini anlamak için mutlaka bir uzmanla görüşmenizi tavsiye ederim. Uzmanla yapılan görüşmelerde kızınızın bu şekilde davranma nedenleri çözümlendikçe aile olarak sizin de duruma nasıl yaklaşmanız gerektiği konusunda daha doğru yaklaşımlarınız olacak ve anne olarak sizi de rahatlatacaktır.
CEVAPLAYAN: KLİNİK PSİKOLOG BURCU YARAPSANLI
Gizem Güney Gür
24 Haziran 2016
Meraba bi sorum olucaktı 2 hafta aradan sonra annemin evine gittiğimde bebeğim tuhaf bi şekilde ağlamaya başladı girdiğimizde evde kimse yoktu eve girdikten 5 dk sonra tuhaf bi şekilde içini çekerek ağlamaya başladı ailem eve geldiğinde ağlaması şiddetlendi ve bir türlü sakinleşmedi sizce bunun nedeni nedir ilk defa böyle bişey yaptı Bigün önce başka bi evdeydik yapmamıştı hiç bir mana veremedim yardımcı olursanız sevinirim teşekkür ederim
Doktorumuzun Cevabı
Merhaba Gizem Hanım,
Bebeklerin şiddetli ağlaması o anda kendileriyle ilgili bir sorun yaşadıklarını yansıtır. O ana ait bir sıkıntı da olabilir o anki yer değişikliğine bağlı kaygı yükselmesiyle ilgili de olabilir. Bu durum annenizin evine girmek ile bebeğin o anki rahatsızlığı tesadüf olmuş olabilir. O anki ağlama sebebini daha iyi anlayabilmek için bebeğin ağlamalarının devam edip etmeyeceğini takip etmek gerekir. Ancak yine de çocuğun nasıl sakinleştiğini ve kadar sürede sakinleştiğini düşünerek bir çocuk doktorunun da görmesi gerekebilir.
Hatice Geçici
24 Haziran 2016
Hocam merabalar iltahapli romatizmam nedeni ile deltacortil iciyorum doktorum gunde 40 mg iceceksin dedi ama emziriyorum emzirdigimi o anda demeyi unittum sute gecer ama ben ise gidiyorum sabahlari aliyorum ve 8 9 gibi emiyor sutune gecer mi ne zaman emzitebilirim yani toplam 40 mg aliyorum bana yardim edin tesekkurler
Doktorumuzun Cevabı
Deltacortril içmende bir sakınca yok. Evet süte geçer, ancak bebek için bir sorun oluşturmaz, rahat olun.
Gülden Başpinar
24 Haziran 2016
merhaba 15 aylık kızım var sorum şu çalışan bir anneyim günün çoğunluğu işte geçiyor. kızım diğer insanlarla yakın olsun olmasın elini tutan herkezle gidebiliyor ve rahatsızlık duymuyor . bu durum beni endişelendiriyor. ne yapmam lazım .
Doktorumuzun Cevabı
Merhaba Gülden Hanım
Çocuklar 0-36 ay içerisinde dış dünyayı sadece varlıklarıyla öğrenebildikleri için dış dünyayı daha büyük çocuklar ya da yetişkinler gibi yorumlayarak anlam verememektedirler.
Bir yabancının elini tutup gitmemesini anlaması için birinin ona zarar verebileceğine dair kişiler üzerinde yapacağı muhakeme becerilerinin daha fazla gelişmesi gerekmektedir. Bu süreçte çocuğun tam anlamıyla sosyalleşmeye başladığı 3 yaşa denk gelebilmektedir. Çocuğun oyuncu yapısı , aile çevresinde gördüğü sevgi ve yakınlık nedeniyle çocuk sadece herkese içinden geldiği gibi öğrendiği gibi davranabilmektedir. Bu nedenle çocuğun bilinçlendiği döneme kadar ebeveynleri olarak sizlerin korumasına ve onu dış dünyaya hazırlayacak şekilde bilinçlendirilmeye ihtiyacı vardır.
Cevaplayan: Uzman Klinik Psikolog Burcu Zaim Yarapsanlı
Tuba Seçme Kaya
22 Haziran 2016
Merhabalar Burcu Hanım. 16 aylık kızım var. Çalışan bir bayan olduğum için belirli saatlerde evden ayrılmak zorundayım.Kızım daha öncesinde baybay yaparak uğurlarken son bir aydır evden ayrılırken beni kesinlikle bırakmıyor. Eve döndüğümde de saatlerce kucağımdan inmeyip hicbir şey yapmama izin vermeyerek yalnız kendisiyle ilgilenmemi istiyor. Aksi durumda gece uykusuna kadar huzursuz olup zaman zaman sebepsiz ağlıyor. Her gidişimde nereye gittiğimi, ne zamana döneceğimi söylemek ve buna benzer şeyleri yapıyorum ama hala etkisini göremedim ve hatta gün geçtikçe kızımın bu davranışı daha da artıyor. Bu konuda neler yapmamı tavsiye edersiniz. Teşekkür ederim ☺
Doktorumuzun Cevabı
Merhaba Tuba Hanım,
Kızınızın gösterdiği bu davranışlar ayrılma ve kaybetme kaygısını yansıtan davranışlar olarak açıklanabilir. Kızınıza yapmış olduğunuz açıklamalar ile kızınızın zihninde canlandırdığı algı aynı olmazsa, kızınız annenin gideceğini, gelmeyeceğini, geldiğinde tekrar gitmemesi için anneyi bırakmama gibi davranışlar ve kaygılar gösterebilir. İlk zamanlarda anneyi rahatlıkla uğurlarken, annenin arkasından kaldığı bakıcı kişi ile anneyle yaptığı oyunları yapamıyor, anneyle olduğu kadar eğlenemiyor, evde sıkılıyor ya da kendini çok güvende hissetmiyor ise, bu durum anneye doyamama ve anneden ayrılmak istememe şeklinde yansıyabilmektedir. Bu nedenle bu yaşlarda çalışma durumunuzla ilgili yaptığınız açıklamaları basit şekillerle resim içerisinde çizerek anlatmanızı, evde bakıcı kişiyle birlikte sizinle oynamadığı farklı ve eğlenceli oyunlar oynamasını tavsiye ederim. Böylece çocuk hem resimler üzerinden görerek annenin nereye gidip ne zaman döneceğini daha kolay anlamış olur, hem de anne gittikten sonra çocuğa cazip gelen eğlenceli ve anneyle oynamadığı oyun saatlerinin heyecanıyla evde anne olmadan kalmaya daha kolay ikna olur. Çocuğun bu kaygısı geçene kadar evden ayrılmayla ilgili açıklamalar yapma ve ne zaman eve geri döneceğiniz ile ilgili zamana sadık kalmanıza devam etmeniz çok önemlidir. Yaptığınız açıklamalar ve çizimlerde gitmekten ve ayrı kalmaktan çok geri dönme kavramını vurgulamanızı öneririm. Böylece çocuk anneden ayrılmaya odaklanmak yerine annenin tekrar geri geleceğine daha kolay odaklanır.
CEVAPLAYAN: KLİNİK PSİKOLOG BURCU ZAİM YARAPSANLI
Enes Acar
19 Haziran 2016
Babam bana sadece oyun oynama is e gir ders calis diyo baska bicbirsey demiyo 17 yildir babamla bi oturupda muhabbet etmedik beraber etkinlik falan yapmiyoruz aksama kadar is den geiyo gelince de ilk isi bilgisayarin fisini cekmek oluyo o fisi cektikce nedense daha cok oynama istegi geliyo ve bunj babama soyledigim halde birakasaya kadar cekcem diyo hicbi konuda bana karsi anlayisli davranmiyo arkadaslarimla disari cikmak icin para istedigimde git calis kazan diyo benim parami harcama diyo 17 yildir zaten fiziksel ozelliklerim yuzunden hep dalga gectiler disladilar falan babami ama babam bunlarin hicbirini arkadaslarimla olan iliskilerimi falan bilmior benimle hic ilgilenmiyor babami sadece eve yemek getiren birisi olarak görüyorum bu yuzden cok mutsuzum ne yapmaliyim lutfen yardim edin
Doktorumuzun Cevabı
Anlattıklarından anladığım kadarıyla babanla yaşamış olduğun bu durum ve yaşın gereği ergenliğin içinde olman sana duygularını daha şiddetli hissettiriyor. Senin şuan yaşadığın ve büyüdüğün dönem ile babanın büyüdüğü dönem arasında var olan jenerasyon farkı aranızda zaman zaman iletişim kopukluğuna ve birbirinizi anlayamamanıza sebep oluyor. Şuan da yapabileceğin şey belki babanla oturup ona biraz konuşmak istediğini bir şeyleri onunla paylaşmak istediğini söylemek olabilir. Babanın yetiştirilme şekli kendi babasıyla kurduğu ilişki onun şuan ki babalık rolü üzerinde etkili. Bilmediği yada görmediği bir şeyi yapması zor olabilir.
Emel Guray Ulcar
18 Haziran 2016
Merhaba 32 yaşında iki kız annesi ve ev hanımıyım.büyük kızım 8 küçük kızım 2.5 yaşında.iki kardeş sürekli kavga ediyor. Küçük kızım ablasına hiç rahat vermiyor ve elindekileri zorla alıyor ona vuruyor. Vurmak çimdirmek yok deyincede yapıcam diyor. Ablası evde yokken daha uysal kendi kendine oynamaya çalışıyor ama abla evdeyken sürekli ağlıyor.eşimle ne yapacağımızı bilmez haldeyiz yardımcı olursanız çok seviniriz.şimdiden teşekkürler..
Doktorumuzun Cevabı
Emel Hanım Merhaba,
İki kardeş arasında küçük kızınızın agresif tutumları nedeniyle ortaya çıkan tartışmalarda özellikle kızlarınızın yaş gelişimini anlamanın sorunu çözmeden en önemli Adım olduğunu düşünüyorum.
Çocuk gelişiminde 2-3 yaş aralığı Narsist bir dönemdir. Yani çocuğun önceliği ben ve herşeyi benim olarak algıladığı bir dönem diye de açıklayabiliriz. Bu dönemde küçük kızınız paylaşmaya ve anlaşmaya çok yanaşmayabilir. Bu nedenle ablaya karşı sürekli rekabet halinde olabilir.
Ablanın yaşı ise daha sosyal ilişkileri içeren bir yaş dönemidir. Yani bu dönem, arkadaşlıkların önem kazandığı ve kendi özel sınırlarının daha fazla gündemde olduğu bir dönemdir. Bu nedenle abla kendi eşyalarını kendi odasının kendine özel kalmasını istediği için kardeşle herşeyini paylaşmak istemeyebilir. Ama küçük çocuk da yaş döneminin getirdiği benci tutumlardan ötürü Ablanın bu özel sınırlarını anlamayarak Ablaya karşı agresif tutumlarda bulunabilir. Bu durumda abladan “sen büyüksün,idare et” şeklinde davranışlar beklemek ablaya yapılan haksızlık olur. Ama ablayla kardeşinin içinde bulunduğu yaş döneminin özellikleri ve bu durumun geçici olduğu konuşularak sorunun abla tarafından anlaşılması sağlanabilir. Aynı zamanda kardeşle arasında yaşanan tartışmalar sonucunda Ablanın da duygularını anlamaya yönelik konuşmalar yapılabilir. Küçük kızınızla ise kreş eğitimine başlanarak paylaşma, sırasını bekleme ve öfke kontrolü yapabilme gibi olumlu davranışların pekiştirilmesi sağlanabilir. Ayrıca abla-kardeş arasında çıkan tartışmalarda küçük kızınız anlattıklarınızı dinlemiyorsa mümkün olduğu kadar dikkatini dağıtmaya ve sakinleştikten sonra konuyu yeniden konuşmaya çalışabilirsiniz.
CEVAPLAYAN: PSİKOLOG BURCU YARAPSANLI
TC Gökhan Yasemin Sönmez
16 Haziran 2016
Merhaba. Kızım 11 aylık. Doğduğundan beri zor bir bebekti. Başta kolikle başladı bu zor süreç.sadece emerek uyuyor,gece emmek için çok sık kalkıyor ben bunları geçtim artık. Çok aşırı derecede çığlık atarak bağırıyor. Sevindiğinde,sıkıldığında,üzüldüğünde farketmiyor. O kadar ki mahallede çınlıyor sesi. Dışarıda insanlar şaşırıyor bu Bebek'ten Nasıl bu ses çıkıyor diye. Bu son 15gündür aşırı arttı artık sabrım kalmıyor. Sabah kalktığında başlıyor gece yatana kadar. Birde bu aralar aşırı sinirli hareketler yapıyor istediğine ulaşamayınca. Neden böyle davranıyor olabilir. Ne yapmam gerekir.
Doktorumuzun Cevabı
Merhaba ,
Öncelikle Son 15 gündür artan çığlıkların nedenini anlamak gereklidir. Bebekler 1 yaşına yaklaşırken artık tamamen dış dünyayı keşfetmeye yönelik olurlar. Bu durum da isteklerini yeterli ifade edemeyen, konuşamayan, aileleri tarafından korunmak için bile olsa engellendiğini hisseden bebekler ağlamaya, öfkeli davranmaya ve çığlık atmaya yönelerek dediklerini yaptırma yöntemini benimseyebilmektedirler. 1 yaşına doğru anne memesini emme davranışı ise bebeğin sadece karnını doyurma anlamı taşımaz . Emme refleksi, bebeklerde sakinleştirici ve uyku etkisi de sağlayabilmektedir. Bu durumda çığlık attığında isteklerini işaret ile göstermesini ya da bu, su gibi basit kelimelerin üzerinde daha fazla durarak konuşturmaya teşvik gerekebilir. Bol bol oyun oynayarak agresif davranışlarını daha olumlu davranışlara yönlendirmek gerekir. Örneğin agresif tutumu yüzünden oyuncaklarını atıyorsa "hadi gel top atalım" vuruyorsa "hadi gel topa vuralım, hacıyatmazımıza vuralım" çığlık atıyorsa "hadi gel müzik açalım , aaaaaa, la la la la" gibi şarkı söyleyelim gibi yaptığı davranışları olumlamaya çalışabilirsiniz.
CEVAPLAYAN: PSİKOLOG BURCU YARAPSANLI ZAİM
Pınar Necmi Şahin
15 Haziran 2016
merhabalar dr. hanım benim oglum 1 yasında ek gıdaya baslamak cok guclük çekiyorum.yemekleri ne şekilde versemde yemiyor sadece emmek istiyor .hep kucağimda durmak hiç inmek istemiyor .bu yüzden ev işlerini yapmakta oldukça zorlanıyorum .sorunu tanılayamadım .bana yardımcı olrsanz çok sevinirim.uyku problemimizde fazlasıyla var...şimdiden tşk...
Doktorumuzun Cevabı
Ek gıdalara bebek 6 aylıkken disiplinli ve öğün sayısını giderek artırarak başlıyoruz. Anne memesi ve gıda saatlerini ayırıyor; ek gıdayı reddeden bebeğe hemen anne sütü sunmuyoruz. Bebeğinizle ilişkinizi kurarken hangi saatte hangi gıdanın yenileceğine siz, ne kadar yenileceğine bebek karar verecek. Bebeğinize uyku eğitimi vermek için de çok geç kalmışsınız ancak bir an önce başlayın. Yatağında uyutma( memede veya kucakta değil) uyanınca hemen almama, alıp koyma gibi teknikleri deneyin
Yeliz Pop
14 Haziran 2016
Burcu hnm merhaba benim oğlum yaklaşık 4 gündür ağzımda kil var yada ağzımda bisey var deyip sürekli ağlıyor beni uykudan gece gündüz sürekli ağlıyor boğazında bisey va4 ağzımda bisey var diyerek oğlum 5 yaşında pisikolajik olabilirmi napmam gerekiyor
Doktorumuzun Cevabı
Merhaba Yeliz Hanım,
Oğlunuzla ilgili bahsetmiş olduğunuz belirtiler tamamen psikolojik olarak değerlendirilebilecek şikayetlerdir. Öncelikle sürekli olarak ağzında kıl veya benzeri farklı birşeyin olduğuna inanması ve olmadığına ikna olamaması bir takıntı olarak açıklanabilir. Genelde bu gibi korku ve rahatsızlık içeren takıntılı düşüncelere çocuklar daha önce kendisini rahatsız eden ve kendi içinde yaşadıkları olayı büyütmelerine neden olan başka bir olay sebep olabilmektedir. Bu takıntının nasıl başladığı, tam olarak neyden korktuğunu, algısının neye dayandığını (ağzından kıl mı çıkıyor, kılı yutunca midesinden hastalanacağından mı korkuyor gibi) ve ağzında hiçbir şey olmadığı halde ne düşünerek ikna olamadığını anlamak gerekmektedir. Bunun için ağzında birşeyin olmadığını somut bir kanıt göstererek ikna etmeye çalışabilir ve direndiğinde ise senin söylediğin şeyin kanıtı var mı, bana gösterebilir misin diye çocuğu ikna etmeye çalışabilirsiniz. Ama herşeyden önce çocuğun psikolojik olarak rahatlayabilmesi için böyle bir korkunun nasıl başladığını anlamak en önemlisidir.
Saygılarımla
Uzman Klinik Psikolog
Burcu Yarapsanlı ZAYİM
Aysun Emen Susam
11 Haziran 2016
Merhaba hocam. 20 aylik kizim var.surekli agliyor beni surekli yaninda istiyor.her gidecekmisim korkusu var sanki icinde.sabahlari cok zoe ise gidiyorum.fikirlerinize ihtiyacim var
Doktorumuzun Cevabı
Merhaba Aysun Hanım,
sorunuzu Burcu Yarapsanlı ZAYİM cevaplamıştır. Onun bölümünün altında cevabı bulabilirsiniz...
Nuri Özgür
11 Haziran 2016
Eşim in kasik arisi var ve az kan 4 haftalik gelmiş bu cocuga zarar verirmi
Doktorumuzun Cevabı
Anladığım kadarıile eşiniz size göre 4 haftalık hamile ve az kanaması olmuş değilmi ? Eğer öyleise bie defalık az kanamanın fazla olumsuz bir etkisi olmaz. Ancak kasık ağrıları var ve kanama devam ediyorsa mutlaka kadın doğum doktoruna gitmelisiniz. Gebelik kesesinin normal olduğu ve ceninin kalp atışının varlığını tespit etmek lazım.
Gökhan Tokol
10 Haziran 2016
Hocam ,
Bizim biri 3,5 diğeri 9 aylık 2 oğlumuz var. 3,5 yaşında olan oğlumda 2. bebekten sonra bazı bağırma herşeye hayır deme vs gibi bir takım kıskançlığa bağlı olarak yorumladığımız hareketler gelişti ve biz bunları zamanla aşmayı öğrendik.
Ancak benim anlayamadığım bir başka husus var burada iyi tarif edebilirmiyim bilmiyorum ama özellikle uykusu olduğunda ve uyumak için parmaklarımızla oynuyor özellikle ayak parmaklarıma yüzünü gözkapaklarını burnunu dairesel hareketlerle sürtüyor bazende kendi avuç içini yine parmak uçlarımıza sürüyor bunu her seferinde "yapma, doğru değil, mikrop , vs " şeklinde uyarıyoruz anlatmaya çalışıyoruz ama nafile
çok mutlu olduğundada daireler çizerek dans ediyor ve hep aynı daireyi çüzüyor , bazen yürürken yerdeki çizgilere basmadan yürümeye çalışıyor.
korkum bu bir tür otistik olabilirmi yada habercisimidir. yada nasıl önüne geçeriz
saygılarımla.
Doktorumuzun Cevabı
Merhaba Gökhan Bey,
Öncelikle otizm sadece uyku sırasında çocuğun davranışlarına bakarak teşhis edilecek bir rahatsızlık değildir. Otizm, çocuğun genel gelişimini etkileyen, sadece uyku sırasında değil büyüme sürecinin her evresinde çocuğun yaşıtlarından farklı olduğunu gösteren ciddi bir problemdir. Oğlunuzun göz teması kurması, kendini yaşına uygun düzeyde sözel ifade edebilmesi, ince motor becerisi dediğimiz parmak kaslarının gelişimi, bilişsel gelişim diye isimlendirdiğimiz oğlunuzun sizi anlama, öğrenme becerileri, Özbakım becerileri olarak yaşından beklenen öz bakımı yerine getirip getiremediği gibi birçok alanda değerlendirme yapıldıktan sonra çocuğunuzun otistik olup olmadığı ya da çocuğunuzun bu uyku sırasında gösterdiği davranışların otizm ile ilgisi olup olmadığı söylenebilir. Bu nedenle bir psikolog tarafından çocuğunuzun değerlendirilmesi çocuğun genel gelişimiyle ilgili size çok daha doğru Bilgi verecektir.
Ancak çocuklar kendi başlarına uyumaya çalışırken kendilerini sakinleştiren dokunsal objelere ya da ebeveynlerinin vücutlarından bir yere dokunmak isteyebilmektedirler. Ayak parmaklarınız çocuk tarafından tesadüfen farkedilmiş ve hoşuna giden bir durum da olmuş olabilir. Böyle zamanlarda ayak parmaklarınız yerine elinizi tutmasını isteyebilir, onun başını okşayarak sırtını sıvazlayarak uyutma yöntemine geçebilirsiniz. Yani Çocuğun uykuya geçmesini kolaylaştıran dokunsal davranışlarda değişiklik yapabilirsiniz.
Cevaplayan: Uzman Klinik Psikolog Burcu Yarapsanlı
Yağmur Çiftci Kırım
10 Haziran 2016
3 yaşında bir kızım var var 1 yaşından beri okula gidiyor
yeni bir alışkanlık edindi kendine sabah 6 da kalkıp üstünü giyip hazırlanıyor herşey bütün düzeni tekrar ediyor rutıne bağlamış gibi ne yapmam gerekıyor tşk
Doktorumuzun Cevabı
Bir süre sonra rutininin aynı olmadığını anlayacaktır sonrasında tekrarlayıcı bu davranışı son bulur. Kalkıp hazırlanmak istediğinde okula gitmeyeceğini söyleyebilirsiniz.
Esma Kamil A
09 Haziran 2016
4 yaşındaki kızıma babaannesi bakıyor 1 haftadır şehir dışında olduğu için dedesiyle duracaklar ama evde kalmak istemiyor hergün işe geleceğim diye ağlıyor rüyasına falan girmiş ağlayarak uyandı. ilk gün falan götürdüm işe ama iş de aksıyor ona da bakamıyorum yinede istiyor bize doyamadığı için mi dedim güzelce oynayınca saatlerce daha çok ayrılmamaya çalışıyor ne yapabilirim.
Doktorumuzun Cevabı
Sizden ayrı kalmamak istemesi son derece normal her çocuk anne ve babasıyla olmak ister ve en büyük ihtiyacıdır. Ayrıca dedesiyle ilişkisi ve onunla geçirdiği zaman tatmin edici olmayabilir. Mümkün olduğunca yanında olmaya her gün mutlaka onu görmeye özen gösterin.
Cem Sönmez
08 Haziran 2016
Merhabalar Doktor hanım benim 8 yaşında bir kızım var ben annesiyim şu ana kadar çalışıyordum ona zaman ayıramadığım için işten ayrıldım sorunumuz babamızı öpmeye bile çekiniyor ve herşeyi kendi bildiği gibi yapmak istiyor hiç dinlemiyor saçlarını bile zorla topluyorum çok zeki ama çok sorumsuz gittiğim yerde çok mız mız sizce nasıl davranmalıyım şimdiden teşekkürler...
Doktorumuzun Cevabı
Merhaba,
Sorunuzda kızınızla ilgili vermiş olduğunuz bilgileri değerlendirirsek, birden fazla sorunun ortaya çıktığını anlayabiliriz. Babayla yakın ilişki kurmaktan bile çekingenlik gösteriyor olması çocuğun aile ilişkilerinde duygularını yansıtamama, kendini ifade etmekten kaçınma ve özgüven eksikliği şeklinde de düşünülebilir. Çekingenliğine rağmen söz dinlememe ve ortamlarda uyum sağlayamama (mızmızlanma) çocuğun girdiği ortamlarda belli bir huzursuzluğunun olduğunu gösterir. Aile olarak şu an atılabilecek ilk adım çocuğu mızmız şeklinde bir önyargıyla değerlendirmeden çocuğa bu davranışı yaptıran duygu ve düşünce hangisi? sorusunun cevabını bulmaktır. Kaygı belirtileri, özgüven eksikliği, sosyal uyum problemleri, aileyle çocuk arasında yaşanan güven kaybı, dikkat eksikliği, sağlıklı iletişim kuramama gibi birçok neden bu davranışların ortaya çıkmasında etkili rol oynayabilmektedir. Bu nedenle bu davranış sorunlarının altında yatan nedenleri anlayabilmek için uzman bir psikolog tarafından çok yönlü bir değerlendirme yapılması gerekebilir.
Saygılarımla
Uzman Klinik PSikolog
Burcu Yarapsanlı ZAYİM
Dilek Özbekci Bayraktar
08 Haziran 2016
Mrb doktor hanım benim 14 ocak doğumlu erkek bebegim var 5 aylık olmak üzere uyku eğitimi vermek istiyorum nasıl yapmalıyım hiç yanlız kalmak istemiyor oyuncakla oynamıyor fazla tşk ederim
Doktorumuzun Cevabı
Merhaba Dilek Hanım,
Doğru Uyku eğitimi için çocuğun içinde bulunduğu gelişim dönemi çok önemlidir. Ancak 14 ocak doğumlu bebeğinizin 5 ayık olması ile ilgili sanırım yanlış yazmışsınız. Çünkü ocak doğumlu bir bebek 5 aylık olmuyor.Her yaş döneminin uyku eğitimi biraz daha farklı olduğu için çoçuğun durumunu ve gelişim ayını tam anlayamadan yazdıklarımla kafanızı karıştırmak istemem. Bebeğin doğum bilgilerini tekrar kontrol ederek Soruyu tekrar yazıp gönderirseniz aklınıza takılan şeyleri samimiyetle cevaplayacağımdan emin olabilirsiniz.
Saygılarımla
CEVAPLAYAN: BURCU YARAPSANLI
Semra Çağ Ayaz
07 Haziran 2016
33 aylık oğlum herşeyi evde benim yapmamı istiyor babası yapınca anne sen yap diye dövmüş gibi agliyor dışarda da bize dokundurmadan yürüyor elimiz yanlışlıkla dokunsa geri gidiyor yürüyor ne yapacağımı şaşırdım artık ne yapmalıyız neden böyle davraniyor
Doktorumuzun Cevabı
Şuanda herhangi bir şey yaptırmak için zorlamayın bu dönemin geçici bir dönem olduğunu düşünün büyük bir sorunun habercisi değil devam eden bir iki yaş kriz dönemi söz konusu olabilir. Zorlanacağı durumlar içine sokmamaya çalışın.
Huseyin Dudu Cakir
06 Haziran 2016
merhaba hocam bebegim dort aylik hic emmek istemiyor uykuluyken yada gece emziriyorum surekli agliyo gazi var memeyi gorunce basliyo aglamaya kakasini yapamiyo en iyi bitkisel damla surup herseyi kullandik ama emmeyen bebek icinbi oneriniz varmi yada gazli bebek icin
Doktorumuzun Cevabı
Bebeğinizin mide reflüsü olabilir. Emince mide rahatsızlığı hissettiği için bilinç altı emme reddi olabilir. Ya da 3-4 ay civarında birçok bebekte rastladığımız meme reddi olabilir ki 1-3 haftada problem geçer bu durumda. Annenin sütsüz bir diet denemesini öneririm
Gamze Gostak
04 Haziran 2016
Merhabalar kızım ikibuçuk yaşında tuvalet eğitimini tamamladık gayet güzel devam ediyoruz fakat iç çamaşırı ve kıyafet giydirmeye cok zorlanıyorum bu süreç artık bezini çıkarıp tuvalete yapmaya başladıktan sonra gelişti bütün gün evde çıplak bisekilde dolasıyo o kadar çok dil soktum ki ama yinede bu konuda çok inatçı ne yapmaliyim yardımcı olursanız sevinirim tesekkurler
Doktorumuzun Cevabı
Merhaba Gamze hanım
Çocuklar büyüdükçe vücutlarını bir bütün olarak keşfederler. Bu beden bütünlüğü algısı da çocukların bazen çıplak şekilde dolaşmaktan keyif almalarını tetikleyebilmektedir. Bu durumun tamamen çocuğun çıplak şekilde koşuşturmaları keyif alması yanı haz durumuyla ilgilidir. Bu durum karşısında konuşarak ikna yerine oyun yardımıyla giydirmeye çalışmak en güzeli olabilir. Böylece çocuğun dikkati de inatlaşma üzerinde değil oyun üzerinde olabilir. Mesela üçe kadar sayacağım üç dedi mi çok hızlı elimizi geçirelim. Üç dedi mi diğer kolumuzu çok yavaş geçiriyoruz gibi .
Cevaplayan: Klinik psikolog Burcu Yarapsanlı
Emel Akkurt Saldıran
04 Haziran 2016
1yas 4aylik bebeğim beni dinlemiyor vede birsey olmadiginda kendini yere atiyor nasil davranmaliyim
Doktorumuzun Cevabı
bu yaş çocukların anne babalarının uyarılarını dinlememeleri normaldir. Benlik algısını geliştirmeye başladıkları bir dönem. Elbette sınırlarınız olacak ama bunlar katı olmamalı, basit olmalı, anlayacağı kısa cümlelerle, uygun beden dili ve ebeveynler arası işbirliği ile çocuğa yansıtılmalı.
Sümeyye Pekdoğan
03 Haziran 2016
Mrb 37 aylık oğlum çok sınırlı takıntılı inatçı hırçın şiddet eğilimli ne yazık ki biliyorum ki bunlarda bizim de hastalarımız var ama sınır durumu sanırım genetik her istediği olmk zorunda ymis gibi bakıyor hayır deyip açıklama yaptığında bana kızıyor cunku istediklerini aglaysrsk yaptrmaya alisti yaşıtlarıyla anlaşamıyor paylaşmaktan çok hoslanmiyor ve sorunlarını kendi çözmek yerine herşeyi bize şikayet ediyor gordugunu kapıyor ve birdaha çok uzun sure unutturamiyorm esim de cokk sınırlı bi insan dediğim gibi hatalarımızı n farkındayız ama ne yapacağımızı bilmiyoruz ...
Doktorumuzun Cevabı
Size verebileceğim en iyi tavsiye yarım zamanlı bir anaokulu programına oğlunuzu göndermeniz. Girdiği sosyal ortamda bir süre bu istek ve tutumlarından dolayı zorlanır fakat sonrasında yaşıtlarıyla etkileşimde bulunması anaokulunun sınırlı belirli kuralları oğlunuza iyi gelir. Sizde evde her dediğini yapmak yerine daha makul olan isteklerini yerine getirin. Sinirli bir tavırla yaklaşmak ve cezalandırmak işe yaramaz. Yaşı itibarıyla sorunlarını henüz tam olarak kendi çözemez bu konuda destek verin.
Filiz Kaya
01 Haziran 2016
Merhaba 18 aylık bir kızım var 19.ayına yeni girecek.. Tuvalet eğitimi ile ilgili kaka çiş diyor tuvalete geliyor klozeti gördüğünde çiş diyor çalışan bir anneyim kızıma annem bakıyor basit komutları anlıyor henüz pantolununu tam olarak çıkaramıyor..kakasını yapmadan önce kaka diyor annem bir kere lazımlığına oturtmuş ama yapmamış...başlamalı mıyız yoksa 24.ayı beklemek mi gerekir ??
Doktorumuzun Cevabı
Merhaba Filiz hanım
Çocukların hem mesane kaslarının tam gelişmiş olması hem de bilişsel açıdan tuvalet eğitimini de daha iyi anlamlandırması İçin 24 ayı doldurmasını bekleyebilirsiniz. Ancak 18.aydan sonraki dönemdede tuvalet eğitimi ile ilgili çocuktan gelen mesajları da takip etmek gerekir. Mesela sizin çocuğunuz artık çiş ve kakanın daha somut bir şekilde farkında olabilmektedir. Bu nedenle kızınızı zorlamadan tanıştırmak öğretmek maksadıyla gün içinde ara ara lazımlıkta oturması sağlanabilir. Oyunlarda çişi gelen ve lazımlığa oturan bebeklerle oynayabilir, tuvalete gittiğinde lazımlığı göstererek çişini ve kakasını onun içine yApması gerektiğini anlatabilirsiniz.
Çocuklar doğduğundan beri popolarına birleşik bir beze çiş ve kakalarını yaptıkları İçin bezi bırakıp lazımlık ya da klozete oturduklArında çişin ya da kakanın popodan ayrılma kısmı çocukları panikleterek yapmaktan vazgeçebilmektedirler. Bu nedenle tuvalet eğitiminde sabırlı ve eğitimi zamana yayarak yaymak çocuğun sağlıklı şekilde tuvalet eğitimini tamamlamadı açısından çok çok önemli bir yere sahiptir
Cevaplayan: Burcu Yarapsanlı
Sema Alkan Ağdeviren
31 Mayıs 2016
Merhaba
3,5 yaşında bir kızım var büyüme hormonlarında yetersilik olduğu için biraz minyon bir çocuk yaşıtlarına göre o yüzden tuvalet eğitime biraz geç başlamak zorunda kaldık daha yeni kendini ifade edebiliyor çünkü.
sorun evde ve dışarıda herşey çok iyi ne yapması gerektiğini biliyor artık çok nadir kaçırıyor tuvaletini ama okulda hiç söylemiyor .var yada yok da demiyormuş düzenli olarak tuvalete götürüyorlar varsa yapıyormuş tabi gün içinde 2 kerede altına yapıyor.1 ay oldu başlıyalı ne yapıcağı şaşırdım kötüde davranmıyorlar biliyorum 2 senedir aynı kreşte artık oldukça alışkın herkese karşı nasıl bir yol izlemeliyiz yardımlarınız rica ederim. Teşekkürler
Doktorumuzun Cevabı
Öncelikle enfeksiyon gibi organik bir şikayet olasılığına karşı idrar tahlili ve idrar yolu ultrasonografisi yaptırın. 3.5 yaşındaki bir çocuğa sık sık sormak ve hatta bazen ikna edip tuvalete götürmek gerek.
Gülizar Selçuk Çapar
24 Mayıs 2016
merhaba Burcu hanım oğlum şuan 31 aylık geçen yaz 3 gün kadar tuvalet eğitimi vermeye çalıştım ama maalesef çişini tutmasına ragmen yaptıramadım ve erken olduğunu oğllumun daha hazır oolmadığını düşündüm ve erteledik....artık şuan tam zamanı diye düşünüyorum bezini açtıktan sonra 2.3 saat çişini tutuyor geldğinde söylüyor fakat tuvalete ,lazımlığa neye denediysem çişini yapmıyor...her yöntemi denedim lazımlık aldım ..klozete kapak vs..yapmıyor ..anne bezimi bağla yapayım diyor...neyapacağımı bilemiyorum..işimden dolayı gün içinde ilgilenemiyorum ama 3 hafta sora okul tatilinde tekrar denemeyi düşünüyorum.. beni biraz rahatlatırmısınız çok kaygılıyım bırakabilrmiyiz diye.. şimdiden teşekürrler..
Doktorumuzun Cevabı
Merhaba Gülizar Hanım,
Tuvalet eğitimi sırasında en fazla karşılaşılan dirençlerden biri çocuğun çişi tuvalete yapmak istememesidir. Çocuklar altı bezlendikleri dönemde bezin popoyu birleşik olmasından ötürü çişin ve kakanın popodan ayrılma aşamasını tam farkedemezler. Bu nedenle bez altından çıktıktan sonra çocuk çişin ya da kakanın popodan ayrılma anında kendini bir boşlukta hissedip panikleyebilir. Böyle durumlarda çocuk çişi ve kakayı tuvalete yapmayı deneyimledikçe korkusunu üzerinden atabilecek ve beze ihtiyacı olmadığına ikna olabilecektir. Bu nedenle tekrar beze dönmenizi önermiyorum. Ancak oyunlarla çocuğun anlayabileceği dilde tuvalet eğitimini anlatarak, tuvalet eğitimiyle ilgili kitaplar okuyarak ya da çevrenizde bulunan bir psikologdan yardım alarak bu süreci sağlıklı atlatmaya çalışmanızı öneririm.
Cevaplayan: Uzman Klinik Psikolog Burcu Yarapsanlı
Derya Erdal
20 Mayıs 2016
Meraba hocam benim.sorum cocugum 2.5 yasinda ve yaklasik 1 ayi geckin bi suredir kizima tuvalet egitimi vermeye calisiyorum. Ben her zaman cisini ve kakasini takip edip kendim lazimliga oturtuyorum ve cisini de kakasini da yapiyor ama benim goturmedigim zamanlarda cisim geldi demiyor. Tutabildigi kadar tutuyor ve altina yapiyor. Ben tahmin edip goturursem gidiyor lazimliga.. ne yapmam gerekir bilmiyorum kendisi hicbir seklide soylemiyor cok bunaldim bu durumdan. Ne olur yardim edin. Beze geri mi donmeliyim?
Doktorumuzun Cevabı
Merhaba Derya Hanım,
Öncelikle tuvalet eğitimi dönemi kendi içinde ayrı evrelerden oluşur. İlk evre, çocuğun bezden ayrılması ve çişi ile kakasının artık beze değil, tuvalete yapması ve tuvalete yapmaya karşı direnmemesi ile tamamlanır. Bu ilk evre somut olarak çocuğun anlayabileceği en kolay evre sürecidir. İkinci evre ise, çocuğun çişi ya da kakası geldiğini farkedip haber verme sürecini kapsar. Bu evrede başarıyla tamamlandığında tuvalet eğitimi tamamlanmış olur. Ancak bu durum 2,5 yaş dönemi çocuğu için biraz daha karışık olabilir. Çünkü çocuk bu dönemde önce-sonra kavramlarına da daha çok hakim olması gerekmektedir. Bu durumda çocuğa tuvaletin gelince haber verilir ya da çişini yapmadan önce haber vermelisin şeklinde davranış kalıplarını oturtabilmek için önce tuvaleti gelip gelmediği takip edilmeli ve çocuk siz sorduğunuzda söylemiş olsa bile söylemenin üzerine vurgu yapılarak, söylediği için alkış, aferin gibi kelimelerle cesaretlendirilerek ve önce söyledin sonra çişini-kakanı tuvalete yaptın gibi önce-sonra kavramlarının pekiştirildiği iş sıralaması anlatılarak çocuğa farkındalık kazandırılmalıdır. Böylece bu evrenin de sağlıklı bir şekilde tamamlanması beklenir. Bunun için tekrardan beze dönmenizi önermiyorum.
Uzman Klinik Psikolog
Burcu Yarapsanlı ZAYİM
Numan Keskin
17 Mayıs 2016
Merhabalar Hocam Benim 2 Tane Kızım Var Biri 4 Aylik Digeride 22 Aylik. 22 Aylık Olan Kızım Son 20-25 Gündür Hergün Gece Yarısı Yada Sabaha Dogru Sebebsizce Ağlayarak Uyanıyor. ve Ne Yaparsak Yapalım Hic Birsey İstemiyor. Emzik Veriyoruz Almiyor. Su Almiyor. Kucaga Gelmek istemiyor Sadece Agliyor Bu 3-5 Dakika Sürüyor Zorlada oLsa Sakinlestiriyoruz. ve Uykusuna Devam Ediyor. Gündüz Uykusunda Bir SIkıntı yok Gayet güzel uyuyor. Gece Aglayarak Uyandıgı Zaman Kendi Kızımı Taniyamiyorum Cok Farklı bir Cocuk Oluyor. Sizce Sebebi Ne oLabiLir ? Yardımınıza İhtiyacim Var.
Doktorumuzun Cevabı
Anlattığınız ' gece terörü' dediğimiz durum. 3 yaşına kadar olan çocuklarda olabilir. Çocuğa sıkıca sarılıp beklemek gerekir. Zamanla geçer
Songül Dalkıran
07 Mayıs 2016
Merhabalar burcu hnn bnm 6 yaşında erkek çocuğum var sürekli bana karşı cok sinirli ben ona kizdigim zmn bana gülüyor bnm sinirlerim daha çok bozuluyor sürekli oyuncak sürekli yiyecek istiyor her dediğini yapıyorum ama gene de tatmin olmuyor bnm ne yapmam lazım yardımcı olur musunuz çok zor durumdayım..
Doktorumuzun Cevabı
Bu yaş dönemine kadar her dediğini yapan bir anne olduysanız şu anda da bunu talep etmesi normal. Size tavsiyem sınır koymaya başlayın temel üç dört tane kuralınız olsun. Tavrınız cezalandırıcı olmasın sizi zorladığı zamanlarda sakinleşmek için kendinize fırsat tanıyın siz kızıp sinirlendikçe oda sizi zorlamaya devam edecektir.
Tugba Karaer
06 Mayıs 2016
Slm alkm benimn3 aylik bir kiz cocugum var anne sutu ile besleniyor fakat 5 gundur emmek istemiyor zorla uyurken emziriyorum uyanikken hic birsey almiyor surekli agliyor cvp verirseniz cok memnun olurum
Doktorumuzun Cevabı
3-4 aylık bebeklerde sık rastlanılan bir durum. Bir kısım bebek bu dönemde memeyi bırakma teşebbüsünde bulunuyor ama anneler panik olup mama vermezse 1-3 hafta sonra eskiye dönüyor. Uykuya geçerken veya uyurken emzirip bu süreci iyi bir şekilde kotarabilirsiniz
Özge Görür Eroğlu
05 Mayıs 2016
Burcu Hanım merhaba 20 aylık kızım var sürekli yanında olmamı istiyor bazen yemek yapmakta zorlanıyorum çok ağlıyor, başka biri yabancı biri geldiğinde yanından başka bir yere gitmeye hatta adım atmaya kalksam çığlık çığlığa ağlıyor anlatmaya çalışıyorum ama kendini yere atıp ayaklarıma kapanıyor.Ben çalışan biriydim sırf kızımı kendim büyütmek için evden götürmeye çalışıyorum ama olmuyor tabii kızım 14 aylıkken doğuştan göz kayması vardı ameliyat oldu bunun etkileri olabilir mi acaba? Uyanırken bile ağlayarak uyanıyor bazen de neşeli uykusunu alınca gayet iyi ama çoğunlukla ağlayarak ve kalksa da kucağımdan inmez babaya bile gitmez reklamcıyız baba da tabii baba bazı dönemlerde eve geç gelebiliyor kızım doğduğundan beri benle akraba ya da anneanne, teyze gibi ebeveyn grubu ile çok bir arada olmadı uzakta oldukları için tatillerde ya da yazın kızımı tek büyüttüm.her gün parka çıkıyoruz dışarı tabii isterdim bağ bahçe kossun oynasın ama büyük şehirde zor elimizden geldiğince sağlamaya çalışıyoruz 1 tane samimi olduğum arkadaşımın kızı var oyun arkadaşı olarak bir araya gelmeye çalıyoruz ama orda da oynuyor bir müddet sonra ağlıyor uykusu gelince de yapıyor bir kaç kelime söylüyor sürekli eller havada kendi kendine bir şeyler anlatmaya çalışıyor konuşmaya çalışıyor bunun verdiği bir durum olabilir mi? Iı diyor bazen ben anlamıyorum ve üzülüyorum ağladığında kucağımda aşağıya inmek istiyor bırakıyorum tekrar ağlayarak tırmanıyor bana yapmaması gereken bir şeyi anlatıyorum zarar gelir sana uygun değil diye önce dinliyor sonra tekrar yapıyor bazen de inatlaşma başlıyor???işin içinden çıkarıyorum uyurken aman ağlayacak huysuzlanacak diye diken üstündeyim bazen bu olmaz dediğimde kızıp kafasını yere vuruyor tabii acıtmadan saçını çekiyordu şimdi yapmıyor yerde tepinirken, bırakıyorum göz goze gelmemeye çalışıp sakinleşince yanıma gelirsin diyorum öyle oluyor susup gelip sarılıp opuyor☺ama bu durumlar yine oluyor siz ne düşünüyorsunuz???
Doktorumuzun Cevabı
Özge Hanım Merhaba,
Kızınız ile ilgili yazmış olduğunuz problemleri birkaç başlık altında değerlendirirsek bu problemlerin nedenlerini daha iyi anlayabileceğimizi düşünmekteyim.
Öncelikle kızınız 20 aylık yaş evresinde bağımlı süreçten özerkleşme sürecine geçme evresinde olmalıdır. Bağımlı süreç; 0-12 ay arasında yer alan yaşamını devam ettirebilmesi için ebeveynine bağımlı olarak beraber hareket ettiği (annenin beslediği, annenin yürüttüğü, annenin oyun oynattığı) dönemi kapsarken, özerklik dönemi ise, anneye bağlı ama yapabildiği beceriler konusunda anneden bağımsız hareket edebilme sürecini kapsar. Yani bu dönemde çocuk anneyle beraber hareket etmeye devam etmesine rağmen anneden bağımsız gezme isteği, anneden bağımsız oynama, annenin elini tutmadan da başka çocuk ya da başka kişilerle kalabilmeyi başardığı (anneyi görünce sevinip, annenin yanına gelebilir ama bu gelme isteğinin kısa sürdüğü ) bir dönem diye açıklanabilir. Ancak anneyle birebir ve yalnız büyüyen çocuklar, bazen kendilerine olan özgüvenlerini tam kazanamazlar ve anneyle bağımlı evreyi sürdürmeye devam edebilirler. Yani anne olmadan kendi kendine duramayacak gibi hissetme korkusu, panik şeklinde anneye sarılma, annenin kucağından inmek istememe boyutuna kadar ilerleyebilir. Bu durumda çocuk hem özgüvenini tam kazanamamış hem de anneyle sağlıklı ayrılma dönemini (yani sürekli birlikte olunduğundan dolayı anne gitse bile geri geleceğini bilme) yaşamamış denilebilir. Öncelikle bu durumu çocuğun özgüveninin gelişmesi adına desteklenerek cesaretlenme evresiyle aşmaya başlamak daha uygun olabilir.
Bebeklerin ağlama krizlerinde ya da kaygılı yüksek sesle ağladıkları süreçte yapılabilecek tek şey sarılmak ve sakinleşmeye çalıştırmaktır. Ancak sakinleştikten sonra gerekli açıklamalar veya yanından sakinleşmesi için kontrollü uzaklaşmalar yapılabilir.
Bir diğer alt başlık ise, konuşma sürecindeki ilerleme olarak bakılabilir. Çünkü bebekler 1 yaştan sonra dünyayı daha bilinçli anlamlandırmaya başlamak için herşeye dokunma, tutma, oynama, gezme, görme ve sorna ihtiyaçlarının arttığı hareketli bir döneme girerler. Çevrelerinden öğrendikleri herşeyi anlatacak kelime sayısı kısıtlı kaldığında veya talep ettiği şeyler ebeveyn tarafından anlaşılmadığında da bağırma-atma-vurma biçiminde öfke süreçleri artabilir. Bu durumda çocuğun yaşıyla paralel düzeyde kendini ifade etme düzeyinin gelişimi üzerinde durulması gerekebilir.
Bu dönemde sosyal çevreye daha iyi uyum sağlaması için çocukta hızlı çevre değişiklikleri yapmak yerine sizin dışınızda da tanıdığı başka kişilerle beraber (sizinde yanlarında olmanız gerekli) farklı çevrelere girmeye çalışabilir, konuşmanın ilerlemesine yardımcı olmak amaçlı bir pedagogtan destek alabilirsiniz.
Naciye Şener
01 Mayıs 2016
Merhabalar 26 aylik bir oğlum var.Çalışan bir anneyim.son 10 gündür ben isten döndükten sonra uyuyor oluyor ve uyandığında beni gördüğünde git diyor yaklaştırmiyor surekli birsey fırlatıyor ağlama krizine giriyor ne yapicagimi bilemiyorum ve çıldırmak üzereyim kriz sırasında sakinlesmesini bekliyorum müdahale etmiyorum uzerine gidersem daha da çıldırıp yerlere atiyor kendini.sonra bir sure gecince eskiye dönüyor fakat hergun onu oyle gormek beni cok üzüyor ne yapmaliyim.birlikte zamanda geciriyoruz geziyoruz egleniyoruz.yardım edin lutfen su aralar cok ihtiyacim var.
Doktorumuzun Cevabı
Merhaba , sorunuzu Klinik Psikolog Burcu Yarapsanlı Zaim cevapladı. Onun bölümünden cevabı görebilirsiniz.
Zeynep Eroğlu
27 Nisan 2016
Merhabalar 3 erkek çocuk annesiyim büyük oglum 11 yaşına yeni girdi ve hayat onunla bu son 2 yıldır çekilmez halde herşeyi problem okul başarısı yok kardeşlerini çok kıskanıyor ve dövüyor vs. Daha neler neler daha uzun yazamıycam en son da artık kaldıramayacagım şeylerden biri olan beden temizliğine hiç dikkat etmiyor tuvaletten yıkamada çıkıyor ve çamaşırı sürekli kirli milyon kez uyardım bagırdım
Dövdüm ama pişmanlıgımla kaldım faydasız pedogogla görüşücem randevu gününü bekliyorum oglum çok yıpratı beni lütfen bir yol gösterin
Doktorumuzun Cevabı
Pedogoğa gitmeniz çok doğru bir davranış olmuş. Kızıp cezalandırmak dövmek işe yaramayacaktır. Oğlunuzla yakın olmayı ve yaptığı davranışların uygun olmadığını net bir şekilde yargılamadan konuşun. "Sen büyüksün böyle davranma " gibi konuşmalar işlevsel olmayacaktır. Bu davranışlarını siz onunla ilgilenin diye dikkati üzerine çekmek için yapıyor olabilir. Eğer böyleyse kardeşlerinden sonra bir duygusal boşluk yaşamış olması muhtemeldir.
Goncagül Gündüz
22 Nisan 2016
11 aylık oğlum var mama sandalyesine oturmak istemiyor. 6 aylıktan itibaren oturuyordu bu ay sürekli ayağa kalkıyor kucakta masada yemek istiyor ne yapabilir. teşekkür
Doktorumuzun Cevabı
Merhaba Goncagül Hanım
Bebeğinizin ilk yaşı yaklaşırken artık etrafta kendi gücünü hissettirmek isteyebilir. Mesela nerede oturacağını, kiminle oturacağını vs. Artık kendi seçmeye çalışabilir. Ayrıca gözlem gücünün artmasıyla beraber yemek masasının üzerinde bulunan tabaklar , yemekler masa düzeni daha ilgi çekici gelebilmektedir. Bu durumda mama sandalyesinde oturma isteği ve süresinin aratabilmesi için mama sandalyesine ilgisini çekecek oyuncaklar, kendi eline verilebilecek yumuşak yiyecekler, bebek kaşıkları vb materyallerle mama sandalyesi daha ilgi çekici hale getirilebilir.
Zuhal Erdem
20 Nisan 2016
merhaba burcu hanım. Benim oğlum 17 aylık, sürekli herşeye ağlıyor ve çığlık atıyor resmen, aşırı bir huysuzluk ve sinir var kendisinde, yapma dediğin birşeyi inadına yapıyor. sizce neler yababilirim yardımcı olursanız sevinirim şimdiden teşekkürler.
Doktorumuzun Cevabı
Henüz çok küçük bebeklik döneminden çocukluk dönemine geçişi tamamlanmadı. Hangi durumlarda çığlık atıp ağladığı önemli. İstemediği bir duruma maruz kalıyorsa ya da sürekli engellendiğini düşünüyorsa bu şekilde tepki verebilir.
Canan Belyurt Yeşil
20 Nisan 2016
Merhaba benim 32 aylık bir oğlum var. Oğlum bana çok tepkili. Gündüz uykusundan gece uykusundan kalktığında başlarda git annem diyordu, bu aralar da kaçıyor, gelme diyor , babası ikna ediyor bazen git annene sarįl öp diyor bazen geliyor bazen gelmiyor. Üzülüyorum niye böle yapıyorsun oğlum diyorum susuyor. Ne yapmalıyįm? yardım edin lütfen
Doktorumuzun Cevabı
Merhaba Canan Hanım,
Sorunuzu Uzman Klinik Psikolog Burcu Yarapsanlı Zayim cevaplamıştır. Onun bölümünde cevabınızı bulabilirsiniz.
Yağmur Yapi Ferdi
15 Nisan 2016
Merhaba burcu hanım.benim kızım 4 yasinda ne zamn misafirliğe gitsek ordan gelmek istemiyor.her zaman ağlayarak eve geliyoruz.konuşmak ikna etmek istiyoruz fakat hiçbir şekilde dinlemiyor..bir de banyo yapma sorunumuz var ne zamn banyo yaptırmak istesek kaçıyor.her yolu denedim.lütfen yardımcı olur musunuz teşekkür ederim
Doktorumuzun Cevabı
Gittiğiniz misafirlikte eğer oyun oynayacak yaşıtları varsa oyunu bırakıp gelmek istemeyebilir. Ev içi yaşantınız nasıldır bilemiyorum ev ortamı ona sıkıcı gelmeye başlamış olabilir. Havalar ısındı bol bol dış mekan gezileri yapın parklara gidin yaşıtı çocuklarla bir araya gelmesi iyi olur. Ev içinde sevdiği oyun ortamları yaratın ve onunla oyun oynayın. Banyo konusunda ise zorlayarak yıkamayın banyoyu biraz oyun haline dönüştürün oyuncaklar banyo köpükleri kullanın. Muhtemel önceki banyo deneyimlerinden birinde korkmuştur ve korkusunu genellemiş olabilir. Banyo yaptırmaya başından değil vücudundan başlayın.
Feyza Bülbül
14 Nisan 2016
Merhaba oğlum iki yaşında asamadigimz sorunumuz ne varsa aşağı atma isteği biz bunu uçak yapıp atarak hafifletmeye çalışıyoruz ama naptiysak dinlemio normal midir ne yapabiliriz ?
Doktorumuzun Cevabı
Şuan da bunu bir sorun olarak göremeyiz. Bu dönemlerde çocukların sergilediği bir davranış olarak değerlendirilebilir. Uçak yapıp atıyor olmanızda onun bir şeyleri aşağı atma davranışını devam ettirir çözüm olmayacaktır. Sürekli uyarmanız davranışı şiddetlendirir.
Öznur Yamanel Dovan
12 Nisan 2016
Hocam öncelikle merhabalar verdiginiz bilgiler için çok tesekkurler hocam 2 3 aydir oglumla sorunlar yasiyoruz yapma dedigim seyleri israrla yapmaya calisiyo eskiden boyle degildi yapma deyip onun neye yol acacagini anlattigim zaman yapmiyodu simdi ayni sekilde yapmamasi gerektigini yaptigi zman ne olacagini anlattigimda hic bir sekilde dinlemiyo israrla yapmaya calisiyo (orn. Buzdolabi acik dakikalarca onnunde beklemek istiyo veya oyuncaklari ile oynadiginda toplamiyo surubu defalarca icmek istiyo kapiya gelen herkesle gitmek istiyo vsvs bunun gibi bircok sey olmaz oglum yapma dedigim butun seyleri israrla yapmaya devam ediyo ne yapmaliyim bunun icin nasil davranacagimi sasirmis durumdayim artik birde krese vermelimiyim bu durumda daha kotu olursa siye endiseleniyorum.
Doktorumuzun Cevabı
Çocuklara kurulan cümleler çok fazla -ma olumsuzluk eki içeriyorsa ( yapma,koşma,dağıtma gibi) genellikle çocuklar tarafından olumlu algılanmaz ve tersi hareket edilmeye devam edilir. Israrla sizin için uygun olmayan davranışlarda bulunmaya devam ediyorsa sürekli uyarmak yerine o anda duruma göre ilgisini çekecek bir oyun yaratın. Uyarmak bir süre sonra onun zihninde sadece engelleyen ve olumsuz cümleler kuran bir anne imajı yaratır. Uyaran ve oyun bakımından doyurulmuyor olması da ev yaşantısında zaman zaman sıkılmasına sebep olabilir. Siz aynı zamanda ona aktif bir oyun arkadaşı da olmalısınız.
Orkun Birdal
03 Nisan 2016
Burcu hanım meraba. Psikolojim bozulmak üzere daha öncede yazmıstim ama cvp alamadm. 9 aylik bi erkek bebek annesiyim. Oglum babasına cok düskün yani düskün olabilir tabi ama babası varken beni görmüyo kucagıma gelmiyo aglayınca kucağıma alsam susmuyo babayi istiyo. Bu durum normal mi bana hic normal gelmiyo cünkü ben annesiyim bende susup durması gerekmiyo mu. Çokta ilgiliyim hatta babasından daha çok ama yine de beni görmüyo oglumun gözü ve bu durum beni cok üzüyo gercekten. Bu bi geçiş dönemidir diye duyuyorum okuyorum ama yine de hic ikna olmuyorum. Korkuyorum. Lütfen yardmmm :(
Doktorumuzun Cevabı
Korkmanıza hiç gerek yok bir çocuğun hayatında her iki ebeveyninde yeri vardır ve ikisi de çok önemlidir. Kendinizi hiçbir konuda suçlamanıza gerek yok siz içinizden geldiği gibi oğlunuzla ilgilenin vakit geçirin ve üzülmeyin. Siz hep birliktesiniz gün içinde, babasından ayrı kaldığı için akşam geldiğinde ona ilgi göstermesi de normal bir durum olarak değerlendirilebilir.
Orkun Birdal
30 Mart 2016
Meraba Burcu hanım. Ben 8 aylık bir erkek bebek annesiyim. Erkek cocuklar anneye düşkün olur derler ama benim oglum son 1 aya yakın babakolik oldu. Akşama kadar evde yalniz ikimiz vakit geçiriyoruz çokta ilgiliyim ama aksam babası gelince hep babasına gitmek istiyor. Kucağıma çagırıyorum gelmek istemiyo babası lavobaya dahi gitse arkasından aglıyo. Beni görmüyo bile. Sadece emerken kucagmda. Bu durum beni çok üzüyo gercekten yalnız kalıp aglamak istiyorum hep. Aglıyorumda. Neden ben bukadar ilgiliyken oglum babacı ki... babasından kıskandığımdan tabiki degil ama ben kendimi neyi eksik yapıyorum diye sucluyorum hep. Eşim hep teselli ediyo araştırıp bu durum geciciymis normalmiş diyo ama ben çok üzülüyorumelimde olmadan lütfen yardım edin:( :(
Doktorumuzun Cevabı
Korkmanıza hiç gerek yok bir çocuğun hayatında her iki ebeveyninde yeri vardır ve ikisi de çok önemlidir. Kendinizi hiçbir konuda suçlamanıza gerek yok siz içinizden geldiği gibi oğlunuzla ilgilenin vakit geçirin ve üzülmeyin. Siz hep birliktesiniz gün içinde, babasından ayrı kaldığı için akşam geldiğinde ona ilgi göstermesi de normal bir durum olarak değerlendirilebilir.
Öznur Yamanel Dovan
27 Mart 2016
Burcu hanim merhaba benim 3.5 yasinda bi oglum var ve tuvalet egitiminde sıkınti yasiyoruz hocam.
Kakasinin geldigini soylemiyo hareketlerinden anlayabiliyorum ama tuvaletede goturemiyorum altina yapiyo nasil alistiracagim bilemiyorum lutfen yardim edin
Doktorumuzun Cevabı
Çocuklar için hazırlanmış tuvalet eğitimine yardımcı kitaplar var. beraber okuyup, tuvaletini neden ve nasıl yapması gerektiğini anlatabilirsiniz. Kakasını tuvalete yapıyorsa, adaptörü yaşına uygun olmalı, ayaklarının altında bir basamak olmalı. Kendini güvende hissetmezse de tuvalete gitmek istemez.
Irmak Akgün
17 Mart 2016
14 yasindaki kizim oylen okuldan gelince hemen uyuyor 5 de kalkiyor aksam 10 da yine yatiyor sabah okula cec kaliyor ama oylene kadar yine uyuyor bukadar uyumasi normalmidir okuldan atilmasindan sinifta kalmasindan korkuyorum gecen sene şokla geçti bu yûzden bana yardim edin hocam
Doktorumuzun Cevabı
Kızınızın öncelikli tibbi muayenesinin yapılması uygun olur. Bir hekim tarafından kapsamlı bir kontrolde geçirilsin aşırı uyku haline sebep olabilecek bir sorun olup olmadığının saptanması daha doğru olur.
Ayşe Nur
19 Ekim 2015
iyi akşamlar 3yaşındaki kızım tuvalet eğitimini öğrendiği halde bikaç gündür altına çişini yapıyor geceleri zaten bez bağlıyorum ama gündüz sorunumuz yoktu tuvalete giderdi ama altına yapmaya başladı ve çok huysuz şımarık hareketler yapmaya başladı uyumlu sakin bir çocuktu sakince konuşuyorum ama sorunu çözemedim
Doktorumuzun Cevabı
Merhaba Ayşe Nur Hanım,
Sorunuzu Uzman Klinik Psikolog Burcu Yarapsanlı Zayim cevaplamıştır. Onun bölümünde cevabınızı bulabilirsiniz.
Sibel Özel
19 Ekim 2015
hocam kolay gelsin 29 aylık kızım ev gezmesine gitmek istemiyor gittiğimiz zaman kapıda ben gitmiycem die devamli ağlıyor içeri girinceye devam ediyor hiç bişey dikkatini çekmiyor napmaliyim yardimci olun lütfen
Doktorumuzun Cevabı
Muhtemelen kızınız ortamdaki gürültü ve karmaşadan rahatsız oluyordur. Sesler ve ortam onu rahatsız ediyordur. Giderken yanınızda sevdiği oyuncakları götürün gittiğiniz ortamda onunla etkileşimde olun.
Meral Çeşitli
16 Ekim 2015
MERHABA 12 aylık bir kızım var yaklaşık 1 aydır bakıcısı ile beraber çok şükür bir sıkıntımız yok alıştı,yabancılık olayımız olmadı,aileden birisi zaten...emmeyi seven bir çocuk ben yanında olduğum sürece emmeyi tercih ediyor ve emerek uyumayı,bakıcıya bırakırken en çok korkum uyuma olayı idi,ama hiç sorun yaşatmadı..ama ben yanındayken gecede dahil hep emerek uyumak istiyor..meme vermeyince çekiştiriyor ya da ağlıyor kalkıp oturuyor mecburen emziriyorum..ne yapmalıyım...
Doktorumuzun Cevabı
Anne memesi alan bebeklerde sık rastlanılan bir sorun .Emmeyi çok seviyorlar ve çok güveniyorlar ; diğer gıdaları almak istemiyorlar.Anne memesi ve gıda saatlerini kesin bir şekilde ayırmak ve yemek yemeyince anne sütü teklif etmemek gerekir.
Rehşan Nejdieva
14 Ekim 2015
Mrh doktor hanın 2.5 yaşında bir kızım var çok inatçı ne yapacağımı bilemiyorum hava soğudu ben ona montunu giydiremiyorum giymek istemiyor sadece mont deyil hiç bir şey giymek istemiyor çorap bile yeni ayakkabı alıyorum giymiyor ne yapacağımı şaşırdım artık kendisini yerden yere vuruyo ve halada konuşamıyo sadece anne baba diyebiliyo ben ne yapmalıyım doktor hanım
Doktorumuzun Cevabı
Çocuklar genel özellikleri olarak kendilerine bir davranışın bir durum dayatılmasından hoşlanmazlar. Kıyafet konusunda ise yetişkinler genellikle kendi beğendikleri bazen rahatlık açısından uygun olamayan kıyafetleri çocuklara giydirmek isterler. Bazen çocuk giydiği kıyafetin yada ayakkabının içinde hiç rahat edemezler ve kıyafetler onlar için rahatsızlık verici konforsuz eşyalar olarak değerlendirilir. Bir diğer konuda giydirilirken çocuğun giyinme anına katılmaması genellikle bir oyun yada başka bir durumun içinde giyinmeye zorlanmasıdır. Giyinmeye çocuğun ortak edilmesi kolay giyilen kıyafetleri onun giymesine izin verilmesi giyinmenin çocuk için bazen küçük bir oyun haline getirilmesi işinizi kolaylaştırabilir.
10 aylık kızım var fakat son 4 aydır okadar huysuzkii uykuu saatleri hem kendine hem bana işkence oolmaya başladı uykuyaa geçişte çok sıkıntı yaşıyoruz çalıştıgımdan dolayı gündüzleri pek müdahele şansın olmuyor bir geceleri oda pek etkili olmuyor ne yapmam gerektigini bilmiyorum.geceleri biberon agzına almadan uykuyaa dalmıyor .lütfen yardımcı olabilirmisimiz.
Doktorumuzun Cevabı
merhaba, son 4 aydır demişsiniz, çalışmaya başladığınız tarih mi bu? Öyle ise çocuğunuz sizinle daha fazla vakit geçirmek için uykuya direniyor olabilir. Birlikte olduğunuz zamanları daha aktif ve paylaşarak geçirin. Sadece ikinize özel bir uyku rutini oluşturun. Yatmadan kitap okumak, beraber ninni gibi bir şarkı söylemek gibi...
Fatma Türk
12 Ekim 2015
Merhaba ikiz ,14 yasinda ogullarim var.sinirli hep karsilik veriyorlar.Baba yurtdisinda calisiyor.6 ayda bir geliyor.Ben cocuklarimin bu ergenlik donemlerini atlatmalarinda nasil yardimci olabilirim.Ozellikle ikizlerden biri karsi cinse karsi cinsel yonden arzulari oldugunu utanarak bana soyledi.Ben ne cevap verecevimi sasirdim.yardimci olursaniz sevinirim.
Doktorumuzun Cevabı
Ergenlik dönemi duygusal iniş çıkışların olduğu hormonların aktif ve yoğun olarak salgılandığı bir dönemdir. Siz bir anne olarak mümkün olduğunca sordukları soruları net bir şekilde cevaplamaya çalışın. Hissettiği bu arzuların normal olduğunu ona söyleyin utanılacak bir şey olmadığını bilsin. Siz ve oğullarınız için mümkünse bir ergen psikoloğuna gitmenizi öneririm. Bu süreçle ilgili olarak eşinizi bilgilendirin ve destek talep edin.
Suna Tokay
09 Ekim 2015
İyi günler benim bir buçuk yaşında oğlum var. evin içinde benden ayrılmiyor neyaparsam nereye gidersem benimle. oyuncaklar la oynayıp beni unutmuyor. oturduğum an emek istiyor. geceleri uyanıp emmeden uyumuyo ve son olarak istediğini her ne kadar yapmasamda birseyler isteyip olmadığında kendini yere atıp agliyo ve bunun içim çok erken olduğunu düşünüyorum şimdiden teşekkürler....
Doktorumuzun Cevabı
Erken bir davranış şekli değil. Verdiği tepkiler daha çok uzun zamandır sizi emiyor olmasına bağlı. Doğduğu zamandan bu yana tüm ihtiyaçlarını siz karşılaşıyorsanız anne çocuk bağlanması temelinde bu tarz davranışları göstermesi normaldir. Bebekler ihtiyaçlarını dünyaya geldikleri anda ağlayarak bizlere anlatırlar bu onların iletişim yöntemi şuanda da bunu sürdürüyor olması normal bir durum önemli olan böyle zamanlarda sizin ona sabırla yaklaşmanız. Gün içerisinde fırsat bulduğunuzda parka oyun alanlarına gidin bu zamanlar hem size hem oğlunuza iyi gelecektir.
Emel Öztürk
08 Ekim 2015
merhaba burcu hanim 22 aylik oglum var oyun oynamiyor sevmiyor tek basina yada yasitlariyla cok cabuk sıkılıyor 2 saatlik aktivite merkezine gönderiyorum ama aktivitelere katilmiyor ilgilenmiyor yasitlariyla oynamiyor napmam gerekiyor
Doktorumuzun Cevabı
Aktivite merkezine götürmeye devam edin oyun oynamasa bile grupla etkileşim içinde olması önemli. Eğer yaşıtları dışında diğer kişilerle iletişim kurmak gibi bir zorluk gözlemlerseniz o zaman bir çocuk psikoluğuna götürmenizi tavsiye ederim. Etkileşim grubu dışında da sizde parklara gidin orada farklı yaş grubundan çocuklar lada bir araya gelsin.
Emir Işildar
08 Ekim 2015
merhaba burcu hanım 27 aylık oğlum var henüz konuşamıyor (anne baba amca ağrıyor dede yok falan gibi kelimeleri söylüyo)çişinide söylüyo.K.B.B UZMANINA götürdüm kulaklarına işitme testi yaptı bi sorun çıkmadı.Şunuda belirtiyim tek çocuk ben bakıyorum sürekli evdeyiz pek fazla ortamlara gitmiyoruz eşim çalıştığı için. Bundan kaynaklanabilir mi?
Doktorumuzun Cevabı
Kelimeler söylemeye başlamış olması önemli. Sizde daha az televizyon izleterek cep telefonu tablet gibi teknolojik aletlerden uzak tutarak destekleyin. Özellikle yaşına uygun seçilmiş resimli çocuk kitapları alın ve oğlunuza okuyun, kukla oyunları oynayın yaşıtlarıyla bir araya gelebileceği park gibi alanlara gidin mümkün olduğunca sosyal olarak etkileşimde bulunacağı yerlerde bulunun.
Zekerya Tüzün
07 Ekim 2015
9 yasında kızım var kakasını yapmaya korkuyor 15.16 gün sürüyor en erken 10 günde bir yapıyor ne yapmalıyız ayrıca yemek fazla yemek yemiyor abur cubur çok seviyor
Doktorumuzun Cevabı
bir an önce bir doktora gitmenizi tavsiye ederiz. uygun bir beslenme programı, çocuk psikologu ve çocuk doktorunun değerlendirme yapması gerekir.
Şeyda Karadeniz
07 Ekim 2015
Merhaba
11 aylık bir bebegim var lakin aşırı dercede ilgi istiyo 1 saniye tek birakamiyorum sürekli yaninda istiyo neyapmam gerek iyi günler
Doktorumuzun Cevabı
Bebekler annelerini sıklıkla yanlarında isterler. Çünkü tüm fizyolojik ve duygusal ihtiyaçların temel sağlayıcısı annedir. Alışık olduğu bakım veren kişinin algısal olarak gözünün önünden gitmesi o kişinin bir daha geri gelmeyeceği düşüncesine sebep olur bu gelişimsel bir özelliktir. Zamanla ayrışma sürecinde bu ilişki başka bir hal alır.
Cemile Kumsal Koç
06 Ekim 2015
Merhaba burcu hanım benim kızım 3.5yasında uyumak için battanesini kullanıyoruz battanesini alıp seviyor dilini emiyor uyumak için ama sürekli battanesini istiyor onu bırakmak istemiyor hep üstüne yatıyo bende vermiyorum gün içinde sürekli uyku modunda olmasn diye ben çalışıyorum annane bakıyor bi battane bagımlılığı var sizce sakıncalı bir durummu sürekli battaneyi isteyip uyumak istrmesi
Doktorumuzun Cevabı
Merhaba Cemile Hanım kızınızın battaniyeyle uykuya dalması için endişe duymayın lütfen aksine bu bizim önerdiğimiz bir durumdur. 4. aydan sonra her çocuğa uyku arkadaşını öneriyoruz. Bu bazen küçük bir bebek-ayıcık, bazen yastık, bazen de sizde olduğu gibi battaniye olabiliyor. Gün içinde battaniyesini vermiyorsanız sorun yoktur sadece uykuya dalana kadar kızınızı rahatlatıyor ve daha çabuk uykuya dalmasını sağlıyorsa bu bir bağımlılık değil rahatlatıcı bir nesne özelliği taşır. Zamanla bu alışkanlığından vazgeçebilir bunu bıraktırılması gereken kötü bir alışkanlık olarak görmenize gerek yoktur. Sevgiler...
CEVAPLAYAN: Sinem Gerger Akınal
0-5 Yaş Uyku Danışmanı
0532-321 71 59
www.bebekveuyku.com
Şule Polat
06 Ekim 2015
Bir buçuk yasında kızım var .kendıne ve cevresıne zarar veriyor .
Doktorumuzun Cevabı
iyi günler, uzman yardımı almanızı öneririz. bir çocuk psikologu ile görüşebilirsiniz. çocuğu yakından görmek ve sizin ile ilişkisini gözlemlemek isteyecektir.
Onur Ün
02 Ekim 2015
ben şuanda 3 aylık hamileyim 2 aylıkken bebegimin karnımda oynuyordu hareketleri hisediyordum ve 3 aylık oldum bebegim oynamıyor lütfen merak ediyorum
Doktorumuzun Cevabı
Merhabalar
2 aylık bebek, yani 8 haftalık bebeğin hareketlerini hissetmek asla mümkün değildir. İlk gebelikte bebeğin hareketleri 19-20. haftada 2. gebelikte de 17-18. haftalarda hissedilmeye başlanır. Buna göre bebek hareketi ne 8. haftada , nede 12.haftada(3 aylık) hissedilir.
Ilknur Karpınar Ayhan
30 Eylül 2015
Mrb hocam çok stresli bir gebelik geçirdim şimdi bebeğim 2,5 aylık ama durduk yere bağırıyor ağlıyor kolik ağlama deyip yatıştırıcı bir çok yöntem denedim ama geçmedi doktora götürdük bi sıkıntısı da yok çok sinirli bi bebek ne yapmalıyım bilmiyorum benim yüzüme mi böyle oldu hamilelikte kötü bir dönem yaşadığım için mi :(
Doktorumuzun Cevabı
Kendinizi suçlamayın hamileyken elinizde olmadan bir şeyler yaşamış olabilirsiniz evet annenin hamilelik dönemindeki psikolojisi bebeğin dünyaya geldikten sonra ki davranışları üzerinde etkilidir fakat telafisi vardır. Bebeğinizle ten tene temas içinde olun özellikle göğsünüze yatırın ve teninize değmesini sağlayın. Ona yumuşatıcı yağlarla masaj yapın masaj yaparken göz teması kurarak onunla konuşun bu hem bebeğinize hem size iyi gelecektir.
Cansu Burkay
28 Eylül 2015
merhaba Burcu Hanım,
21 aylık bir oğlum var.kendisi bana fazlası ile düşkün, öyle ki oda değiştirdiğim anda bağırıp ağlıyor, nefes aldırmıyor devamlı yanında olmamı istiyor. çalışan bir anneyim , bu beni çok özlemesinden kaynaklı sanırım fakat çok zorlayıcı olmaya başladı tepkileri aşırı.açıkcası pedagogluk bir durum mu ya da benim daha dikkat etmem gereken neler var bilmek istiyorum. zaten vaktimin çoğunu onunla geçiriyorum ama her dk mümkün olmayabiliyor , en sıradan zamanlarda bile illa beni isteyerek çok zorluyor. dikkat etmem gereken durumlar nedir? bilgiler için şimiden teşekkürler
Doktorumuzun Cevabı
merhaba,
sorunuzu Uzman Klinik Psikolog Burcu Yarapsanlı Zayim cevaplamıştır. Onun bölümünde cevabınızı bulabilirsiniz.
Neslihan Aktaş
28 Eylül 2015
Merhaba 28 aylık oğlum var ve surekli bagırıyor disari cikinca hep huysuz evde ıyı ama disarda kotu cok sinirli bu durum yeni başladı ne yapmalıyım
Doktorumuzun Cevabı
Dışarıda hangi mekanlarda böyle davrandığı önemli kalabalık ve yorucu ortamları çocuklar genellikle sevmezler. Çocukların zaman zaman geliştirdiği yeni davranışlar sürekli hale gelmezler bir süre sonra ortadan kaybolur o davranışlar sorun olarak görmeyin.
Hazal Mustafa Koçak
27 Eylül 2015
mrb burcu hanim kucuk kizim 15 aylik bu aralar kiskanma huyu cikti 3 yasinda ablasi var herseyi olmasada biseyleri kiskaniyor ozellikle beni ve ben yanlis bi hareket yapmak istemiyorum nasil davranmaliyim ? ve ablasinin elindeki oyuncagi istediginde nasil davranmaliyim simdiden ilginize tesekkur ederim..
Doktorumuzun Cevabı
Kardeş kıskançlığı büyük çocuğun kardeşini kıskanması olarak görülebileceği gibi kardeşin ablası yada abisini kıskanma olarak görülebilir. Temelinde anneyi paylaşmak vardır. Siz mümkün olduğunca hakkaniyetli ve ayırım yapmadan davranırsanız sorun oluşmayacaktır ve ablasına karşı kabul edici olacaktır. İkisiyle birlikte oyun oynayın aynı anda onlara fiziksel temasta bulunun. İkisinin birlikte zaman geçirmesine olanak tanıyın.
Fnd Akyüz
26 Eylül 2015
4yasindaki kızım herşeye çok gülüyor olur olmadık herşeye çok sasiriyorum
Doktorumuzun Cevabı
Bu duygu dışa vurumunu şuanda sorun olarak görmeyin psikolojik bir durum değil.
Lerna Bayraktar
23 Eylül 2015
iyi günler. 18 aylık bir oğlum var 2 hafta öncesine kadar çok iştahlı olmamasına rağmen yemeklerinin hepsini ara öğünlerle birlikte bitirirdi. ama şu iki haftadır neredeyse hiç bir şey yemiyor. sadece peynir ve ekmek yiyor. kilosu normalin altında (8.650kh 76cm) olduğundan dr vitasure önerdi. oğlum ona bayılıyor ve tüm günü bir bardak vitasure 1 dilim ekmek ve 1 kibrit kutusu peynirle geçirebiliyor. elimde yemek tabağını gördüğünde ağzını kilitleyerek çılgınca ağlamaya başlıyor. kilosu normalin altında olduğundan yemiyorsa yemesin acıkınca yer diyemiyorum diyemiyorum. kahvaltının ardından akşam yemeğe kadar hiç birşey yememesine rağmen akşam yine yemek yemedi. nasıl davranmalıyım?
Doktorumuzun Cevabı
Aç bırakarak eğitim zaten önermiyoruz. Yemek saatlerinde ailece sofraya oturulmasını, çocuğa yedirmek değil hep birlikte yemek eylemine geçilmesini öneriyoruz. Anneyi kendisine devamlı yedirmeye çalışan biri gibi tanımlamamalı. Kahvaltı, etli öğle yemeği, etsiz ama yoğurtlu akşam yemeği ve vitasure yeter. Meyve öğünlere küçük küçük eklenebilir
Guzel Gunler
19 Eylül 2015
selam 4 yasinda oglum var hep kiz hareketleri hep kiz gibi davranislar sergiliyor hep saci olsun istiyor yasadigimiz ortamda erkek cocugu yok hepsi kiz vazgeciremiyorum lutfen yardimci olun bu cok kotumu sizce
Doktorumuzun Cevabı
Çocukların büyürken yakınlarında hemcinslerinden rol modelleri olması önemlidir. Bu görevi en önemli yerine getirecek kişi babadır. Babanın olmadığı durumlarda ailedeki diğer erkekler rol model olur. Eğer anaokuluna gitmiyorsa anaokuluna göndermeniz yaşıtı erkeklerle bir araya gelmesini sağlayacaktır.
Kevser Çokkaş
18 Eylül 2015
merhabalar 18 aylik bebegim wr dogdugundan beri hic yaninda yatirmadim karnini doyurup besigine yatirdim ama 4 gundur yanimizda uyunak istiyo uyuyup besigine yatirincada 10 dk icinde uyanip tekrar agliyo ne yapmam gerekli birde sinirlenince kafasini vuruyo unutturmak icin ne yapmaliyim bu normalmi
Doktorumuzun Cevabı
Bebeği bir kez yatağınıza almış ve alıştırmış olabilirsin. Uyku eğitimine sıfırdan tekrar başlayın. Bu yaş grubunda şiddete yönelik dürtüsel hareketler olabilir. Çocuk davranışı sergilerken sakin davranmaya çalışıp davranış bitiminde büyük insanla konuşur gibi davranışın yanlışlığını, kötü sonuçlarını anlatırsanız zamanla bırakır
Sibel Özel
16 Eylül 2015
hocam kolay gelsin kızım 28 aylik krese gidiyor yarım zamanlı başta ben gitmiycem vazgeçtim anne beni bırakma die ağlıyordu şimdi kendi isteyerek ve benim evde beklememı istiyor babasıyla gidiyor öğlen babası alınca eve gitmiycem die ağlıyor acaba bana olan güvenimi sarsıldı lütfen yardımcı olun
Doktorumuzun Cevabı
Yaşadığı bu durum size olan güveninin sarsılmasıyla ilgili değil. Okulda girdiği sosyal ortam ve etkinliklerde iyi bir zaman geçiriyor olmasıyla ilgili.
M Siddik Tan
15 Eylül 2015
Merhaba bebeğim altí aylık emmek istemiyor sürekli ağlıyor
Uykusu iki saat bile degil gündüz Gece sürekli böyle ben gerçekten
Psikolojik sorunlar yaşıyorum lütfen bana yardım edin
Doktorumuzun Cevabı
6 aylık bir bebeğin ek gıda da alması gerekir. Sabah uyanır uyanmaz uyku sersemi emzirin. 2 saat sonra kahvaltı. Uyku bastırınca yine emzirin, uykulu iken daha az dire gösterecektir. Uykudan sonra sebze öğünü, uyku bastırınca yine emzirin. Akiam üzeri meyve - yoğurt. Uyku bastırıncayine emzirin. Devamlı memeye tutmayın artık. Yalancı meme alışkanlığı varsa emmesini o engelliyor olabilir; yalancı memeyi yok edin
Nilüfer Kesmez Söğüt
15 Eylül 2015
merhaba 5 aylik bebegimle son bir kac haftadir uyku duzenimiz bozuldu.. gece 3saatte bir sadece beelenmek icin uyanan bebegim artk bir saat yada daha kisa araliklarla uyanip tekrar uyumakta gucluk cekiyor ayni sorun gindz uykularimiz icinde gecerli 10dk maksimum 30dk uyuyup uyaniyor bu sebeple gun icinde cok huzursuz butun gunum uyutmaya calisarak geciyor ve uyumuyor
Doktorumuzun Cevabı
Bebeğin düzenini bozacak bir değişiklik gerçekleşmiş olabilir. Bebekler düzen değişikliklerine son derece duyarlıdırlar; stabilite isterler. Sabah 07.00 de uyandırıp 09.00 da uyutun. Sonra 12-13.00 arası ve 15-16.00 arası uyutun. Gece uykusuna da 19.00 gibi yatırın. Uykular hep aynı odada, aynı yatakta olsun. Uyanır uyanmaz hemen yanına gitmeyin, kucağınıza almayın, uyku eğitimi verin
Gül Yılmaz
14 Eylül 2015
Merhaba hocam 4 yaşındaki kızımın beni sevmediğini hatta nefret ettiğini dusunuyorum surekli başkalarının çocuğu olmak istiyor. Benim varlığım yoklugum kızım için hiç farketmiyo baska anne bulurum kendime sana ihtiyacim yok gibi buna benzer net cumleler çok üzülüyorum bu duruma
Surekli olarak oyun oynamak istiyo bi oyunu kurmadan başka bi oyuna başlamak istiyo herşeyden çok çabuk vazgeciyo aklıma gelebilecek her turlu oyunu aktiviteyi demedim ama hicbirseyden mutlu olmuyo ne yapmam gerektiğini bilmiyorum sevgisiz ve doyumsuz bi çocuk yardımcı olur musunuz?
Doktorumuzun Cevabı
Çocukların ebeveynlerine karşı bazen bu tarz davranışları olabilir siz aynı şekilde ilgilenmeye devam edin sizi sevip sevmediğini sorgulamayın. Oyun oynarken ki dikkat süresine gelince ev ortamı aktivite olarak onu tatmin etmiyor olabilir. Yarı zamanlı olarak anaokuluna göndermeniz iyi olur. Okul ortamı aktivite ve oyun anlamında daha doyurucu bir ortamdır ve gelişimlerini destekleyici rol oynar.
Nalan Ekici Sekman
14 Eylül 2015
meraba.22 aylık kızım var yaklaşık 1 aydır tuvalet eğitimine başladık başlarda daha güzeldi ama tamamen söylemedi 4 kerede 1 defa üstüne yayapıyordu mesela . Son zamanlarda hep altına yapıyor tuvalete götürdüğümde yapmıyor 10 dk sonra altına yapıyor mesela yada oyun oynarken saklandığımızda yanına gelelim diye kaka deyip bizi ortaya çıkarmaya calışıyo .eğitime başladığımda asla bez bağlamadım gece bile. ama son böyle yapınca gece uykuya gecınce altını bağlamaya başladım bazen bezine yapmış bazen yapmıyor sabaha kadar .gece emzirmeye kalktığımda tuvalete de götürüyordum.sizce zorlamamalımıyım bez bağlamaya devam mı etmeliyim ..teşekkürler...
Doktorumuzun Cevabı
22 ay tuvalet eğitimi vermek için erken bir dönem 30. aya kadar beklemek daha doğru.
Dilek Yalçınkaya Turhan
13 Eylül 2015
Merhaba hocam kızım 28 aylık tuvalet eğitimine başladım 3 ay oldu ve hala söylemiyor kakasını ve çişini ancak tuvalete götürünce çişini yapıyor birkaç defa müdahele ile kakasını yaptı fitil masaj ne yapmalıyım teşekkürler
Doktorumuzun Cevabı
tuvalet eğitimi çocuklar için birçok yeni şeyin yaşamlarına girdiği önemli bir süreç bazen uzun sürebilir. başlamadan önce tuvalet eğitimine fiziksel ve psikolojik olarak hazır olduğundan emin olmak gerekir. işaretlerini görmek gerekir. zorlamalar çocuklarda kabızlık gibi sonuçlar doğurabilir ve bu süreç uzarsa kötü olur. tuvaletini bezine yaptığında rahatsız oluyor mu, yapınca söylüyor mu, gibi belirtilerine bakın. kızmayın. tuvalet eğitiminin aşamaları hakkında yazıları okuyun,gerekirse çocuklar için hazırlanmış kitaplar alın, çocuğunuzla okuyun.
TC Pelin Kayatekin Özmelek
12 Eylül 2015
İyi günler doktor hanim.30 aylık bir kızım var yasitlarindan çok erken konuştu zihinsel gelişimi de oldukça iyiydi.ancak tatilde buyukler tarafindan Ku zenleri ile çok kıyaslandığında. Zaten başkası ile pek konuşmazdi şimdi daha beter oldu adını bile söylemek istemiyor ve birkaç gündür bazı Kelimelerde takılıyor kekeliyor .çalıştığım için bakıcısı var krese versem değişimi yoksa çok mu erken şimdiden tesekkurler
Doktorumuzun Cevabı
Kreşe göndermekten önce bir çocuk psikoloğuna götürmeniz daha iyi olur. Sonrasında yarı zamanlı olarak bir kreşe göndermeyi deneyebilirsiniz.
Fulya Ödük
11 Eylül 2015
Merhabalar Burcu Hanım,
4 aylık bir bebeğim var.Bebeğim emmeyi reddetti.Reddedince de sütüm azaldı ve zamanla sütüm gelmemeye başladı.Bebeğimi şu an mamayla besliyorum.4.ayda ek gıdaya başlanabiliyormuş.Sizce başlamalı mıyım ?
Doktorumuzun Cevabı
merhaba, çocuk doktorunuzla görüşmeniz gerekir. bebeğin büyüme eğrisine göre hangi mamaları ve ek besinleri vermeniz gerektiğini söyleyecektir.
Şule Karaboğaz
10 Eylül 2015
Merhabalar benim bebeğim 3 ayını bitirdi 4.ayina 8 gün geçti. Son 1 haftadır geceleri uykuya dalmakta zorlanıyor iç çekerek uyuyor dalana kadar. Sonra uyuyup kalıyor. Nedeni ne olabilir teşekkürler
Doktorumuzun Cevabı
Bu ayda özel bir sebebi olmaz .Bebek büyüdüğü için farkındalığı artmış olabilir.Hafif pişpiş yaparak uyumasına yardımcı olabilirsiniz.
Dilan Özel
04 Eylül 2015
hocam merhaba 28 aylik kızım yarım gün krese gidiyor yaklaşık 10 gündür yanlız bize çok düşkün sabah kalkınca okula gitmiycem vazgeçtim beni birakma anne diyor okula teslim edince 5 dk ağlama sürüyor daha sonra oyun oynuyormus nasıl bir yol izlemeliyim
Doktorumuzun Cevabı
Okul için biraz küçük bir yaşta fakat evde bakım imkanınız yoksa ve mecbursanız kreşte güvende olduğunu ona anlatın kısa bir süre sonra bu rutine alışacaktır zaten. Ağlamalarını takip edin ve bu konuda kreşten sağlıklı bilgi alın ağlamalar bir ayı geçerse devam etmeniz çokta uygun olmayacaktır.
Hakan Gulsever
03 Eylül 2015
İyi günler.5 yaşındaki oğlum 2 gün önce anaokuluna başladı.Okula giderken ağlamıyor ama akşam 5'te almaya gittiğimde okuldan çıkınca seni özledim diye ağlamaya başlyor.Bana seni seviyorum niye okulda yanımda kalmadın sen öğretmenim ol gibi şeyler söyleyerek 15 -20 dakika ağlıyor çok üzülüyorum ne yapmam gerek bu durumda bilemiyorum bana bir yol gösterebilir misiniz?
Doktorumuzun Cevabı
Yeni okula başlayan çocuklarda çok sık rastlanan duygusal tepkilerden biridir ağlamak. Gün içinde uzun süre evden ayrı kalmak ve alıştıkları rutinin dışına çıkmak hem fiziksel hem duygusal olarak onu yorar. Oğlunuza onu sevdiğinizi ama okula gitmesi gerektiğini okulda güzel vakit geçirdikten sonra evine geleceğini uygun bir dil kullanarak anlatın. Bir süre sonra bu rutine alışacaktır.
Dilan Adsay
02 Eylül 2015
Merhaba oğlum 3 buçuk yaşında işe başladım anneannesi bakıyor onunla bütün gün duruyor ama ben geldiğimde ilgilenmeme rağmen sürekli ağlıyor problem çıkarıyor neden olabilir durduk yerde olur olmaz gereksiz herşeyde sorun çıkarıyor yardımcı olursanız çok sevinirim ayrıca etkisi varmı bilmiyorum ama 4 ay önce babasıylada boşandık
Doktorumuzun Cevabı
Hem işe başlamış olmanız hem boşanma davranışları üzerinde ekilidir. Çocuklar aile hayatı içinde yaşanan düzen değişikliklerine şiddetli duygusal tepkiler verebilirler. Tepkileri bu şekilde devam ederse uzman desteği almanız uygun olur.
Öznur Süleymanoğlu Ateş
01 Eylül 2015
mrb burcu hanım 33 aylık kızım yaklaşık 6 aydır kendi isteyerek bezi bıraktı gelelelimki cok sabırlı davranmama rağmen eceleri alt ıslatıyor ve kakasını hiç söylemiyor altına yapıyor bu durumda ne yapabilirim.
Doktorumuzun Cevabı
Şuan ki durumuna bakılacak olursa aslında çokta hazır bir durumda değilmiş tuvalet eğitimine. Siz aynı sabırla desteklemeye ve yönlendirmeye devam edin.
Canan Tarhan
29 Ağustos 2015
2.5 yaşında kızım 1 kaç kelime konuşuyor , son 1 aydır tırnaklarını yiyiyor.Sizce ne yapmalıyım ?? Şimdiden Teşekkür ederim.
Doktorumuzun Cevabı
Yakın zamanda aile içinde kayıp yas taşınma gibi bir durum yaşandıysa yada bir korku yaşadıysa kaygısı artmıştır ve bu yüzden tırnak yemeye başlamış olabilir. henüz çok küçük fakat bu durum devam ederse özellikle oyun terapisi alanında uzmanlaşmış bir çocuk psikoloğuna götürmeniz faydalı olabilir. şuan için tırnaklarını yemesi konusunda sürekli uyarıda bulunmayın ve biraz kendi haline bırakın. Oyun gruplarına götürmenizde iyi olabilir bu gelişimini olumlu bir katkı yapacaktır.
Selfiraz Kazancı Çoruhlu
27 Ağustos 2015
Merhabalar oğlum 2,5 yaşında tuvslet eğitiminde 20.gündeyiz ilk günler daha istekle tuvalete giden oğlum artık tuvalete gitmek istemiyor dışarda tuvaletini tutsa da evde altına yapıyor gece de bez bağlamıyorum sabahları kıru kalkıyor tuvalete gidelim dediğimde çiş yok diyerek kaçıyor hazır olmadığını düşünerek bez bağlayalım dedim onu da istemiyor arada kaldım
Doktorumuzun Cevabı
Tuvalet eğitimi uzun soluklu bir eğitimdir bu tarz gerilemelerin görülmesi normaldir aynı şekilde devam edin.
Gülşah Ordu Çelik
27 Ağustos 2015
Kizim 5 yasina girecek tuvalet aliskanligini hala asamadik benden biraz korkuyor benim oldugum zaman cok fazla yapmiyor ama brn calisan anneyim suan kresi kapali oldugu icin komsu bakiyor ve hergun kakasini altina yapiyor ve eline suruyor ve haliya duvara suruyor ve bu aliskanligini biraktiramiyorum ne yapmam lazim
Doktorumuzun Cevabı
Size tavsiyem kızınızı bir çocuk psikoloğuna götürmeniz bu aşamada uzman yönlendirmesi daha uygun olacaktır.
Nazlı Çatı
27 Ağustos 2015
Merhabalar.
kizim 18 aylik istahsiz bir bebek ve 9kilo istahsurubu bile kullandim artik yuruyor ve corbayi bile yuruyerek pesinde kosarak yediriyorum oturmuyor mama sandalyesinde bile oturmuyor ayrica 18 aylik 2 disi var ne yapabilirim orduda dr bulamadim
Doktorumuzun Cevabı
Çok hareketli olduğuna göre muhtemelen oturarak yemek yemek kendisi için vakit kaybı gibi hissediyordur.Ara öğünlerde hiçbir şey vermeyip ana öğünlerde ise kaşık bazında en konsantre gıdayı vererek zamanı iyi kullanmak gerekir .Ayrıca başta tiroidle ilgili olmak üzere birkaç test de yapılması uygun olur.
Derya Ayduran
26 Ağustos 2015
İyi günler burcu hanım, Benim 3 yaşında bir kızım, bide 7 aylık oğlum var, ikisinede evde bakıcı bakıyor, kızım yaklaşık 10 aydır çişini ve kakasını söylüyordu. Ama son iki gündür çişini ve kakasını altına yapıyor. Ne yapmalıyım.......
Doktorumuzun Cevabı
Zaman zaman bu tarz gerilemeler görülebilir. Siz biraz daha yakın ilgi gösterin altını ıslattığında kızmayın sert tepki vermeyin. Bir süre sonra normale dönecektir.
Tuncay Hatice Ateş
25 Ağustos 2015
merhaba burcu hanım benim 2 bucuk yasında oglum var cok agliyor aglayarak her istedıgıni yaptırıyor evdeyken bır sekılde engellemeye calısıyorum ama baska bır yere gıttıgımızde kıyamet kopuyor babasıda susun dıye ıstedıgını verıyor cok aglıyor ve mızılı ne yapmam lazım bana yardımcı olumusunuz tesekkur ederım
Doktorumuzun Cevabı
Bu yaş dönemleri kriz dönemidir. Kalıcı bir durum değil çocukların gelişimsel olarak geçirmeleri gereken bir donem aslında. Çok zorlamayın fakat her istediğini de yapmayın tabikide. Bol bol oyun oynayın parklara gidin akran gruplarıyla bir araya getirin. Çok ağlamaya başladığı zamanlarda kendi haline bırakın sakinleşmesi için bekleyin ve sabır gösterin.
Büşra Şarkbülbülü
25 Ağustos 2015
Iyı gunler benım 3 bucuk yasında bı kızım var cok yaramz bı cocukdu 1 aylıkta kardesı oldu kardes dogduktan sonra daha kotu oldu kardesıne zarar verıyo dovuyo napmalıyım nasıl davranmalıyım bılmıyorum sızce krese vermelıyımmı lutfen yardmcı olun
Doktorumuzun Cevabı
Şuanda kızınız tipik bir şekilde kardeş kıskançlığı yaşıyor normal bir durum zamanla kardeşine ve evde olmasına alışacak ve olumsuz davranışlarında azalma olacaktır. Yarım gün kreşe göndermeniz yada oyun grubuna götürmeniz iyi olabilir ama tam zamanlı olarak evden uzaklaştırmayın bu ona kendisini dışlanmış hissettirebilir.
Şafak Öztürk Çiftçi
25 Ağustos 2015
Mrb, 32 aylik oğlum var doğduğu günden beri sürekli iletişim icerisindeyim,gun icerisinde surekli fiziksel ve duyusal aktive yapiyoruz.Bu aralar beni iki dakika bir yere bırakmıyor ise gireceğim den bahsetmiştim oda da görmesin beni annem Nerede diye yoksa ise mi gitti diye aglamas i bir oluyor, hep benim üzerimde.Cesitli oyun gruplarına goturuyoum,her gün gün arkadaşlarıyla vakit geçirmesini
Doktorumuzun Cevabı
Sizin işe gidecek olmanızı tamamen evden gitme ondan uzaklaşma olarak algılamış olabilir. Yanında bu konuyla ilgili konuşulduysa oda bu durumu farklı anlamlandırmıştır. Mümkünse onun yanında bu konudan bahsetmeyin . Yaşıtlarıyla bir araya getirmeye oyun gruplarına gitmeye devam edin henüz çok küçük algısal olarak ortadan kaybolmanızı tolere etmekte zorlanması normal.
Tuğba Çopur Çakar
25 Ağustos 2015
Merhabalar burcu hanim 29 aylik bir oglum var yaklasik 15 gundur tuvalet egitimine basladik cisini birkac gundur soylemeye basladi fakat kaka konusunda ilk gunlerden bu yana sikintilar yasiyoruz ilk 3 gun tuvalete yapmadi sonra bir iki gun kadar gun icinde bir kez tuvalete denk getirebildiysek digerlerini altina yapti suanki asamamizda ise kesinlikle lazimliga yapmiyor bitti diyor hemen kalkmak istiyor yok diyor inatlasiyor bazen normal karsilasamda bazen lazimlikta oturmasi ve yapmak icin gayret gostermesi icin bende inatlasiyorum bazen kiziyorum altina yaptigi icin degil tabikide bu konuda asla kizmadim ama tuvalette direnmesi sebepsizce babadan yardim beklercesine aglamasi gozunden yas akmadan oradan kalkmak icin heryolu deniyor kiziyorum olmuyor hos davraniyorum yine olmuyor ne yapacagimi sasirdim israrla kiloduna yapiyor ne yapmam nasil davranmam gerek hep bole kakasini kilotunami yapicak yoksa bunun bir cozumu varmi lutfen yardim sinirlerim cok yiprandi.
Doktorumuzun Cevabı
Tuvalette oturma süreniz 5dk geçmesin siz onu oturması için zorlarsanız oda altına yaparak sizi zorlar. Tuvalet eğitiminin tamamlanması bir yıl sürer ilk zamanlarda bu tarz gerilemeler ve reddedişler olur normaldir. Sabırlı bir şekilde yaklaşın. Kakasını külotuna yaptığı zaman kakayı birlikte tuvalete atın "kakayı evine gönderdik onun evi tuvalet sifon onu evine daha hızlı götürecek gibi "dramatizasyonlar yapabilirsiniz.
Beyaz Melek
23 Ağustos 2015
Benim iki yaşında oğlum var ve babannesi ve dedesi oğluma çok düşkün her istediği olduğu için oğlum da onlardan ayrılmak istemiyor ve orda kalmak istiyor getiremiyorum oradan bu durum beni çok fazla etkiledi resmen psikolojim bozuldu bir işte calismiyorum onunla vakit geçirmeye çalışıyorum ama benden çok onları istiyor nasıl bir tavır sergilemem gerekiyor lütfenyyardımcı olun
Doktorumuzun Cevabı
Öncelikle başka bir evde değil kendi evinde ebeveynleriyle olması gerekiyor. Siz bu konuda kararlı olduğunuzda kısa zamanda zaten sizinle vakit geçirmeye alışacaktır. Birlikte kaliteli zaman geçirmeye önem verin oyunlar oynayın dış mekan gezileri yapın. Aile büyükleri torunlarını çok severler ve üzülmelerini hiç istemezler bu yüzden çok esnek davranırlar tabi ki onlarla da zaman geçirecek mesela haftanın belli günlerinde gidebilirsiniz düzenli bir rutin şeklinde ama sonra evinize dönersiniz kısa zamanda oğlunuzda bu duruma alışır.
Arif Atakan
21 Ağustos 2015
merhaba benim oğlum iki buçuk yaşında tuvalet eğitimine başlamak istedim denemeler yaptık ısrarla kaçırıyor sık sık tuvalete gidiyoruz çıkınca yapıyor.yaptıktan sonra söylüyordu şimdi onuda söylemiyor hiç rahatsız değil .eğitimi ertelesem mi öfkeli bir çocuk üstüne gitmekten korkuyorum annesi olarak en doğru şekilde yaklaşmak istiyorum.şimdiden teşekküeler
Doktorumuzun Cevabı
Şuan hazır olmadığı için bu şekilde davranıyor olabilir. fazla zorlamayın birkaç ay bekleyin sonra başlayın. Fakat şunu unutmayın tuvalet eğitiminin tam olarak kazanılması bir yılı bulabilir ilk zamanlarda altına yapması oturmak istememesi normal sayılır.
Gülsüm Nefes Çömert
19 Ağustos 2015
5.5 yasinda kizim cok hircinlasti ve cok yuksek sesle konusuyo,az bisey oldugunda agliyo nedenbu kadar mizmiz 2 yasinda bir erkek kardesi var bu arada tesekkurler..
Doktorumuzun Cevabı
Son zamanlarda yaşantınızda meydana gelen anormal bir durum varsa aile içinde huzursuz bir dönemden geçiyorsanız yada kızınızın kendi sağlıyla ilgili yaşadığı bir sıkıntı varsa bu davranışlarını etkileyebilir.
Şerifecrinisalih Karasalihoğlu
18 Ağustos 2015
Merhaba burcu hanim, benim 26 aylık kızım var çok hareketli birşey değil birçok şey istiyor və hiçbirşey den memnun değil. vermediğini zamanda bağıra bağıra ağlıyor. parka gidiyoruz başka çocukları istemiyor oyuncağini paylaşmak istemiyor və çocuklara bağırıyor arazinin çıktığı kadar bende haliyle tahammül kalmadı bende ona kızıp bağırıyor um öneriniz nedir? oyun grubuna yazdırmak istiyorum birde. birde yemek yemiyor hep süt içmek istiyor. teşekkür ederim.
Doktorumuzun Cevabı
Kızınız iki yaş kriz döneminde bu dönemlerde bu şekilde davranması normal. Biraz daha sabırlı yaklaşmayı deneyin kriz anlarında sakinleşene kadar iletişim kurmayın bağırmayın sakinleştikten sonra kucağınıza alın fiziksel temas rahatlatacaktır. Oyun grubuna gitmesi iyi olur yazdırabilirsiniz. Yemek yemeyip süt içmek istemesi katı gıdayı reddetmesiyle ilgili belki iştahsızlık yaşıyordur bu konuyla ilgili çocuk doktorunuzdan destek alabilirsiniz.
Ebrarkübra Göksel
13 Ağustos 2015
Slm benim dokuz yaşında bir oglum dokuz aylıkta bir kızım var oğlum son aylarda aşırı agresif ben yokken gayet sakin ama ben yanındayken baş edemiyorum. Kızımda geceleri çok sık uyanıyor bunlarn nedenini öğrenebilirmiyim. Şimdiden teşehkürederim.
Doktorumuzun Cevabı
Her iki durumunda bir çok nedeni olabilir. Tek bir sebebe bağlı olmayabilir. Oğlunuzla biraz daha yakın olun ve paylaşımda bulunun duygularının ne olduğunu öğrenmeye çalışın belki ihmal edildiğini düşünüyor olabilir. Bebeklerin uykuları kesintisiz bir şekilde devam etmez bu kızınızın uyku düzeni ve ihtiyacıyla ilgili bir durum olabilir.
Gamze Koyun
09 Ağustos 2015
Merhabalar. Bebeğim 6 aylık oldu.Nerede olursa olsun yanından ayrilmami asla istemiyor. Ayrıldığım anda ağlamaya başlıyor. Günlük yaşantımız ciddi anlamda etkileniyor.bu durum normalmidir?Sürekli yanındayım,yanımda degilse koltuğa dahi oturmamı istemiyor yerde yanında oturmamı istiyor yoksa sürekli ağlıyor. Nasıl davranmam gerektiğini şaşırmış durumdayım.Yorumunuzu merakla bekliyorum bu bir surecmi ve normalmidir?
Doktorumuzun Cevabı
Bebeklik döneminde yabancılaşma anneye aşırı bağlılık sık görülen bir şey normal görülebilecek bir durum. yalnız bırakarak güvensizlik yaratmayın. üçüncü bir kişi ile birlikte vakit geçirerek süreci geçirin.
Hatun Kapucu
09 Ağustos 2015
Merhaba 23 Mayıs 2014 doğumu oğlum kitapları yırtıp parcaliyor herseyi atmayı dağıtmayi seviyor toplamak istemiyor bunları nasıl engelleyip doğru davranış öğretilir.
Doktorumuzun Cevabı
Şuanda odasının ve oyuncaklarının sorumluluğunu alabilecek bir dönemde değil dolayısıyla böyle davranması aslında normal üç dört yaş civarında anaokuluna gittiği zamanlarda bu konuda daha bilinçli olacaktır.
Gamze Halil Hekimoğlu
09 Ağustos 2015
Merhabalar ..kızım 27 aylık 24 aylıkken cis eğitimini tamamladık hiç bir şekilde problem yok ken son bir haftadır cisini altına yapıyor ve bittikten sonra anne cisim geldi diyor bn napicami şaşırdım kendim çalışıyorum sadece aksamlari beraberiz babane bakıyor nasıl davranicam sürekli annecim seni çok özledim diyor ..bana bu konu hakkında yardım edin idrar yolu enfeksiyonu mu var acaba bu yüzden mi isiyor lütfen yardım eğitime yeniden mi basliycam. .
Doktorumuzun Cevabı
İdrar yolu enfeksiyonu olup olmadığını anlamanız için çocuk doktoruna götürmeniz gerekir. Eğitime tekrar başlamanıza gerek yok aynen devam edin. Zaman zaman bu tarz gerilemeler olması normaldir.
Levent Hançer
09 Ağustos 2015
Merhabalar
4 yaşını doldurmuş bir oğlum var. Yaz tatilinde 1 hafta ailece birlikteydik.Sonrasında 1 ay kadar babasından ayrı tatil yaptık.Babasına olan özlemi had safhaya ulaşınca evimize döndük.Ve şuan 5 günlüğüne anneannenin yanına gidelim dediğimde babamı özlerim gitmek istemiyorum dedi ve ben de çok gitmek istememe rağmen iptal ettim.Bu gibi durumlarda nasıl davranmak gerekir ?
Doktorumuzun Cevabı
Çok zorlamamak gerek uzun ayrılıklar çocuklar üzerinde bu tarz etkilere sebep olabilir. bol bol birlikte vakit geçirip, biraz zaman tanıyın.
Zehra Sayım
07 Ağustos 2015
Merhaba25 aylık yiğenim tuvalet eğitimnde sorun yaşıyoruz herşeyi anlıyo biliyo tuvaleti geldiğinde sadce çis diyip altına yapıyo nasl bi yöntem uygulamalıyız acaba
Doktorumuzun Cevabı
Henüz eğitimin başındasınız bu tarz kazalar olması çok normal.
Fatih Safak
05 Ağustos 2015
Merhabalar Dr hanim. 10 aylik bir bebeğim var doğduğundan beri uykuya dalamama problemi var bu gunlerdede çok asi sinirlenincede kendini dövmeye başladı nasıl basedebiliriz?
Doktorumuzun Cevabı
Uyku problemine sebep olabilecek bir sağlık sorunu olabilir mi öncelikle çocuk doktorunuza gidip kapsamlı bir muayene yaptırmanız iyi olur. Sinirlendiği zaman çok zorlamayın kendi haline bırakın.
Aliye Yenicağ
04 Ağustos 2015
Merhaba burcu hanim.Oglum 7 aylik ve benden hic ayrilmiyor odadan ciksam agliyor uyurken yanimda uyumak istiyor kucagimda olmak istiyor hic bir isimi yapamiyorum yemek bile yiyemiyorum lavaboya gidemiyorum.nasil ayirmaliyim bebegimi
Doktorumuzun Cevabı
Bu tarz bağlılıklar bu aylarda sıkça rastlanan bir durum. Özel olarak yapılacak bir şey şu dönemde yok.
Arzu Şahin
29 Temmuz 2015
Mrb 14 yaşında bir kızım var arkadaşıma,ona karşı sevgimi belli edemediğini söylerken duydu beni şimdi kendisini sevmediğimizi 8 yaşındaki kardeşini sevdiğimizi söylüyor ka4desi cok bunaltıyor onu bu yüzden ondan da nefret ettiğini söylüyor duygularını konuşarak söylemiyor siz üç kişilik ailesiniz ben yalnızım diyor arkadaş çevreside yok parmak etlerini yiyor ve sürekli eli saçında saçlarını karıştırıyor doktora gidelim dedim istemiyor bize karşı sevgisini nasıl yerine getireceğiz böyle devam etmemeli
Doktorumuzun Cevabı
Kızınızı doktora değil bir ergen psikoloğuna götürmenizi tavsiye ederim. İlişkinize normal şekilde devam edin haftada bir gün eğer mümkünse anne kız günü yapın sadece ikiniz dışarı çıkın zaman geçirin. Diğer zamanlarda aile olarak oynayabileceğiniz oyunlar alıp oynayın hep birlikte etkinlikler yapın ki üç değil dört kişilik bir aile olduğunuzu hissetsin
Hediye Yıldırım
27 Temmuz 2015
BENIM OGLUM 3.BUCUK YASINDA GÖz teması yok hersıyı atarak oyun oynuyor sureklı balkondan asagıya bırseyler atıyor kendı iç dunyasında yasıyor bazı seylerıde ışine gelirse bakıyor ve yapıyor otistik dıyor çevrem hangı dokdora gıtmeliyim denizlide yasıyorum
Doktorumuzun Cevabı
Yaşadığınız şehirde çocuk psikoloğu yada çocuk psikiyatristi olarak araştırma yapın özel hastaneler yada devlete ait kurumlarda görev alan yetkili kişilere götürebilirsiniz.
Hilal Boğa
26 Temmuz 2015
Merhaba Burcu Hanim benim 7.5 aylik bir kızım var iki haftaligina esimin memleketine tatile gittik orda besigi olmadığı için hamakta sallayarak uyuttum simdi besiginde uymuyor sallanmak istiyor. Daha da önemlisi ben yanından ayrilinca aglamaya basliyo ve orda alistigi icin surekli kucakta kalmak istiyor gitmeden once kendi kenfine oyun oynuyordu uykusu cok iyiydi su anda cok zorlanıyorum eski halimize donmek icin nasil bir yontem izlemeliyim. Bu arada geleli uc gün oldu.
Doktorumuzun Cevabı
Eski düzeninize yeniden alışacaktır. Bebekler ve çocuklar düzenleri değiştiğinde bu tarz tepkiler verirler problem olabilecek bir durum değil.
Deniz Avci
19 Temmuz 2015
Merhaba,Defne 24 aylık olacak bu ay sonunda.2 aydır hem kitaplar hem de tuvalet adaptörü yardımıyla kızımda tuvalet bilincini oluşturmaya çalıyorum;benimle tuvalete giriyor ve beni izliyor ben de her yaptığımı ona teker teker anlatıyorum.Defne kaka ve çiş için aynı kelimeyi-kaka- kullanıyor,yaptıktan sonra haber veriyor!!!bezini bazen çıkartmak istiyor.öğle uykularından bazen kuru Kalkıyor,2 saat kuru kalabiliyor,adaptöre artık oturuyor ve kitapla oyalanabiliyor.Lazımlık kullanmayı tercih etmedim,şu an adaptöre sıkıntısız oturuyor.Zamanlama konusunda sıkıntı yaşıyorum sadece,10-15dakikalık oturmalar sonuçsuz kalınca,ki o da artık oturmak istemeyince,kalkmasına izin veriyorum fakat ellerini yıkarken veya az sonrasında kaza yaşıyoruz....tabiiki durumu sevecenlikle açıklayıp bir dahaki sefere tuvalete yapabileceği konusunda onu yüreklendirmeye çalışıyorum.Fakat gün geçtikçe oturma süresi kısalıp,kaza sayısı arttmaya başladı.sizce tuvalet Eğitimine hazır olmayabilir mi?"bazen"olarak adlandırdıklarım hazır olması için yeterli mi yoksa erken mi davranıyorum?Bu arada Defne 8 aylıktan beri kreşe gidiyor,şu an tatil nedeniyle evdeyiz.Kreştekiler illaki 2 yaş sonrası olması taraftarı fakat eğer sinyaller doğruysa geç kalmak da istemiyorum.Sizlerin düşüncesi benim için çok önemli iyi çalışmalar dilerim,teşekkürler.
Doktorumuzun Cevabı
....
...
.....
...
Tam 24 aylık olması tuvalet eğitimine hazır olduğunu göstermez. Bu dönemde belir bazı davranışlar sergileyebilir fakat bu tuvalet eğitimine hemen başlanmasını gerektirmez. İki buçuk yaşına kadar bekleyebilirsiniz.
Azize Tuncer
12 Temmuz 2015
Kizim 5yasinda 7aylik bir kizim daha var . Kizim asiri kiskanc bazen ona zarar vermeye calusiyor ayrica bebeksi konusuyor ve kardesinin emzigini emiyor . Cok zor durumdayi ne yapabilirim
Doktorumuzun Cevabı
Büyük kızınızın verdiği bu tepkiler klasik kardeş kıskançlığı tepkileri. Siz her iki çocuğunuza eşit bir sevgi ve ilgi gösteriyorsanız kızınız kardeşinin doğumuyla birlikte sevginizi kaybettiğini düşünmüyorsa bu normal bir süreçtir zaman geçtikçe bu tepkiler azalacaktır.
Hazal Mustafa Koçak
12 Temmuz 2015
Mrb burcu hanim benim 1 yasindaki kizim dogumundan beri gunduz uykusu yok simdi de 5 dk uyuyup kalkiyor. Ortami karanlik yaptim yemek yedi yatti biraz yordum yatirdim yok ayni simdi kac saate bi yatirmaliyim gunde iki kez uyuyor sabah kalkisi 7 8 gibi oglen 12 uyuyor ikincisi 15:30 16:00 gibi bu konuda yardimci olabilirmisiniz
Doktorumuzun Cevabı
Bazı çocukların uykusu kısa sürelidir bu bir sorun değildir. Kendi ihtiyacına göre uyumayı tercih eder çocuklar. Uykusu yoksa uyumaz. Gunde iki defa uykuya yatırmak yerine bir defa uykuya yatırabilirsiniz.
Saliha Yeniçeri Ataman
11 Temmuz 2015
Merhaba burcu hanım.benim 32 aylık kızım var tuvalet eğitimi vermeye başladım 2 ay önce başlamıştır tuvalette oturuyor ama yapacağı zaman korkup kalkıyordu tuvaletten çıktıktan sonra altına yapıyordu zorlamamak için ara vermiştim.şimdi yine başladım yine aynısını yapıyor tuvalete oturunca oyunlarla oyaliyorum ama çıktıktan sonra altına yapiyor ne yapmam gerekiyo lütfen beni bilgilendirir misiniz.şimdiden tesrkkurederim
Doktorumuzun Cevabı
Bu sefer tuvalete oturtmak yerine eğer denemediyseniz lazımlığa oturtmayı deneyin. Lazımlık tuvalete göre daha çok güven verir çocuklara. Çocuklar için hazırlanmış tuvalet eğitimi kitaplarını alabilirsiniz resimli görseller yardımcı olabilir.
Özlem Üner Deniz
10 Temmuz 2015
Oglum dört yaşinda çişini söyluyo kakasini söylemiyo altina yapiyo bu arada memeyide birakamadi hala gece yanima geliyo emiyo nasıl düzene koycam oglumu yardimci olurmusunuz
Doktorumuzun Cevabı
Genellikle tuvalet eğitimi sırasında ilk önce çiş egitimine başlanır sonra kakaya buda tam kazanılmış bir tuvalet eğitimi değildir. Eğer böyle bir durum söz konusuysa şuanda yapmıyor olması olağan bir durum. Birde kaka yapmak çiş yapmak gibi değildir farklı kas grupları çalışır ve kaka yaparken çocuğun kendisini güvende hissetmesi ve pozisyon olarak rahat bir konuma sahip olması gerekir. Kakasını şuanda altına yaptığında birlikte kakayi alın ve tuvalete atın bu sırada oglunuza kakanin evinin tuvalet olduğunu oraya gitmesi gerektiğini söyleyin sonra üstüne sifonu çekin ve oglunuza kakasını tuvalete yapmasının gerektiğini uygun bir dille anlatın. Memeye gelince bu yaşta artık anne sütü ona iyi bir besin kaynağı olmanın dışında oral haz veren rahatlatıcı durumunda. Ancak artık bırakması şart bir hafta zorlanır fakat sonra alışır meme vermeyi kesmeniz gerekiyor.
Özlem Engin Altunkaş
09 Temmuz 2015
Merhaba . 14 aylık bir kızım var. Çalıştığım için gündüzleri babaanne bakıyor. sabah bırakıp akşam alıyoruz..Kızımın benimle bir ilgilisi yok gibi..Varsa yoksa babası... babası olmayınca ağlıyor ; onunla uyumak istiyor , ona daha çok sarılıyor ; kendimi anne gibi hissedemiyorum ve bu mesafesinden dolayı çok üzülüyorum. Geçen hafta çok iyiydi bana karşı ama bu hafta yine babaya döndü tamamen..Anlamış değlim ; neden babayı bu kadar önemseyip bana daha az düşkün davranıyor ? Babası bazen şöyşe yaparsan giderim ,bak giderim diye diye mi böyle yaptı çocuğumu ? Etkisi olabilir mi ? Yapma diyorum , yokluğunla korkutma diyorum ama laf anlatamıyorum.. Babaya adamış durumda kendini :( Psikolojim bozuldu
Doktorumuzun Cevabı
Çocuklar için her ebeveyn önemlidir bazı gelişim kuramlarına göre kız çocukların babaya yakın ilgi duyduğu teorik olarak kabul görür fakat bu hep böyle devam etmez üzülmenize gerek yok verimli zaman gecirmek özellikle oyun oynamak iletişimi ve ilişkiyi güçlendirimesi açısından çok önemli.
Vildan Gücüyeter Kaçar
09 Temmuz 2015
Merhabalar,
18 aylık oğlum özellikle anne, baba, anneanne ve ablasına yani evin içindekilere başta olmak üzere ısırma, vurma, saç çekme, çimdikleme vs. gibi şeyler yapıyor bunları yaparken bir yandan kendi işaret parmakları özellikle ağzında oluyo kendi parmağınıda ısırıyor, bir hırsı var sebebi nedir nasıl davranmalıyız bize bir yol gösterseniz rica etsem. Ben çalışan bir anneyim oğluma anneannesi bakıyor ve birlikte yaşıyoruz anneanne ile biraz kuralların uygulanmasıda zor oluyor bu nedenle nasıl bir yol çizmeliyiz bu sinir hali geçicimi?
Doktorumuzun Cevabı
Bu dönemlerde bazı çocuklarda bu tarz davranışlar olabiliyor genellikle iki yaş gibi son buluyor bu davranışlar. Anneannesiyle birlikte ortak bir tutum belirlemeniz ve uyguluyor olmanız önemli annenizin bu konuda size destek vermesini özellikle rica edin.
Gülsüm Cemal Çalışkan
09 Temmuz 2015
merhabalar 4 yasında bir kızım var ara ara anneannesı buyuttu ben calıstıgımdan dolayı ve ben yanıma aldım ve kızım devamlı aglayarak bişi sölüyor mesela yemek koyuyorum önune az yıyo sonra sankı canından can cıkmıs gıbı aglıyor yemicem dıe o öle yapınca ben daha cok sınırlenıyorum bişi yapıyor ve agzının ıcınden konusarak ve aglıyar söylüyor kafayı yemek uzereyım yardım edin lütfen
Doktorumuzun Cevabı
Cocuklar genellikle istemedikleri bir durumdan kaçınmak için ağlamayı tercih ederler. Özellikle aile büyükleri tarafından büyütülen çocuklar kurallara karşı daha tepkisel davranırlar. Kızınızın bu tepkileri tutarsız davranışlara bağlanabilir. Artık sizinle birlikteyse bir süre sonra sizin kurallarınıza alışacaktır. Yemek zamanlarını stresli zamanlar haline getirmeyin bırakın yiyebildiği kadar yesin amacınızın tabakta ki tüm yemeği bitirmesi olması. Ağlamadan o öğünü tamamlaması olsun.
TC Şenay Öztürk Büyükbayrak
06 Temmuz 2015
Merhaba.Benim kızımın ayın 25 inde 16 ayı bitecek son 1-2 aydır ne isterse istesin ağlayarak istiyor.Ve yemek yemiş olsa dahi meme diye kendini yerlere atıyor.Ayrıca elinden tutup bütün gün dolaşmak istiyor çünkü yürümekten korkuyor.Bir gün çok cesur hafif sendelesin 1 ay asla tek başına adım atmıyor.arkasından biri seslensin çok korkuyor yere yatıp çırpınıyor Ne yapıcam şaşırdım günün çoğunu oyunlarla geçiriyoruz ama hatam ne anlayamıyorum ne olur yardım edin :(((
Doktorumuzun Cevabı
İstediklerini ağlayarak daha çabuk elde ettiğini keşfettiği için bu etkili yöntemi kullanıyordur.Anne memesi bebekler için sadece karın doyurma aracı değil aynı zamanda haz aracıdır. Anne menesi saatlerini belirleyip sabitlemelisiniz. Desteksiz yürümeye gelince ne zaman cesaretini toplarsa o zaman yürüyecektir. O arada siz onu gezdirmeye devam edeceksiniz
Özlem Abrancı
06 Temmuz 2015
Hocam meraba 11 aylik oğlum var doğduğu zaman peygamber sünet li doğdu sonrada 1 aylıkken fıtık çıktı. 4 aylıkken ameliyatını yaptirdik doğduğu zaman cok iyi doğdu 3 kilo 200 ve şuanki kilosu 7 kendimi çok kötü hisediyorum onu öyle görünce herşeyden yedirmeye çalışıyorum ama almıyo
Doktorumuzun Cevabı
3200 gr doğan bir bebeğin 6 ay sonunda olması gereken bir kiloda bebeğinizi ve bunun hipospadias ya da ameliyatla ilişkisi olamaz. Büyüme ve metabolizma bölümüne götürmelisiniz.
Gülsüm Mustafa Uzunçarşı
02 Temmuz 2015
iyi günler.benim 2 yaşında oğlum var.herşeye sürekli ağlıyor sürekli kucak da kimsye gitmek istemiyor.istediklerini ağlayarak dile getiriyor.gündüz ve gece uyku düzeni yok.geceleri yatırdığım zaman sabaha kadar mızmızlanarak uyuyoruz.nasıl davranacağımı hiç bilmiyorum.birde 5 yaşında abimiz var.oda ağlayarak yaptırıyor.söz dinlemiyor.evdeki koyduğum belirli kurallarea uymuyor ve kardeşinin yaptıklarını yapmaya başladı.ikisine de nasıl davranacağımı bilemez oldum kafam çok karışık bana yardımcvı olursanız çok sevinirim.buna çok ihtiyacım var
Doktorumuzun Cevabı
İki yaş dönemi çocukların kriz dönem diye adlandirdigimiz bir dönemi ama geçici. İki çocuğunuz içinde yapabileceğiniz onlarla birlikte iyi vakit gecirip oyun oynayın dışarı çıkın bu size iyi gelecektir. Cocuklarinizi sadece sorunlariyla görmeyin iki çocuk zordur ama yapabileceğiniz en iyi şey onlarla iyi paylaşımlarda bulunmaktır.
Kemal Ören
01 Temmuz 2015
Benim 14aylık oglum var konuşmuyor verdigim komutları yerine getirmiyor ama istediklerini parmakla göstererek istiyor
Doktorumuzun Cevabı
Bir çocuk doktoruna götürmeniz kapsamlı bir muayene olması iyi olur.
Selda Kuşkurdan Özen
01 Temmuz 2015
1 yaşıdaki kızım saçlarını çekiyo bazen neden .
Doktorumuzun Cevabı
Ne zaman çekiyor hangi durumlarda kızdığı için mi yoksa saçları dikkatini çektiği için mi bunun bir çok sebebi olabilir.
Murat Koçak
30 Haziran 2015
Benim 6 bucuk aylik bi oglum var bizim sorunumuz oglumuz cok sinirli cabuk usaniyor herseyden istedigi olsun istiyo bizi cok yoruyo .d hep ilgilenelim istiyo dis cikardi ondanmi diyoruz ama dis cikar.adan oncede sinirliydi yardim napmaliyiz
Doktorumuzun Cevabı
Bebeklerin duygu durumları inişli çıkışlı olabilir diş çıkarması onu etkiler gaz sancısı etkiler.
Tuba Keskin
28 Haziran 2015
merhaba, 2,5 yaşında bir kızım var. ben işteyken halasına bırakıyoruz. kışın yani iki yaşını doldurduğunda altına yaptığında rahatsızlık duyuyordu ve hemen değiştirmemi istiyordu o zaman düşündüm tuvalet eğitimine başlamayı ama halasının tuvaleti dışarıdaydı ve kar kış var diye erteledik. şimdi ise hiç bir şekilde rahatsızlık duymuyor ve hatta bazen altını değiştirmek istediğimde değiştirme diye karşı çıkıyor. şimdide yaz tatilinde zamanım varken tuvalet eğitimine başlamak istiyorum ama bezinin açılmasına izin vermiyor. birde içinde bulunduğumuz ortam biraz değişik. bakıcı olarak gittiği aile aslında bir nevi kendileri zemin hazırladı bu duruma çünkü daha iki yaşındaki çocuğa o ayıp bu ayıp şeklinde şeyler söylüyorlar sürekli tüm uyarılarıma rağmen anlatamıyorum kendimi. ne yapacağımı bilemıoyrum
Doktorumuzun Cevabı
Sizin için mümkünde başka bir bakıcı bulabilirsiniz yada aileye kızınıza sizin istediğiniz şekilde bakılması gerektiğini bunun dışında bir tutum sergilememeleri gerektiğini söylemelisiniz. Tuvalet eğitimi konusunda şuan da hazır olmaya bilir bir süre daha beklemenizi tavsiye ederim.
Pelin Çabuk
26 Haziran 2015
İyi çalışmalar bebeğim 3,5 aylık son günlerde (yaklaşık 2-3 gündür) sabahları çok az emiyor (6 dakika ) geceleri emmesi gerektiği kadar emiyor ve kaka yapma düzeni değişti. Günde 2 kere - 1 kereye kadar düştü bu bir problem midir ? Diş etleri çok kaşınmaya basladı her bulduğunu ağzına götürüyor buda bir etki oluyor mu şimdiden çok teşekkür ederim
Doktorumuzun Cevabı
3-4 ay aralığında bebekler bazen emmeye ilgisini kaybedebilir .Birkaç hafta sonra tekrar eski düzenlerine dönerler genellikle. Uykuya geçerken ,uykuluyken daha iyi emerler .O şekilde bu süreci takviye edin .
Verda Akgöz
24 Haziran 2015
iyi günler doktor hanım benim 2.5 yaşında kızım var onu tuvalete alıştırıyorum ama tuvaleti gelince söylemiyor daha doğrusu tuvaletten korktuğunu söylüyor bende lazımlığa oturtuyorum ondada ağlıyor oturmuyor ben ne yapmalıyım nasıl alıştırabilirim tuvalete bana yardımcı olabilirmisin
Doktorumuzun Cevabı
Zorlanarak ağlayarak alışması sağlıklı değil bir süre ara verin ve bu konuyu gundeminizden çıkarın iki üç ay sonra tekrar deneyin .Lazimlikla başlayın çok uzun süreler gecirmeyin lazimlikta oturtun 5dk bekleyin yapmazsa kaldırın zorlamayin
Muratesma Yildirim
24 Haziran 2015
Merhabalar benim oğlum 6.5 yaşında normalde hiç alışkanlığı olmazsın Son dönemde bil hassa başka bir yere misafirliğe gittiğimizde gece altına yapıyor bende bir anlam veremiyorum 3 yaşında bıraktıktan sonra nerdeyse hiç yaşamadığını bir durum bu ne yapmam nasıl davranmak gerek bilemedim..
Doktorumuzun Cevabı
Gittigi yerde kendini rahat hissetmiyor olabilir sizde tuvalet düzenini gittiginiz yerde takip edin gece yatmadan önce mutlaka tuvalete götürün gece bir kez mutlaka kaldırın tuvalet için. Zaman zaman bu tarz gerilemeler olabilir cisini yaptığında kizmayin farklı bir tepki vermeyin.
Selda Songuralp Koçak
22 Haziran 2015
Merhaba kar burcu hanım benim 2 buçuk yasında bir oğlum var
Tuvalet eğitimi vermeye çalışıyorum. Ama tuvalete gieyi reddediyor. Bezini çıkardım cisinin geldiğini fark etti hemen tuvalete höyük istedim ama çığlık çığlığa ağladı. 10 dk sonra da altına yaptı. Ne yapmalıyım daha erken mi tuvalet eğitimi için. Şimdiden teşekürler
Doktorumuzun Cevabı
Evet şuan erken gibi gözüküyor lütfen acele etmeyin ağlayarak alışması zorlanması tercih ettiğimiz bir yöntem değil.
Kar Tanesi
20 Haziran 2015
mrb burcu hanım benim 15 aylık bir kızım var çok sinirli elinden bişey alınsın kendini yere atıyor kucağımdayken yere inmek istiyor bırakmayınca kollarımı yoluyor 5 aylıktan beri hava kullanıyoruz astım tedavisi görüyor acaba bu havaların ilaçların bi etkisi olmuşmudur yada yaşına göre uyguun bir davranışmı çok morelim bozuluyor bugünde babannesi nörolojiye götür diyor kafama takıyor
Doktorumuzun Cevabı
Bazı ilaçların yan etkileri olabilir bunu ilacı yazan hekimden ögrenebilirsiniz. Birsey yapmak istemiyorsa kendi haline bırakın zorlamayin. Kronik hastalıklar genellikle davranışları etkiler nörologa değil ama bir çocuk psikologuna götürmeniz daha uygun olur.
Büşra Can Ƽȝ
20 Haziran 2015
Merhaba 3.5 yaşındaki kızıma anneannesi bakıyor. Çalışan bir anneyim ve kızımı ancak akşamları görüyorum. Şu an anneannesiden ayrılmak istemiyor ve onla kalmak istiyor sürekli . Eve gelmek istemiyor. Ne yapmalıyım?
Doktorumuzun Cevabı
Anneannesi siz yokken uzulmemesi için her isteğini yerine getiriyorsa onunla kalmayı istemesi normal bir durum ancak sabah bırakıp aksam almanız ve bu rutine alışması siz kararlı oldugunuzda zor olmayacaktır ve kendi evinizdeyken onunla vakit gecirmeye özen gosterin ilgilenin.
Çiğdem İbrahim Tekke
18 Haziran 2015
18 aylık bir oğlum var ben çalışıyorum oğluma ananesi bakıyor ama çok sinirli kolikli bir bebekti çok ağlardı hala ağlamalrı kesilmedi birşey istediği zaman alana kadar susmuyor hep kucağımda durmak istiyor beni hiç bırakmıyor tuvalete bile gidemiyorum onunlayken.
Doktorumuzun Cevabı
Çok fazla zorlamayin kabul edici olun birlikte gecirdiginiz zamanda oyun oynayın parka gidin başka cocuklarla etkileşim kurması iyi olabilir.
Muhammed Bagrıyanık
17 Haziran 2015
Merhabalar Burcu Hanım kızım 2,5 yaşında ve aşırı dereccede sinirli bağırıyor vuruyor sinirden kıpkırmızı olup titriyor ne yapmamız gerek yardımcı ollurmusunuz lütfen
Doktorumuzun Cevabı
Hangi durumlarda sinirleniyor aile içinde bu durumunu tetikleyen bir olay yaşandı mi bunlar önemli çünkü çocuğun davranışlarını etkiler. Sinirlendigi zamanlarda zorlamayin ve kendi haline bırakın üstüne gitmeyin sakinlestigi zaman kucaginiza alın sarilin sevgi gösterin.
Gamze Boz Cingöz
15 Haziran 2015
Merhabalar 27 aylık bir oğlum var 20 aydan sonra ona tuvalet belirtilerini göstermeye başladık yanimizda tuvalete girmesine izin verdik 26 aylıkken tuvalet egitimine başladık 3 gün içinde mükemmel gitti sadece bir defa oyun içinde daldı ve unuttu 4.gun kuvvetli karın ağrıları ve kusma başladı doktora gittik amip tanısı konuldu 3 gün hastahane de kaldık kolunda serum olduğu için bez bagladik ama inat etti bezi çıkarın diye sonrada pes edip beze yaptı hastahane de iken yanında ben kaldım hastahane yönetiminden dolayi ilk defa babasından gece ayrı kaldı sonra eve geldik Mikroplara açık diye buz tuvalet eğitimine 10 gün ara verdik şimdi tekrar başladık ama su an herşeyi reddediyor ağrıyor yanıyor diyerek vaz geçiyor kakasini tutuyor ancak ilaçla yapıyor yemek yemiyor ne önerirsiniz çok kötüyüm çaresiz hissediyorum o kivranip yapmadikca iyi çalışmalar teşekkür ederim şimdiden
Doktorumuzun Cevabı
Geçirdiği hastalık dönemi gerilemesine sebep olmuş normal bir durum bu dönemi rahat bir şekilde geçirmesi için bez kullanmaniz uygun olur.
Esra Tapan Aymaz
14 Haziran 2015
3Yasında bir oğlum var lazımlıktan korkuyo çişini görünce korkuyo tuvaletini yaapmak istemiyo sorun tuvalet eğitiminde zorlu anlar yaşıyoruz ne yapmalıyım
Doktorumuzun Cevabı
Yaşına uygun olarak hazırlanan tuvalet eğitimi için hazırlanmış kitapları alıp gorselleri ona gösterin okuyun ve zorlamayin kendinizden örnek verin. Lazimlik tan korkuyorsa klozete bir aparat almayi deneyin .
Hatice Varlı
09 Haziran 2015
Merhaba doktor hanm. Benim oglum 21 aylik be cis egitimine basladim alti surekli pisik olduqu icin ve suanda tereddüt deyim acaba erkenmi davrandim diye cunku piskolojisi bozuldu bi masumlasti suskunlasti tuvalete sık sık goturuyorum gitmek istemiyor iki defa lazmliqa yapsa iki defada ustune yapiyor iki gun oldu egitime basliyali ama hala cis varmi diye sorduqumda olsada hayır diyor kesinlikle ustune yapinca kizmiyorum yapmamasi gerektiqini soyluyorum ve doqrumu yapiyorum bilmiyorum iki saat bile kaliyoruz bazen tuvalette biliyorum cunku var ama kendini sıkıyor yapmak istemiyor hic tuvaletten korkmuyor oma aksamlari lazimlikta oturarak uyuya kalıcak nerdeyse bilmiyorum nasil davranmam qerekiyor bu surecte sizden cevap bekliyorum oqlumuda cok seviyorum kiyamiyorum ona yanlis bi sey yapmaya .
Doktorumuzun Cevabı
24 ayi gectikten sonra başlamak her zaman daha iyidir biraz erken baslamissiniz. Altına kaçırması gayet normal tam kazanım bir yılda tamamlanıyor. Çok uzun süreler tuvalette tutmaniz uygun değil kendini baskı altında hisserderse öğrenmesi daha uzun sürer. Biraz kendi haline bırakın tuvalete götürdüğünüz zaman 5 dk gecirmeyin yapıyorsa zorlamayin.
Nursen Murad
01 Haziran 2015
merhaba benim 10 yasinda kizim var cok istahsiz hic yemek istemiyor bizi dinlemiyor ona nasil davranalim ne yapmamiz gerekiyo
Doktorumuzun Cevabı
İştahsızlık bir sağlık sorunu nedeniyle olabileceği gibi sadece davranışsal da olabilir.Bazen anneler iştahsız diyor ama sorguladığımızda abur-cuburu gayet bol ve istekli yediğini öğreniyoruz.Çocuk her sofraya oturtulmalı ,yemek yemezse bir sonraki öğüne dek hiçbirşey ( bir bisküi bile ) verilmemelidir.
Elifim Sat
27 Mayıs 2015
merhaba burcu hanim benim kizim 20 aylik ve3 haftadir yanliz uyumak istemiyor butun gece agliyor anne anne diye halbuki 4ayliktan belli kendi odasinda kendi uyurdu neden korktugunu anlamiyorum gunduzde ne zaman bulundugu odadan gitsem aglmaya basliyor babasinada ayni seyi yapiyor yardimci olursaniz cok sevinirim simdiden tessekurler
Doktorumuzun Cevabı
Televizyonda izlediği bir programdan etkilenmiş olabilir çocuklar yetiskinlerden farklıdır ani ses karanlık rüyalar onları daha derinden etkiler ama geçicidir siz hayatınızın normal akışına devam edin ve ihtiyaç duyduğunda yanında olun.
Çağla Corapcı
24 Mayıs 2015
Merhaba benim 17 aylik kizim var bana çok bağlı kimseye gitmiyor hep beni istiyor ağlıyor çok babasi nda bile durmuyor çok zor durumdayım ne yapacağımı şaşırdım beraberken yalnızken bu problem yok ama biyere gidince çok zorlanıyorum ne yapmalıyım cevresindekilere alışması icin
Doktorumuzun Cevabı
Dogumundan beri sadece siz ilgilendiyseniz böyle olması normal suan da bebeklik dönemi yeni bitiyor diyebiliriz. Ailece oyunlar oynayın siz ve babası aynı anda yanında olun siz oyun sırasında biraz geri planda kalın. Dış mekan aktiviteleri yapın birlikte çocuk parklarına gidebilirsiniz sosyal ortam olarak iyi gelecektir yasiti cocuklarla etkilesime girebilir.
Şenay Avcı
24 Mayıs 2015
Merhaba burcu hanim benim 10 aylik oğlum var devamli eli kulağında geceleri çok uyanıyor bazen çok ağlıyor ne yapmam gerekiyor bilemiyorum
Doktorumuzun Cevabı
Bebekler geceleri kendilerini rahatlamak için kulaklariyla oynarlar bu bir sorun değil. Ağladığı zamanlarda konuşarak onu rahatlamak yerine sadece kucaginiza alın onu oksayin. Henüz daha çok küçük ilerleyen dönemde rahatlayacaktir.
Eda Aslantürk
22 Mayıs 2015
Merhaba 3 bucuk yaşında oğlum var. 2 buçuk ay önce tasindik.
Daha önce annemde haftada 1 yada 2 gün kalırdı.fakat tasindiktan sonra 1 saat bile bensiz durmuyor aynı evin içinde beni arıyor.ve bıraktığıMDA saatlerce öfke krizi geçiriyor ne yapmalıyım. Simdiden teşekkürler.
Doktorumuzun Cevabı
Yer değişiklikleri genellikle çocuklar üzerinde kaygı yaratır yeni ortama alışması zaman alır normal bir tepki veriyor şuanda.
Selin Denizer
22 Mayıs 2015
Merhabalar 17 aylik bir kizim var son bir kac haftadir huylarinda buyuk degisiklikler oldu mesela televizyon izleyen bir cocuk degil ama televizyondaki bazi programlari gorunce aglayarak kapattiriyo aksam yatarken ayakkabiyla yatmak istiyo ustunu giydirirken yada cikarirken huysuzluk ediyo bana asiri duskun oldu evin icinde bile kucagima gelmek istiyor gece uykusunda aniden agliyor doktora goturduk bi kac disi ayni anda cikardigindan olabilecegini veya idrar yolu enfeksiyonundan olabilecegini soyledi fakat televizyonu kapattirmasi vede ayakkabiyla yatmak istemesiyle alakasi ne olabilir simdiden tesekurler yardimci olursaniz sevinirim
Doktorumuzun Cevabı
Diş cikariyor olması huysuz davranışlarını tetikleyebilir. Televizyondan izlediği birsey onu etkilemiş olabilir bu tarz korkular genellikle gecici oluyor bir süre sonra duzelecektir.
Cemil Pınarbaşı
22 Mayıs 2015
Hocam benim 1 yaşında kız çocuğum var eşim ve ben çalıştıgimiz için kayinvalidem bakiyor kızım Annesine dedesine dayılarına ve sokaktan geçen yabancılara bile çook düşkün birtek babasına düşkün deil oynuyor vakit geçirmeye çalişiyor ama nafile babasına gitmiyor agliyor babası perişan durumda çok üzülüyor bize yardımcı olurmusunuz şimdiden teşekkürler.
Doktorumuzun Cevabı
Zamanla babasına da aynı şekilde davranacaktir. Babası ilgi gostermeye devam etsin hatta daha fazla bile zaman geçirmesi iyi olabilir.
Fadıme Koç
21 Mayıs 2015
merhaba burcu hanım 18 ayını doldurmuş kızım var ve çişini söylüyor tek tük de olsa konusuyor cişim var diyor bende bugun eğitime basladım doğrumu yaptım sizce bu arada çişli veya kakalı bezde durmak istemiyo cıkar diye aglıyo cevabınızı bekliyorum tsk ederim şimdiden
Doktorumuzun Cevabı
Henüz erken tuvalet eğitimi için genellikle bu dönemlerde altlarına yapınca haber verirler bu farkındalıklariyla ilgili bir durum çünkü rahatsizliginin farkındadır ve sözel olarak bunu ifade edebilecek kadar kelimeler soyleyebilirler ama bu tuvalete hazir olduklarını göstermez.
Cüneytım Aysel Tür
20 Mayıs 2015
Merhaba burcu hanim. benim kizim 25 aylik kayinvalidemlerle altli ustlu oturuyoruz. bunedenle kizim devamli babaannesi dedesiyle birarada tek torun oldugu icin kizimi cok simartiyorlar ve her istedigini yapiyorlar. Ben bazi seylerde sinir konulmasini hayir kelimesini ogrenmesini istiyorum.beni dinlemiyorlar. Bu yuzden kizim suanda her istegini aglayaraj yaptirmaya ugrasiyor ve asiri derecede inatci.buduruma cok uzuluyorum ve zorlaniyorum.ne yapicami sasirdim. Beni aydinlatirsaniz sevinirim.
Doktorumuzun Cevabı
Genellikle tutarlı bir aile ilişkisinin olmaması çocuklar üzerinde bu tarz davranışlar sergilemelerine sebep olabiliyor. Sizin yapacağınız mümkün olduğunca kontrolü elinizde tutmak ve mümkünse aile büyüklerinden sizi desteklemelerini istemek.
Tevrat Cidan
19 Mayıs 2015
Merhaba ben 24 aylik kizimi tuvalete alistiririyorum 3hafta sürecinde cişini yeni söylemeye başladı ama kakasini tutuyor söylemek istemiyor kakasin yaptiginda ondankorkuyor kucagima atliyor ve yapmak istemiyor evide değiştirecegiz bu onu etkilrmi sizce kizim tuvalete hazirmidir tuvaletini hergun düzenli yapan çocuk yaklaşık 2haftadir düzgün bir şekilde yapmiyor kabiz oldu bunun için ne yapmaliyim ertelemek gerekiyormu yapması için her yolu demedim lazimlik klozet tuvalet banyoda bile yaptirmayi demedim ama olmadi bir pedagoga götürecek maddi durumunda yok lütfen cevap yasin
Doktorumuzun Cevabı
Bu kadar çok tepkisel davranışa sebep olduysa erteleyin sonbahar gibi tekrar başlayabilirsiniz.
Refia Karaer
18 Mayıs 2015
İyi akşamlar. Oğlum 24 ayını 10 gün sonra dolduracak. 5gün önce tuvalet eğitimine başladık. Çişimi gün içerisinde yarım saatte bir yapıyor ve kendi söylemiyor. Kakasını günde iki kez yapıyor ama tuvalete ya da oturağa oturmak istemiyor. Ve çöküp altına yapıyor. Lazımlığına oturuyor ama kakası ı tam yapacakken kalkıyor ve oturmak iştemiyor sonra altına yapıyor. Çişinide ayakta yapmak iştiyor. Gecede bezlemiyorum ama bir buçuk saati geçirir de uyandırmazsam altını ıslatmış oluyor. Acaba kas gelişimini tamamlayamadımı erken mi başladık yoksa çabuk mu beklenti içindeyim bilemedim. Devam mı tamam mı
Doktorumuzun Cevabı
Eğitime devam edin tam olarak düzene girmesi bir yılı bulabilir. Zaman zaman alta kaçırma olabilir. Kakası geldiğinde bunu anladığınizda tuvalete götürün yere uygun birşey serin ve oraya ayakta yapmasına izin verin sonra birlikte kakasını tuvalete atın.
Didem Demirel
18 Mayıs 2015
Merhaba 22 aylık kızım var ama henüz 5tane dışı cikti 3altta 2ustte yeme problemi yaşıyoruz herşeyi yemiyor yemek seciyor yaşıtlarına göre 1.5 kilo eksik çinko ve demir eksikliği çıkmıştı prof.götürüyor um gelişimi için geç çıkan daha saglam oluyor diyorlar ama sizce normal mi
Doktorumuzun Cevabı
Biz teorik olarak 2.5 yaşa dek 16 dişi tamamlamasını bekliyoruz. 2.5-3 yaşta da 4 diş daha çıkarmasını bekliyoruz. Bazı bebekjlerde bu süreç biraz daha uzayabilir.Diş çıkmasında gecikmede genetik,endolrinb ve metabolik sebepler olabilir ; ancak sizin bebeğinizin zaten 5 dişli, varmış .Çok tedirgin olmayın .Zaten rutin kontrollarını ve testlerini de yapan bir hekiminiz varmış ;sorun olsaydı size söylerdi.
Dilek Özbek
17 Mayıs 2015
iyi geceler hocam lutfen yardimci olun kizim 6 bucuk aylik ama uykumuz. coj buyuk problem uyurken evde kiyamet kopuyo nasil uyutcagimi sasiriyorum birakiyorum kendisi uyusun diye cok agliyo mudahale ediyorum dayanamiyorum ve geceleri de surekli uyaniyi kesintisiz uykumuz henuz yok geceleri.uyanip oyun oynayabiliyoruz ne olur yardimci olun nasil uykusunu duzene sokabilirim bu arada bebegim.anne sutu aliyo simdiden tesekkurler...
Doktorumuzun Cevabı
Bebeklik döneminde uykunun bir rutin olarak gerceklesmesi zordur. Kısa kesik aralıklı olarak görülür su an için yapilacak özel birsey yok büyüdükçe düzene girecektir.
Sümeyra Aksay Altunbulak
17 Mayıs 2015
Burcu hanım 22 aylık oğlum başka çocukların gözlerine parmağını sokuyor sebepsiz yere bazen kolunu sıkıyor büyüklere karşı çok sevecen ve neşeli bir çocuk ne yapmalıyım ayrıca uyurken gözümü elleyerek uyuyor teşekkürler
Doktorumuzun Cevabı
Kıskanıyor olabilir küçük çocukları ama bunu bir sorun olarak görmeyin henüz çok küçük. Başka şeylerle oyalayın, geçecektir.
Hacı Yıldız
15 Mayıs 2015
2 günlük kızım sürekli ağlıyo nedeni nedir aca
Doktorumuzun Cevabı
bebeğiniz henüz çok küçük, acıkma, altını kirletme, aşırı uyaran, sıcak-soğuk gibi dış etkenlerin onu rahatsız etmediğinden emin olun. Henüz sizin bir parçanız olduğunu sanıyor bu yüzden güven duygusu için ten teması ve sarılmak önemli. ama bir hastalık belirtisinden dolayı ağlıyorsa başka belirtiler var mı bilmek gerek.
Ilke Arıkan
13 Mayıs 2015
merhaba 9,5 aylık kızım var çok sinirli sinirlenince hemen ısırıyor veya tepiniyor buna nasıl engel olabilirim ayrıca geceleri yanyana yatıyoruz emiyor ve ben olmazsam uyumuyor acaba yanlışmı yapıyorum çünkü ben olmayınca güzel güzel oynuyor ama beni görünce hemen mızırdanıp beni istiyor sürekli sürekli naz yapıyor bana nerde yanlış yapıyorum....
Doktorumuzun Cevabı
Yanlış yaptığınız bir sey yok fakat geceleri yanyana yatmamaniz daha uygun olur. Şuan için yapabileceginiz özel birsey yok henüz çok küçük ve size bağımlı. Ona olan sevginizi gösterin, ısırdığında kesin olarak yanlış yaptığını hissettirin, bu anlarda bir süre ona sarılmayın.
TC Tuğba Işeri
13 Mayıs 2015
merhaba burcu hanim, 27aylik oglum var yaklasik on gun once baslamistim tuvalet egitimine. tuvalete goturdugumde yapiyordu biraz mizmizlanarak da olsa. ama dun sabah resmen katilarak agladi ve ona aci cektiriyomusum hissine kapilip bez bagladim. ve daha sicak havalarda tekrar denemeyi planliyorum.ccevremde ki kisiler farkli yorumlar yapiyorlar surekli o yuzden kararsizim.sizce ne yapmaliyim?
Doktorumuzun Cevabı
Henüz hazır değil söylediğiniz kadariyla beze devam edin ağlayarak zorlanarak alışması sonrasında olumsuzluklar yaratabilir etrafınizda soylenenleri onmesemeyin.
Tc Ayça Kılıç
08 Mayıs 2015
İyi aksamlar benim oglum iki gun once anne kaka dedi tuvalete goturdum sorunsuz yapti hic zamani olmamasina ragmen ertelemek istemedim tuvalet egitimini sonra bezi attim yuzucu bezleri var kilot seklinde onlari taktim surekli tuvalete goturuyorum cis var mi diyorum var diyor tuvalete yapmiyor kac kere altina yapti hic kizmadim bi kere tuvalete yapti oglen ve gece yapmiyor ama gece uyufuktan sonra anlamadan bez takiyorum bugun kakasini o kadar sordum bi kere var dedi gittik zorlandi yapmadi sonra altina yapti surekli sordum soylemedi yaparken anladim tuvalete gidelim dedim inat etti agla agla batirdi her yeri henuz 22 aylik 2 yasinda mi basliyim pes etmiyim mi bilemedim
Doktorumuzun Cevabı
24 ay dolmadan başlanmamasi gerekir. Hatta bazı durumlarda 24 ayı bile gecebilir bu süre zorlamayin inatlasma haline getirmeyin bu daha iyi olacaktır
Kübra-Yusuf Kuşcu
07 Mayıs 2015
9bucuk aylik oglum var gece cok sik uyaniyor 6aylikken de denemistim gece mama ya da emzik alarak tekrar uykusuna dalamiyor illa emmek icin tutturuyor gece uykusuna yattigi ilk an iki-uc saat uyusa da bazen bir saate bazen daha da az suren uykulari beni cok yipratti hic dinlenemiyorum oglum da sabaha karsi baya huzursuz oluyo .surekli uyaniyor.ne yapmaliyim lutfen yardimci olun. benimle ayni odada kendi yataginda uyuyor.gece uykusuna gecerken belli rutinlerimiz var.meme vermeden uyutmayi da denedim yanina gidip sakinlestirmeyi de emmeden susmuyor yatakta tepinmeye basliyor sinirleniyor daha da hircinlasiyor.nerde yanlis yapiyorum :( ve bu siralar gsurekli emmek iatiyor ek gidalari cok az tuketmeye basladi dis cikardigi icin olabilecegini dusunuyorun.
Doktorumuzun Cevabı
Fiziksel olarak yaşadığı bir sıkıntısı olabilir eğer dış çıkartıyorsa sadece anne sütü istemesi normal emmek özellikle gece hem bedensel hem ruhsal olarak rahatlamalarini sağlar emmek istiyorsa emzirin ve rutinlerinizi bozmayin.
Güler Arslan
07 Mayıs 2015
merhaba kızım iki yaşını doldurdu üç ay geçti iki yaşına girmeden bir iki ay önce tuvalet eğitimine başladık çok iyi gidiyordu ki bu son bir aydır hiç tuvalet eğitimi almamış gibi sürekli altına yapıyor hem kaka hem çiş ne yapmalıyım tekrar altını mı bağlayalım
Doktorumuzun Cevabı
Tuvalet eğitimi sırasında bu tarz gerilemeler yaşanabilir baskı yapmadan zorlamadan tuvalet egitimene devam edin.
F M Ayaz Dmrl
05 Mayıs 2015
26 aylık olacak 1 hafta sonra. Babamız şuanda askerde. Ben ne yapmalıyım cis egitimi için 2 ay olacak nerdeyse sürekli büyük tuvaletini altına yapıyor benimde sinirleri bozuluyor arada kızıyorum. 2 yaşına bakmadan iki hafta önce başlamıştık cis eğitimine küçük apdestte sorun yok ta büyük abdesti sürekli altına yapıyor tekrar altını baglarsam psikolojik olarak nasıl olur bilmiyorum. Yanlış bireylerde yapmak istemiyorum. Yardımlarınızı bekliyorum doktor hanim
Doktorumuzun Cevabı
Lazimlik yada klozette aparat kullanıyor olmanız önemli çiş yapmak kolaydır ikinmayi gerektirmez ayakta da yapabilir fakat kaka yapmak biraz daha zordur farklı kas grupları çalışır ve otururken kendini güvende hissetmesi gerekir ayaklarının mutlaka bir yere basması gerekir. Bütün bunlara dikkat edin. Tam tuvalet alışkanlığının kazanilmasi bir yılı bulur.
Şerife Bilgen Şahin
05 Mayıs 2015
iyi günler. kızım 2008 doğumlu gece parmak emiyor bıraktıramadım ortadontiye götürdüm bi faydası olmadı bugün gece çok emmiş parmağını ağzı eli kan içindeydi ne yapmalıyım kızım 26 haftalık doğdu 4 ameliyat geçirdi bunların bi etkisi olabilirmi lütfen yardım edin teşekkürler .
Doktorumuzun Cevabı
Konuyla ilgili olarak bir uzmana gitmenizi tavsiye ederim.
Ayşegül Alper
01 Mayıs 2015
İyi günler 4 aylık bebeğim var ve yaklaşık 19 gündür geceleri çisini yapmiyor anca öğleye doğru çisini yapabiliyor bir sorunumu var acabai
Doktorumuzun Cevabı
19 günlük bir bebeğin 24 saatte 5-7 kez çişini yapması ,bezini ıslatması gerekir.Aksi takdirde başta yetersiz emme olmak üzere sorundan bahsedilebilir.
Şengül Hepsarsar
28 Nisan 2015
Merhabalar hocam oğlum 3,5 yaşında tuvaletten korkuyor bezi çıkarınca çişini kakasını tutuyor her şeyi denedim ama çözüm bulamıyorum çok zeki bir çocuk ama bu problemi aşamıyoruz lazımlık adaptör ne gerekliyse aldım ödül almayı vaadettim yine yok bana bir yol gösterirsenizok mutlu olucam iyi çalışmalar
Doktorumuzun Cevabı
Bir süreliğine tuvalet eğitimini bırakın ve bu konuyu gundeminizden çıkartın. Birkaç ay sonra tekrar başlayın fakat süreç aynı şekilde gelişirse mutlaka bir uzmana gidin.
Azime Iyi
28 Nisan 2015
Iyi akşamlar burcu hanim benim 7 yaşında bir kızım var 1 sınıfa gidiyor sorunumuz çok yalan konuşuyor elbiselerini ısırıyor ve sürekli bana k arsi kırıcı konuşuyor ve bir şey istediyini onu sürekli tekrarlamak zorundayım
Doktorumuzun Cevabı
Kızınızı bir çocuk psikologuna götürmenizi tavsiye ederim. Böylesi çok daha doğru olur
Gülçin Özdemir
27 Nisan 2015
Merhaba doktor hanım. 25 aylık bir oğlum var tuvalet eğitimine başlamak istiyorum. Çişini ve kakasını yaptıktan sonra söylüyor çişim geldi kakam geldi şeklinde ama gel lazımlığa oturmak ister misin o zaman dediğimde yok yok diyor bezini açtırmak istemiyor. Ben de ısrar etmiyorum. Haziran ayında kız kardeşi olacak sizce başlamak için doğru bir zaman mı? Şimdiden teşekkürler
Doktorumuzun Cevabı
Bez kullanmaya devam edin acele etmeyin kardeşin gelişi aile içinde bazı değişikliklere sebep olacağından bu dönemi rahat gecirmeniz daha uygun olur.
F M Ayaz Dmrl
27 Nisan 2015
Merhaba bizim bi sorunumuz var oglumla. Oğlum 1 buçuk ay önce cis eğitimine başladı ilk başlarda güzel gidiyordu.cise gidiyorduk büyük tuvaletinde yapıyordu tuvalete. Hatta arada cisi geldiğinde gelip cis diyordu. Sonra ne oldu bilmiyorum sürekli altına yapmaları başladı. Kuytu köşeye gidip tuvaletini yapıyor. Hiç söylemiyor gece cisi güzel cisi geldiğinde uykusundan uyanıyor tuvalete götürüyor um tuvaletini yapıyor. Ama gündüz bana inat cis var mı diyorum yok diyor bi an gözden kayboluyor altına yapıyor sabrim kalmadı tekrar bağlamak istemiyorum ama nasıl davranacagimi şaşırdım. Güzellikle diyorum olmuyor kızıyorum hiç olmuyor. Bana yardımcı olun lütfen
Doktorumuzun Cevabı
Çocuğunuzun kaç yaşında olduğunu bilmiyorum .Tuvalet eğitimi öncesi beyinsel olarak hazırlamadıysanız ilk başta biraz cazip gelmiş olabilir ,ancak sonra vazgeçmiştir.Tuvalet eğitimi öncesi birkaç gün onunla uzun uzun konuşup ,babayı rol modeli olarak gösterip önce meselenin psikolojik hazırlık evresini halletmek gerek.Şuandan itibaren nasıl davranılacağı çocuğun yaşına göre değişir.
Murat Elif Alha
24 Nisan 2015
18 aylik kizim var çok sinirli bir şeyi yapma deyince kendini yerlere atiyor agliyor sürekli çok huysuzluk yapiyor gece uyumak istemiyor çok ama çok sinirli istediği şeyi yaptirmayincada kendini yerlere atip agliyo
Doktorumuzun Cevabı
Bu yaş dönemlerinde bu davranışların görülmesi normal çok fazla üzerine gitmeyin ona oyun arkadaşı olun birlikte dışarı çıkın yasitlariyla bir araya getirin. Her yaş döneminde çocukların farklı davranışları olur.
Emine Usta
24 Nisan 2015
İyi günler benim 12 yasında 6.sınıfa giden oğlum için yazıyorum derslerinde düşüş olduğu için oğluna özel öğretmen tuttum ama yinede kendisini toparlamiyor öğretmenleri bana oğlum istediği zaman herşeyi yapa bilecegini söylüyor dikkat eksikligi var ama kendisi çok isteksiz ne yaptiysam olmuyor hic arkadaşı yok istemiyor sürekli evin içinde resim yapiyor ne yapicagimi bilmiyorum hafta sonu kurslara göndermek istiyorum ama onun için hangi alan iyi gelir bilmiyorum lütfen bana bi çare gösterir misiniz artık ne yapacağını bilmiyorum ...
Doktorumuzun Cevabı
Vakit kaybetmeden bir çocuk psikologuna götürmeniz gerekir. Eğer dikkat eksikliği varsa bunun desteklenmesi şart. Gittiğiniz uzman sizi gerekli gozlemleri yaptiktan sonra yönlendirecektir.
Fatma Sağlam
23 Nisan 2015
merhaba daha önceden size yazmıstım.subatta çiş eğitimine başlamıstım.bir hafta sonunda dayanamayıp bez bağladım.artık hazırdır deyip nisan 1 de tekrar açtım bezini.tuvalet eğitimimizin 3.haftası halen çişim geldi demiyo.lazımlığa arada oturtup çişini yapıyo.ama bu seferde sorun kakada 3 haftadır inatla altına yapıyo.dayanamıyorum artık.3 haftadır kaka temizlemekten bıktım.bu arada kızım 35 aylık.ne yapmalıyım acil yardımınıza ihtiyacım var.
Doktorumuzun Cevabı
Başlayıp tekrar beze dönmek yakın bir zaman sonra tekrar bezi çıkarmak uygun değil. Eğer tekrar beze dönüyorsanız beş altı ay bu şekilde devam etmelisiniz belli ki psikolojik olarak kızınız hazır değilmis. Ancak tekrar beze dönmeyin sabırlı bir şekilde süreci takip edin ve zorlamayın. Kaka yapmak çiş yapmak kadar kolay değil. Altına yapması yerine banyoda uygun gördüğünüz bir bölümde ayakta bir kağıdın üzerine yapmasını isteyin sonra birlikte kakasını tuvalete atın kakayi evine gonderiyoruz onun evi tuvalet gibi küçük dialoglar kurun biraz oyuna çevirin bu süreci.
Azize Tuncer
22 Nisan 2015
4yasinda kizim var oyuncaklarini paylaşmiyor . Bunu asamiyoruz . Kendine ait esyalari topluyor bir kenara koyup orda tutuuor oynamiyorda birde5 aylik kardesi var ve agresif olmaya badladi anaokulu na gidiyoe evden oyuncak goturuyor okula arkadaslryla paylasmyormus ama okulun oyuncaklarini paylasiyormus .farkli bir davranis nasil davranabilirim .patlasmayi nasil ogretebilirm. Tesekkurler
Doktorumuzun Cevabı
Aslında paylaşma erken çocukluk döneminde çok yapmasını beklediğimiz bir davranış değil. Bazı çocuklar teşvikle bunu kabul ederken bazıları etmeyebiliyor. Genellikle bunu etrafındaki yetişkinleri ve diğer çocukları görerek öğreniyorlar sorun olarak görülmemesi gerekiyor. Bir süre sonra oda paylaşmaya başlayacaktır çok zorlamaya gerek yok. CEVAPLAYAN: BURCU DURAK
Hüseyin Gülgün Bakay
22 Nisan 2015
Ben calisan bir anneyim simdilik ucretsiz izindeyim oglum 6 aylikken mi yoksa 18 aylikken mi ise baslamam alismasi acisindan kolay olur. Guven duygusu en iyi nasil zedelenmez tesekkur ederim cevabiniz icin.
Doktorumuzun Cevabı
Ne kadar uzun süre birlikte olursanız o kadar iyi çocuğunuz için
Neşet Çam
19 Nisan 2015
merhabalar benim 9 aylik kizim var 5-6 aydir emerken, emerken uyumazsa besigine koyunca parmagini emerek kendi kendine hemen uyuyordu ama 1 haftadir ne emerken ne besikte nede sallayinca uyuyor birtek ayakta kucagima yatirip gezdirince uyuyor besige biraktigim anda yada 1-2 dk sonra bagira cagira aglamaya basliyor siddetli sekilde. besigine koyuncada uykuya dalma sirasinda bir oyle bir boyle donuyor birden bire ayni sekilde aglamaya basliyor normalde aglak bir bebek degil mizirdanarak aglamaya baslar neden olabilir yada ne yapabilirim duzelmesi icin
Doktorumuzun Cevabı
Gün içinde normalse sorun yoktur. Birgün uyumayınca birisi bunu denemiştir ve bebek hemen öğrenmiştir. Uyku eğitimi vermenizi öneririm: Sessiz ve loş bir ortamda bebeği yatağına koyup en fazla pışpış yaparak uyutmaya çalışın.,Uyumazsa kucağa almayın, biraz ağlamasına izin verin
Hazal Mustafa Koçak
18 Nisan 2015
mrb burcu hanım benim 33 aylık kızım var geceleri üzerini hiç örtmüyor sıcak soğuk hiç fark etmiyor ben üzerini örttüğümde ise tepiniyo dönüyor acıyor üzerini uyanmıyor ama çok dönüyor nezamanki üzerini açar o zaman kesiyor sağa sola dönmeyi. ne yapmam gerek içim hiç rahat değil.
Doktorumuzun Cevabı
Bu psikolojik bir durum değil. Çocuğunuzun gece üşümesini istemiyorsanız uyku tulumu giydirmeyi deneyebilirsiniz.
Yadigar Aydın
14 Nisan 2015
Iyi Akşamlar 5 buçuk aylık bebeğimin 5 gündür yatır kaldır tekniğiyle
Yatağında kendi kendine uykuya dalmasını sağlamaya çalışıyorum
Ancak çok ağladığı ve sinirlendiği için devam etmek istemiyorum
Başka bir Yöntem mi denemeliyim yoksa biraz daha büyümesinimi
Beklemeliyim . Teşekkürler
Doktorumuzun Cevabı
4-6 ay arası en uygun zamandır. Sonra daha zor olacaktır. Bütün yöntemlerde nisbeten daha kısa veya daha uzun ama mutlak ağlatma vardır
Meral Saraç
13 Nisan 2015
Merhaba,benim 34 aylik bir kızım var bensiz hiç bir yere gitmiyor kimseye bırakamıyorum babası dahil hatta babasiyla mama almaya parka vs gitmesi için teşvik ediyorum kesinlikle gitmiyor anne sen de gel diyor.Dün çok gitmek istedi ama babasıyla gidebileceğini söyledim bi süre sonra abi sende gel dedi bu şekilde gitti babasıyla.Çocuklarlada paylaşmayı bilmiyor henüz ne önerirsiniz ne yapmalıyız
Doktorumuzun Cevabı
Aslında bunu bir sorun olarak görmeyin geçici bir dönem babası aynı şekilde ilgilenmeye devam etsin. Hep birlikte oyunlar korun oynayın. Bu dönemde bir şeylerini paylaşmasını beklemek çokta doğru olmaz gelişimsel özelliğinin bir yansıması. Kreşe başladığında gireceği sosyal ortamda bunu yaşayarak uygun bir şekilde öğrenecektir.
Derya Çavaş Okşaş
08 Nisan 2015
merhabalar benim 23 aylık bi oğlum var sürekli emmek istiyor karnı doysun yada doymasınb farketmiyor ne yapacağımı bilemiyorum tabiki uykusunuda etkiliyor gece sık sık uyanıyor bazen 15 dakikada uyandığı oluyor emerek uyuyor uyuduğundada yatağına yöneldiğimizi anlayıp ağlamaya başlıyor zor yatıyor yatağında çok aşırı emiyor bezinide bıraktıramadık acil yardımınıza ihtiyacım var yardım ederseni çok sevinirim şimdiden teşekkürler
Doktorumuzun Cevabı
23 ay bence artık anne sütünün kesilmesi için uygun bir dönem. Şuandan itibaren anne sütü besleyiciliği artık ikinci planda zaten en önemli dönemi anne sütü alarak geçirmiş. Öncelikle memeyi bıraksın buna alıştıktan sonrada tuvalet eğitimine başlayabilirsiniz.
Sultan Kaya
07 Nisan 2015
Merhaba 3.5 yasinda bir oglum var ve bu aralar cok korkma hali belirdi hatta gunduzleri bile odasina ya hic gtmyor yada kosarak gdp glyr birde herseye agliyor bu aglama konsnda ozellikle ne yapmaliyim tesekkurler
Doktorumuzun Cevabı
Bu yaş dönemlerinde çocukların korkuları başlayabilir. Algısal dünyayla ilgili farklı bir döneme giriyorlar. İzledikleri bir program arkadaşlarıyla birlikteyken duyduğu bir şey hepsi korku geliştirmesine sebep olabilir. Birlikte odasına gidin orada zaman geçirin ona odasında korkulacak bir şey olmadığını hissettirin. Ağlaması normal duygusal tepkisini bu şekilde dışa vuruyor. Ağladığında onu kucağınıza alın fiziksel olarak yakınlık gösterin yanında olduğunuzu hissetsin.
Sultan Kaya
05 Nisan 2015
Iyi gunler birkac gun once soru sormustum cvbi alamadim baba yardimci olursaniz sevinirim kolay glsin
Doktorumuzun Cevabı
sorunuz uzmanımıza iletildi. cevabı gelince mailinizden cevaplanacaktır.
Alev Alev
01 Nisan 2015
çocugum su an 19 aylık konusmuyo hıcbır kelımeyı soylemıyo ısmını seslendıgımızde bakmıyo hıc bır komutu anlamıyo kulakları duyuyo gozlerı goruyo ama gelısımı gerıden gelıyo . en buyuk etken babasının olmaması benım calısıyo olmam dıye dusunuyorum ama hangı doktora goturmem gerekıyo ıcım hıc rahat degıl cunku tesekkurler
Doktorumuzun Cevabı
Çocuk psikiyatrisi ve nörolojisi,İşitme testi için de KBB gitmeniz gerekir.
Deniz Alkan
01 Nisan 2015
MERHABA HOCAM BENİM 3 YAŞINDA KIZIM VAR ÇALIŞYORUM ÇALIŞMA SAATLERİM SABAH 9 AKŞAM 7 KIZIM BABANNESİNDE KALIYOR EVLERİMİZİN UZAKLIĞI 45 DAKİKA KIZIM BABANNESİYLE YATILI KALIYOR BİZ GİDİYORUZ YANINA AMA HER AKŞAM DEĞİL 2-3 GÜNDE BİR VE KIZIM BU ARALAR BABANNESİYLE KALMAK İSTEMİYOR SÜREKLİ EVİMİZE GİDELİM ANNE BENDE SİZİNLE GELMEK İSTİYORUM ANNE DİYE AĞLIYOR VE ÇOK ÜZÜLÜYORUZ . SÜREKLİ BABASINA BABACIM SENİ ÇOK ÖZLEDİM DİYOR.Şİ BIRAKAMAM ÇALIŞMAK ZORUNDAYIM ARKADAŞLARIM SÜREKLİ GİTMEYİN ALIŞŞIN ÇOÇUK DİYORLAR AMA ZATEN ÇOK SIK GİDEMİYORUZ. BENİM SORUM SIK SIK ÇOÇUĞMU GÖRMEYEMİ GİTMELİYİM YOKSA HAFTA BİR KERE YETER Mİ? BANA BİLE YETMEZ HAFTA BİR KERE KIZIM NASIL BİZSİZ KALMAYA DAYANIR DAHA ANNE KUZU BENİM MELEĞİM. CEVAPLARINIZ İÇİN ŞİMDİDEN TEŞEKKÜRLER.
Doktorumuzun Cevabı
Mümkünse her akşam görmeniz ve bakımını kendi evinde yaptırmanız gerekir. Çünkü çocuklar evlerinde büyümek ve aileleriyle olmak için dünyaya gelirler. Size ihtiyaç duyduğu bir dönem tavsiyem bu düzeni bir gözden geçirmeniz ve tüm imkanlarınızı zorlayarak kızınızı evinizde büyütmeniz.
Mümkünse her akşam görmeniz ve bakımını kendi evinde yaptırmanız gerekir. Çünkü çocuklar evlerinde büyümek ve aileleriyle olmak için dünyaya gelirler. Size ihtiyaç duyduğu bir dönem tavsiyem bu düzeni bir gözden geçirmeniz ve tüm imkanlarınızı zorlayarak kızınızı evinizde büyütmeniz.
TC Ayla Hoştürk
30 Mart 2015
İyi günler Burcu hanım,3,5 yaşındaki torunum ana okulunda yapılan gösterilerde çok çekinip ağlıyor,sebebi nedir acaba ayrıca büyüklerle konuşurken çekingen davranıyor.Cevabınız için çok teşekkür ediyorum..
Doktorumuzun Cevabı
Sosyal ortamlarda bir performans sergilemek bazı çocuklar için zorlayıcı ve sıkıntı verici olabiliyor bu aslında mizaç yapısıyla ilgili bir durum. Birde eğer aile içinde mükemmelliyetçi bir yapılanma varsa bu performans kaygısı daha da artar. Bu gibi durumlar için genellikle çocuklara yönelik olarak hazırlanmış planlanmış drama gruplarını tavsiye ediyoruz . Bu gruplarda çocuklar uzmanlar tarafından değerlendirilip sosyal ortamlarda daha rahat nasıl var olabilirler bu konuda destekleniyorlar.
Hazal Mustafa Koçak
28 Mart 2015
Mrb burcu hanim benim iki kizim var biri 33 aylik digeri 9,5 aylik iki kiziminda gunduz uykulari yok cok uzuluyorum sabah ikiside 07:00 08:00 de kalkiyorlar kucuk kizim 12 gibi yatiyor 15 dk uyuyor tekrar 14:30 15:30 gibi uyuyor biraz daha uzun 30 45 dk gece uykusunada 20:30 gibi yatiyor. Buyuk kizim oglen uykusu uyumuyor aksamda 20:30da uyuyor. Ne yapmaliyim hocam bu duzen iyimi? Neden gunduz uyumak istemiyorlar ? Kucuk kizim neden gunduz az uyuyor? Cevabinizi bekliyorum tesekkurler..
Doktorumuzun Cevabı
Emziği bıraktırmanın özel bir yöntemi yok. Sadece uyurken emiyorsa uykudan önce vermeyin. Gündüzde emiyorsa önce gündüz vermeyin sonra geceye geçin. Fakat emzik bebekler için önemli bir rahatlama aracıdır ilk zamanlarda huzursuz hissedecektir uykuya dalmakta zorlanacaktır ama bir süre sonra alışacaktır. Sürekli anne sütü almak istemesi bence doyup doymaması ve tensel temas hissetmek istemesinden kaynaklanıyor anormal bir durum değil.
Hazal Mustafa Koçak
28 Mart 2015
İyi geceler.. Benim 9 bucuk aylik kizim geceleri surekli emmek icin kalkiyor emzik kullaniyorum agzindan dustukce uyaniyor. Nasil emzigi biraktirabilirim? Biraktirmak icin erkenmi? Bide sadece anne sutu aliyo surekli emmek istemesi normalmi? Cok cok tesekkur ederim simdiden.
Doktorumuzun Cevabı
9 aylık bebek sadece anne sütü ile besleniyorsa gece sürekli uyanması normal. Yatmadan önce muhallebi tarzında bir ek gıda ile desteklenmesi biraz rahatlatabilir. Ayrıca emzik bırakma zamanı diye bir şey yok. Çünkü emzik zaten önerilmiyor.
Cevaplayan: Hisar Intercontinental Hospital Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Fazlı Yılmazer
Ali Canlı
18 Mart 2015
Merhaba burcu hanim 38 aylik oglum var biraz simarik ve biz annesi ile azarladigimiz zaman aglayarak altina kucuk tuvaletini kaciriyor norlamde wc sini kendisi yapiyor. Konusmasi hala tam olarak belirgin degil nasilsiniza çamyon gibi 100de 70 butun kelimeleri bu sekilde soyluyor.Yardimci olursaniz cok sevinirim iyi gunler...
Doktorumuzun Cevabı
Azarlıyor olmanız onu olumsuz etkiliyor olabilir. Azarlamak yerine onunla konuşmayı sakin bir şekilde uyarıda bulunmayı deneyin. Bu şekilde davranarak duygusal tepki veriyor. Konuşmasıyla ilgili de bir kaç ay daha bekleyin sonrasında hala aynı şekilde devam ediyorsa bir konuşma terapistine gitmeniz uygun olacaktır.
Şükriye Dügehan
18 Mart 2015
Iyi geceler burcu hanim. 3 yasinda bir oğlum var. Son bir senedir gece kalkıp bagira cagira ağlıyor sebep yokken. 40 -45 dakika sonra kendi sakinlesip yatiyor sakinlestirmeye calissam da beni dinlemiyor. Bir uzmana mi gorunmemiz lazım artik caresiz kaldım teşekkür ederim cevabinizi bekliyorum kolay gelsin
Doktorumuzun Cevabı
Çocuklarda gece korkuları gece terörü dediğimiz durumlar yaşanabiliyor fakat siz bir yıldır devam eden bir süreçten bahsediyorsunuz. Size tavsiyem bir çocuk psikoloğuna götürmeniz yönünde olacaktır.
Hanife Yıldırım
17 Mart 2015
Selamun aleykum.benim 16 aylik kizim bana cok baglli.evin icerisinde surekli benimle beraber olmak istiyor.disari ciktigimiz zamanda surekli kucak istiyor babasina hic gitmek istemiyor.yabanci bir ortamda cok huysuz.ama parka goturursem ve onu yuruyuse cikartirsam cok mutlu.avm, hastahane yada kalabalik ortMlarda deyim yerinde ise beni rezil ediyo.bu durumu nasil asabilirim.disarida baska bebekleride goruyorum annelerinden ayri bi sekilde kucak istemeden geziyorlar.onlara cok ozeniyorum.lutfen bana yardimci olun.
Doktorumuzun Cevabı
Sizin dışınızda bakımına yardım veren birisi olmadıysa ve doğduğundan beri hep sizinleyse bu tarz davranışlarda bulunması normal olabilir. Dış mekanlarda daha rahat hissettiği için mutlu oluyordur. Kapalı ortamları sevmiyor olması anormal bir durum değil. Kalabalık ortamlar çocuklar için kaotik olabiliyor oraların havası gürültüsü kargaşası çocuklar üzerinde yorucu bir etki yaratıyor. Babası onun ilgisini çeken oyunlar oynasın sizde ordayken bakımını babasına bırakın böylece biraz babasıyla zaman geçirsin siz müdahale etmeyin ortamın dışında olun. Parka gittiğinizde oradaki çocukları yanına bırakın başka çocukları yanınıza alıp hep birlikte oyun oynayın. Henüz daha çok küçük zamanla bu sorunları geride bırakacaksınız.
Gülten Tuzlu
15 Mart 2015
Merhaba Burcu hanım benim10yaşinda oğlumvar gecen günlerde yemek yerken başladı aglamaya soğuk birterleme neden agladigini sordugumda ise bogazimda balgam oluyor yutamiyorum dedi korkuyorum diyor midem cok kötü bulaniyor anne dedi neden agliyorsun annem dedim icimden geliyor dedi .Bugün yine aynı şey oldu lütfen yardim edermisiniz neolmus olabilir cevabinizi bekliyorum
Doktorumuzun Cevabı
Bu durum psikolojik olmayabilir öncelikle bir doktora götürün. Tıbbi olarak bir sıkıntısı var mı yok mu kontrolden geçsin. Eğer bir durum söz konusu değilse ve yemek sırasında yaşadığı sıkıntı devam ediyorsa çocuk psikoloğuna götürmeniz gerekir. Bu sırada yemek yeme konusunda zorlamayın yemek saatlerini sıkıntılı geçirmesin.
Farah Bahtiyaroğlu
12 Mart 2015
İyi Günler Burcu Hanım.
Size daha önce yazmıştım yeğenim hakkında anne babasıyla ilgili bir durum mu söz konusu demişsiniz. Özel bir durum söz konusu değil anne baba birlikte ancak yaşına göre kafasına takmaması gereken şeyleri bile kafasına takıyor . Örneğin babası sigara içiyor tv de sigara ile ilgili bir haber gördüğünde babama söyledim içme ama hala içiyor diyor ağlamaklı. Öğretmeni ceza verince okula gitmek istemiyor içine kapanıyor. Ödüllendirmek onu daha çok motive ediyor öğretmeniyle bu konuyu konuştuk o da ben bir yaşındaki kızıma bile ceza veriyorum diyor ama yeğenimin durumu farklı anlatamıyoruz bunu bazen. Bu aralar altını ıslatmaya başladı halbuki 2 yaşında bile altına kaçırmazdı psikolojik olduğu çok belli . Bulunduğumuz yerde psikolog yok o yüzden sizi bu kadar rahatsız ediyorum verdiğiniz cevaplar bizim için çok kıymetli olacak.
Şimdiden Teşekkür Ediyorum.
Doktorumuzun Cevabı
Çocukların dünyası yetişkinlerden farklıdır gördüklerine duyduklarınaçok farklı anlamlar yüklerler. Görsel medya yoğun bir duygusal etki yaratır. Kamu spotu'nda ölüm teması işleniyor ve oda baba ebeyvnini kaybetmekle ilgili korku yaşıyor. Yapılacak şey duygular yokmuş gibi davranmak görmezden gelmek değil bunlarla ilgili onunla konuşmak onu anlamak ve yakın ilgi göstermek özellikle anne ve babanın ilgisi onunla zaman geçirmeleri iyi olduklarını hissetmesini sağlamak. Öğretmene gelince ceza hiçbir sistem içinde öğretici bir yöntem değildir. Öğretmenden ve okul idaresinden rica edin daha kapsayıcı davransınlar. Altına kaçırması, bazen çocuklarda bu durum yaşanabiliyor her alt ıslatma psikolojik kökenli olmayabilir. Yineleyici mi gece ve gündüz sıklıklığı nedir bunları takip edin. Ve altına kaçırdığında asla eleştirmeyin yargılamayın. Bir zaman sonra tekrar düzene girecektir.
Psk.Psikodramatist Burcu DURAK
Harun Hatice Kocabay
12 Mart 2015
Merhabalar benim oğlum 14 aylık çok uykusuz bi oğlum var bundan şikayet ederken şimdi sinirli olması çıktı ortaya.oyun oynarken birden gidiyo yanımdan bağırmaya başlıyo kafasını nereyi bulursa vuruyo sonra ağlıyo.gece yarısı birden kalkıyo ve ağlamaya başlıyı susturmaya çalıştıkça daha çok ağlıyo:( ilgili bi aileyiZ neolur bize yardımcı olun .teşekkürler
Doktorumuzun Cevabı
Öncelikle bir çocuk psikoloğuna gitmenizi tavsiye ederim. Sinirli olması ve uyku problemi yaşıyor olmasını bir uzman desteğiyle çözümlemek daha sağlıklı olacaktır.
Psk.Psikodramatist Burcu DURAK
TC Serap Sarısülük
10 Mart 2015
Merhaba 39 aylık kızım var herşeyi çok erken öğrendi çok Bilinçli bir çoçuk Ama bir o kadar da inat bir yapısı k var kesinlikle inatlaştığında dikkatini başka şeylere Çekemiyo ruz bu zamana kadar uyku hep problem di gece 1 de yatıp sabah 8 de uyanıyor artık bu konuda o kadar doktora gittik konuyu Çözemedim Yeterince dışarıya çıkıyoruz tiyatro sinema park olsun gezdiren biriyim yemek konusu hala 3 çeşit çorba ile buyu yen katiyen başka seyler denemeyen inat bir yapısı var hala kahvaltı karışım olarak yiyordu 1 aydır karar aldım sade hepsini ayrı ayrı yesin diye kesinlikle karışım yapmıyor um yumurtayı denemeye çalışıyorum çünkü sade ce tahin pekmez ve helva türünü yiyor peynir de yetmediği için yumurtayı yedim için mücadele versene 1 aydır hergün inatla yemiyor. karışımı bıraktım günden bugüne hiç yok yere bahaneler buluyor inatla 3 saat kesintisiz olarak inataşıyor ve ağlıyor yemek zamanı olmasa bile kendi kendine bahaneler buluyor birdaha yapıcam diye ağlıyor 5 dk sonra tekrar başlıyor. Sakin davranıyorsun olmuyor konuşuyoruz olmuyor ceza veriyoruz olmuyor oyuncaklarını kaldırıyor uz olmuyor sakinleştirici sonra konuşalım diyoruz inatl susmucam diyerek karşımıza dikilip devam edediyor.çok çaresiz kalıyorum Oysaki sizi uzduğum için ağladığım için böyle dav
ranıyosunuz biliyorum diyerek söyleniyor ne yapmam lazım yardımcı olursanız sevinirim
Doktorumuzun Cevabı
.....................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................
......................
.............................................................................................................................
...........................
....................Sizin için en uygunu bir çocuk psikoloğundan destek almanız olacaktır. Ceza işe yaramaz böyle durumlarda sakin kalmaya devam edin. Kızmak bağırmak işleri daha da karmaşık ve krizli bir hale sokacaktır. Bazen kendi haline bırakmak daha çok işe yarar. Siz onu sevmeye oyun oynamaya devam edin eleştirmeyin başka çocuklarla karşılaştırmayın. Yemek konusunda zorlamak hiç işe yaramaz aksine işleri daha çok zorlaştırır neyi seviyorsa onu yesin bu konuyu inatlaşma haline getirmeyin. Sevdiği şeyleri yemesi zorla yada hiç yemiyor olmasından daha iyidir.
Psk.Psikodramatist Burcu DURAK
Gözde Şahin
09 Mart 2015
İyi günler, 10 aylık kizim sabah 9:30 da uyanip oglen12:30 da oglen uykusuna yatip bir ile bir bucuk saat arasi uyuyor ve 16:30 da ikinci uykusuna yatip yine bir saat uyuyor.gece uykisuna 21:30-22:30 arasi yatip gece acikinca uyaniyor emziriyorum hemen geri yatiyordu.ancak bir haftadir gece uykusuna yattiktan sonra her gün 23:30 da kalkiyor ve uyumuyor gece 2:30 a kadar yatmiyor. Ne yapmaliyim yardimlarinizi rica ederim.
Doktorumuzun Cevabı
Bebeğinizi sabah 07.00 de uyandırın ve 09.00 gibi ilk uykusuna yatırın .12.30-13.30 gibi ikinci uykusuna yatırın ( en geç 14.00 te ) .Ondan sonra da gece uykusuna dek bir daha uyutmayın .Gece uyanınca ışığı açmayın ,gezdirmeyin ,odadadan çıkarmayın ve uykusuna devamn etmesini sağlayın .
Süzer Sarı
07 Mart 2015
20 aylık oğlum var inatçı ve bir olaya sinirlendimi ağlamaya başlıyor çok zor susuyor sürekli ağlayan bir çocuk ve evin tek çocuğu olduğu için ne yapacağımı bilmiyorum inatçı ve sinirli benin oğlum nasıl düzeltebilirim biz anne ve baba olarak çok ilgileniyoruz sevgi ve ilgiyi eksik etmiyoruz daha fazla ne yapabilirim
Doktorumuzun Cevabı
Sabırla yaklaşın inat edip bağırıp ağlamaya başladığında siz onunla inatlaşmayın mümkün olduğunca az iletişim kurun böyle anlarda sakinliğinizi koruyun onu ikna etmeye çalışmayında istemediği bir şeyi yapmayada zorlamayın sakinleştikten sonra konuşun. Bu dönemde genellikle bu tarz davranışları olur çocukların. Sevginiz ilginiz ona iyi gelecektir kucağınıza alın sarılın okşayın Siz sakinliğinizi korursanız oda sakin olmayı öğrenir.CEVAPLAYAN: BURCU DURAK
Mehmet Akbaba
06 Mart 2015
MERABA BENİM 3,5 YAŞINDA BİR KIZIM VAR SÜREKLİ ETRAFIMIZDAKİ VE AKRABA ÇEVRESİNDEKİ BEBEKLERE AŞIRI BİR ŞEKİLDE İLGİ DUYUYOR.ARTIK BEBEKLİ BİR AİLEYE MİSAFİRLİĞE GİTTİĞİMİZDE YADA BEBEKLİ BİRİ BİZE MİSAFİRLİĞE GELİNCE KORKAR OLDUM.BU SORUNUMUZ DAHA O BEBEK SAYILACAK YAŞTA BAŞLADI YANİ 1 YAŞINDAN BERİDİR.HELE BİDE BU SON ZAMNLARDA İYİCE HIRÇINLAŞTI,SALDIRGAN VE SÖZDE DİNLEMİYOR ARTIK..
Doktorumuzun Cevabı
Kendisinden küçük olan çocukları kıskanıyor olabilir. Anaokuluna gidiyor mu gidiyorsa kendi yaşıtlarıyla ilişkisi nasıl ? Eğer saldırganlığı ve hırçınlığı çok ise bir çocuk psikoloğuna gitmenizi tavsiye ederim.CEVAPLAYAN: BURCU DURAK
Kübra Yalman
05 Mart 2015
merhabalar burcu hanım 30 aylık kızım var ankaraya eğitime gitmek zorunda kaldık o zamana kadar çok uyumlu bir çocuktu beş ay orada kaldık babaanne anneanne herkes oradaydı sözlerimi dinlememeye başladı çünkü herkes ağlayınca istediğini yapıyordu şimdi artık herşeyi ağlayarak istiyor tuvalet eğitimini kabul etmiyor denedim bez çıkardık altına yaptı ve hiç söylemiyor inatlaşıyor bizimle ve sürekli istekte bulunuyor oyuncaklarıyla oynamıyor
Doktorumuzun Cevabı
Tuvalet eğitimini şuanda bırakın hayatında düzen değiştirmesine sebep olan bir durum yaşamışsınız bu tarz tepkiler vermesi gayet normal. Siz Ankaraya gitmeden önce nasıl davranıyorsanız öyle davranmaya edin bir süre sonra bu davranışları değişecektir.
Farah Bahtiyaroğlu
04 Mart 2015
İyi Günler Burcu Hanım,
Size 2009 Aralık doğumlu erkek yeğenim hakkında soru sormak istiyorum.Bu sene anaokuluna başladı. İlk başlarda duygusal davrandı gitmek istemedi sonra alıştı ancak ikinci dönemden sonra okula gitmek istemediğini söyledi her gün okuldan mutsuz bir şekilde dönüyor okuldaki yemeklerini yemiyor okula isteksiz gitmeye başladı bugün okuldaki arkadaşlarım beni dövüyor demesi üzerine öğretmeniyle görüşmeye karar verdik. Ancak öğretmenin söyledikleri bizi daha fazla endişelendirdi okulda arkadaşlarına şiddet uyguladığını öğretmenine saygısız davrandığını söyledi tıpkı ergenlikteki çocuklar gibi davranıyor nasıl davranmalıyız neler yapmalıyız neler yapmamalıyız yardımcı olabilir misiniz ailecek çok endişeliyiz yardımlarınızı bekliyoruz.
Doktorumuzun Cevabı
Yeğenim demişsin anne ve babasıyla ilgili özel bir durum mu yaşıyor? Eğer öyleyse ebeveynleriyle ilgili bir durumun yansıması olabilir. Sebebi olmadan bu şekilde davranışlarda bulunmaz. Size tavsiyem bir çocuk psikoloğuna gitmeniz olacaktır.
Gülay Ilhan
28 Şubat 2015
Merhabalar benim kizim 2012 mart ayinda dogdu ve ben kizima bezi biraktiramiyorum bunun icin yardimlarinizi bekliyorum
Doktorumuzun Cevabı
Öncelikle ne sıklıkla tuvaletini yaptığını takip edin bezi ne kadar süre kuru kalıyor. Geceden sabaha kuru kalkabiliyor mu? bununla birlikte ihtiyaçlarını isteklerini size anlatacak kadar konuşmaya başladı mı? tuvalet eğitimi sırasında sabırlı olun zorlamayın altına kaçırsa bile kızmayın 3-6 ay arasında değişir alışma süreci. Lazımlık yada tuvalet aparatı kullanmanız önemli eğer aparat kullanacaksanız ayağının altına bir tabure koymanız daha uygun olur. Genellikle korktukları için klozete oturmak istemezler. Kızınızın tepkilerine dikkat edin aşırı direnç gösterirse zorlamayın bırakın bir süre sonra tekrar deneyin. CEVAPLAYAN: PSİKOLOG BURCU DURAK
Semra Özuyanık
23 Şubat 2015
Mrhba 11 aylık kzm var gece uyumuyo 2sat yatiyo sbha kadar uyumuyo gunduzde kallkmyo gunduz uytmadm gece uyurdye yne uyumdi napmam lazm yatagndada yatmıyo şimdi den teşekur edrim
Doktorumuzun Cevabı
Bebeğin annesi sizsiniz , kararları siz vereceksiniz. Tüm uykular aynı yatakta, aynı ortamda , loş ve sessiz ortamda olmalı. Sabah 07.00 de bebeği uyandırmalı ce gün içinde 2 kez uyutmakısınız. İkinci uykudan saat 16.00 da kalkmış olmalı ve akşam 20.00 de gece uykusuna yatırılmalıdır. Uyumasa da artık yataktan çıkarılmamalı, ninni vb dn faydalanılabilir
Kader Küçük
20 Şubat 2015
Merhaba benim 2.5 yaşında bir kızım var tuvalet eğitimine 4 ay önce başladık 10 gün öncesine kadar herşey güzel gidiyordu ama kızım 10 gündür her kakası geldiğinde altına yapıyo kakasınıda çişinide söylüyodu ama birden bu duruma geçtik onunla konuyu konuştuğumda da yapıcam diyo sonra da özür diliyo ben bunun psikolojik olabileceğini düşünüyorum bu yüzden size yazıyorum yardımcı olursanız sevinirim iyi çalışmalar.
Doktorumuzun Cevabı
Siz aynı şekilde devam edin tuvalete alışma 3-6 ay devam eder bunların yaşanması normal. Alıştırırken lazımlık mı yoksa klozet aparatı mı kullandınız eğer tuvalet aparatı kullandıysanız ayaklarının altına rahat basabileceği bir tabure koymanız kendisini güvende hissettirecektir. Kaka yapmak çiş yapmaktan farklıdır eğer rahat oturamıyorsa ve korkuyorsa altına yapmayı tercih eder. CEVAPLAYAN: PSİKOLOG BURCU DURAK
Zülfiye Arslanca
18 Şubat 2015
çocugum yemek yemiyor yedirdiğimide agzında tutup çok geç yutuyor ve daha sonra hepsini kusuyor bu yüzden kilo almıyor 3 yaşında 13kilo şuan
Doktorumuzun Cevabı
Çocukların bu tip davranışları genellikle annelerin ek gıdalara ilk geçildiği dönem olan 6-8 aylıkta yaptığı hatalardan kaynaklanır.Zorla yedirmek ,illaki belli bir miktarı bitirtmeye çalışmak,ek gıdalara geçiş sürecinde hızlı davranmak bu tip durumlara yol açabilir .Şimdi tekrar sıfırdan başlayıp ,günde sadece 3 öğün verip ,onda da çocuğun istemediği noktada bırakarak ( bu 1-2 kaşık da olabilir ) ve aralarda hiçbir şey vermeyerek bu süreci atlatmaya çalışın .Unutmayın : Çocuğun ne yiyeceğine ve ne zaman yiyeceğine anne -ne kadar yiyeceğine çocuk karar verir.Bu motto bebek 6 aylıktan itibaren uygulanmalıdır.
Sezin Çifci
18 Şubat 2015
Burcu hanim merhabalar.kızım 13 aylık ve son 3 gündür farkediyoruzki inanılmaz sinirli engellenda yada hayir dendiği yahut istediği olmadığı zaman tepiniyor adı ağlamak olmayan bagirmalar ve titremeler dahada bilinçli olabilmek adına sürekli internetten bloglar uzman görüşleri okuyorum ama ne kadar Hassas olmam gerektiğinden bir fikrim yok hala sürekli onaylarsam simaricak arsizlasicak Hayır dersem agresif bastırılmış bir çocuk olucak inanin sıkıştık bir pedagog un görmesini istiyorum sizin görüşleriniz nedir.özetlersek ona karşı tutumumuz ne olmalı anne ve babasi olarak. Şimdiden teşekkür eder iyi çalışmalar dilerim
Doktorumuzun Cevabı
Çocuklarda bu davranış değişiklikleri gelişimsel dönemlerine bağlı olarak görülmekle birlikte bakım veren kişinin tavrı ve bebeği kabulüde davranışlar üzerinde etkili olur. Çocuklar genellikle engellenmekten hoşlanmazlar önemli olan bunun nasıl bir engelleme olduğu ve neyin engellendiği. Merak duygusu ve bunu beslemek gelişimsel olarak önemli. Siz ebeveyn olarak duruma göre neye ne kadar izin vereceğinizi kararlayın. Tabiki de herşeye hayır demeniz yada izin vermeniz uygun olmayacaktır. Önemli olan neyi ne kadar engellediğiniz. Bu dönemde daha toleranslı olmanızı tavsiye ederim.
Psk.Psikodramatist Burcu DURAK
TC Apdurrahman Kayadibi
17 Şubat 2015
Merhaba erkek oglum var ana sınıfın gidiyor pek konuşamiyor sebebi nedir yeniye 1 sınıfa gidecek ne yapmalıyım ...Tüm doktorlar gittim bişe demiyor
Doktorumuzun Cevabı
Konuşma ve dil terapistine gitmenizi tavsiye ederim. Belki bununla beraber çocuk psikoloğuda uygun olabilir.
Psk.Psikodramatist Burcu DURAK
Levent Kevser Komooglu
15 Şubat 2015
Merhaba Burcu hanım 23 aylık kızım kendı basına hiç oyun oynamıyor sürekli yanında bırıni istıyor bu sorunu nasıl çözebiliriz
Doktorumuzun Cevabı
Bunu bir sorun olarak görmeyin. Yanında bir oyun arkadaşı istemesi normal bir durum. Başka biriyle paylaşım ve etkileşim içinde olmak kazanım açısından doyurucu geliyordur. Yaşları büyüdükçe partnerli oyun oynamayı tercih ederler.
Psk.Psikodramatist Burcu DURAK
Ayşegül Alpaslan
13 Şubat 2015
merhaba Burcu hanım benim kızım 4 yaşında sorum onunla ilgili olucak.hamileyken kontrollerime gittiğim sürede halasına bırakıyordum bir sorun yoktu ben doğum için hastanede kalınca o babasıyla evde kaldı şimdi benden ayrılmıyor beni bırakacak korkusu yaşıyor eve misafir geldiği zaman bile peşimi bırakmıyor ne yapmalıyım NASIL DAVRANMALIYIM
Doktorumuzun Cevabı
Bu durumu kardeşinin doğumuyla açıklayabilirim. Muhtemelen kardeş kıskançlığı yaşıyordur. Kardeşinin varlığına bir süre sonra alışacaktır. Bu süreçte sizin tavrınızda etkili olacaktır.
Psk.Psikodramatist Burcu DURAK
TC Didem Yapraklı Kaş
12 Şubat 2015
2.5 yasinda bir oğlum var tuvalet eğitimine başladık bu ikinci aslında bezi sabah kalkınca cikarttik akşam 9 a kadar hiç tuvalet e kendi klozet ine şişeye yapmadı yok deyip kalkıyor kalkinca üstüne yapıyor bazen gece bezini baglarken eğitime baslamadan önce çis yapma derdim tamam derdi sabah bakardim kuru hazir diyordum ne yapmalıyım
Doktorumuzun Cevabı
Tuvalet eğitimi süreci uzun ve sabır isteyen bir süreçtir .Öncesinde günlerce çocuk konuşarak hazırlanmalıdır .Çocuk dakikalarca lazımlıkta oturup kalkınca üstüne yapar ve bu normaldir.Tekrar konuşup bizim böyle yapmadığımız anlatılmalıdır .15 günde hiç yol alınamazsa 5-6 aylığına bu süreç ertelenmelidir.Bu durumda çocuğun tuvalet eğitimi için gereken duygusal hazırlığa henüz erişemediği düşünülür.
Fatma Sağlam
04 Şubat 2015
merhabalar 32 aylık kızım var.bugun tuvalet eğitimimizin 5.günü.tesadüfen arada lazımlığa yapıyo.lazımlıkta oturuyo bakıyorum yapmamıs kaldırıyorum.5 dakika gecmeden altına yapıyor.eğitime baslamadan önce konustum.artık bez değilde ablası gibi külot giymesi gerektiğini izah ettim.külota çis yapılmadığını söyledim.5 gün oldu denk gelirse lazımlğa yapıyo denk gelmezse altına yapıyo.arada anne çisim geldi diyo lazımlığa koşuyoruz.oturuyo oturuyo yapmıyo.ne yapmam gerekiyo.yardımınıza ihtiyacım var.
Doktorumuzun Cevabı
Tuvalet eğitiminin tamamlanması için 15 güne gereksiniminiz var .Bu esnada bezle ilgili her türlü malzemeyi ortadan kaldırın.Bu süğreçte gezmeye gitmeyin ki kafası karışmasın.Sabırlı olmalısınız. Geçirdiğiniz süreç normal
Esen Eren Koçer
27 Ocak 2015
Bugün itibari ile 7 aylığı bitirmiş bir oğlum var.ilk çocuğum fakat doğduğundan beri uyku problemimiz var ilk başlarda gaz sorunuydu şuan sorunun ne olduğunu bulamıyoruz.dr.götürdüğümüzde sağlık problemi yok diyor hem anne sütü hem ek gıda alıyoruz.fakat oğlumu gece uyuttuktan 15 dk sonra uyanıp kendini sağa sola atıp ağlıyor.aslında uyumak istiyor fakat uyuyamıyor.kendi yatağındada başka bir yataktada aynı sorunu yaşıyoruz.artık hem oglum hem eşim ve benim için büyük bir problem olmaya başladı lütfen yardım edin....
Doktorumuzun Cevabı
Bebeğiniz uyku dışında huzurlu bir çocuk mu bilemiyorum. Eğer problem sadece uyku sırasında ise uyku bozukuğudur ve 3 yaşa dek sürebilir :Gün içinde de sorunu varsa idrar yolu sorunları veya gaz sancısı olabilir Bazı bebekler uykuyu devam ettirebilmek için hafif ninni,pişpiş gibi faktörlere gereksinim duyarlar :ferber yöntemini okuyabilir ,uygulayabileceğinizi düşünüyorsanız uygulayabilirsiniz.
Enes Kolkiran
18 Ocak 2015
merhaba benim 3 yaşında oğlum var tuvaletini bezine yapiyor çikarmak istediğimiz zaman bezimi baglayin diyor tuvalete götürdügümüZ zamamn ağliyor daha once tuvalette yarim saat bekledigimiz oldu ama yapmadi altını açtığımız zaman 4-5 saat kuru kaliyor.klozete kesinlikle oturmuyor ağlama krizine giriyor onu tuvalete nasil aliştirmaliyiz. bu arada 8 yaşında abisi var o bir günde alışmıştı ama bununla yapamadik
Doktorumuzun Cevabı
Her çocuk birbirinden farklıdır hepsi ayrı bir bireydir. Muhtemelen henüz hazır değil yada bekletilmeler sırasında çok zorlanmış şimdilik tuvalet eğitimini iptal edin bir süre daha beze devam edin bu sırada gündeminiz tuvalet olmasın oğlunuzun biraz rahatlamaya ihtiyacı var. Tekrar başlayacağınız zaman lazımlık deneyebilirsiniz bazen direkt olarak klozete oturmak korkutucu olabiliyor çocuklar için. Cevaplayan: Burcu Durak
Fatma Acar Çiv
17 Ocak 2015
Iyi gunler 20 aylik kizm var dün cis egitimine basladik 2 kere lazmliga yapti 4.5kerede altina yapti ilk lazmliga oturdugumzda sorun yoktu sonraki oturmalarmzda agladi hep cis yaparken korkmamasini ben yanindayim diye telkinlerde bulunuyorum bugunde lazmliga oturdu ama yapmadan kalkti snra altina kacirirken agladi bu durumda nasil davranabilirimde kizima yardimci olabilirim bezliyken bezin doldugunu kakasini yaptigini soylemeye basladigi icin cis egitimine basliyim dedim acaba erken olabilirmi yada hazirmi degil
Doktorumuzun Cevabı
Yirmi ay aslında tuvalet eğitimi için erken bir dönem genellikle yirmi dört ay tamamlandıktan sonra yada daha ileriki aylarda başlanması daha sağlıklıdır. Hem zaten tuvalet eğitimi kısa bir sürede tamamlanmaz alışma dönemi bir yıl kadar devam eder. Kızınızın çişini yada kakasını söylüyor olması hazır olduğunu göstermez erken bir başlangıç olmuş. Cevaplayan: Burcu Durak
Ramazan Şık
13 Ocak 2015
İYİ GÜNLER BENİM 9 YAŞINDA BİR TANE KONUŞAMIYOR HERŞEYİ ANLIYOR BİLİYOR HİPERAKTİV FAKAT 15 20 GÜNDÜR GECE UYUMUYOR ÇOK GEÇ SAATLERE KADAR 2 -3 E KADAR UYUMUYOR NEYAPMALIYIM LÜTFEN BU KONUDA BİZE YARDIMCI OLURMUSUNUZ
Doktorumuzun Cevabı
Size tavsiyem bir çocuk psikoloğuna vakit kaybetmeden başvurmanız.
Yağmur Songül Yıldız
12 Ocak 2015
kızım 4 yaşında parmagını emıyor nasıl bıraktırabılırım
Doktorumuzun Cevabı
Parmak emme çocuklarda sıklıkla görülen bir davranıştır. Genellikle meme yada emzik yerine geçen ve aynı hazzı vermesi sebebiyle çocuklar rahatlamak için emerler. Genellikle stresli olduklarında yada uykuları geldiğinde daha sık emerler. Parmak emme tik haline gelir bir süre sonra obje yönlendirme yapabilirsiniz yani parmağını emmeye başladığında elini oyalacak dikkatini çekecek bir obje verebilirsiniz eline ancak asıl bırakma çocuk ne zaman.isterse olur odak noktanız kızınızın parmak emmesi olmasın siz ne kadar yapma derseniz o kadar ısrarla emecektir.
Psk.Psikodramatist Burcu DURAK
Aysun Hazan Mercimek
08 Ocak 2015
merhaba nisan 2012 doğumlu bir kızım var tuvalet konusunda çok sıkıntılıyız bana sürekli korktuğunu söylüyor çişi ve kakası geldiğini söylüyor fakat tuvalete yada lazımlığa yapmıyor bekliyoruz kalkınca yapıyor yapınca ağlıyor sağlık açısından bir sorunumuz yok çevreden sürekli bir baskıda söz konusu oluyor farklı öneriler oluyor ne yapmalıyım
Doktorumuzun Cevabı
Beze devam etmenizi öneririm muhtemelen hazır değil zorlamayın beze devam edin her çocuğun hazır oluş dönemi farklıdır. Bir çocuğun tuvalete hazır olması demek iki yaşını tamamlamaması demek değildir. Farklı olgunluklara erişmeleri gerekir kas olgunluğu ve psikolojik hazır oluş. Siz altı ay daha beze devam edin.
Serhat şahin
30 Aralık 2014
iyi günler.benim kızım 3.5 yaşında ve evinde durmak istemiyor sürekli babanesinde kalmak istiyor bizi hiç özlemediğini söylüyor babanesine de bizden bıktığını söylüyormuş onu mutlu etmek için elimizden geleni yapıyoruz kreşe de gidiyor ama sürekli babane de kalmak istiyor bu durum da bizi çok üzüyor ne yapabiliriz
Doktorumuzun Cevabı
Normal yaşantınıza devam edin çünkü çocuklar en çok koşulsuz kabul gördükleri her istediklerinin yapıldığı yerde olmayı her zaman tercih ederler. Özellikle mutlu etmek için birşey yapmanıza gerek yok zaten. Onunla birlikteyken kaliteli zaman geçirmeniz yeterli. Bol bol oyun oynayın dış mekan aktiviteleri yapın.
Burcu Öksüz
27 Aralık 2014
Iyi çalışmalar 30aylık kızım var daha önce yanında sorunlarımızdan dolayı eşimle tartışmıştık. Kızım Şuan sinirlendiğinde aşırı derece de yeter artık diyerek ellerini dişleri sıkıp kendini titreterek bağırıyor aynı şeyleri ben ona bişey yapmaması gerektiğinde hayır diyorum yine titremeye Başlıyor ne yapmam Lazım korkuyorum acil yardım teşekkürler
Doktorumuzun Cevabı
Mümkün olduğunca olumsuz bir etkileşime şahit olmasın ona karşı olan davranışlarınızda biraz daha toleranslı ve kabul edici olun. Ruhsal olarak sakin zamanlar geçirmesini sağlayın. Korkacak bir şey yok geçici bir durum olarak bakın bu davranışına.
Çağla Gül
24 Aralık 2014
MERHABA BEN 4 HAFTADIR ÇALIŞMAYA BAŞLADIM BABANEMİZ BAKIYOR 31 AYLIK ETKİNLİK VE SOSYALLEŞMEK ADINA HAFTADA 3 GÜN FALAN 2 SAAT GİBİ SÜRELERLE KREŞE VERMEK İSTİYORUM SİZCE ERKENMİ KARAR VEREMİYORUM BELİRTMEK İSTERİM EVDE ETKİNLİK ZAMANLARIMIZ KALİTELİ GEÇİYOR.ŞİMDİDEN İLGİNİZE TEŞEKKÜR EDERİM...
Doktorumuzun Cevabı
Eğer gitme konusunda istekli olursa yani gittiğinizde ağlamadan orada vakit geçirebilirse kısa süreli oyun grubuna gitmesi iyi olabilir. Grup içinde olması etkileşim içinde olması sosyal olarak iyi gelir. Gitmek konusunda gönüllü olmazsa hiç zorlamayın.
Enezim Belik
23 Aralık 2014
merhaba Burcu hanım
oğlum 32 aylık ve 25 aylıkken tuvalet eğitimine başladım ve çok kısa surede sorunsuz alıştı ve yaklaşık 3 aydır oyun evine gönderiyorum kaliteli zaman geçirmesi için öğretmenine tuvaleti geldiğinde söylüyordu hiç sorunu yoktu fakat gecen ay okulda kakasını yapmış birden ağlamaya başlayınca öğretmeni neden ağlıyorsun diye sormuş oda kakamı yaptım demiş öğretmeni de kakan gelince mutlaka söyle değip tuvalete götürmüş ve öğünden sonra tuvaleti gelince sonunda kadar tutuyor son artık altına yapmaya başlayınca söylüyordu ilk etapta konuştum ısrarcı davrandım ama olmuyor şimdi bana bazen söylüyor kakası geldiğinde ama anne me hiç söylemiyor direk altına yapıyor ne yapabilirim ne olur bana yardımcı olun bana
Doktorumuzun Cevabı
Yuvadayken kakasını yaptığında muhtemelen öğretmenin tavrından rahatsız olmuş olabilir bu konuyla ilgili olarak üzerine gitmemenizi tavsiye ederim . Kakasını altına yapıyor olması gündeminiz olmasın aradan zaman geçtikten sonra normale dönecektir.
Meltem Sözer
21 Aralık 2014
merhaba burcu hanım benim üç yaşında oğlumvar hiç yanımdan ayrılmıyor biyere bırakamıyorum.ne yapmam gerekiyor ikinci sorunum ise çişimizi gayet güzel tuvalete yapıyoruz kaka yapmaya gelince anne altımı bağla diyor kesinlikle tuvalete yapmıyor nasıl davranmam gerekiyor kakası gelince bağlıyorum tşk ederim
Doktorumuzun Cevabı
Doğumdan itibaren hep siz mi baktınız evde bakıma yardım eden başka biri oldu mu? Herhangi bir ayrılık hastalık kayıp onuda etkileyecek bir durum yaşandı mı? Bunlar üzerine bir bakmanız gerekebilir. Kaka yapmamasına gelince çiş yapmakla kaka yapmak farklı kas gruplarının çalışmasıyla ilgili bir durumdur. Kaka yaparken oturma şekli kabız olup olmaması etkili olabilir. Birde kendisini kakasını yapmak için hazır hissetmesi gerekir. Yapması konusunda onu zorlamayın eğer çok tutarsa kabızlık yaşar ve kabız olması da bu süreci etkiler.
Ibrahim Yeşilbaş Pınar Kaya
16 Aralık 2014
merhabalar burcu hanım
3 yasında bır oglum var .tuvalet egıtımıne 2 yası gectıkten sonra kendı ıstegiyle bıraktı .yanlız küçük tuvaletimizi soyluyoruz buyuk tuvaletimizi soylemiyoruz .bununla ılgılı herseyı denedım lazımlıkta 1 saat kaldıgımızı bılıyorum .onunla konusmaya basladım buyuk bır bırey gıbı .odullendırmeyı denedım .kıtaplarda resımlerı gosterdım.kendı yasıtındakı cocukları bıle onu etıkılemeden gormesını ıstedım . ama zorlama yapımıyorum . acaba bu donem bızım ıcın ne zaman son bulur .yada bununla ılgılı ne yapmam gerekıyor.
Doktorumuzun Cevabı
Bu bir süreç kakasınıdda çişi gibi tuvalete yapacaktır ancak hazır hissetmesi gerekir. Zorlamayınız eğer hazır değilse iki saatte tuvalette otursa yapmayacaktır bu tür davranışlar ocuğa baskı altında olduğu hissi verir ve alışmayı geciktir.Aynı rutinde devam edin kabız olması da sorun yaratacaktır dolayısıyla kakasını rahat bir şekilde yapmasını sağlayın.
Pınar Türker
15 Aralık 2014
Merhaba Burcu Hanım, oğlum 4 ayını bugün bitirdi, uykuları henüz oturmadı. İyi gününde 2 defa 1,5 saat bir defa da en az 45 dakika uyuyor gündüz, geceleri ise bir kere emerek ve sadece dokunmayla tekrar dalarak birkaç kez uyanıyor ama bazen 45 dakikalık gündüz uykusu bir zafer oluyor, 45'inci dakikada iyi gününde de hala tekrar uykuya dalması için asiste edilmesi gerekiyor fakat bazen mümkün değil tekrar uyumuyor. Bu arada hep aynı uyku rutnleriyle hep odamızdaki yatağında (haftada ortalama 3 defa sokak uykuları hariç) uyutuyorum. Zaman geçtikçe daha kolay hale geldi ama düzeninin konstant olmamasını anlayamıyorum, özellikle de çok güzel rutin uyguladığımız için, değerli görüşünüzü rica ederim. Pınar
Doktorumuzun Cevabı
Aynı rutinleri uygulamaya devam edin. Henüz çok küçük istikrarlı ve uzun bir uyku düzeni beklemek uygun olmaz. Özellikle ilk altı ay bebeklerde zaten uyku düzensizdir. Bazen kısa bazen kesintisiz olabilir.
Duygu Güneş
15 Aralık 2014
Merhaba hocam benim 23 aylık oğlum var tuvalet eğitimine başlamak istiyorım daha önce denemelerimiz oldu fakat başarılı olamadık lazımlığa oturttuğum zaman yapmıyor bezi bağlayınca beze yapıyordu bezi bıraktık ama durum hala aynı nasıl bir yol izlemeliyim teşekkür ederim.
Doktorumuzun Cevabı
Bir süre daha beze devam edin henüz tam olarak hazır olmayabilir.
Arife Bozkurt
06 Aralık 2014
merhabalar 2bucuk yaşında bir kızım var agladıgında sinirleniyorum ama o uyudugu zamanda onu cok özlüyorum ve kendime ona kızdıgım için cok kızıyorum..gazı olmuyo karnı tok ve altı kuru olup agladıgı zman sinirleniyorum daha cok neden sizce..
Doktorumuzun Cevabı
Çocuklar ortada fiziksel olarak rahatsız edici bir durum yokkende ağlayabilirler. İstediği birşey olmadığında duygusal olarak kırıldığını hissettiğinde. Evet bir çocuk sahibi olmanın zorlukları var çok emek isteyen bir iş ama sabırlı olmak durumundasınız anne ve çocuk hep etkilemiş içindedir ve davranışlar ruh haline etki eder. Çocukların ruh hali inişler ve çıkışlar gösterir dolayısıyla sizinde bu durumu tolere edecek güce sahip olmanız gerekir.
Hamdiye Güdükoğlu Kundak
06 Aralık 2014
Merhaba burcu hanım benim kızım 3 yaş 11 aylık kızım Eylülde kreşe başladı Ayrıca mayıs ayında baleye başlamıştı okulada baIeyede kendi isteyiyle başladı.Hiçbir şekide zorlama yok.Ama ne olduysa 3 haftaöncesinde birgün içinde ne okula ne baleye gitmiyor annemi çok seviyorum gitmek istemiyorum - diyor senin gittiğini sanıyorum diyor. öğretmenine de bir kere annem ölürse diye sormuş çok istekli olan çocuk bir günde değişti .bir arkadaşıyla kavqa etmiş daha doğrusu arkadaşı buna kızmış anneneyle babayla kalıyor 1-2 saat. balede de okulda da sınıftan ağlayarak çıkıyor. Ne yapacağımı bilmiyorum evde çokmutlu ama bensiz hiçbir şey yapmıyor ne olabilir acaba sorun şimdiden teşekkür ederim
Doktorumuzun Cevabı
Yakın zamanda eğer bir kayıp,hastalık aile içi farklı bir durum yaşandıysa yada bir konuşma duyduysa bunu sizi kaybetmek olarak algılamış ve yorumlamış olabilir. Kızınıza iyi olduğunuzu onun yanında olduğunuzu daima hissettiren çocuklar kendi iç dünyalarında durumları farklı yorumlayabilirler. Eğer hayatınızda herşey normalse geçici bir durum diyebiliriz. Ancak şiddeti artarak devam ederse bir çocuk psikoloğuna götürmenizi tavsiye ederim.
Sevcan Subaşı Tekçe
28 Kasım 2014
Merhaba Burcu hanım,bebeğim 14 aylık ve son 5 aydır gece yarım saatte bir uyanıyor çok nadir 1 saat uyur bazen 10 dk da uyandığı bile oluyor. Doktora götürdük bir sağlık sorunu yok .6. 5 aylkken işe başladım ve bakıcıya bıraktım o zaman bakıcı gündüz çok uyutğu için gece uykularının azaldığını düşünüyordum .acaba ayrılık kaygısından mı uyumuyor olabilir.ilk iki ay emdi daha sonra laktoz intoleransından dolayı emmedi.6.5 aylıkken yeniden emmeye başladı 10 aylıktan itibaren de gece gündüz sürekli emmek istiyor.12 aylıktan beri beslenmeyi de reddediyor yalnızca emmek istiyor lütfen bir yol gösterebilir misiniz
Doktorumuzun Cevabı
Uykuyla ilgili olarak doktoru uyku laboratuvarına yönlendirme yapabilir uykuyu etkileyen nörolojik bir durum var mı değerlendirilmesi iyi olabilir. Bununla ilgili birşey çıkmazsa biyolojik saatiyle ilgili bir durum olabilir gündüz uykusunu azaltarak gece uyuması sağlanabilir. Gün içinde siz olmadığınız zamanlarda nasıl bir ruh hali içinde huzursuz, kaygılı,uyumsuz davranışları oluyor mu? Çünkü kaygı dediğimiz şey sadece gece uykuda kendini göstermeyebilir. Emme kısmına gelince yavaş yavaş zorlamadan katı gıdalara geçin. Emme saatlerini azaltın fakat bunu yavaş yavaş yapın. Emmek şuanda onun için sadece doymak değil aynı zamanda anneye temas etmek anneye yakın olmak ve rahatlamak anlamında. Bu tüm çocuklar için böyledir. Tabi sizinde memeye bırakması için hazır olmanız gerekiyor anne içinde ayrı bir süreçtir.
Psk.Psikodramatist Burcu DURAK
TC Berna Birsen
28 Kasım 2014
Oglum 22 aylık zorlu bir emzik bırakma süreci yaşadık. 1 aydan fazla sürdü. Şimdide biberonla uyumaya başladı ve gecede 3 kez uyanıp süt istiyor.sabah 5 te kalkiyoruz. Biberonu bıraktirirsam sorunumuz çözülür mu biraktirmak için ne yapmam lazim . yardimci olursaniz sevinirim
Doktorumuzun Cevabı
Doğrusu önce biberonu bıraktırmanız olurdu. Çok bağımlı bebeklerde çocuk psikiyatristleri kontrollu olmak koşuluyla 4-5 yaşadek yalancı emziğe izin verilebileceğini söylüyor. Bebeğe niçin bu kadar zorlu bir süreç yaşattığınızı anlayamadım. Şuandaki biberon alışkanlığı çok daha zararlı. Biberonla uyumak ciddi biberon çürüklerine yol açar. Keşke bu kararları vermeden önce uzmana danışsaydınız
Gülçin Yallı
19 Kasım 2014
Merhabalar benim 32 aylık bi oğlum var,ben bakıyorum, tuvalet eğitimine 27 aylıkken başladım her şey yolunda gitti çocuk 1 ay içerisinde söylemeye başladı ancak son 1 haftadır söylememeye başladı altını ıslatınca yanıma geliyor " ben altıma yaptım temiz kilot giydir " diyor . Neden altına yaptın bana söylemedin deyince özür dilerim anne diyor fakat bir dahaki sefere yine altına yapıyor :( kabız filan değil fark ediyorum, ne yapıcağımı şaşırdım evde tek çocuk bakımıyla yalnız ben ilgileniyorum hayatımızda bi değişiklik de olmadı taşınma , ölüm vs gibi . Hiç bir vaat de işe yaramadı, en sevdiği oyuncaklarını kaldırdım söylersen geri veririrmiş dedim ama
Doktorumuzun Cevabı
Tuvalet eğitiminde zaman zaman bu tarz gerilemeler olabilir. Tam olarak alışması bir yılı bulabilir. Hiçbir şekilde altına yaptığında bir mahrumiyet uygulamayın bu duygusal olarak ona iyi gelmeyecektir çünkü bu bilerek yaptığı birşey değil.
Burcu Erdoğan
17 Kasım 2014
iyi gunler. 7.ayina yeni giren bebegim var.normalde duzenli uykusu vardi 4 saatte bir kalkar emer yatardi dis cikardi biraz duzeni bozuldu simdi tekrar alistirmaya calistim 8 veya 9 gibi yatagina yatiririm ve sallamadan uyur gece 12 veya 1 kadar iyi uyur sonra yine emdikten sonra uyur ama 1.5 veya 2 saat olmadan cigliklaarla uyanir boyle bir huyu yoktu anlamiyorum bunu sakinlestirmeye calisiyirum hemen almiyayim dalsin diye bekliyirum ama coj asiri ciglik atiyor kucagima aliyorum susuyir yatiriyorum agliyor ensonunda emziriyirum yatiriyirum kendi uyuyor neden kaynaklandigini merak ettim cunku simdiye kadar kalkicagi saati bilirdim ayni saatlerinde kalkardi boyle yapmazdi
Doktorumuzun Cevabı
Bebeklerin nasıl görünüşleri ,büyüklükleri aynı kalmıyorsa uyku düzenleri de değişebilir .Çığlıkla uyanmak bir sorunu olduğu anlamına gelmez.Büyüdüğü için bazı davranılş farklılıkları gösterebilir .Daha sık uyandığı için daha sık emzirirseniz sizden aynı sıklığı devamlı ister .O nedenle geceleri 3-4 saatten daha sık ara ile emzirmemek ,ağlamaya başladığında hemen al -koy yapıp kucakta tutmaya devam etmemek tekrar eski düzene dönmesine yardımcı olabilir.
Bebeklerin nasıl görünüşleri ,büyüklükleri aynı kalmıyorsa uyku düzenleri de değişebilir .Çığlıkla uyanmak bir sorunu olduğu anlamına gelmez.Büyüdüğü için bazı davranılş farklılıkları gösterebilir .Daha sık uyandığı için daha sık emzirirseniz sizden aynı sıklığı devamlı ister .O nedenle geceleri 3-4 saatten daha sık ara ile emzirmemek ,ağlamaya başladığında hemen al -koy yapıp kucakta tutmaya devam etmemek tekrar eski düzene dönmesine yardımcı olabilir.
Perihan Öztürk Sasa
17 Kasım 2014
İyi günler burcu hanım.oglum 27 aylık tuvalet egitimine basladık cis egitimi güzel geceleride ıslatmıyoruz ama kakamızı söylemiyoruz altına yaptıktan sonra söylüyor ne yapmalıyım bilgileriniz için tesekkür ederim iyi gnler.....
Doktorumuzun Cevabı
Bazen kaka çişle eş zamanlı olamaya biliyor. Eğer çişi ayakta yapıyorsa kaka için tuvalete oturuyor olmak onları zorlayabiliyor. Genellikle alıştırma döneminde ya lazımlık kullanmak gerekir yada tuvalete çocuklar için aparat almak. Eğer klozet kullanıyorsanız ayaklarının altında basabileceği ayaklarının boşlukta kalmasını engelleyen bir basamak kullamanız gereklidir. Kaka yapmak çiş yapmak gibi kolay değil alıştırma dönemlerinde biraz daha zaman alan ve kas becerisi gerektiren bir durum. Dolayısıyla gerekli konforun sağlanması önemli. Eğitime yeni başlamışsınız tam olarak bunu öğrenmesi 1 yılı bulabilir zaman zaman kaçaklar olur. Beze hiç geri dönmeden zorlamadan kakası için teşvik edici olun.
Nurhan Çetinalp
13 Kasım 2014
Merhabalar 2 buçuk yaşında bir kızım var.cok aşırı sinirli ve çok ağlıyor. Her dediğini yapsak da o yine ağlayacak ve sinirlenecek bir şeyler buluyor. Artik bizim de sinirlerimiz bozuldu ne yapacağımizi nasil davranacagimizi şaşırdık.ne yapmalıyım. Teşekkürler
Doktorumuzun Cevabı
Çocukların genellikle 2-2,5 yaşları "kriz dönemi" diye adlandırdığımız bir dönemdir. Muhtemelen kızınızda bu dönemin özelliklerini gösteriyor. Alttan alan yapıcı ve kabul edici bir yaklaşım göstermeniz çok önemli. Bir çocuk sahibi olduğunuzda bütün bunların dışında aslında sabır gösteriyor olmanız daha önemli. Çünkü o bir çocuk yetişkin gibi istediğimizi yapmasını beklemek hata olur.
Çınar Neslihan
10 Kasım 2014
Merhaba benim oğlum 11aylik ve ben odadan çıksam peşime ayliyor kucağa alinca sanki o ağlayan kriz geçiren o deyil susuyor ve 1ay sonra işe başlıcam ama benim olmadığımı farkettiği an susmamaca kendinden geçene kadar ayliyor ne yapmalıyım lütfen yardimci olun birde geceleri sabaha kadar memede uyuyor o yüzden beraber uyumak zorunda kaliyoruz ne yapmalıyım. ...
Doktorumuzun Cevabı
Yoğun ağlama nöbetlerini sabaha kadar memede uyumasına bağlayabiliriz. Öncelikle bu uyuma şeklini değiştirmeniz gerekir ilk zamanlarda uyku sorunu yaşayacaktır ama bu şekilde devam etmeniz uygun değil. Emzirmeyi bırakın demiyorum sadece gece boyunca memede uyutmayın. Sizi görmediğinde ağlamasına gelincede bir süre sonra bunada alışacaktır önemli olan siz çalışırken bakım verecek kişinin gösterdiği ilgi ve duruma yaklaşım şekli.
Psk.Psikodramatist Burcu DURAK
Serap Kale
04 Kasım 2014
MERHABA KIZIM 16 ŞUBATTA 5 YAŞINI DOLDURUYOR 2,5YAŞINDAN BERİ OKULA GİDİYOR İLK YILÖZEL KREŞTİ BU SENEDEVLET OKULUNDA ANASINIFINA GİDİYOR BİR DRAMA GRUBUNA GÖNDERMEK İSTERDİM AMA MADDİ DURUMUMUZ ÇOKTA İYİ DEĞİL SİZDEN RİCAM BU KONUDA EVDE EŞİMLE BİRLİKTE YAPABİLECEĞİMİZ NELER VAR, KİTAP BANA, KIZIMA HER ANLAMDA AKLIMA GELEN GELMEYEN NELER YAPABİLİRİZ TEŞEKKÜRLER.
Doktorumuzun Cevabı
Konuyla ilgili yayınlanmış yaratıcı drama oyun kitapları var kitap satan mağazalarda çocuk eğitimi çocuk sağlığı bölümlerinde bulabilirsiniz.
Ceylanpetshop Petshop
31 Ekim 2014
8,5 aylık oğlum var hepyanında olmamı istiyor odadan cıkmamla başlıyor ağlamaya çığlık çığlığa geldiğimde kafası ter içinde burnu akmış bi vaziyette bu durum beni çok yoruyor sureklı ağlayan bı bebek sinirlerim yıprandı ne yapmam gerekiyor
Doktorumuzun Cevabı
8.5 aylık bir bebeğin odada yalnız kalmak istememesi çok doğal .Bebekler 2 yaşa dek sizin evde olduğunuzu hissedemezler .Görmeleri veya değmeleri gerekir.Belki tekerlekli bir oyun parkı düzneği ile gittiğniz yere taşıyabilirsiniz.Ben kendi çocuklarımı bebek arabalarına koyar,evde nereye gidiyorsam oraya taşırdım.
Nuran Söyler
29 Ekim 2014
iyi akşamlar.1 aylık bir erkek bebeğim var ve oğlum devamlı emmek ve kucak istiyor. Emdiriyorum tam uydu yerine yatırıyorum önce biraz kımırdanıyor daha sonra tek gözünü acıyor bakıyor ben kucakta ve memede değilim çığlık çığlığa ağlıyor tekrar kucağıma alıyorum memeyi homurdana homurdana emiyor ve bu böyle defalarca devam ediyor derin bir uykuya dalana kadar. Belki soracaksınız sütünüz yetiyor diye yettiğini düşünüyorum 2 haftalıkken sağlık ocağına kontrole gittiğimizde kilosu 3.200 iken 3.800 muş. ve devamlı emmek istediğinden ve emdiğinden kusuyor.Teşekkürler
Doktorumuzun Cevabı
Anladığım kadarıyla bebeğinizin emme refleksi çok güçlü ve sizi doysa dahi yalancı meme gibi kullanıyor. Bir de bebekler nasıl uykuya geçerse öyle uyanmak isterler. Bu durumda kucakta ve emerek uyuyan bir bebek uyandığı anda aynı pozisyonu arar. Sizin için çözümün emmeyi bir noktada kesip , bebeğin gazını çıkarıp yatağına yatırarak uyutmayı denemenizdir. İlk başlarda zor olsa da uzun vadede böylesi sizin durumunuz için uygun görünmektedir
Tuğba Demir
26 Ekim 2014
mrb benim 2 yaşında bir oğlum var çoğu kelimeyi söylüyor ama henüz tam anlamıyla konuşamıyor ablası bu yaşındayken gayet güzel cümle kurabiliyordu çevremde erkek çocukları geç konuşur diyorlar ama ben biraz endişeleniyorum doğrusu, ayrıca çok ta sinirli ne yapmam gerek lütfen bana yardımcı olabilirmisiniz....
Doktorumuzun Cevabı
Telaşlanmanıza gerek yok kelime söylemeye başlamış olması önemli. Kukla oyunları oynaya bilirsiniz,yaş grubuna uygun hikaye kitapları okuyabilirsiniz. Sinirli olma halide 2 yaş döneminde sık rastlanan bir durumdur.
Demet Döner
18 Ekim 2014
ıyı gceler burcu hanım benım 39 aylık bır kzım var.3 ay once tuvalet egıtımıne basladık gayet guzel gıdıyordu baslarda altına kacırdı kakayı beze yaptı sonra duzeldı beraber tuvalete gıdıyorduk.3 hafta once işten ayrıldım ve sureklı onunla birlikteyım.ama 2 hafta once altına kacırmaya basladı sımdıde ben baktıgım ıcın utandıgını soyleyerek bıle bıle altını ıslatıyor.kızmak ıstemıyorum ama bazan sabrımın tukendıgını hıssedıyorum.eşim bu konuda bıraz sert bır tutum içinde.Ankarada oturuyorum.burada yonlendirebılecegınız bır uzman varmı yda ben ne yapabılırım.
Doktorumuzun Cevabı
Tuvalet eğitimi kısa sürede tamamlanmaz 6 ay ile 1 yıl arasında değişir eğitimin tamamlanması. Evdeki gündem tuvalet eğitimi olmasın altına yaptığında sert tepki vermeyin zorlamayın mutlaka alışacaktır ancak bu dönemde fazla zorlanır ve duygusal kırılma yaşarsa bu gelişimi açısından zedeleyici olabilir. Bu durum devam ederse bir çocuk psikoloğuna gitmenizi tavsiye ederim.
Ömer Cendek
14 Ekim 2014
merhaba hocam. bizim bi kızımız var 10.5 aylık son zamanlarda geceleri çok fazla ağlıyor nedeni bi hastalık değil ama ne olduğunu çözemiyorz bunun için ne yapmamız gerekiyor. dokuz on gibi uyuyor akşam gece bire kadar uykusu güzel birden sonra devamlı ağlayarak uyanıyor. gün içinde fazla yemek yemiyor. gece çoğunlukla emmek istiyor annesini. yatmadan tok tutucu yiyecekler yediriyrz ama neden böyle yaptığını çözemiyorz. bi yol gösterirsenz memnun oluruz. şimdiden tşk ederz.
Doktorumuzun Cevabı
9 aydan sonra bebeklerdegece terörü dediğimiz olay başlayabilir .Sebepsiz ve sakinleştirilemeyen ağlamalar.Bunlar 3 yaşa dek devam edebilir.
İkinci olasılık bebek emerek uyuduğu için kendini devamlı o pozisyonda bulmak isteyebilir.Anne memesi alan bebeklerde çok sık görülür .Yavaş yavaş emzirme aralarını açıp ,gece emzirmesini bir düzene sokmanızı tavsiye ederim .Bebek ağlar ağlamaz ilk iş olarak hemen memeye tutmak bu aydaki bebekte doğru bir davranış değildir
Üçüncü olarak da bebekler göremedikleri,dokunamadıkları zaman yan odadaki annnin varlığını 2 yaşa dek hissedemez.Bebek bu nedenle uyanıyor da olabilir .
TC Zeynep Erözden
13 Ekim 2014
merhabalar, 1,5 yaşında oğlum var, tam bir yaşından beri geceleri altına yapmıyor, gün içinde belirli saatlerde yapıyor ve rahatsızlığını ifade eğiyor, yapınca yaptığını gösteriyor. sizce başlamalı mıyım tuvalet eğitimine yoksa iki yaşını beklemeli miyim?
Doktorumuzun Cevabı
1,5 yaş henüz erken 24 ayını doldurduktan sonra başlamanız daha uygun olur.
Psk.Psikodramatist Burcu DURAK
Erkan Akdoğan
27 Eylül 2014
Merhabalar ben ayşe akdoğan size bir sorum olacaktı 2 .5 yaşında oğlum var. Bütün yaz atlet ve külot ile gezdi dışarıya çıktığımızda bile atletli gitti. Bir türlü kıyafet giydiremedim. Kış geldi sayılır ve hala giymek istemiyor. Ne yapmam lazım lütfen bana yardımcı olurmusunuz? ? İlk defa bugün zorla ağlaya ağlaya giydirdim.
Doktorumuzun Cevabı
Havaların serinlemesiyle kendisi de bunu hissedecektir ona sevdiği karakterlerin olduğu kıyafetler alabilirsiniz kalıcı bir durum değil çok zorlamamanızı tavsiye ederim.
cevaplayan: Psikolog Burcu Durak
Nuray Erkoç Çekiç
20 Eylül 2014
meraba burcu hanım 3 yaşında bir oğlum var ve ben hale oğluma tuvaleti öğretemiyorum ne yaparsam yapıyım olmuyo tuvalete sticerlar yapıştırdım arabalı lazımlık aldım ama yok ne tuvalete nede lazımlıga yapmııyo bez yokkken altında korkudan mı neden çişinide yapmıyo damla damla yapıo anne pipimi sil die akşama kadar aglıyo ne yapmam gerekiyo hocam
Doktorumuzun Cevabı
Bir süre daha beze devam edin. Kendisini baskı altında hissettiği için bu şekilde davranıyor olabilir. Gündeminiz tuvalet eğitimi olmasın rahatlamaya ihtiyacı var gibi.
Elif Koç Çalık
17 Eylül 2014
Merhabalar; 3 yasindaki kizima tuvalet aliskanligi kazandiramiyoruz.herseyin farkinda biliyor ana tuvalete oturtamiyoruz kesnlikle evde olsun kreste olsun.altina yaptiktan sonra soluyor ve hemen temizlememi istiyor.bu konuda ne onerirsiniz.bi ara kendisi istedi tuvaleti tam baslamstik sehir disina cikip gelince bir daha otutturamadim lazimliga.kendisi yapiyordu o zmn.
Doktorumuzun Cevabı
Bir süre tuvalette ilgili olarak üstüne gitmeyin kendi haline bırakın kendisinin istediği dönemde ara vermiş olmanız gerilemeye neden olmuş bir süre sonra tekrar deneyin.
Ibrahim Nalbat
17 Eylül 2014
19.01.2010 doğumlu bır erkek oğlum var.cok hareketlı durduğu yerde duramıyor.yapma etme dokunma sozcuklerınden hıc ama hıc anlamıyor.tamam sozunuzu tutacam dıyor evden dısarı cıkar cıkmaz yapacaklarından gerı kalmıyor gıttığımız heryerden apar topar gelmek zorunda kalıyoruz.cok asırı meraklı ve okadarda yaramaz.benım ve annesının dısarıda hıc sozumuzu dınlemıyor ne yapmalı ve nasıl davranmalıyız...?
Doktorumuzun Cevabı
Okula gidiyorsa okuldaki davranışla rı nasıl eğer gitmiyorsa anaokuluna göndermenizi tavsiye ederim. Sürekli olarak kullandığınız sözel uyarılar etkili olmaz dış mekan gezilerini tercih edebilirsiniz enerjisini rahat boşaltabileceği yerler tercih edin. At binmek, yüzmek, yürüyüş yapmak iyi gelebilir. Davranışları daha zorlayıcı bir hal alırsa çocuk psikoloğuna gitmenizi tavsiye ederim.
Esra Türkoğlu Kurter
10 Eylül 2014
Merhabalar.kizim 16 aylik babasini istemiyor.babası eve girince kaciyor ondan ,kucaklamak isterse agliyor ve bana gelmek istiyor.sabahlari uyandiginda benden ayrilmiyor babası sevmek istiyor fakat izin vermiyor ama cani istediğinde babasıyla oynuyor üzerine cikiyor top atiyor...babaannesi bakiyor öğleye kadar babaannesi ve dedesine boyle davranmiyor .esim kizima kotu davranmiyor kesinlikle ..bu durum geçici midir nasil davranmaliyiz..
Doktorumuzun Cevabı
Bu geçici bir durum. Zamanla çocukların ebeveynlerine olan ilgileri değişiyor özellikle küçük yaş dönemlerinde. Kızınız kabul ettiği sürece eşiniz onunla yakından ilgilenmeye ve birebir zaman geçirmeye devam etsin.
Tuğba Dirier
03 Eylül 2014
Merhaba, kızım 3 yaşında Temmuz ayından itibaren hem gece hem gündüz sağlayarak uyanıyor, şimdi daha seyrek oluyor bu durum. Babasıyla tek başına bi yere gitmek istemiyor babası 3 defa çok sert bir şekilde kızmıştı, bir keresinde ben yokken kızmış. Bundan dolayı mı gitmek istemiyor? Babası hadi gel kızım parka gidelim dediğinde üçümüz gidelim diyor, ben gitmezsem kızımda gitmiyor, bu durumu nasıl düzeltebiliriz yardımcı olursanız çok sevinirim
Doktorumuzun Cevabı
Çoğunlukla zamanını sizinle geçiriyor ve babasının verdiği ani tepkilerden korkuyorsa bu şekilde davranması normaldir. Babasıyla geçirdiği zamanlarda babasının onunla verimli zaman geçirmesi önemli. Babası ilgilenmeye onunla bir şeyler paylaşmayı denemeye devam etsin üçünüz çıktığınızda ağırlıkla babası ilgilenebilir sizde buna izin verin tabi bu esnada babanın sakin ve kabul edici bir tavırla kızınıza yaklaşması önemli.
Eda Oğlakçi Düz
21 Ağustos 2014
İYİ GÜNLER BURCU HN EDA DÜZ BEN 13 AYLIK BİR ERKEK OĞLUM VAR VE BEN ÇALIŞIYORUM ŞİMDİ 1 HAFTALIĞINA BEBEĞİMİ BABASINA VE BABAANNESİNE BIRAKIP GİTMEM LAZIM BU KONUDA BEBEĞİM NASIL ETKİLENİR ACABA?
Doktorumuzun Cevabı
Bir hafta gidiyor olmanız bebeğinizin hayatında bir sorun teşkil etmeyecektir. Belki kısa süreli bir huzursuzluk yaşayabilir ama bu ciddi bir durum yaratmaz.
Gülşen Rüstem Yiğit
20 Ağustos 2014
Burcu hocam merhaba ; benim 33 aylık bir oğlum var .bizim sıkıntımız konuşma ile ilgili. söylediklerimi çok iyi algılıyor , yapıyor , arkadaşlarıyla çok iyi oynuyor çok çabuk arkadaş edinebiliyor uzun süreli oyunlar kurup arkadaşlarıyla iletişim kurabiliyor. (fakat kendi sözcüklerini kendine göre uyarlıyor , kendi diliyle (bebek) anlatıyor. anne, baba , mama kelimelerini söylüyor. biz hale 2 kelimeyi birleştirip bir cümle oluşturamadık. çok anlatıyor her şeyi yorumluyor fakat kendince ...kıyaslamak yanlış ama ondan küçükler bile konuşmaya başladı. anne- baba olarak ilgiliyiz her şeyi isimlendiriyoruz geçiştirmiyoruz ama bir sonuç alamıyoruz. en azından senin adın ne dediğim zaman ? EFE demesini bekliyorum ama demiyor. utanıyormuş gibi bir tavır takınıyor. efe' nin konuşmasını heyecanla bekliyoruz. beni bu konuyla ilgili aydınlatırsanız çok sevinirim .şimdiden teşekkürler...
Doktorumuzun Cevabı
36 ayını doldurana kadar bekleyin bu sürede mümkün olduğunca az televizyon izlesin. Bol bol kitap okuyun, kukla oyunları oynayın birlikte. Kapsamlı bir kulak burun boğaz muayenesi yaptırın sonrasında bir konuşma terapistine gidin. 36 ayını doldurana kadar bekleyin bu sürede mümkün olduğunca az televizyon izlesin. Bol bol kitap okuyun, kukla oyunları oynayın birlikte. Kapsamlı bir kulak burun boğaz muayenesi yaptırın sonrasında bir konuşma terapistine gidin.
Sumeyye Baştan
20 Ağustos 2014
Merhaba benim oğlum ikibucuk yaşında 1 aydır tuvalete alıştırmaya çalışıyorum. İlk başta soyluyordu sonradan büyük tuvaletinden korkmaya başladı şimdi bilerek altına yapıyor. Tekrar. bezledim şimdi ne yapmaliyim?
Doktorumuzun Cevabı
Çocuklar bazen kendi kakalarından korkar. Eğer çişini söylemeyi öğrendi ise kakasını bir süre beze yapması hoşgörülebilir ama çömelerek yapması teşvik edilmelidir. Çiş için tuvalete götürülmeli, kakası geldiği zaman ise bez bağlayacağınız söylenerek rahatlaması sağlanabilir; bir süre sonra kaka için tekrar uğraşılır. Bu arada Kabalcı Yayınlarının ' Güle Güle Kakalar ' çizgi kitabından da faydalanılabilir
Emncnsz Kz
18 Ağustos 2014
iyi günler. ben çalışan bir anneyim. devlet memuruyum. oğlum 18 aylık ve babaannesi bakıyor. ilk torun ve erkek olduğu için biraz şımarık bir çocuk. çok sinirli inatçı yemek yemeyen ayına göre yaşına göre biraz kısa boylu ve zayıf. sabahları işe gitmeye zorlanıyorum. tuvalete bile gidemiyorum. son zamanlarda sürekli pipi deyip elini bezinin içine sokuyor. kaka var mı diye sorunca bak diyor. çiş diyor. kayınvalidem ve kayınpederim de bu durumdan çok memnunlar ama beni rahatsız ediyor. geceleri hala emmek istiyor. süt içme alışkanlığı yok. yoğurt peynir hiç yemiyor. ne yapacağımı bilemiyorum. 2 yaşına gelmeden psikolog yada psikiyatri doktoruna götürme dediler. ama ben çok rahatsız oluyorum. bana yardımcı olur musunuz. sizce ne yapmalıyım.
Doktorumuzun Cevabı
Artık süt vermeyi kesmelisiniz farklı gıdalara alışmalı sütünüz onun için işlevini tamamladı iki yıl yeterli bir süre. Çişini kakasını söylemesi iyi birşey iki yaşına girdiğinde hazırsa tuvalet eğitimine başlayabilirsiniz ama henüz erken. Eylül ayı gibide haftanın iki günü oyun gruplarına vermeniz sosyal ortama girmesi iyi olacaktır şuan için psikoloğa gitmenize gerek yok.
Psk.Psikodramatist Burcu DURAK
Gamze Kaya
15 Ağustos 2014
merhaba 24/12/2009 doğum lu oğlum var gündüz tuvalete gitmesinde sıkıntımız hiç yok ancak gece hala altını bezliyoruz bezlemediğimiz durumda 3-4 kere tuvaete götürüyoruz götüremediğimiz durumda da altını hep ıslatıyor çalışan bir anne olduğum için de fazla sabır gösteremiyor ve her seferinde bu son bez almıcam deyip alıyorum :( ne yapmalıyım bilemiyorum ? yatmadan önce de hep söylüyorum oğlum altını ıslatma tamam mı diye ama yok :(lütfen yardımcı olurmusunuz
Doktorumuzun Cevabı
Gece bezlediğinizde tamamlanmamış oluyor tuvalet eğitimi tam öğrenilmiş bir tuvalet alışkanlığından söz edemeyiz. Yatmadan iki saat önce sıvı vermeyi kesin uykuya dalmadan tuvalete mutlaka götürün. Altını bezlediğiniz sürece çişini gece tutmayı öğrenemez. 8Cevaplayan: Psikolog Burcu Durak)
Akrabalarda gece alt ıslatma varsa aynı yaşlara kadar devam edebilir. Akşam belli bir saatten sonra aşırı sıvı vermemek, bunun için de akşam susatacak şeyler yedirmemek, yatmadan önce mutlaka çişini yaptırmak , gece uyandırıp yaptırmak ana prensipler. Bez bağlayarak çözüme ulaşamazsınız. Çamaşıra takılan alarm idrar torbası iyice dolunca haber verir, uyandırıp yaptırırsınız.
Ayrıca ilaç ya da sprey tedavileri var, ama bunlar doktor kontrolunda uygulanır. (Cevaplayan Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Özlem Karahasanoğlu)
Rahime Şensoy Tuncer
17 Temmuz 2014
Bebeğim 6 aylık 2 hafta öncesine kadar gece 2 ye kadar uyanık kalıyordu gündüz uykularını azalttım ve akşam 21:30 da uyuyor sabaha kadar neredeyse her saat uyanıyor ve sakinleştirrmiyorum emzirmem sonucunda hemen uykuya dalıyor emmesi 1 dakika bile sürmüyor aç olduğunu düşünmüyorum emzirerek uyutmayı nasıl bıraktırabilirim daha uzun uyku için ne yapmam gerekiyor bu arada bebeğimle aynı odada fakat kendi yatağında uyutuyorum sallamaya hiç alıştırmadım yardımınızı rica ediyorum
Doktorumuzun Cevabı
Bebeğiniz anne memesi bağımlılığı nedeniyle devamlı uyanıp emmek istiyor .Ek gıdalara yavaş yavaş başlamamnız gereken aydasınız. Gece uyanma sıklığını azaltmak için yöntem gerekir .Önceleri 3 dk ya kadar ağlamasına izin verip al-koy yapabilir zamanla beklediğiniz dakikaları artırabilirsiniz.Feber yöntemi uygulayabilirsiniz..Geceleri 3 -4 saatte bir emmesi yeterlidir. Akşam uyutmadan 1 saat önce biraz kaşık maması da verilmesini önerebilirim .Bebeğinize su vermeyi de unutmayın .
Elif Nurdan Batmaz
06 Temmuz 2014
İyi günler benim kızım 8 aylık ve benden ayrılırken ağlamıyor, herkesin ku
cağına gidiyor emzirmediğim için anne çocuk bağı kurulamadı mı çok üzülüyorum
Doktorumuzun Cevabı
Anlattığınız durumu direkt olarak emzirmemeye bağlayamayız siz mümkün olduğunca yakın ilişki kurun oyunlar oynayın fiziksel temasta bulunun üzülmeyin içiniz rahat olsun.
Gamze Özgün
20 Haziran 2014
Merhaba. 7 bucuk aylik bir bebegim var. Cok kisa surede gece uykusuna alistirdim fakat gece uykusuna gectigi andan sabaha kadar ortalama 10 kere kalkiyor emip yatiyor. Kilosu boyu yasitlarina gore onde oldugu icin sutumun yetmedigini dusunmuyorum. Bunun sebebi nedir ve nasil bir yol izlemem lazim simdiden tesekkurler.
Doktorumuzun Cevabı
Bebekler geceleri sadece acıktıkları için değil anne kokusu almak ya da memeyi yalancı meme gibi kullanmak gibi nedenlerle de emmek isteyebilir. Kısa aralıklarla emmek istediği zaman hemen memeye tutmamak, biraz bekletmek, kucağa alıp hızla geri koymak gibi yöntemlerle emzirme aralarını açmayı deneyebilirsiniz
MERHABALAR OĞLUM 28 AYLIK ANNANNE BAKIYOR. KONUŞMA PROBLEMİMİZ VAR CÜMLELERE GEÇEMEDİK.VE ALTIMIZ BEZLİ.ÇOK HAREKETLİ ENERJİSİ ÇOK FAZLA.BU SEBEPLE YARIM GÜN KREŞE GÖNDERMEK İSTİYORUM.ÇOCUĞUM BEZDEN DOLAYI PSİKOLOJİK ANLAMDA OLUMSUZ ETKİLENİR Mİ? YAZ DONEMİNDE TUVALET ALIŞKANLIĞINI KAZANDIRIP MI GÖNDERMELİYİZ.EYLÜLDE ZATEN KREŞE TAM GÜN GÖNDERMEK ZORUNDAYIZ.NASIL BİR YOL İZLEMELİYİM.ÇOK İNAT DEDİĞİNİ YAPTIRMAK İSTİYOR.ÇOCUKLARI ÇOK SEVİYOR.YARDIMCI OLRSANIZ SEVİNİRİM.
Doktorumuzun Cevabı
Öncelikle konuşma problemi olarak adlandırdığınız durum için bir dil terapistine gitmenizi tavsiye ederim böylelikle konuşmasına engel olan durumun ne olduğu belirlenmiş olur. Size tavsiyem tuvalet alışkanlığı edindikten sonra kreşe göndermeniz. Muhtemelen iki yaş sendromu dediğimiz dönem içerisinde. Sabırla yaklaşın bol bol oyun oynayın özellikle dış mekanlarda açık alanlarda vakit geçirin akran grubuyla bir araya gelmesini sağlayın.
Hayali Sürgün
24 Mayıs 2014
oglum 22 aylık ilgimi cekmek ıcın sureklı kafasına vuruyo.cocuklardan bırsey ısterken vermedıklerınde veya onunla oynamadıklarında kendını dovuyo,artık o kadar kafasına yerlestıkı bu hareketı uyuyorken bıle bazen yapıyo cok endıselıyım bunun ıcın ne yapabılırım bır bucuk aya yakındır bu boyle
Doktorumuzun Cevabı
Bu davranışı yaptığında sözel olarak uyarmayın engellemeyin çünkü bu sadece davranışın artmasına sebep olur. Sosyal ortamlarda ona destekçi olun takip edin bu davranışı yapmadan önce ilgisini başka bir yöne çekin. 24 ayını tamamladığında oyun grubuna gitmeniz iyi olabilir farklı bir gruba dahil olmak ve oyun oynamak çocuğunuza iyi gelecektir.
Duygu Kocaadam
17 Mayıs 2014
merhaba burcu hanım benim 5 yaşında kızım var annane ve babaanesine misafirliğe gittiğimizde evimize dönmek istemiyor sürekli kalalım istiyor hatta benide yollamak istemiyor tabi bu durumu oldukça ağır atlatıyoruz ağlama kırizleri resmen çırpınıyor titriyor o anda onun o halini görseniz aklını oynatacakmış gibi haretler yapıyor güzellikle anlatıyoruz olmadı ciddiyetimizi otaya koyuyoruz o da olmadı dediğim dedik bi çocuk yani şu anna onu orada bıktık ve geldik anne baba olarak nasıl davranacağımızı bilmiyoruz en hafif doz la atlatalım bu durumu istiyoruz çaresiz kaldık lütfen cevap verirseniz sevinirim şimdide teşekkür ederim...
Doktorumuzun Cevabı
Eve dönmek istemiyor olmasının bir ihtimal evde sıkılıyor beklediği ilgiyi göremiyor gibi hissetmesiyle ilgili olabilir. Özellikle anneanne ve babaanneler torunlarını mutlu etmek için her istediklerini yapmak isterler ve buda tercih sebebi olabilir. Size tavsiyem böyle durumlarda çok zorlamayın ama kendi evinizi onun için biraz daha tercih edilir hale getirebilirsiniz özellikle onun odasına yeni bir şeyler alabilirsiniz. Eğer henüz anaokuluna başlamadıysa okula başlaması da iyi olabilir.
TC Tuğçe Kiraz Keser
11 Mayıs 2014
Merhaba Burcu Hanım... Ben 5 haftalık hamileyim ve kaygılarım var. İyi bir anne olabilecek miyim? Doğru zamanda mı bir bebek sahibi olacağım? gibi. Bu düşünceler bebeğimi çok istememe rağmen zaman zaman beni üzüyor ve kendimi suçlu hissetmeme sebep oluyor. Ben mutlu bir bebek istiyorum. Kaygılarımla onuda etkilemek istemiyorum. Bana yardımcı olursanız çok sevinirim...
Doktorumuzun Cevabı
Hamileliğin ilk zamanlarında anne adaylarının sıklıkla hissetiği bir duygudur kaygılar hormon düzeylerindeki hızlı değişimide düşünecek olursak duygu durumundaki değişimler son derece normal sayılmaktadır. Kendinizi suçlu hissetmeyin bu süreci daha rahat geçirmek adına anne adayları için açılan anneliğe hazırlık çalışma gruplarına katılabilir bir doğum psikoloğundan destek alabilirsiniz.
Saliha Tokkaş
12 Mart 2014
Benim sorum biraz genel bir konu üzerinde ama cevaplarsaniz çok sevinirim sorum; anne ve babalar kuşak farklılığından dolayı çocuklarını anlamıyorlar bunun nedenleri nelerdir ve anne babalar cocuklarina nasıl davranmali
Doktorumuzun Cevabı
Yaşamda herşey yenilenir ve bizde bu yenileğe adapte olur kendimizi buna göre programlarız. Fakat insan davranışları belli kalıplarla ve kültürel özelliklerle bizlere anne babalarımız tarafından öğretilir ve bizde onların öğrettiklerini doğru olarak sorgulamadan kabul ederiz. Hayatta hep bu doğruların olduğunu düşünürüz ve isteriz ki bizimle olan insanlarda bizim doğrularımızı kabul etsinler. Birbirimizin duygularını ve ihtiyaçlarını yok sayarız farklı ihtiyaç ve görüşlere gözümüzü kaparız duymazdan geliriz biribirimizi anlamak yerine eleştiririz. Asıl sıkıntı davranışlarımız sorgulandığında ve kabul edilmediğinde ortaya çıkar anne babalar genellikle kendi söylediklerinin doğruluğunu tartışmak istemez ve çocukları tarafından kabul edilsin isterler hata burada yapılıyor. Anne babalar çocuklarının duygularını görmezden gelmemeli onları anlamaya çalışmalıdır. Bastırmak, korkutmak.cezalandırmak yerine neden o davranışı yaptığı üzerinde durmalıdır.
Tuğba Yayla
07 Mart 2014
merhaba benim 5,5 yaşında bir kızım var birkaç kez kıyafetini kesti,kendine engel olamadığını söylüyor, bazen oyuncak bebeklerin saçlarını,oyuncaklarını da kesebiliyor ama etkinlik yapmayı çok seviyor sanatsal etkinlikler kesme yapıştırma gibi başka bir sıkıntının belirtisi olabilirmi? cevaplarsanız sevinirim
Doktorumuzun Cevabı
Eşyalarını kesiyor olması direkt olarak başka bir sıkıntının yansımasıdır demek yanlış bir yönlendirme olur. odasında onun için bir sanat köşesi oluşturun artık malzemeler ( kumaş,kağıt vs.) gibi davranışını bu alana yönlendirin, kesmenin dışında size farklı gelen başka davranışları da olursa bir çocuk psikoloğuna gidebilirsiniz.
Reyhan Şeker Dikmen
28 Şubat 2014
iyi günler 17 aylık kız bebegim var hafızasının kuvvetli olduğunu hissettim.bir uzmanla görüşemedim ama kendi doktorumuzda benimle aynı fikirde.kızımın hafızasını daha çok kuvvetlendirmek vede bişiyler ögretebilmek için neler yapmalıyım.doktorumuz ya-pa yayınlarının çocuk geliştirici kitapları olduğunu söylemişti onun yanı sıra tavsiye edeceğiniz bişiyler olabilirmi yada gelecegi için nasıl bir yol izlemeliyim yardımcı olursanız çok sevinirim teşekkürler. :))
Doktorumuzun Cevabı
SORUYU CEVAPLAYAN: PSİKOLOG BURCU DURAK.... Kızınıza yaşına uygun yap-boz,puzzle,basit memory card oyunları alabilirsiniz. 17 ay kesin bir yorum ve değerlendirme yapılabilmesi çok erken bir ay. Aslında daha önemli olan doğal süreçte gelişimini gözlemlemek olacaktır. Televizyon,ıpad ve cep telefonu oyunlarından uzak durmanızda faydalı olacaktır.
Elif Cingöz
19 Şubat 2014
Burcu hanım ben soru sormuştum ama sizin cevabınız okunmuyor bana tekrar yazarmısınız.:)
Doktorumuzun Cevabı
Ergenlik dönemi ondört yaşında da devam eder sonlanması yirimili yaşları bulur her dönemde ergende farklı davranışlar gözlenir. Ergen bu dönemde ailesinin onu anlamadığını düşünür ve daha tepkisel olur bu normal bir süreçtir. Fakat bu süreci uygun şekilde yönetmek önemlidir çok zorlandığınızı düşünüyorsanız bir ergen psikoloğuna kızınızı götürüyor olmanızda fayda vardır. Bu şekilde sizde nasıl davranmanız gerektiğiyle ilgili bilgilendirilmiş olursunuz.
Ferda Yalçın Çalışkan
18 Şubat 2014
İyi günler 12 yaşında bir kızım var. Kızım çok içine kapanık olduğu için arkadaşlık kuramıyor dikkat eksikliği var 1. sınıftan beri öğretmenleri derslere katılmıyor diye.. hep şikayet ediyor. Özgüven eksikliği var. Ne yapacağımı şaşırdım ne yapmam gerekiyor..... TEŞEKKÜRLER :)
Doktorumuzun Cevabı
Kızınızın dikkat eksikliği bir uzman tarafından değerlendirildi mi dikkat eksikliği olduğuna dair bir karara varıldı mı uzmanlarca? Eğer bu konuyla ilgili olarak uzman değerlendirmesinden geçtiyse ve dikkat eksikliği olduğuna karar verildiyse uzman desteği almaya mutlaka devam etmelisiniz. Uzman tarafından değerlendirilmediyse size tavsiyem mutlaka uzmanlık alanı çocuklar olan psikolog yada psikiyatr tarafından görülmesi olacaktır. Öz güven eksikliği dediğiniz duruma sebep olabilecek birçok neden olabilir bu aşamada uzman desteği alıyor olmanız çok önemli.
Elif Cingöz
17 Şubat 2014
burcu hanım benim üç çocuğum var. en büyük olan kızım 14 yaşında çok sinirli ve ağrasif oldu .beni karşılıyor,kardeşlerinide sevmediğini söylüyor ne yapacağımı ve nasıl davranacağımı bilmiyorum bana yardım edermisiniz yoksa bir pisikolağa mı götüreyim bu ergenlik dönemini atlatamadı mı yoksa.ne söylersek söyleyelim ters anlıyor ve bağırarak tepki veriyor çok sayğısız oldu .kapıları yüzümüze çarpıyor.ne babasını dinliyor nede beni. 9 yaşında ki kızımda, bazen istediği olmazsa aynı ablası gibi oluyor bunlar nedemektir .ben artık dayanamıyorum benimde psikolejim bozuldu .resimde ki 4yaşındaki oğlumbile her istediğim olsun istiyor dediğini yapmassam ona bile baş gelemiyorum otur duğumuz apartmana sığmıyoruz bunun bağırması ve ağlamasından .ben iyi bir anne deyilmiyim anlayışlı ve herşeye olumlu baktığım halde bu 3 çocuğuma nasıl davran malıyım inanın ki şaşırdım kaldım .Ablası evde sesini yükseltmesse diyerleride daha iyi oluyor.ergenlige giren kızıma nasıl yaklaş malıyım her isteğine evet mi demeliyim aksi halde hayır olan cevaba ağlayarak sizi sevmiyorum diye tepki veriyor.yardımlarınızı en kısa zaman da beklerim.lütfen cevabınızı olumlu yada olumsuz pana yazın şimdiden teşekkür ederim .Başka sorularım olursada yaza bilirmiyim ?
Doktorumuzun Cevabı
Ergenlik dönemi ondört yaşında da devam eder sonlanması yirimili yaşları bulur her dönemde ergende farklı davranışlar gözlenir. Ergen bu dönemde ailesinin onu anlamadığını düşünür ve daha tepkisel olur bu normal bir süreçtir. Fakat bu süreci uygun şekilde yönetmek önemlidir çok zorlandığınızı düşünüyorsanız bir ergen psikoloğuna kızınızı götürüyor olmanızda fayda vardır. Bu şekilde sizde nasıl davranmanız gerektiğiyle ilgili bilgilendirilmiş olursunuz.
Zeynep Özen Vatansever
08 Şubat 2014
Merhaba 30 aylik erkek cocugum var kendinden kucukleri isiriyor arada oyun oynarken ve yine oyun sirasinda oynarken diger cocugun elindeki oyuncaklari kkafasina gore aliyor vermiyor birde sinirlenince kizinca oyuncaklari cok atiyor yardimci olursaniz sevinirim nasil davranmam gerektini tesekkurler
Doktorumuzun Cevabı
Bu dönemde çocuklar daha çok bireysel olmayı tercih ediyorlar gelişimsel özellikleri gereği ben merkezci bir yapıdalar her şeyin onlara ait olmasını istiyorlar. Sosyal ortamda paylaşmayı ve diğer çocuklarla sağlıklı bir iletişim geliştirmesi adına haftaiçi saatlik anneli oyun gruplarına götürebilirsiniz. Oyun gruplarına katılması ona iyi gelecektir.
Didem Su
05 Şubat 2014
merhaba 2007 doğumlu oğlum var bir yaşından itibaren okul dönemine kadar bir yılda 8 ay anneannede yaşıyordu bu süreç içerisinde bir defa görüyorduk ve kalan 4 ay bizimle yaşıyordu son 3 yıldır bizim yanımızda,2.sınıfa gidiyor ve eylül ayın sonunda lösemi başlangıcı yani bir enfeksiyon başladı kasım ayının sonunda rahatsızlığı atlattı tabikide hala dikkat ediyoruz..öğretmeni doğum iznine ayrıldı 15 tatilden sonra başka bir öğretmen gelecek ve evdeki orta sehpayı birgün kemirdiğini ( yani resmen tahta parçalarını yemiş) şimdi ise kıyafetlerini aynı şekilde yapıyor bu arada 1 aydır çalışmaya başladım ama ondan önce bu davranışları yapıyordu şimdi ise bayağı abarttı sizce neden olabilir?çocuk psikologuna götürmem gerekirmi şimdiden teşekkürler....
Doktorumuzun Cevabı
Benim sizin için en uygun tavsiyem oğlunuzu bir çocuk psikologuna götürmeniz olacaktır.
Nursel Bozkurt
02 Şubat 2014
Burcu hanim hata oldu sanirim tekrardan yaziyorum bebegim 8 aylik ve cok sinirli sevincini bile bagirarak gosteriyor bu konuda ne yapabilirm birse benden ayrilmak istemiyor onceleri gec saatlerebkadar yatiramazdim cok huzursuzdu sonra saatlerini ayarladim bu kez yalniz yatmak onu uzuyor boyle bir durumdayken onu yalniz yatirmak ve birakmak iyimidir ona zarar verirmi bazen cok sinirlenip ona kiziyorum bu ona zara verirmi saygilarimla
Doktorumuzun Cevabı
Nursel hanım,öncelikle bebeğinizi kapsamlı bir muayeneden geçirin sıkıntısına sebep olabilecek tıbbi bir durum var mı yok mu kontrol ettirin. Yalnız kalmak istemiyorsa yalnız bırakmayın sizin onu uyutmanız bebeğinize iyi gelirse siz uyutun. Rahatlatmak için klasik müzik dinletip uykudan önce masaj yapabilirsin fiziksel temas rahatlamasını sağlayacaktır. Uyumanın dışındaki zaman dilimlerinde birlikte dışarı çıkın hava alması iyi gelecektir. Uykuyu bir kriz zamanına dönüştürmekten kaçının ona bağrıyor olmanız sorunu halletmeyecektir.
Aylin Öziç
31 Ocak 2014
Mrhb benim 17aylik oglum var bn calisiyordum bakici bakiyordu oda tv ye alistirmis ben gecen ay isten ayrildim baska bi sehire tasindik esimin is dolayisiyla oda tv ne olursa olsun izlio engelliyorum disari bi yere gisek ordasa izlio ne yapmam gerekio yardimci olursaniz sevinirim reklam ozellikle
Doktorumuzun Cevabı
Televizyonlu bir ortamda bulunmamaya dikkat edin eğer öyle bir ortama giriyorsanız mümkünse dikkatini televizyon dışında bir yere çekin çok yoğun tv izlemesi gelişimi açısından uygun olmayacaktır dikkat etmeniz önemli.(Cevaplayan Psikolog Burcu Durak)
Tülay Sıraç Akketeci
31 Ocak 2014
merhabalar 2 gün sonra 22 ayına girecek bir oğlum var çalıştığım için krese verdim babasıda sehir dışında çalışmak zorunda olduğu için yanımızda değil konuşma sorunu yaşıyoruz toplasan 10 kelime falan söyleyebiliyor.kreş doğru bir secimmi yoksa bakıcıyamı vermeliydim ve konuşması için neler yapabilirim
Doktorumuzun Cevabı
Kreş yanlış bir seçim değil fakat kreşin niteliği ve verilen hizmet önemlidir. Genellikle 36 aydan önce tam gün okul yaşantısı tavsiye etmemekle birlikte tercihiniz bu yönde olduysa orada geçirdiği zamanın kalitesi önem taşımaktadır. Akıcı konuşmanın olması için 22 ay henüz erken dil gelişimi çocuktan çocuğa farklılıklar gösterebilir. Bol bol iletişim kurun fazla televizyon izletmeyin çocuğunuza özel zamanlar ayırın.
Sahin Adıguzel
13 Ocak 2014
merhaba burcu hanım benim 2 buçuk yaşında bir kızım var .çok ağlıyor,çok sinirli , kıyafetlerini sürekli çıkartıp beziyle kalmak istiyor.ne yapmam gerekiyor . kardeşi de oldu yeni 1 aylık, yardımcı olur musunuz.herhangi bi sağlık problemi yok kontrollerini götürüyorum.
Doktorumuzun Cevabı
Kızınızın hayatında önemli bir değişiklik olmuş kardeşi doğmuş bu davranışlarını eğer kardeşin doğumuyla birlikte yapmaya başladıysa yada arttırdıysa muhtemel bir kardeş kıskançlığından söz edilebilir. Kardeşin gelişiyle birlikte alışık olduğu ilgide meydana gelen bir azalma dikkati üzerinde tutubilmek için bu tarz bir davranış geliştirmesine neden olabilir. Size tavsiyem mümkünse haftanın bir yada iki günü bir oyun grubuna götürmeniz iyi olabilir. Bebeğin geleşiyle birlikte kızınıza sen artık abla oldun böyle yapmamalısın gibi bir söylemde asla bulunmayın abla olmuş olabilir ama henüz iki yaşında kendi yaşına ait gelişimsel özellikleri var ve iki yaş krizi dediğimiz dönemede girmiş olma ihtimali olabilir.
Emine Karaca Bekar
08 Ocak 2014
iyigünler burcu hanım. 3 yaşında bir kızım var ben çalıiıyorum ve kızıma babaannesi bakıyor artık kreş zamanının geldiğini düşünüyorum. çünkü evde olduğu her dakikaanormal şekilde tv başından ayrılmak istemiyor. hatta bu yüzden yemek bile yemeyi reddediyor. aile fertlerine çok bağlı başka hiç bir kimseyle veya başka yerde kalmak istemiyor. sizce onu kreşe yollamam onun psikolojisine zarar verirmi ve onu kreşe nasıl alıştırmalı ona nasıl davranmalıyım? teşekkürler
Doktorumuzun Cevabı
Kızınızın kreşe gitmesi ona zarar vermez tersine gelişimi açısından çok önemli bir etkisi vardır. Öncelikle uygun ortamı olan,deneyimli öğretmenleri olan fiziki şartları üç buçuk yaşında bir çocuk için uygun bir yuva seçin. İlk günlerde sizde onunla okula gidin ilk deneyiminde hemen yalnız bırakmayın kademeli bir alıştırma süreci önemlidir.
Abdülkadir Özdağ
02 Ocak 2014
kızım 8 yaşında 8 aylıkda bebeğim var ona ne alınsa kıskanıyor sürekli en küçük şeyde ağlıyor sürekli istediği olsun istiyor yapması gereken günlük şeyleri bile uyarılarla yapıyor
Doktorumuzun Cevabı
Belirttiğiniz kadarıyla tipik bir kardeş kıskançlığı yaşıyor kızınız. Aileye yeni üyenin katılması ilk çocuğun alıştığı ilgi ve sevgiyi diğer kardeşle paylaşıyor olmasının yarattığı bir durum. Size tavsiyem bir uzmana başvurmanızın iyi olacağıdır.
TC M Sinem Sinem
27 Aralık 2013
Merhaba Burcu hanım,kızım 14 aylık, 3 haftadır benden ayrılmak istemiyor. Daha önce babannesine veya babasına bırakabiliyor, 3-4 saat bensiz onlarla sorunsuz kalabiliyordu,şimdi ise benden ayrılmak istemiyor, babası işi sebebiyle 2 hafta yanımızda değildi, bununda bir etkisi var mıdır? Annemde beni bırakıcak kaygısı mı taşıyor aceba ? Cevabınız için şimdiden teşekkür ederim, saygılar.
Doktorumuzun Cevabı
Kızınızın böyle davranıyor olmasında babasının evde olmayışı etkili olabilir. Başka bir faktörde sizin onu bıraktığınız bir günde etkilendiği bir durum yaşamış olması da olabilir. Normal ilişkinize devam edin verdiği tepkiler yüzünden davranış değişikliğine gitmeyin özellikle aşırı ilgili ya da kızgın bir tavır takınmayın. Bir süre sonra normale dönecektir.
Mehmet Emin Taş
03 Aralık 2013
merhaba. kızım mına 18 aylık yaklaşık 7. ayından beri benden hiç ayrılmıyor herşeyı beraber yapıp heryere beraber gidiyoruz. ben yanından ayrıldıgım anda cıglık cıglıga bagırarak arkamdan kosuyor ben nerdeysem orda durmak istiyor hatta bazen kucak ıstıyor almadıgım zaman yüzü gözü şişene kadar aglıyor ne yapacagımı sasırmıs durumdaym benden baska babasıda dahıl kımseye gıtmıyor. o uyumadan hiç birşey yapamıyorum. cok zorlanıyorum yardımcı olursanız sevınırım
Doktorumuzun Cevabı
Kızınız sizden ayrılmakla ilgili yoğun kaygılar yaşıyor muhtemelen. Bunun birçok sebebi olabilir sizin için en sağlıklısı bir çocuk psikoloğuna gitmeniz olacaktır. Belki farkında olmadan sergilediğiniz bir davranışınız onu etkilemiştir. Uzmana giderseniz sizin davranışlarınızın şekillenmesi açısından da iyi olacaktır.
TC Ebru Zincirkıran
06 Ekim 2013
Merhaba Burcu Hanım .. Benim Bebeğim 2 aylık Ve Bazen Durduk Yere Uykusunda Yada uyumuyorken ağlıyor ağlamakla kalmıyor birden dudağını büküp iç çekiyor ve çıglıklı korkar gibi ağlıyor sebebi ne olabilir .. ?
Doktorumuzun Cevabı
Bebeğiniz kolik bir bebek olabilir gaz sancısı böyle bir ağlamaya sebep olabiliryordur. Fiziksel bir yakınma hissediyor olabilir. Çocuk doktorunuzun ayrıntılı bir kontrol yapması iyi olabilir. Ağlamaya başladığında kucağınıza alın ve dolaşın sabit kalmayın hareket halinde olun. Onunla konuşun ve masaj yapın bu bebeğinizi rahatlatacaktır.
Alev Akkaya
05 Ekim 2013
Bebeğim 6 aylık ferber yöntemi ile uyutuyorum tam alıştı derken akşamları yatarken ağlamaya başladı ne yapmalıyım?ferber yöntemi bebeklerde özgüven eksikliğine neden olurmu?
Doktorumuzun Cevabı
2yasa dek bebekler annelerini gormeden veya dokunmadan varligini hissedemeyecekleri icin en temel gereksinimlerinden olan anneyle ten ve koku temasi gereksinimi karsilanmazsa uzun vadede sorun olabilir, ozguven eksikligi de bunlardan biridir.
Hülya Şahin Kiliç
30 Eylül 2013
iyi günler suanda 4.aylık hamileyim dogum korkularım var bundan önceki dogumlarım normal ve cok zor oldu kendimi kötü hissetiyorum
Doktorumuzun Cevabı
Merhabalar
Daha önceki doğumlar esnasında yaşadığınız olumsuzluklar, örneğin saatlerce süren doğum sancıları size bu gebelik için bazı endişeler oluşturabilir. Bence geçmişi bir şekilde unutup bu doğumu planlı bir şekilde sezeryanla yapmak en akıllı iş olacaktır. Bir değişiklik size cesaret verir ve gebeliğinizi daha rahat geçirirsiniz. Eğer başka çocuk doğurmak istemiyorsanız, ozaman tüplerinizde bağlanır.
Emir Ipci
26 Temmuz 2013
İyi günler.10 aylık bir bebeğim var.Geceleri hala emmek istiyor.Gece emme süresini 5 dakikaya kadar indirdim ama bir türlü kesemiyorum.Bebeğim 5 aylıkken sadece saat 3 de kalkıp emer sonra da uyurdu ama şimdi Gece 11 de 2 de ve 4 de uyanıyor.Bir kaç kere gece 11 de kalktığında emzirmeden uyutmaya çalıştım.Uyumadı ama biraz su verince uykuya daldı.15 dakika sonra tekrar uyandı ama bu sefer su da versem illa emmek istiyor beni.Acaba gündüz yeterince süt veremiyor muyum da gece istiyor yoksa tamamen alışkanlık mı?
Doktorumuzun Cevabı
Merhaba. Tamamen psikolojik bir istek. 9 aydan sonra bebeklerin geceleri beslenmesi gerekme. Her uyandiginda emzirmeye gecisi mumkun oldugu kadar uzatin. Once seslenin, agliyorsa yanina gidin ama kucaga almayin, sonra pış pış yapin , vb, yani biktirmaya calisin.
Doktorumuza soru sorabilmek için facebook hesabınız ile giriş yapmalısınız.
Facebook’ta adınıza gönderim yapmadığınızı bilmenizi isteriz..