Giriş Yapın

Facebook ile Bağlan Sizin adınıza paylaşım ve izinsiz gönderim yapmıyoruz.
Hamilelikte Hangi Aşılar Yaptırılabilir?
Hamilelikte Hangi Aşılar Yaptırılabilir?
Hamilelikte Tetanoz Aşısı Yaptırılabilinir Mi?
Hamilelikte Tetanoz Aşısı Yaptırılabilinir Mi?

Dikkat! Down Sendromu Anne Karnında Saptanabilir

Dikkat! Down Sendromu Anne Karnında Saptanabilir

Anne adaylarına gebelik dönemlerinde gerçekleştirilen detaylı ultrason, fetüsü ayrıntılı olarak incelemeye, birçok sağlık problemini tespit ve tedavi etmeye olanak tanıyabilir. diyen Kadın Doğum ve Perinatoloji Uzmanı Doçent Dr. Ali Ekiz, anne karnındaki bebeğin kalp görüntüsünün bazı hastalıklara ışık tutabileceğini belirtiyor. 

Peki, Bazı Fetüslerde Görülen ‘Kalp Parlaklığı, Ne Anlama Geliyor? Kalp Parlaklığı Bulunan Bebeğin, Down Sendromlu Doğma Riski var mıdır?

Bebeğin kalbinde görülen parlaklık nedir?

Anne karnındaki fetüste oluşabilecek kalpteki parlaklık durumunun tıbbi literatürdeki adı, “hiperekojen kardiyak odak”tır.

Biz Perinatoloji Uzmanları, gerçekleştirdiği bu detaylı ultrason esnasında, anne rahmindeki fetüsün kalbini ve bölümlerini de detaylı biçimde görme fırsatı buluyoruz. Fetüsün kalbini ve bölümlerini incelerken Fetal EKO'nun en mühim adımları 4 boşluk görüntüsüdür.

Anne rahmindeki miniklerde, 2 büyük boşluk (ventrikül-karıncık) ve 2 küçük boşluk (atrium-kulakçık) vardır. Söz konusu boşluklar birbiriyle simetriktir. Bu boşluklar karşılıklı olarak kan pompalama görevini yerine getirirler.

Bahsettiğimiz iki boşluk arasında aynı zamanda iki adet kapak vardır. Bu kapaklar, “atriyoventriküler kapaklar” olarak tabir edilir ve bu kapaklar kalbin en önemli kapaklarıdır.

Parlaklık dediğimiz problem, kalbin bir tarafında veya her iki tarafında ortaya çıkabilir. Bir ya da birden fazla olabilir…

Kalpte tespit edilen bu parlaklığa, kalsifikasyon(kireçlenme) veya fibrozis (doku kalınlaşması) sebebiyet verebilir.


Parlaklık tek bulguysa tehlike yok

Kalpte parlaklık tespit ettiğimiz ilk anda, soracağımız ilk soru: ‘'Parlaklığın izole olup olmadığı”’ olmalıdır.

İşte bu aşamada bu sorunun cevabını netleştirmeye çalışırız. Kalpte bunun dışında farklı bir problem olup olmadığı, kalp dışında diğer organlarda da sorun olup olmadığı durumlarının detayları bu aşamada bizim için büyük önem arz eder.

Eğer ki mevcutta kalpteki parlaklık tek bir bulguysa derin bir oh çekeriz. Çünkü bu durum bizlere tehlikenin olmadığını belirmiş olur. Yani kalpte görülen her parlaklık “hiperekojen kardiyak odak” kendi başına bir bulgu ise Down sendromu için anlamlı risk artışına sebep olmaz.

İzole parlaklık kalp anomalisi değildir…

Bahsedilen parlaklık kalpte izole ise, mevcut olan parlaklığın “kalp anomalisi” olmadığını rahatlıkla söyleyebiliriz. Yani bu fetüsün kalp gelişimine, sağlıklı gelişim aşamalarına engel olmaz, bebek bu durumdan herhangi bir zarar görmez demektir.

Bu tip vakalarda, parlaklık büyük ihtimalle kendiliğinden yok olacaktır. İzole kalp parlaklığı durumunda detaylı ultrason perinatoloji uzmanı tarafından yapılmış ise anneye yeniden Fetal EKO işlemi yapmak gerekmez. Hiperekojen kardiyak odak, Down sendromu için risk artışı oluşturan zayıf bir belirteçtir.

Down sendromu risk artışı kat sayısı, 1,0 ila 1,2 arasında değişim gösterir. Hiperekojen kardiyak odak, Down sendromlu bebeklerin ortalama % 21 ila 28’inde, normal bebeklerin de % 2 ila 5’inde görülür.” dedi.

Bebek bekleyen anne adayı gençse, var olan parlaklığın izoleyse, tarama testleri normal sonuçlar verdiyse, bu durumda Down sendromu risk artışı anlamlı düzeyde değildir ve eğer ebeveynler özel olarak talep etmezlerse, ek bir inceleme gerçekleştirmek şart değildir.

 

İlginizi Çekebileceğini Düşündüğümüz Diğer Haberler
FACEBOOK YORUMLARI
ANNEBEBEK ÜYELERİ NE DİYOR?

Yorumları görebilmek, soru, görüş ve önerilerinizi bizimle paylaşmak için facebook hesabınız ile giriş yapmalısınız.

Facebook’ta adınıza gönderim yapmadığınızı bilmenizi isteriz..